Follow me:
Rome Caracalla

Acht verborgen verrassingen in Rome!

Als ik door Rome loop, overvalt me keer op keer het gevoel of ik in een groot openluchtmuseum loop! Waar je ook kijkt, overal zie je oude gebouwen en resten van de wereldstad die deze Italiaanse stad ooit was. ‘Opgaan, blinken en verzinken’ is dan ook een tekst die regelmatig door mijn hoofd schiet. Hoe kan het zijn dat een stad, die zó ontzettend machtig en enorm was, nu eigenlijk al honderden jaren teert op dat machtige verleden? Hoe dan ook, ik krijg nooit genoeg van deze stad! 

Wie voor het eerst in Rome is, moet toch wel een beetje de toeristenmassa volgen en de bekende hotspots bekijken. Het Colosseum, de Palatijn, het Forum Romanum, het Pantheon, het Vaticaan, Piazza Navona…je moet ze allemaal echt een keer gezien hebben. Maar zijn deze afgevinkt en je hebt nog tijd over? Dan kan ik je deze plaatsen aanraden!

De imposante thermen van Carcalla. Geniet van de rust in de prachtig aangelegde tuin!

De imposante thermen van Carcalla. Geniet van de rust in de prachtig aangelegde tuin!

1. Thermen van Caracalla
Op loopafstand van het Circo Massimo liggen de ruïnes van de Thermen van Caracalla. Er is niet bijster veel meer van over; alleen enkele torenhoge muren staan nog fier overeind en her en der liggen nog wat resten mozaïeken. Enkele informatieborden geven aan hoe geweldig luxe en mooi het hier geweest moet zijn!

Het meest geniet ik zelf nog van de rust die er in de omliggende tuin heerst. Het is hier, als ik er in september ben, nooit echt druk en het is heerlijk om op een bankje in de tuin van de stilte te genieten. Onvoorstelbaar dat je hier in hartje Rome zit!

‘s Zomers worden hier diverse opera’s opgevoerd; dat moet enorm indrukwekkend zijn!

Viale delle Terme di Caracalla, metrohalte Circo Massimo. Entree € 6,00 voor volwassenen.

2. Aventijn

De Santa Sabina Basilica

De Santa Sabina Basilica

Als je toch hier bent, kun je teruglopen naar het Circo Massimo om daar de Aventijnheuvel te beklimmen. Het is even een beetje zoeken naar de weg maar uiteindelijk vind je op de top de prachtige kerk Santa Sabina. Wát een mooi, verstild interieur! Ook dit is een plek waar je de toeristenmassa’s niet ziet en kun je genieten van de stilte! Let ook op de bijzondere houtgesneden deuren uit de zesde eeuw…ze zijn oud!Naast de kerk vind je de prachtige tuin Giardino degli Aranci, oftewel de Sinaasappeltuin. Je hebt vanaf deze tuin een magnifiek uitzicht over de stad! Als je écht tijd genoeg hebt in Rome, is deze tuin een heerlijk plekje voor een uurtje rust met een mooi boek.

Als je langs de Santa Sabinabasiliek verder loopt, kom je op het Piazza dei Cavalieri di Malta aan. Niet alleen de naam is mooi, niet alleen het pleintje is rustiek, maar let ook eens op de groene deur die je aan je rechterhand ziet (als er tenminste niet al enkele andere toeristen voor staan…). Deze deur heeft namelijk een sleutelgat, waar je doorheen kijkt en een heel bijzonder uitzicht hebt….! Aanrader!

3. Via Appia Antica
Dit is echt een stukje oudheid! De Via Appia Antica was een oude verbindingsweg van Rome naar het huidige Brindisi. Er is hier zoveel te zien en te bekijken langs de weg, dat ik je aanraad om hier minstens een ruime halve dag voor uit te trekken. En ga vroeg weg want halverwege de dag is het erg warm in het zonnetje!

De oude Romeinse weg Via Appia Antica. Goed opletten, sommige resten dateren nog van 2000 jaar geleden!

De oude Romeinse weg Via Appia Antica. Goed opletten, sommige resten dateren nog van 2000 jaar geleden!

Gelijk aan het begin stuit je al op de kerk ‘Domine Quo Vadis’. Wie het boek van Henryk Sienkiewicz nog niet gelezen heeft, krijgt dit gelijk als huiswerk mee!

Vervolgens krijg je aan je rechterhand de catacomben van Sint-Callixtus en Sint-Sebastiaan. Zelf heb ik die van San Sebastiaan bezocht en de rondleiding is zeker de moeite waard!Om bij de Via Appia Antica te komen, neem je het beste vanaf metrostation Piramide de bus (118). Laat je afzetten in de buurt van het kerkje Domine Quo Vadis. Vlak voor het kerkje vind je aan de overkant een soort toeristenkantoortje van de Via Appia Antica. Hier kun je fietsen huren en zij geven een prima foldertje uit met de hele route en wat er allemaal te zien is. Langs de hele route staan namelijk brokstenen van oude grafmonumenten; het is interessant om mee te lezen voor wie deze stenen ooit opgericht zijn.

Neem genoeg eten en drinken mee; er zijn geen restaurantjes of cafeetjes langs de route!Ik loop meestal door tot de Via di Tor Carbone; als je hier rechtsaf slaat, zie je al snel twee bushaltes. Bij beide haltes komt er regelmatig een bus, die je naar een metrostation brengt; de bus aan de rechterkant gaat naar Laurentina, de bus aan de overkant naar Arco di Travertino.

Rome_parque-acquedotti

De oude aquaducten in Parque Acquedotti

4. Parco degli Aquedotti
Nu we toch al buiten de stad parken bekijken, hoort deze er ook bij. In dit park liggen stukken van de oude aquaducten van Rome. Een prima plekje voor een rustige ochtend in het weekend bijvoorbeeld, als de lokale Romeinen daar met hun families komen wandelen. Zorg wel dat je je fotocamera meeneemt want de restanten aquaduct zijn heel fotogeniek!

Vanaf Termini neem je de metro naar Giulia Agricola. Vanaf het station loop je de brede Viale Giulia Agricola uit, tot je bij een modern kerkje uitkomt. Links van de kerk kun je nu het park inwandelen, waarna je vanzelf op de imposante stukken muur stuit.

5. De tuinen van Villa Borghese
Over parken gesproken…! Deze ligt weliswaar helemaal aan de andere kant van Rome, maar is zeker een bezoek waard. En dit is helemaal een unieke plek om lekker met een boek in de schaduw weg te dromen! Vanaf het plein met de tweelingkerken (Piazza del Popolo), gaat er een trap omhoog naar het Piazza Napoleone. Vanaf dit plein heb je overigens het mooiste uitzicht met zonsondergang, als de zon langzaam achter de koepel van de Sint Pieter zakt!

De rustgevende bossen in het park van Villa Borghese

De rustgevende bossen in het park van Villa Borghese

Achter dit plein herbergt zich echter een enorm park, waar je je prima een hele middag kunt vermaken. Je vindt hier meertjes, terrasjes, bankjes, fonteinen, prachtige brede lanen…

Wanneer je vanaf het Piazza Napoleone het park inloopt, steek je al snel een drukke weg over bij een rotonde. Houd daarna wat links aan om bij het meertje met de Aesculapius-tempel te komen. Hier kun je zelfs nog een roeibootje huren om op het kleine vijvertje te varen.

Als je nog verder doorloopt tot de Villa Borghese zelf, bereik je het mooiste stukje park. Wanneer je met je gezicht naar de Villa gericht staat, kun je rechtsaf een bruin zandpad in het park volgen, wat je naar een schitterend stukje natuur brengt. Zorg dat je zelf een lunch meeneemt en je ultieme picknickplaats is compleet!

6. Passeggiata del Gianicolo

We noemden hem net al, de koepel van het Vaticaan. Niet dat we het Vaticaan onder de verborgen verrassingen willen scharen, maar wel de mooie wandelroute die vanaf het Vaticaan naar Trastevere loopt!

De Via del Gianicolo begint bij de Tiber, links van het Vaticaan, links van de drukke autotunnel. Je volgt de weg omhoog, langs het ziekenhuis, waarna de weg je een prachtig panorama over Rome biedt! Dit is één van de mooiste panorama’s over Rome! Zeker aan het einde van de dag, als het zonlicht wat minder fel is, kun je hier de mooiste foto’s van Rome maken!

Als je de weg vervolgt, kom je vanzelf weer in de gezellige wijk Trastevere uit voor een lunch of diner!

7. Basilica San Paolo fuori le Mura

Deze prachtige basiliek bezoek je bij voorkeur vroeg in de ochtend, voordat de toeristenmassa op gang komt. De kerk werd boven het graf van Paulus gebouwd en werd tegelijk met de oorspronkelijke Sint-Pietersbasiliek ingewijd.

Langs het plafond van deze, inmiddels, immense basiliek hangen portretten van alle pausen uit de geschiedenis. Men zegt dat, als alle uitsparingen vol zijn, de oordeelsdag aangebroken is… Loop ook even buiten door de prachtige tuinen!

De Basilica is bereikbaar via metrostation Basilica s. Paolo.

De Stervende Galliër. Wat een kunstwerk!

De Stervende Galliër. Wat een kunstwerk!

8. Capitolijnse Musea
Deze staat niet in dit lijstje omdat het een onbekend museum is; dit is immers één van de musea op het Capitool. Omdat echter veel reizigers wel het Capitool bezoeken en een blik werpen op de buitenkant van dit mseum, zetten we deze toch in de lijst.

Dit museum biedt namelijk de allerbeste blik op het Forum Romanum; de opgravingen van het oude forum. Voeg daar nog aan toe dat in dit museum de prachtigste kunstwerken te vinden zijn en je hebt een uiterst geslaagde dag!

Hoogtepunt voor mij is het beeld van de Stervende Galliër. Zó mooi gemaakt, zo verfijnd en zoveel uitdrukkingskracht in een beeld!

De entree is wat prijzig, € 16,00 p.p. Er zijn echter mogelijkheden voor een combiticket of bijvoorbeeld de Roma Pass.

Budget op reis naar Rome?
Wie wel graag naar Rome wil maar geen duur hotel wil betalen, kan het beste verblijven op de camping Fabulous. Deze luxe 4*-camping ligt ca. 15 km buiten Rome, is uitstekend bereikbaar met openbaar vervoer en biedt je perfecte accommodatie! Buiten de vakantieperiode kun je zelfs voor € 8,00 p.p. een overnachting boeken via de website Hostelworld.com! Je slaapt dan in een ruime tent met twee vaste bedden en electriciteit. Op de camping zijn twee grote zwembaden, een ijssalon, een restaurant (met érg leuk terras!) en er zijn tennisbanen en een volleybalveld.

Niet alleen het stadscentrum is uitstekend bereikbaar met OV, de bus rijdt verder naar het prachtige zandstrand van Rome. Wissel dus af en toe een dagje stad af met een dagje strand!

Lezersvraag: Welk van bovenstaande punten heb je bezocht en wat vond je er van?

 

Previous Post Next Post

You may also like

2 Comments

 • Reply Naomi in Wonderland

  Oh wauw, blijkbaar heb ik nog heel wat dingen niet gezien in Rome toen ik er was! Leuke post hoor!

  3 augustus 2015 at 10:27 pm
  • Reply Anne

   Kan me voorstellen, er is ook zoveel te zien! 🙂
   Dank je voor het compliment!
   Groet,
   Anne

   4 augustus 2015 at 6:49 am

  Leave a Reply

  CommentLuv badge