Follow me:

Ein Deutsches Requiem – Johannes Brahms

“Selig sind, die da Leid tragen
denn sie sollen getröstet werden.”
Matt. 5:4

Veel bekende componisten schreven een Requiem: een dodenmis, welke vaak een muzikale uitvoering was van de Latijnse Requiem-mis die in de katholieke kerk gebruikt werd. Bekende Requiems zijn die van Verdi en van Mozart. Een heel ander kaliber is het Ein Deutsches Requiem van Johannes Brahms.

In dit Requiem vind je geen bede voor het zielenheil van de overledene, maar biedt het vooral woorden van troost, bemoediging en gebruikt Brahms veel teksten die spreken over een vreugdevolle toekomst. Zo ook in het tweede deel van Ein Deutsches Requiem, waar het koor stemmig begint met de tekst uit 1 Petrus 1:24:

“Denn alles Fleisch, es ist wie Gras
und alle Herrlichkeit des Menschen,
wie des Grases Blumen.
Das Gras is verdorret
und die Blume abgefallen.”

Dit gedeelte wordt regelmatig herhaald om aan het einde van dit gedeelte juichend en met veel volume te eindigen in een troostvolle belofte:

“Aber des Herrn Wort
bleibet in Ewigkeit!”

De teksten van Ein Deutsches Requiem komen uit de hele Bijbel: de Psalmen, Jesaja, het Evangelie naar Johannes, Openbaringen maar ook de apocriefe boeken worden gebruikt. Waar de bekende Requiems van Mozart en Verdi in het Latijn geschreven zijn, en ik daarom deze stukken met name vanwege de muziek enorm waardeer, vind ik Ein Deutsches Requiem vooral prachtig vanwege de mooie, begrijpelijke tekst in combinatie met de muziek.

JohannesBrahms

Johannes Brahms

Voci Vivaci
De muziek wordt gebruikelijk uitgevoerd door koor en orkest. Daarom was ik ook een tikje verbaasd toen ik de aankondiging van het projectkoor Voci Vicaci las: zij voerden dit prachtige stuk uit met enkel begeleiding van twee vleugels. Ik kan niet ontkennen dat ik van tevoren een tikje sceptisch was, want juist het orkest heeft een sterke ‘stem’ in het geheel. Brahms heeft zelf een aparte transcriptie van Ein Deutsches Requiem geschreven voor vierhandig piano dus helemaal ongewoon is het niet. Echter, ook de instrumentale orkeststukken zijn schitterend en ik twijfelde een beetje of de twee vleugels dit op konden vangen.

Maar eerlijk is eerlijk: ik kan niet anders zeggen dan dat het een prachtige uitvoering was! Ondanks dat Ein Deutsches Requiem niet het eenvoudigste stuk is om uit te voeren, werd er een uitstekend concert neergezet!

Wie ook graag Ein Deutsches Requiem wil beluisteren, kan daarvoor nog terecht bij twee uitvoeringen: op 7 februari in De Rank (Nieuw Vennep) en op 20 februari in de Kruiskerk in Amstelveen. Tijdens de uitvoering in Nieuw Vennep wordt er ook nog uitleg over het muziekstuk gegeven.


Wil je Ein Deutsches Requiem met orkestbegeleiding horen? Dan is onderstaand filmpje een aanrader!

Previous Post Next Post

You may also like

No Comments

Leave a Reply

CommentLuv badge