fbpx
Follow me:

Lekker scharrelen in de oude straatjes van Zutphen!

Mijn oriëntatie ben ik altijd snel kwijt als ik weer eens in Zutphen ben. Vanaf de parkeerplaats Gravenhof tot aan het marktpleintje weet ik het nog maar daarna gaat het onherroepelijk mis! Links en rechts zie ik smalle steegjes, oude middeleeuwse pandjes, leuke winkeltjes, gezellige pleintjes en verstilde hofjes. Zo, dat was Zutphen samengevat in één zin!

Het leuke van Zutphen is dat de ketens hier minder prominent aanwezig zijn. In ruil daarvoor zitten alle straatjes vol met onverwachte boetiekjes en kledingwinkeltjes, boekwinkeltjes, bakkerijtjes en heel veel leuke rommelwinkeltjes! Ik gebruik bewust verkleinwoorden want Zutphen kent nauwelijks grote winkelpanden. Afgezien van de HEMA wellicht, maar de rest van de winkels zit in smalle, oude pandjes die ietwat scheefgezakt ogen.

Even de geschiedenis in vogelvlucht: Zutphen is al zo’n 1700 jaar oud! Gebouwd door de Frankische Chamavenstam en waarschijnlijk al gelijk met behulp van grachten als versterkte stad gebouwd. Haar glorietijd was rond 1300, toen het een belangrijke handelsstad was. Het wapen van Zutphen draagt nog steeds het teken van een Hanzestad.

Er gaat zoveel charme van dit Achterhoekse stadje uit, dat winkelen hier bijna een ontdekkingsreis is. Er zijn altijd wel weer nieuwe winkeltjes te bekijken, om over de vele cafeetjes en lunchrooms nog maar niet te spreken. Graag deel ik de leukste adresjes met jullie!

1. Living & Giving
Wanneer ik vanaf de Hout- en Groenmarkt de Korte Hofstraat in loop, zie ik al gelijk het leuke winkeltje Living & Giving opdoemen. De naam beschrijft uitstekend het assortiment: leuke lifestyleartikelen, zoals kaarsen, shoppers, lantaarns en nog veel meer. Dit is écht een leuk adresje en de artikelen zijn heel redelijk geprijsd.

 

20150808_112625  20150808_112658
20150808_112717

 

2. WAAR
WAAR zit in een fantastisch pandje naast de HEMA en is een ontzettend leuke cadeauwinkel! Ik heb hier echt staan kwijlen bij de gave cadeauboeken, zoals het boek ‘Handboek voor het bouwen van je eigen luchtkasteel‘, de kleurboeken voor volwassenen, een ‘pondje papier’ en nog veel meer toffe cadeauboeken. Verder hebben ze mooie kaarsen, tassen, keukengerei, dienbladen…allemaal niet voor de laagste prijs maar wel erg leuk om weg te geven (of om stiekem aan jezelf cadeau te doen!)!

 

20150808_120552

20150808_120836

 


3. Puravida
Dit is écht een adresje dat je moet bezoeken! Leuke kleding, meubels en lifestyleartikelen voor betaalbare prijzen! Puravida betekent ‘puur leven’ en wordt als begroeting in Costa Rica gebruikt. Dit winkeltje nodig echt uit tot snuffelen! De ambitieuze eigenaresse heeft grootste plannen voor deze leuke winkel: zo zullen er in de toekomst wekelijks nieuwe meubels van diverse stijlen in de winkel verkocht worden.
Puravida zit gewoon aan de Beukerstraat dus je ziet dit leuke winkeltje vast niet over het hoofd!

 

20150808_124825 20150808_124847

4.  Noten & Zo
Voor leuke culinaire cadeautjes moet je écht naar Noten & Zo! Dit leuke notenwinkeltje (maar ze hebben veel meer!) zit aan de Lange Hofstraat. Hier heb je niet alleen talloze soorten nootjes, maar je kunt ook allerlei smaken olijfolie tappen! Verder staan er prachtige stellingkasten vol leuke producten klaar om ingepakt te worden! Een, letterlijk, héérlijk winkeltje!

20150808_142044 20150808_142054 20150808_142117

 

5. Bakkerijtjes in de Lange Hofstraat
In de Lange Hofstraat (dezelfde straat als Noten & Zo) zitten twee bakkerijtjes tegenover elkaar: Driehoek  en Van Rooyens Bakkerij. Driehoek heeft er tevens een soort lunchroom bij, waar biologische producten geserveerd worden. Van Rooyens heeft veel heerlijke ouderwetse koekjes en cakes klaarliggen. Leuke adresjes!

 

20150808_142556

 

Iets eten of drinken? 
Er zijn zoveel leuke cafeetjes en restaurantjes in Zutphen, dat het eigenlijk geen doen is om de leukste uit te zoeken.
Wie graag op een gezellig terras zit, kan terecht op de vele terrassen op de Hout- en Zaadmarkt. Wat ook een erg leuk plekje is, is Chapoo! Hier loop je vanuit de Korte Hofstraat recht tegenaan. Het terras zit altijd vol wat een goed teken is. Dit is een leuk plekje!

Italiaans eten kan prima bij Ristorante Vaticano op de Zaadmarkt. Het terras is uitstekend en binnen is het heel gezellig! De carpaccio en het broodje tapenade die ik bestelde, waren uitstekend van smaak. Toppertje!

 

20150808_134917

 

Tenslotte noem ik nog maar weer een keertje mijn favoriete restaurant: Bij d’n Open Haard. Dit is zo’n leuk restaurant dat je hier echt een keertje gegeten moet hebben! Oeps, ik bedenk dat mijn laatste keer ook alweer een paar jaar terug was; snel weer een keertje naar Zutphen dus! En dat is geen straf, want Zutphen is leuk!!

 

Zutphen

 

Wil je meer informatie over Zutphen? Kijk dan hier!

Wist je dat ook de omgeving van Zutphen absoluut een bezoekje waard is? Ik maakte deze prachtige roadtrip door de Achterhoek!

Previous Post Next Post

You may also like

No Comments

Leave a Reply

CommentLuv badge