Follow me:
Arvidsjaur Zweeds Lapland

Arvidsjaur: Prachtige uitvalsbasis om Zweeds Lapland te ontdekken

Midden in Zweeds Lapland vind je het kleine dorpje Arvidsjaur. In Arvidsjaur komen er verschillende wegen bij elkaar dus dat maakt dit plaatsje de ideale uitvalsbasis om Zweeds Lapland te ontdekken. Ook in Arvidsjaur en omgeving zijn er mooie bezienswaardigheden. Ik vertel je alles over wat er te zien is en welke uitstapjes je in de zomermaanden kunt maken!

Arvidsjaur is een klein plaatsje, dat ooit een Sami-nederzetting was. De Zweden koloniseerden het dorp ergens halverwege de 18e eeuw. Ook de naam verwijst nog naar het Sami-verleden en is een samenvoeging van ‘arvies’ (rijk) en ‘jaur’ (meer), wat duidt op de rijke visopbrengst vanuit het meer, waar Arvidsjaur aan ligt.

Wij verblijven in Arvidsjaur tijdens een hele mooie rondreis door Zweeds Lapland, die we op uitnodiging van Voigt Travel en Swedish Lapland maken. Vanaf de prachtige oostkust van Zweeds Lapland, maken we een dagtrip naar de poolcirkel bij Jokkmokk. Vervolgens rijden we weer zuidwaarts naar Arvidsjaur.

Westkust Zweeds Lapland Buiten gebaande Paden
Zonsondergang in Zweden.

Wat is er in de zomermaanden allemaal te zien en te doen in (de buurt van) Arvidsjaur?

Lappstaden: Sami-kerkdorp in Arvidsjaur

Aan de rand van Arvidsjaur vind je Lappstaden, een authentiek Sami kerkdorp. De Sami werden door de Zweedse overheid verplicht gesteld om naar een aantal kerkdiensten per jaar te komen. Omdat de Sami een nomadenvolk was, werden er vlakbij de kerk deze hutten gebouwd, zodat ze daar konden overnachten.

Tussen juni en augustus worden er rondleidingen gegeven in Lappstaden, maar je kunt er ook prima zonder gids rondlopen. Er staan wat borden met uitleg.

Lappstaden Arvidsjaur
Voor één van de huisjes in de Lappstaden in Arvidsjaur.

Grodkällan: Het mooiste meer van Zweden?

Het meertje Grodkällan (‘Kikkerbron) is echt de moeite waard om even voor om rijden. Het is eigenlijk niet meer dan een kleine bron, maar met schitterend azuurblauw water, dat opborrelt uit de bodem van het meertje.

Vanaf Arvidsjaur is het nog een half uurtje rijden naar Grodkällan, maar het meertje en de omgeving zijn schitterend. Vanaf de weg, waar je parkeert, is het nog zo’n 600 meter lopen, grotendeels over een vlonderpad vanwege het drassige landschap. Op de laatste foto’s die ik van Grodkällan zag, blijkt wel dat er bij het meertje zelf ook een vlonder aangelegd is.

Kijk bij de wandeling heen en terug naar het meertje ook goed om je heen: in deze omgeving grazen vaak rendieren.

Grödkallan Zweeds Lapland in de zomer
Is Grödkallan het mooiste meertje van Zweden? Wij vinden van wel!

Van Arvidsjaur naar de poolcirkel

Vanaf Arvidsjaur is het zo’n twee uur rijden (150 km) naar Jokkmokk, dat zich vlakbij de poolcirkel bevindt. Verwacht niet dat de poolcirkel echt een enorme bezienswaardigheid is, maar het is wel een mooie roadtrip vanaf Arvidsjaur. Je rijdt via de eindeloze Europaväg: een kilometerslange tweebaansweg die door het uitgestrekte landschap van Zweeds Lapland voert. Bossen en meren wisselen elkaar af, en we speurden steeds de omgeving af, op zoek naar rendieren of elanden. Ik vind het landschap ontzettend rustgevend; het is niet spectaculair maar wel heel groen en erg mooi.

Nadeel is dat je, als je vanuit Arvidsjaur het tochtje naar Jokkmokk maakt, je zowel heen als terug over dezelfde weg gaat. Zelf maakten wij de tocht naar de poolcirkel vanuit Lulea, waar we de dag ervoor verbleven, en maakten zo een rondrit die in Arvidsjaur eindigde.

Poolcirkel Zweeds Lapland Arvidsjaur
Bewijs dat we bij de poolcirkel zijn geweest!

Bij de poolcirkel is er een klein café (alleen in de zomermaanden geopend), waar je blijkbaar een certificaat kunt halen dat je de poolcirkel overgestoken bent. Toen wij er waren (begin september) was het café gesloten dus we hebben alleen de foto’s nog als bewijs!

In het grappige plaatsje Jokkmokk vind je wat restaurantjes en winkels. Wij hebben bij een supermarkt inkopen gedaan voor een picknick en hebben die aan de rand van het meertje, dat je bij het poolcirkel-bord vindt, opgegeten.

Picknick Poolcirkel Zweeds Lapland Arvidsjaur
Picknicken op de poolcirkel

Uitstapje naar Storforsen

Vanuit Arvidsjaur kun je ook een mooie dagtocht maken naar Storforsen, zo’n vijf kwartier rijden. Hier vind je een schitterende stroomversnelling, die er spectaculair uitziet. Het is één van de grootste stroomversnellingen in Europa en bevriest zelfs in de wintermaanden niet. Ook de omgeving van de stroomversnelling is prachtig, dus trek zeker wat tijd uit om hier rond te lopen.

Zeker een aanrader om te bezoeken!

Storforsen vanuit Arvidsjaur
Uitzicht op Storforsen

Båtsuoj Samecenter bezoeken

Een ritje van 70 km de andere kant op, brengt ons bij het Båtsuoj Samecenter. Op een prachtige locatie, aan een groot meer gelegen, vind je dit Sami-centrum: een klein openluchtmuseumpje. We worden rondgeleid door de vriendelijke Lotta Svensson, zelf een Sami. Samen met haar man bouwde ze hier het museum op, leidt ze mensen rond en zorgen ze voor een groep rendieren.

Als wij er zijn, zijn de rendieren helaas nog in de bossen, maar wel mogen we een kijkje nemen in het Samecenter. De sauna aan de rand van het meer ziet er enorm aanlokkelijk uit, maar daar is geen tijd voor. In de houten tipi nemen we plaats voor een kop koffie, terwijl Lotta vertelt over de geschiedenis van de Sami. Een inspirerende plek om te bezoeken vanuit Arvidsjaur.

Sauna Batsuoj Zweeds Lapland in de zomer
De prachtige sauna aan de rand van de rivier!

Icoon tip

Meer lezen over de Sami in Zweden? Ik schreef een uitgebreid blog over de Sami-cultuur in Zweeds Lapland en over onze bezoeken aan de Sami.


Overnachten in Arvidsjaur

In Arvidsjaur overnachten we in het fijne Hotell Laponia, midden in het dorp. Het doet ons wat denken aan een Amerikaanse lodge, maar toch ook ontzettend Zweeds aandoet. ‘s Avonds eten we heerlijk in het restaurant bij het hotel, waar ook ‘s ochtends een lekker ontbijt klaarstaat.

Een overnachting bij Hotell Laponia boek je al vanaf € 121,- per kamer per nacht.

In januari 2023 is er in Arvidsjaur een iglohotel geopend; het IGLOOTEL. Hier overnacht je al voor zo’n € 200,- in een echte iglo! De kamers van ijs zijn schitterend gedecoreerd en er zijn hottubs en een sauna bij waar je gebruik van mag maken. Ongetwijfeld een enorm toffe ervaring! Overigens kun je ook alleen een rondleiding boeken voor € 17,- (inclusief een drankje aan de Ice Bar).

Zweeds Lapland
Rendieren op de weg vlakbij Arvidsjaur

Zweeds Lapland in de zomer

Ik schreef al de nodige blogartikelen over onze reis door Zweeds Lapland in de zomer. Een schitterende bestemming die ik zeker aan kan raden!

Zweeds Lapland in de zomer
Roadtrippen in Zweeds Lapland

Ik bezocht Zweeds Lapland op uitnodiging van Voigt Travel en Swedish Lapland. Voigt Travel is gespecialiseerd in bijzondere reizen naar de uithoeken van Europa, met een groot aanbod aan reizen in Noord-Europa. De meningen en aanbevelingen in dit artikel zijn uiteraard volledig mijn eigen mening.

Previous Post Next Post

You may also like

2 Comments

 • Reply Heidi

  Wat prachtig, vooral die rendieren zijn zo mooi…
  Heidi onlangs geplaatst…Bloempotten die ik kreeg..My Profile

  11 maart 2023 at 11:49 am
 • Reply Judith

  Ohhh zo gaaf! Staat nog op mijn lijst van te bezoeken bestemmingen. De Sami-cultuur lijkt me ook enorm interessant.

  17 maart 2023 at 10:33 pm
 • Leave a Reply

  CommentLuv badge