Het land Vietnam is steeds meer een populaire bestemming voor Nederlandse reizigers. En we begrijpen wel waarom! De combinatie van mooie natuur, interessante oude steden en geschiedenis, lekker eten en drinken en een relaxt sfeertje zorgt er voor dat Vietnam een fijn vakantieland is. Maar net als voor veel andere verre reizen, moet je ook je reis naar Vietnam goed voorbereiden. In dit blogartikel wat praktische tips voor het reizen naar Vietnam.
In mijn blogartikel over onze reis naar Vietnam en Cambodja lees je precies wat onze reisroute was en wat we allemaal gezien en gedaan hebben. Ik ga in dit artikel dus niet opsommen wat je allemaal op je planning moet zetten, maar vertel ik vooral over de praktische zaken rond onze reis.
Reisroute
Oké, nog wel een klein stukje over de reisroute in Vietnam. Als ik onze reis opnieuw zou plannen, zou ik andere keuzes maken. Ik houd erg van mooie natuur en die vond ik vooral in het noorden van Vietnam. Ho Chi Minh City viel een beetje tegen en daarom zou je deze stad prima over kunnen slaan. Wil je graag de tunnels uit de Vietnamoorlog bezoeken, dan kun je die ook in Hue vinden (en nog minder toeristisch dan de Chu Chi tunnels ook!).
Ik zou dus persoonlijk eindigen bij Hoi An en eventueel nog een stukje Laos meepakken in plaats van verder doorreizen naar het zuiden.
Vliegen naar Vietnam
Helaas zijn er geen rechtstreekse vluchten naar Vietnam, dus moet je altijd met een overstap boeken.
Wij vlogen met Lufthansa en Vietnam Airlines via Frankfurt naar Hanoi en dat vond ik een hele fijne aansluiting. Aan het begin van de reis even een overstap (waarbij je ook nog kunt lunchen op Frankfurt Airport) en daarna een lange vlucht waarin je kunt ontspannen en slapen. Wij arriveerden om 6.00 uur ’s ochtends in Hanoi wat we ook een prima aankomsttijd vonden.
Wel kan ik je aanraden om bij je hotel een shuttle vanaf de airport te boeken. De Vietnamese steden Hanoi en Ho Chi Minh City zijn rommelig en chaotisch en dan is het fijn om een betrouwbare ophaaldienst te hebben.
Reizen binnen Vietnam
Tijdens onze reis maakten we vooral gebruik van bussen en limousinebusjes. Meestal boekten we die via 12go.asia of de website Baolau, hele prettige en betrouwbare websites om openbaar vervoer binnen Vietnam te boeken. De bussen in Vietnam zijn vaak sleeperbussen, met bedjes waar je met wat geluk zelfs als Nederlander redelijk languit kunt liggen. De bedjes hebben gordijnen zodat je je goed af kunt sluiten om te slapen. Let op: in de bus moeten je schoenen uit dus het is handig om (bad)slippers bij de hand te hebben.
Je kunt op sommige trajecten ook een limousine-busje boeken, wat ik zelf altijd wel fijn vond reizen. Dit zijn luxe taxibusjes die overdag rijden en waar je vaak maar met zo’n 10-12 personen in zit. De busjes hebben vaak wifi, airco, USB-aansluiting en wij kregen ook af en toe een flesje water er bij. De limousinebusjes kun je ook wel eens via GetyourGuide.nl boeken.
Wij hebben zelf niet met de trein gereisd, maar dit kan natuurlijk ook. De treinen rijden echter niet zo snel dus bijvoorbeeld de rit Ninh Binh – Hue duurde net zolang per bus als per trein!
Tenslotte is het handig om de app Grab op je telefoon te zetten. Dit is de Uber van Azië. Voor een habbekrats kun je een taxi bestellen in de grotere plaatsen, waarbij je niet de gebruikelijke onderhandelingen hoeft te doen. Met het warme, benauwde weer is dat soms een hele fijne oplossing voor als je het lopen wel zat bent (en de taxi’s hebben vaak ook nog eens airco!!). Er zijn ook Grab scooters, maar die hebben wij zelf niet gebruikt.
Scooter, Easyrider of fiets?
Met ons Nederlandse rijbewijs mogen we officieel geen scooter of auto huren in Vietnam. Alleen de 50CC scooter mag je legaal huren, maar deze wordt eigenlijk nooit aangeboden. Je komt vooral de 125CC scooter tegen. Veel toeristen huren desondanks gewoon een scooter en de verhuurders doen er over het algemeen ook niet moeilijk over. Echter, als er iets gebeurt, ben je niet verzekerd dus overweeg goed of je dit wel zou moeten doen. Ook zou je in theorie een boete kunnen krijgen maar dit gebeurt niet zo vaak.
Wij hebben zelf een scooter in Trang An (bij Tam Coc) gehuurd. De omgeving is hier zo rustig qua verkeer, dat dit geen moment onveilig of angstig voelde. Er is in deze streek zoveel te zien, dat het fijn was om met een scooter overal naartoe te rijden.
Voor langere afstanden kun je in Vietnam ook vaak een Easyrider boeken. Wij hebben dat bijvoorbeeld gedaan met de Hai Van Pass, waarbij we achterop de motors van twee Easyriders (met bagage en al) van Hue naar Hoi An gereden werden. Ook over de beroemde Ha Giang Loop kun je je door Easyriders rond laten rijden (al trok het idee van drie dagen achterop een motor mij niet zo aan). Via je accommodatie kun je vaak wel Easyriders boeken.
Verder kun je bij veel accommodaties gratis fietsen lenen. Houd er wel rekening mee dat het vaak formaatje XS is en wij met onze lange Nederlandse benen er niet echt comfortabel op fietsen. Bovendien is het fietsen met het warme, benauwde weer ook niet echt een pretje.
Bagage
Zelf hebben we er voor gekozen om met een backpack te reizen. Dit was een goede keuze; omdat we ook soms achterop een motor of scooter vervoerd werden, konden onze backpacks eenvoudig meegenomen worden. Met een harde koffer zou dat lastiger geweest zijn.
Probeer zo licht mogelijk te reizen want met een backpack moet je elke kilo op je rug meeslepen. In plaats van een strandlaken of badhanddoek heb je bijvoorbeeld hele fijne dunne microvezel-handdoeken, die veel minder plek innemen en snel drogen. En nog een gouden tip: neem geen fles shampoo mee want je zult niet de eerste zijn bij wie de fles onderweg openspringt waardoor je héle backpack een shampoodouche krijgt. Er zijn tegenwoordig hele fijne shampoobars verkrijgbaar, zowel shampoo voor droog haar en shampoo tegen vettig haar. Deze zijn makkelijk mee te nemen.
Voor dames: heb je een dunne, grote shawl? Ook handig om mee te nemen. Bij tempels wordt er gevraagd gekleed naar binnen te gaan. Draag je een hemdje, dan is het handig om je shawl om te kunnen slaan. Ook heb ik mijn shawl een paar keer als laken gebruikt. Slaap je in een homestay of goedkoper hotel, dan kunnen de bedden soms vrij hard zijn. Ik gebruikte dan het dekbed als een soort tweede matras, en pakte mijn shawl dan als laken.
Kleding kun je vaak voor weinig geld bij je accommodaties laten wassen. Dus beter iets minder meenemen en tussendoor een paar keer wassen.
Voor Vietnam heb je geen adapter nodig; ze gebruiken dezelfde stopcontacten als wij.
Tours boeken in Vietnam
Omdat we met openbaar vervoer reisden, hebben we regelmatig een tour geboekt om bezienswaardigheden te zien. Zelf gebruikte ik altijd GetyourGuide omdat zij een goed aanbod hebben, je ook weer gratis kunt annuleren en omdat je van tevoren de reviews al kunt lezen.
Bij het maken van de tours kun je vaak bij je hotel opgehaald worden, dat is heel fijn. Nadeel als je de eerste bent die opgehaald wordt, is dat je alle hotels van de andere deelnemers af rijdt…
Probeer echt voor de tour met de beste beoordeling te gaan en niet voor de goedkoopste. De kwaliteit van de tour is zó bepalend en kan het verschil maken tussen een positieve en een negatieve ervaring. Zo hadden wij een tour naar de Mekong Delta die bijna niets kostte maar wat ook echt een tourist trap was. Ik had beter wat langer kunnen zoeken naar een wat meer originele tour.
Accommodaties
Je kunt in Vietnam prima op de bonnefooi reizen. Zelf hadden we al wel wat vastgelegd, vooral omdat ik van tevoren al zulke toffe plekken zag, dat ik bang was dat ze volgeboekt zouden zijn als we er waren.
Wil je budget reizen, dan kun je in Vietnam heel goedkoop overnachten in homestays. Je verblijft dan bij de Vietnamezen thuis, een mooie ervaring! Soms betaal je maar zo’n vijf euro voor een kamer.
Omdat wij van iets meer luxe houden, sliepen we vaak in mooie lodges en middenklasse hotels, die uiteindelijk ook nog heel betaalbaar waren. Meestal betaalden we ergens tussen de twintig en dertig euro voor een kamer.
Het weer in juni / juli in Vietnam
Dit is een hele lastige omdat Vietnam verschillende klimaten kent; elke regio kan dus weer anders zijn. Ik kan dus alleen vertellen over de periode dat wij gingen.
Vorig jaar reisden we van half juni tot half juli door Vietnam en Cambodja. Officieel is dit al regentijd maar ook in Vietnam is de klimaatverandering zichtbaar. Het is er droger en de regen bleef vorig jaar lang uit. We hebben tijdens onze reis dus nagenoeg geen regen gehad; alleen een buitje in Hanoi en een flinke regenbui in de ochtend in SaPa. Verder was het lekker warm en meestal droog en zonnig. Met het oog op de regenperiode hebben wij de Ha Giang Loop overgeslagen omdat ik niet zo’n zin had om in de regen achterop een motor te zitten.
Het voordeel van deze periode juni/juli is dat de rijstvelden dan op hun mooist zijn. De velden zijn intens groen en dat is echt fantastisch mooi!
Google Translate en Maps (of een Vietnam simkaart)
Het is fijn om van tevoren (met wifi) alvast in Google Translate de Vietnamese taal te downloaden. Ik heb hier echt enorm veel gebruik van gemaakt.
In Google Translate vind je een handige knop (icoontje camera) waarmee de camera opgestart wordt en Translate alles vertaalt wat er te zien is. Ga je namelijk ergens eten waar de menukaart alleen in het Vietnamees is, dan kun je hiermee je telefoon boven de menukaart houden en wordt er direct in het camerabeeld voor je vertaald. Dat gaat een stuk sneller dan wanneer je alles woord voor woord over moet typen.
Ook verbleven we een keer bij een homestay, waar de mannen geen Engels spraken. Wij spraken dan tekst in het Engels in en lieten het vertaald in het Vietnamees weer afspelen. Op dezelfde wijze, maar dan vice versa, gaven zij antwoord. Zo konden we toch een uitgebreid gesprek hebben, wat erg leuk was!
Ook in Google Maps heb ik alvast kaarten gedownload van de regio’s waar we naartoe gingen. Dan hoefde ik in Vietnam mijn internet niet aan te zetten (want duur!) maar kon ik toch navigeren.
Overigens kun je er ook voor kiezen om op de luchthaven of in de stad bij aankomst een Vietnamese simkaart te kopen. Daarmee heb je dan voor een paar euro een grote internetbundel op je telefoon. Wel heb je dan een Vietnamees telefoonnummer dus sms-berichten naar je eigen nummer krijg je niet binnen.
Andere handige tips voor je reis naar Vietnam
Er zijn nog veel dingen anders dan in Nederland en zaken waar je rekening mee kunt houden:
- De straat oversteken? Dat kan een uitdaging zijn in de drukke steden zoals Hanoi. De kunst is om gewoon rustig over te steken; de scooter- en autobestuurders houden rekening met je zolang je niet ineens stil blijft staan of zélf gaat proberen uit te wijken. Gewoon de straat op lopen en rustig doorlopen.
- Voor Vietnam zijn er geen verplichte vaccinaties maar DTP en Hepatitis A worden aangeraden. Zelf heb ik ook een rabiësprik genomen; er komt nog wel hondsdolheid voor bij honden en vleermuizen in Vietnam. Word je gebeten, dan moet je binnen een paar uur in een groot ziekenhuis zijn voor een behandeling, maar met de rabiësprik heb je daar wat meer tijd voor. Wel zo handig als je ergens op een afgelegen plek bent!
- Zorg dat je toiletpapier meeneemt in je tas. Het gebeurt regelmatig dat je een toilet tegenkomt zonder papier. Soms kun je ook bij de toiletjuffrouw papier verkrijgen of staat er ergens buiten een rolletje klaar waar je papier af mag scheuren. Maar net zo handig om het zelf mee te nemen, dan zit je altijd goed.
- Op veel plekken kun je mooie handgemaakte tasjes, etuitjes of portemonnees kopen. Maar let op: deze zijn vaak gekleurd met diepdonkerblauwe indigo (bijna zwart). Echter, deze stof geeft op den duur af, vooral bij vochtig weer. Als je een met indigo geverfd tasje over je schouder hebt hangen, is de kans groot dat je blauwe vlekken in je kleding vindt, die je er niet meer uitkrijgt.
Geef een reactie