Follow me:

Budget stedentrip: Voor € 13 een dagje Londen!

Het lijkt haast te mooi om waar te zijn, maar het staat er echt! Het is goed zoeken naar een datum en je moet enigszins flexibel met je vrije dagen zijn, maar dan kun je echt voor € 13,00 met de bus heen en weer naar Londen. Omdat Londen geen goedkope stad is, helpen we je graag aan nog een paar leuke tips voor de Engelse hoofdstad!

Toegegeven, het is niet de meest ideale manier van reizen. Maar voor dat geld mag je toch niet klagen! De bus vertrekt ‘s avonds vanaf Utrecht Jaarbeursplein, maakt bij Calais de oversteek en komt dan ‘s ochtends vroeg in Londen aan. Je hebt dan een hele lange dag in Londen te besteden, waarna je óf een hotelletje neemt óf ‘s avonds gewoon weer de bus terug.

 

Hierbij een tips voor een leuke dag Londen!

Ochtend
De bus komt vaak al rond zes uur of half zeven aan op het enorme Victoria Station. Vanaf zes uur gaan de loketten open en kun je een Travelcard kopen, waarmee je de hele dag met het OV kunt reizen. Omdat er om zes uur ‘s ochtends nog niet bijster veel te beleven valt in Londen, pakken we de metro naar de Tower Bridge en Tower of London, om hier de stad wakker te zien worden.
De Tower is voor budgetreizigers niet aan te raden: je betaalt inmiddels 23 GBP (ruim 30 euro!) om naar binnen te mogen. Eerlijk gezegd vinden we de kroonjuwelen best mooi maar staat deze prijs niet in verhouding tot… Daarom kiezen we ervoor om in de ochtendschemer rondom de Tower te lopen en het gebouw te bewonderen, zodat we daar overdag geen tijd aan hoeven te spenderen.

De imposante St. Pauls Cathedral bezoek je gratis tijdens de Evensong.

De imposante St. Pauls Cathedral bezoek je gratis tijdens de Evensong.

We wandelen nu langs het mooi aangelegde Thames Path weer richting het centrum. Ik vind de straatjes rond Monument altijd heerlijk in de ochtend, als je het langzaamaan drukker ziet worden. Er zijn hier genoeg bakkerijtjes en cafeetjes waar je een ontbijt kunt nuttigen. We slenteren nu zo richting de imposante St. Pauls Cathedral met zijn schitterende koepel. Wist je dat de koepel een fluistergalerij heeft, waarmee je iemand aan de overkant van de koepel kunt verstaan? Rondom de St. Paul zijn vaak veel grijze eekhoorns te vinden, die wat agressief op je af komen lopen. Geniet desondanks van het mooie park rondom de kathedraal.

Je kunt nu Strand aflopen of de metro nemen vanaf de St. Paul naar bijvoorbeeld Trafalgar Square, waar je een blik in de kerk St. Martin in the Field kunt werpen. Deze fraaie kerk wordt veel gebruikt voor concerten en opnames en…als slaapplek voor daklozen!
Let op Trafalgar Square op het prachtige gebouw van de National Gallery! Zodra deze open is, kun je hier even naar binnen om twee of drie zalen te bekijken. Het museum is gratis dus je loopt zo in en uit. Bij mooi weer is Trafalgar Square een heerlijke plek om lekker uit te rusten en mensen te kijken!

Vervolgens lopen we vanaf Trafalgar Square naar Westminster, via de brede Whitehall. Let op de Horseguards en Downing Street 10 (ambtswoning van mr. Cameron) aan de rechterkant. Achter de Big Ben vind je de schitterende Westminster Abbey. Het mooiste zicht op de Houses of Parliament heb je vanaf de overzijde van Westminster Bridge.

Je betaalt zowel voor Westminster als St. Paul een flinke entree: je kunt er beter voor kiezen om aan het einde van de middag de Evensong te bezoeken: combineer prachtige muziek met de gelegenheid om de kerk gratis van binnen te bekijken!

Knightsbridge
Rond een uur of 10 zijn de meeste musea en winkels open, dus pakken we de metro naar Knightsbridge. Uiteraard moet je Harrods bezocht hebben; voor budgetreizigers niet de ultieme plek om te shoppen maar je moet dit wel gezien hebben. Zeker als je in november of december naar Londen reist, kijk je hier je ogen uit bij de prachtige etalages en het volledig verlichte gebouw.

Het leuke Natural History Museum in een bijzonder fraai gebouw!

Het leuke Natural History Museum in een bijzonder fraai gebouw!

Rondom Harrods zitten veel leuke winkels en boetiekjes, ook niet de goedkoopste maar wel leuk voor ‘window shopping’. Als je iets verder loopt, vind je het Natural History Museum, een leuk, interessant museum. Ook dit is gratis en je moet écht even de aardbevingssimulator bezocht hebben, waarbij je in een supermarkt in Kobe bent die door een aardbeving getroffen wordt. Uniek!
Op de begane grond vind je aan de linkerkant de afdeling  Human Biology. Hier kun je horen wat een ongeboren kindje hoort, je kunt testen of je kleurenblind bent en er zijn leuke geheugentestjes. Echt een aanrader!
Probeer niet om het hele museum te zien want dan ben je gelijk door je dag Londen heen!
In de winter ligt hier vaak een grote ijsbaan op het voorplein van het museum. Prachtige, idyllische setting met het schitterende gebouw op de achtergrond!

Lunch
Als we uitgekeken zijn, pakken we de metro naar Covent Garden. Maak niet de fout om bij drukte bij de liften maar met de trap te gaan; vanwege de 193 (!) treden raakt de trap halverwege verstopt vanwege alle uitpuffende toeristen! Ondanks dat deze wijk razend toeristisch is, blijft het leuk om de kleine winkeltjes in deze voormalige bloemenmarkt te verkennen. Bovendien zijn hier altijd ‘buskers’ (straatmuzikanten/-artiesten) actief wat het tot een gezellig geheel maakt.

Rondom Covent Garden zijn ook genoeg lunchplekken. Wie van pizza houdt, kiest voor de lunchdeal van de Pizza Hut. Hier kun je voor 7 GBP onbeperkt pizza, pasta en salade eten! Ook de keten Bella Italia heeft prima geprijsde pizza’s.

Na de lunch pakken we de metro (of lopen we) van Covent Garden naar Piccadilly Circus. Maak zeker een fotootje van dit krioelende plein! We lopen vervolgens de luxe Regent Street in met haar prachtige winkels. Zeker een bezoekje waard zijn Hamleys, een van de grootste speelgoedwinkels ter wereld! Je kijkt hier, ook als volwassene, je ogen uit! Als je bij Oxford Circus rechtsaf slaat, Oxford Street in, vind je wat goedkopere ketens voor de shopliefhebbers.

Covent Garden is prachtig in de adventstijd!

Covent Garden is prachtig in de adventstijd!

Late middag
Als de drukte van deze miljoenenstad je wat teveel wordt, neem je het beste de metro naar Hyde Park. Hier kun je leuk wandelen langs The Serpentine of wat drinken bij één van de cafeetjes.
De evensongs in St. Paul en Westminster Abbey beginnen rond 17.00 uur en duren vaak een half uur tot drie kwartier. Ideale gelegenheid om even de benen rust te geven en op een houten stoel te genieten van het interieur van de prachtige kathedralen!

Markt op Portobello Road

Markt op Portobello Road

Wie niets met kerken of muziek heeft, kan de metro of bus nemen naar Portobello Road, waar een leuke, fleurige snuffelmarkt is (niet op donderdagmiddag!). Vlakbij deze markt moet ook de boekwinkel van de film Notting Hill te vinden zijn; ik heb er tevergeefs naar gezocht maar het schijnt dat deze onlangs opnieuw geopend is.

Avond
In de avond licht Londen schitterend op; de verlichting gaat overal aan, zeker in Kersttijd is het hier prachtig! Voor restaurants is er genoeg keuze, zeker in de wijken West End of Covent Garden. Wie van fotograferen houdt, adviseer ik om langs de zuidkant van de Thames te wandelen, vanaf Westminster Bridge. Je ziet nu The Houses of Parliament en de Big Ben schitterend verlicht, en als je verder loopt, de enorme koepel van de St. Paul.

Zorg wel dat je op tijd terug bent bij Victoria Coach Station voor de bus; je moet je busticket nog ophalen bij de balie en daar staat vaak een lange rij voor.

Nog een paar leuke things-to-do: 

 • bezoek de tentoonstelling over de Tower Bridge eens! Compact maar interessant! Bovendien mag je dan over de hoogste galerij van de Tower Bridge lopen, zodat je schitterend uitzicht hebt over de stad!
 • voor verpleegsters en andere geïnteresseerden is het Florence Nightengale Museum leuk; dit zit in het St. Thomas Hospital tegenover de Big Ben.
 • Veel musea in Londen zijn gratis; handig om gewoon even naar binnen te wippen!
 • Bij Buckingham Palace kun je om de dag de wisseling van de wacht bekijken. Het staat wel rijen dik met toeristen maar het is toch een leuke (gratis) bezienswaardigheid!
 • Vanaf Buckingham Palace loop je terug naar Trafalgar via het mooie St. James Park.

  Het koninklijke James Park bij Buckingham Palace

  Het koninklijke James Park bij Buckingham Palace

En wat algemene tips: 

 • Telefoon bijna leeg? De meeste Starbucks-vestigingen hebben zitplaatsen met stopcontacten er bij. Soms is het even zoeken maar je kunt dan wel een koffiestop houden terwijl je je telefoon oplaadt!
 • Het bussysteem is wat ingewikkeld maar als je je er even in verdiept, is de bus wel een leuk alternatief voor de metro. Ook als je na een dag lopen gevloerd bent, kun je met je Travelcard gewoon kriskras door de stad rijden met de rode dubbeldekkers!
 • Wil je toch graag de duurdere attracties, zoals de Tower of London bezoeken? Maak vooraf een lijstje en reken uit of een London Pass voordeliger is!
 • Bekijk vlak voor je gaat eens een leuke film of lees een boek dat in Londen speelt. De stad gaat gelijk veel meer leven!

Have fun!

De prijs van € 13,00 is gebaseerd op een ticket van Eurolines in 2015. Inmiddels zijn de prijzen van Eurolines weer veranderd en kunnen hoger liggen!

 

Previous Post Next Post

You may also like

6 Comments

 • Reply Laura - Dagelijkse hap

  Wauw, bedankt voor de tip! Ik ga hier zeker eens naar kijken, want dat is natuurlijk geen geld! 😀

  4 augustus 2015 at 7:37 am
  • Reply Anne

   Klopt Laura! Het is écht geen geld! Neem oordopjes mee zodat je in de bus hopelijk wat kunt slapen; elk uurtje slaap dat je meepakt, betaalt zich de volgende dag weer uit!

   Mocht je nog meer tips willen, stuur me even een mailtje op info@ditisanne.nl!
   Groetjes!
   Anne

   4 augustus 2015 at 8:02 am
 • Reply kenya

  Bom dia!
  Gostei muito de conhecer o seu blog.
  Eu estou achando que ele é muito estiloso, tem uma visualização muito bonita e é cheio de informação útil.
  Dé uma passadinha no meu blog, você vai adora ele tanto quanto eu adorei o seu.
  Se gostar, me siga. Mas se você não gosta…….
  ME SIGA mesmo assim!!! rsrsrs
  Beijos!!

  http://viciadasemlivros911.blogspot.com.br

  6 augustus 2015 at 12:24 pm
  • Reply Anne

   Obrigado! Tive que usar o Google Translate, porque eu não entendo português, mas estou feliz que você encontrou meu site! Tenha um bom dia!

   6 augustus 2015 at 12:44 pm
 • Reply West

  Hoi Anne,
  Ik ga met mijn zoon van 11 jaar in het voorjaar naar Londen en we zijn druk bezig met de voorpret.
  Door jouw tips ga ik zeker naar de Evensong en je tips over fotograferen een we ook zeker mee.
  Zo verzamelen we al snuffelend over het internet leuke ideeën! Dank

  18 januari 2017 at 4:48 pm
  • Reply Anne

   Wat leuk! Londen is zo leuk!! Veel plezier alvast!

   18 januari 2017 at 6:21 pm

  Leave a Reply

  CommentLuv badge