Follow me:
Glyptotek Kopenhagen

Glyptoteket Kopenhagen: Het mooiste museum van de stad!

Natuurlijk heeft iedereen een eigen voorkeur als het om musea tijdens een stedentrip gaat. Persoonlijk vind ik het ‘Glyptoteket’ het allermooiste museum van Kopenhagen. In dit blog leg ik je uit waarom ik zo’n fan van dit museum ben en waarom het naar mijn mening echt op je to-do-lijst moet voor jouw stedentrip naar Kopenhagen!

Het 125 jaar oude Glyptoteket heet eigenlijk ‘Ny Carlsberg Glyptotek’. Het museum is vernoemd naar de brouwerijen van de beroemde Deense bierbrouwer Carl Jacobsen. Hoewel een glyptoteek eigenlijk een ‘verzameling van beeldhouwwerken’ betekent, kun je nog veel meer kunst in dit museum bekijken, waaronder een indrukwekkende collectie schilderijen.

Glyptoteket
Beeldhouwwerk in de Wintertuin

Het gebouw van Glyptoteket

Zelfs als je niet zoveel met kunst hebt, is een bezoekje aan het Glyptoteket toch een aanrader. Het museum is namelijk in een schitterend pand gehuisvest, tegenover amusementspark Tivoli. Dat was eigenlijk een doorn in het oog van Carl Jacobsen, die zijn enorme kunstcollectie aan de staat doneerde op voorwaarde dat de collectie in een speciaal gebouw ondergebracht zou worden. Dat dit gebouw naast het wat vulgaire Tivoli (waar in zijn ogen vooral het ‘gepeupel’ kwam) stond, beviel hem eigenlijk maar niets.

Ny Carlsberg Glyptotek
Het Ny Carlsberg Glyptotek, zoals het museum voluit heet

Als je de trappen van het museum beklommen hebt, kom je binnen door de grote entreepoort. Je ziet al gelijk de prachtige Wintertuin liggen, waarover ik zo meer vertel. Ik was zo onder de indruk van de Wintertuin dat ik daardoor helemaal de toegang tot de galerijen met Oude Meesters miste, terwijl ik daar juist voor gekomen was. Deze bereik je namelijk vanuit de entreehal.

Het gebouw van Glyptoteket zit vol met symboliek en bijzondere architectonische hoogstandjes. Ik raad je aan om de app van het Glyptoteket te downloaden want daarin wordt er vanalles over het bijzondere gebouw verteld. Zo vind je overal mozaïeken op de vloer, die verwijzen naar de Jacobsen. Zo zie je mozaïeken met gerst, die refereren aan de brouwerijen, en mozaïeken met Schotse distels, als een verwijzing naar de vrouw van Jacobsen die uit Schotland kwam.

Ny Carlsberg Glyptotek
Bijzonder plafond in het Glyptoteket

De Wintertuin van het Glyptoteket

De Wintertuin is een grote binnentuin met hoge palmen, groene planten en bomen, een fontein en overal beeldhouwwerken. De lichtval is fantastisch door de enorme koepel en zorgt voor een heel ‘instagrammable’ plekje.

Ik vond dat de Wintertuin zo’n geweldig mooie uitstraling had en prachtig aangelegd is. Vanuit de Wintertuin bereik je de verschillende zalen met beeldhouwwerken. Aan de oostkant van de Wintertuin vind je het museumcafé ‘Picnic’, waar je wat kunt eten of drinken met uitzicht op de Wintertuin. Ik kwam helaas tijd tekort om neer te strijken bij ‘Picnic’ maar een volgende keer zou ik daar zeker gaan zitten. Wat een fijne plek!

Wintertuin Glyptotek
De Wintertuin

De beeldencollectie

Vanuit de Wintertuin kom je dus in de verschillende zalen met beeldhouwwerken. Nu moet ik eerlijk bekennen dat ik niet zo gek veel heb met Griekse en Romiense beeldhouwkunst en in het Glyptoteket is er flink veel te bewonderen. De eerste twee zalen liep ik nog met redelijk wat belangstelling door maar uiteindelijk werden de starende hoofden van Romeinse mannen uit allerlei tijdperken mij iets teveel. Ik heb mij dus in vrij hoog tempo door die zalen met beeldhouwkunst gewerkt.

Glyptoteket
Een beeld van keizer Nero.

Overigens waren er ook beeldhouwwerken die ik wel erg mooi vond; de Franse sculpturen die je in een ander deel van het museum vindt. Prachtige werken van Auguste Rodin en Matisse.

Glyptoteket
Beeldengalerij

Schilderijencollectie

Met schilderijen heb ik dan veel meer dan met beeldhouwkunst. Er is een grote collectie met Deense werken, die zeker mooi is om te bekijken. Maar voor mij was het hoogtepunt het deel met bekende oude meesters. In het bijzonder Edgar Degas, omdat ik onlangs het prachtige boek Mrs. Degas van Arthur Japin gelezen heb. Ik wilde dus wel eens een echte Degas bewonderen en dat kan in het Glyptoteket!

Daarnaast hangen er nog veel meer werken van bekende schilders, zoals Monet, Van Gogh en Renoir. Heel gaaf om te zien!

Zoals aangegeven bereik je de zalen met deze schilderijen direct vanuit de entreehal: daar gaan er trappen naar boven die naar de schilderijengalerij leiden.

Degas Glyptotek
Een schilderij van Degas in het Glyptotek.

Tijdelijke exposities

Daarnaast kun je ook regelmatig tijdelijke exposities bekijken. Tijdens mijn bezoek was er net een uitgebreide expositie over Suzanne Valadon. Ik had nooit van haar gehoord, maar de expositie was heel interessant. Qua stijl deden haar werken mij wel aan Degas denken, en tijdens de expositie leerde ik dat zij ook tijdgenoot en zelfs een goede bekende was van Edgar Degas.

De expositie over Suzanne Valadon loopt nog tot juli 2022 dus ben je de komende tijd in Kopenhagen, breng dan zeker een bezoek aan het Glyptoteket en deze mooie tentoonstelling.

Glyptoteket
Expositie van Suzanne Valadon

Dakterras en tuinen

Behoefte aan wat frisse lucht na zoveel geslenter langs kunstwerken? Dan kun je de witte trappen omhoog nemen naar het ruime dakterras. Je staat dan naast de grote koepel van het Glyptoteket en hebt een fantastisch uitzicht over Kopenhagen! Natuurlijk ligt Tivoli vlak onder je maar je kunt een heel eind kijken! Toen ik er was stonden er ook nog wat stoelen en tafels op het terras dus een prima plek om even wat van de buitenlucht te genieten.

Daarnaast kun je ook in de tuinen van het Glyptoteket nog beeldhouwwerken bewonderen. Je wandelt in deze kleine oase van rust door het groen van de tuin.

Dakterras Glyptoteket
Vanaf het dakterras kijk je op de enorme koepel van het Glyptoteket.

Het Glyptoteket bezoeken – Praktische tips

Het Glyptoteket is elke dag geopend, behalve op maandag. Op donderdagavond is het museum ook geopend. Op dinsdag is toegang tot het museum gratis; op andere dagen betaal je ruim € 15,00 voor een ticket. Je kunt het museum ook met de Copenhagen Card bezoeken.

In de entreehal kun je een trap naar beneden nemen, waar je toiletten, garderobes en kluisjes vindt.

Glyptoteket

Ik moet eerlijk bekennen dat ik het in het museum wel wat lastig vond om de weg te vinden; sommige zalen staan wel goed aangegeven maar ik heb bijvoorbeeld best een tijdje gezocht naar de zalen met oude meesters.

Zelf had ik ruim anderhalf uur uitgetrokken voor mijn bezoek aan het Glyptoteket, maar ik kwam echt enorm tijd tekort. Ik zou denk ik zelf wel zo’n 2,5 tot 3 uur zoet kunnen zijn in het museum, zeker als ik ook nog naar het museumcafé zou gaan. Trek dus voldoende tijd uit voor het Glyptoteket want dat is dit prachtige museum en gebouw zeker waard!

Stedentrip Kopenhagen
Kopenhagen

Meer tips voor je stedentrip naar Kopenhagen? Ik schreef dit blog met héél veel tips en ook nog een los blogartikel met de leukste (en betaalbare) adresjes in Kopenhagen!

Previous Post Next Post

You may also like

No Comments

Leave a Reply

CommentLuv badge