De Abdij van Averbode is een uitstekende startplek voor verschillende wandelroutes. Deze abdij ligt in een mooi, groen landschap met heidevelde en bossen om de hoek. Ik koos de Norbertijnenwandeling uit, die je in twee lussen rond de Abdij brengt. In dit blog vertel ik meer over deze wandelroute bij de Abdij van Averbode.
Voor de tweede keer op rij breng ik een kloosterweekend door in de Abdij van Tongerlo, op zo’n tien kilometer afstand van Averbode. Omdat ik tijdens het vorige weekend al rond die abdij gewandeld heb, besluit ik om dit weekend naar de Abdij van Averbode te rijden om daar te wandelen en natuurlijk de abdij te bekijken. De Norbertijnenwandeling lijkt mij een mooie route dus die staat voor vandaag op de planning. Ik vertrek direct na het ontbijt zodat ik op tijd terug kan zijn voor de lunch in Tongerlo.

De Abdij van Averbode
Net als de Abdij van Tongerlo, is ook de Abdij van Averbode een Norbertijnenabdij. De Norbertijnen volgen de kloosterorde van Augustinus. Al in het jaar 1134 werd de abdij gesticht, waarbij er toen nog broeders én zusters in de abdij wonen. Aan het begin van de 13e eeuw vertrekken de zusters en blijven er alleen broeders en priesters over.
Evenals veel andere abdijen in België, komt ook de Abdij van Averbode niet ongeschonden uit het antireligieuze bewind tijdens de Franse revolutie. De norbertijnen moeten rond 1796 de abdij verlaten en pas tientallen jaren later, in 1834, keert een handjevol broeders weer terug. In de opvolgende jaren worden er allerhande activiteiten ontplooid. Tegenwoordig wonen er zo’n dertig broeders in de abdij.

Ik parkeer mijn auto op de parkeerplaats aan de achterzijde van de abdij en wandel over het steile wandelpad langs de kloostermuur omhoog. Aan de muur hangen grote schilderijen die het dagelijkse leven in de abdij laten zien. Mooi om te zien!

De Norbertijnenwandeling is opgesplitst in twee rondes, die allebei bij de abdij uitkomen. Je kunt dus ook voor één van de twee routes kiezen. Ik begin met de oostelijke lus.
Averbode Bos en Heide
Dit deel van de Norbertijnenwandeling loopt door het natuurgebied Averbode Bos & Heide. Vanaf de Abdij van Averbode loop ik een stukje langs de weg maar daarna buigt het pad af, de bossen in. Het is flink modderig in het bos, maar blijkbaar is dat niet uitzonderlijk want her en der zijn bielzen aangebracht om droge voeten te houden.
De route slingert door de bossen waar het ’s ochtends vroeg nog lekker rustig is. Even later bereik ik een open vlakte, waar in de verte het blauwe water van grote heidevennen schittert. De route buigt echter af, de andere kant op. Daar gaat het pad over een houten vlonder: altijd leuk, een vlonderpad! De zon breekt voorzichtig door en schijnt waterig door de boomtakken heen.

Dan bereik ik de Luikerdreef: een heel lang recht pad dat helemaal langs Domein De Vijvers loopt, een enorm privéterrein dat gebruikt wordt voor evenementen en waar zich ook het Michelin-ster restaurant Colette bevindt. Door de hekken langs de Luikerdreef kun je wel een blik werpen op het prachtige groene, verstilde terrein. Aan de andere kant van de dreef liggen spiegelgladde meertjes. De Luikerdreef komt uiteindelijk weer vlakbij de Abdij van Averbode uit en zo hebben we de eerste 5 kilometer er alweer bijna opzitten.

Door bossen, heide en duinen
Tussendoor breng ik een kort bezoekje aan de verstilde binnenplaats van de Abdij van Averbode. Op foto’s had ik een prachtige spiegelvijver op de binnenplaats gezien, waarin de abdijkerk heel mooi reflecteert. Helaas, deze staat vandaag droog. Dat is jammer, maar niets aan te doen. Ik kijk even binnen in de abdijkerk en vervolg dan mijn wandelroute weer.

De tweede helft van de Norbertijnenwandeling loopt aan de westkant van de Abdij van Averbode. Eerst loop ik door het Mariapark, met allerlei religieuze standbeelden en staties. Daarna loop ik via een steil pad omhoog vanaf waar je een mooi uitzicht over de omgeving hebt. Daarna loop ik een fraai heuvelachtig bosgebied in. Ook dit deel van de route is erg mooi en misschien nog wel iets afwisselender dan de eerste helft.

De route voert over de Weefberg, waar een krater ligt van een vliegtuig dat tijdens WOII neerstortte. Het doet mij denken aan de bomkraters die we tijdens onze fietstocht rond Ieper zagen, die zagen er net zo uit. Iets verderop steek ik het Weefbergven over, waar de omgeving zelfs een beetje aan duingebied doet denken.
Door een prachtig natuurgebied loopt de route verder tot langs de oevers van het grote Rietbergven. Jammer van de grijze wolken die op komen zetten want het is hier ontzettend mooi. Via een lang bospad bereik ik even later de Abdij van Tongerlo en zit de route er weer op.

‘Het Moment’ bij de Abdij van Averbode
Na afloop van de wandeling heb ik nog net tijd voor een drankje bij ‘Het Moment’: het abdijcafé van de Abdij van Averbode. ‘Het Moment’ wordt een belevingscentrum genoemd en ook de abdijwinkel en -bakkerij vallen hier onder.
Ik loop even door de Abdijwinkel, koop wat leuks voor thuis en zoek dan een plekje in het ruime en gezellige abdijcafé. Er is ook een ruim terras bij dat in de zomermaanden ongetwijfeld een hele fijne plek is. Bij het Abdijcafé vind je ook de Abdijbrouwerij en de Abdijbakkerij.

Norbertijnenwandeling rond de Abdij van Averbode: Praktisch
De Norbertijnenwandeling rond de Abdij van Averbode vind je terug op mijn Komootprofiel.
Je kunt ook de knooppunten volgen: 100 – 85 – 86 – 75 – 274 – 76 – 87 – 90 – 100 – 98 – 107 – 384 – 144 – 286 – 104 – 91 – 96 – 100.

Afstand: De hele route is ruim 9 kilometer lang, maar is ook op te splitsen in twee routes van ca. 4,5 tot 5 kilometer. Ik denk dat de westelijke lus iets afwisselender is dan de oostelijke lus, maar eigenlijk vond ik beide routes heel mooi.

Ik vond de route qua zwaarte heel goed te doen. Ik heb ongeveer 200 hoogtemeters gestegen en gedaald. Trek zo’n 2,5 uur uit voor de wandelroute.
Horeca onderweg: Bij de Abdij van Averbode vind je ‘Het Moment‘ waar je wat kunt eten en/of drinken. Omdat je ook halverwege de route langs de abdij komt, kun je ook dan een tussenstop inlassen.
Wandelen met hond: Ik kwam onderweg regelmatig mensen met honden tegen dus ik denk dat op deze route een hond (aangelijnd) is toegestaan.

Andere mooie wandelingen rond een abdij
Ik heb echt een voorliefde voor oude abdijen. De stilte en rust die er rond deze oude gebouwen hangt, vaak met een schitterende historische abdijkerk: ik houd er enorm van. Zeker als je tijdens het wandelen het klokgebeier van de abdij hoort.
Op mijn blog vind je al verschillende wandelroutes rond een abdij:
- Wandelen rond de Abdij van Val-Dieu
- Wandelen rond de Abdij van Tongerlo
- Wandelen rond de Abdij van Westmalle

Hiken is normaal niet echt mijn ding, maar de uitzichten tijdens de Norbertijnenwandeling zijn zo indrukwekkend dat ik helemaal geïnspireerd ben om het toch eens te proberen!