In het Duitse Harzgebergte kun je schitterend mountainbiken. Er zijn talloze fietsroutes voor allerlei niveaus dus iedereen kan e-mountainbiken in de Harz. Wij kozen voor de Sieben Teiche-route in de Oberharz, die we met een e-mountainbike fietsten. Een verrassend mooie en afwisselende tour door een prachtig landschap. In dit blogartikel vertel ik je er alles over en lees je waarom de Sieben Teiche-route zo’n aanrader is!
We maken deze e-mountainbiketour in samenwerking met OutdoorCenter Harz, waar bij aankomst uitstekende e-mountainbikes voor ons klaarstaan. Dat is fijn, want goed materiaal is wel belangrijk als je gaat e-mountainbiken in de Harz. Ook krijgen we uitgebreid advies over mooie routes en zo kiezen we voor de Sieben Teiche-route. Tot mijn verrassing is een ‘Teich’ geen dijk, maar een vijver. De ‘Zeven Vijvers-route’ dus! En dat blijkt te kloppen: om de zoveel tijd fietsen we (weliswaar vaak over dijkjes) langs historische vijvers die in de groene natuur liggen.
De vijvers: UNESCO Werelderfgoed
Gelijk een stukje cultuurhistorie: deze vijvers waren vroeger de energiebron voor de intensieve mijnbouw in dit deel van de Harz. Dit was ongeveer vanaf de middeleeuwen tot aan het industriële tijdperk, alhoewel de eerste vijvers al in het begin van de 13e eeuw door Cisterciënzer monniken werd aangelegd. Er was een complex watermanagementsysteem, waar de vijvers en waterwegen onderdeel van uitmaakten. Door de waterwegen en slootsystemen werd het water uit de vijvers naar de mijnen gebracht, waar het voor de aandrijving van waterwielen zorgde. De vijvers zijn dan ook UNESCO Werelderfgoed.
De fietsroute ‘Sieben Teiche’ staat op Komoot dus gebruiken we die app om te navigeren. Het schijnt dat de route ook gemarkeerd is met ‘O2’ in het rood.
Brede gravelpaden en de eerste vijvers
Direct achter het OutdoorCenter duiken we de bossen al in. Eerst ploeteren we een klein stukje door wat rul landschap maar dan rijden we prachtige brede gravelpaden op. Even later bereiken we al de eerste vijvers, waar we over smalle paden langs rijden. Daarna fietsen we het dorpje Clausthal-Zellerfeld in. Gelukkig gaat de route zo min mogelijk door de bebouwing en zo fietsen we even later de groene natuur alweer in.
Vlak voor het volgende dorp, Wildemann, komt er een technisch stukje: het pad met grote keien daalt hier behoorlijk steil af en voor mij, als beginnende mountainbiker, is dat even spannend. We willen natuurlijk geen valpartij! Goed druk houden op het achterwiel terwijl ik zo hard mogelijk probeer te remmen. Gelukkig komen we heelhuids beneden! In Wildemann zelf fietsen we een stukje langs een stromend beekje op, heel schilderachtig en zo mooi!
E-mountainbiken met hindernissen
Hoewel wij met prachtig weer fietsen, heeft het de afgelopen dagen behoorlijk geregend. De paden zijn dus best wel modderig en we moeten een paar keer onze zware e-mountainbikes over omgevallen boomstammen tillen. Vooral net buiten Wildemann liggen er twee boomstronken midden over het pad, en is het een hele tour om de fiets er overheen te krijgen.
De paden waarover we fietsen zijn ook heel afwisselend. Soms zijn het bredere paden, maar dan weer rijden we over hele smalle singletracks, die de route extra avontuurlijk maken.
Grumbacher en Kuttelbacher Teich
Een van de mooiste stukjes van de route is toch wel het deel rond de Grumbacher Teich. Eerst zien we al de Grumbacher Wasserfall, en even later bereiken we de gelijknamige vijver. Het is hier prachtig! De groene natuur, het spiegelende water van het meer, waar we vanaf een houten bruggetje over uitkijken.
Met lichte tegenzin vervolgen we onze weg want we hebben nog wel een stukje te gaan. We fietsen helemaal langs de Grumbacher Teich en maken daarna even een klein uitstapje vanaf de route naar de Kuttelbacher Teich. We zijn namelijk wel toe aan een tussenstop en bij dit meertje zou je wat moeten kunnen drinken.
Hoewel het café gesloten is, is de kiosk van de Kuttelbacher Teich wel open. We halen wat te drinken en een snack en rusten heerlijk uit op het zonnige terras. Er zijn wat mensen aan het zwemmen en er wordt gesupt, leuk om naar te kijken. Wat ons betreft een perfecte plek voor een pauze!
Via Hahnenklee naar de Liebesbankweg
Daarna fietsen we via een heel uitdagend pad naar het dorpje Hahnenklee. We zijn hier toevallig de vorige avond al geweest dus bekend terrein. De fietsroute komt ook langs de Gustav Adolf-staafkerk: zeker de moeite waard om dit fraaie houten kerkje te bekijken!
Daarna duikt de fietsroute het bos weer in en fietsen we naar de Liebesbankweg. Dit is een heel populaire wandelpad voor families, vooral in de weekenden. Het is er dus behoorlijk druk al hebben we gelukkig tussendoor genoeg tijd om van het prachtige uitzicht over het Harzgebergte te genieten!
Daarna buigt de route af en fietsen we over een prachtige gravelweg weer verder, richting Auerhahn.
Weer terug naar OutdoorCenter Harz
We blijven het maar tegen elkaar zeggen: ‘Wat is het hier mooi!’. De Sieben Teiche-route slingert door een heel afwisselend landschap en elke keer zien we weer andere vijvers en meertjes opduiken. Een heel mooi stukje is het fietspad langs de Kiefhölzer Teich: prachtig!
Daarna is de route even wat verwarrend: we komen op een soort kruispunt. Maar welke weg we ook nemen, de routebegeleiding blijft maar aangeven dat we verkeerd fietsen. Dan, na heel goed kijken, ontdekken we een héél smal schuin paadje in het bos wat blijkbaar het pad is dat we zoeken. Het is zo smal dat ik bijna met mijn trappers tegen de zijkanten van het pad kom, maar het is wel een prachtig pad. Het typeert deze leuke en afwisselende route: nauwelijks saaie stukken!
Vanaf hier is het niet zo heel ver meer en even later bereiken we, moe maar uiterst voldaan, het OutdoorCenter Harz waar we onze fietsen weer inleveren. Wát een fantastische dag hebben we gehad!
De Sieben Teiche-route: Praktisch
De Sieben Teiche-route is ongeveer 30 kilometer, met zo’n 500 hoogtemeters. Je kunt hem fietsen via Komoot of de gpx downloaden. We zijn een paar keer ietsje verkeerd gefietst (en al snel omgekeerd) wat je helaas in de fietsroute terugziet.
Qua zwaarte is het met een e-bike echt heel goed te doen en vond ik het niet echt zwaar (maar vooral héél mooi). Een groot deel van de route gaat over mooie gravelpaden, afgewisseld met smalle singletracks. Juist die afwisseling maakt het zo’n leuke route.
Zoals aangegeven is de route goed te doen, ook voor beginners. Er zat eigenlijk één stukje in dat heel steil afdaalde (net voor Wildemann), maar vind je dit te pittig, dan kun je ook afstappen en even lopen. Verder valt ook het klimmen eigenlijk wel mee, zeker met een e-mountainbike.
Wij hebben ongeveer drie uur over de route gedaan, waarbij we best wel tijd verloren voor de nodige fotostops én met het tillen van de fiets over omgevallen bomen.
Heeft het in de periode voordat je fietst veel geregend, houd er dan rekening mee dat er flink wat modderplassen op de padden liggen. Ik had mooie lichte gympen aan, maar heb die daarna nooit meer echt schoon gekregen. Beter donkere schoenen aan dus!
E-mountainbiken in de Harz
Het OutdoorCenter Harz is de ideale uitvalsbasis voor het e-mountainbiken in de Harz. Je fietst vanuit hier zo de prachtige natuur in en hun materiaal is van uitstekende kwaliteit. Ga je liever met een gids op pad, dan bieden ze ook toffe tours aan, waaronder ook met bijvoorbeeld een fatbike tijdens de wintermaanden. En wil je het mountainbiken combineren met een andere activiteit, dan kun je hier ook boogschieten.
De natuur in de Harz is enorm zwaar getroffen door de schorskever. Rijd je door de Harz, dan zie je overal de dode bomen staan, wat soms een wat naargeestig gezicht is. Maar het bijzondere is dat de Sieben Teiche-fietsroute vooral door prachtige groene natuur leidt. Je hoeft dus niet bang te zijn dat je alleen maar door stakige bossen zonder groen fietst. Af en toe kom je wel langs stukjes dood hout maar het grootste deel van de route ziet er gewoon mooi uit.
Meer over de Harz
De Harz is een fantastisch vakantiegebied, dat niet eens zover bij Nederland vandaan ligt. Vanuit Apeldoorn was het maar een uurtje of vier rijden. Het is een uitstekend gebied voor actieve reizigers, want je kunt hier volop wandelen, fietsen en andere outdooractiviteiten doen.
Ook de steden in de Harz zijn heel bijzonder. Wernigerode, Quedlinburg en Goslar zijn stuk voor stuk aan te raden en je vindt daar karakteristieke vakwerkhuizen en sfeervolle pleintjes en straatjes.
Met de HarzCard kun je in tal van bezienswaardigheden, musea en attracties in de Harz zodat je zoveel mogelijk kunt zien en doen tijdens je verblijf. Ik schreef al eens een uitgebreid blogartikel vol tips over de Harz.
We gingen e-mountainbiken in de Harz in samenwerking met Harz Tourismus en OutdoorCenter Harz. Desondanks kun je er op vertrouwen dat ik in dit blog mijn eerlijke mening weergeef. Ook samenwerken met DitisAnne? Kijk dan hier voor meer informatie.
Jan Christiaan Kraster zegt
Leuk verslag en sla deze op in mijn Things to do lijst Anne👍