De Duitse regio Harz is een verrassend mooie bestemming voor een vakantie of een lang weekend weg. Je vindt er prachtige natuur, toffe wandel- en fietsroutes, pittoreske oude steden en heel veel leuke dingen om te doen. Het is de perfecte bestemming voor outdoorliefhebbers, maar ook gezinnen met kinderen kunnen hier goed terecht. Wat kun je allemaal zien en doen in de Harz?
De Harz is een prachtig groen middelgebergte dat in het midden van Duitsland ligt. Je vindt er oude kastelen en burchten en oude handelsroutes, zoals de Kaiserweg. De regio staat bekend om de vele rijke sagen en legendes, waarin heksen en duivels een belangrijke rol spelen. De Harz stond ook bekend om haar uitgebreide mijnbouw: in de bodem waren heel wat delfstoffen te vinden. Nog een reden om de Harz te bezoeken: de verschillende schitterende oude stadjes met vakwerkhuizen, zoals Wernigerode, Quedlinburg en Goslar.
Tot 1989 lag de grens tussen Oost- en West-Duitsland in het midden van de Harz. Als kind bezocht ik in 1997 de Harz met mijn ouders; de muur was toen nog niet zolang weg en het Oost-Duitse deel was toen aanmerkelijk armoediger dan het westen. Vervallen huizen, een versleten wegdek, oude Trabantjes… En tot mijn grote frustratie als kind: ze verkochten er niet de westerse merken ijsjes! Inmiddels is dat grotendeels gelijk getrokken en is het oosten van de Harz flink opgeknapt. Aan de Oost-Duitse oversteeklichtjes zie je nog of je in oost of west bent!
In dit blog focus ik vooral op het noordelijke deel van de Harz. Vanuit Nederland ben je al in een paar uur autorijden in de leuke stad Goslar, van waaruit je heel makkelijk het noorden van de Harz kunt verkennen.
1. HarzCard: aanrader of niet?
Wij maakten tijdens ons verblijf gebruik van de HarzCard. Deze pas geeft toegang tot heel veel bezienswaardigheden en attracties. Je kunt kiezen uit een pas voor 48 uur of voor vier dagen. Het leuke van de HarzCard is, dat je soms allerlei verrassend leuke activiteiten doet omdat ze toch bij de pas inbegrepen zijn. Zeker als je de steden bezoekt, kun je met de pas in veel verschillende musea terecht.
Omdat in de Harz veel bezienswaardigheden en activiteiten verrassend goedkoop zijn, haal je de pas er niet heel snel uit. Een stoeltjeslift kost soms maar drie euro, dus dat tikt natuurlijk niet zo hard aan. Toch vond ik de HarzCard echt een meerwaarde omdat je, zoals al gezegd, daardoor soms ook bezienswaardigheden uitkiest die je anders niet zou bezoeken.
Je krijgt een heel handig boekje bij de kaart, waar alle bezienswaardigheden uitgebreid in beschreven staan. Het gidsje lag dan ook steeds voor het grijpen om snel te kijken wat we nog meer mee konden pakken als we ergens waren. Ideaal dus!
Het handige van de vier dagen-kaart is, dat je hem niet op vier aangesloten dagen hoeft te gebruiken. Je kunt dus rustig tussendoor een relaxdagje inplannen en de dag er na weer vol enthousiasme op pad in de Harz! En nog een bonus van de vier dagen-kaart: er zit dan een enkele reis van de Brockenbahn inbegrepen, wat flink wat geld bespaart.
Meer informatie over de HarzCard.
1. Goslar bezoeken: Toegangspoort tot de Harz
Goslar is echt een perfecte uitvalsbasis voor je bezoek aan de Harz. Het is een leuke en gezellige stad met prachtige pittoreske straatjes, interessante musea en veel restaurants en cafés. Goslar heeft een mooie winkelstraat dus ook shoppers kunnen hier prima terecht. Kijk bij het rondlopen in Goslar goed naar de gevels want veel van de oude vakwerkhuizen hebben inspirerende quotes op hun gevel staan.
Een van de bezienswaardigheden van Goslar is de Kaiserpfalz. Ooit stond hier een jachtslot, maar ergens tussen het jaar 1040 en 1050 werd de huidige palts gebouwd. Hier verbleven de keizers en vonden de rijksdagen plaats. In de 13e eeuw brandde het gebouw af maar werd in de 19e eeuw weer prachtig gerestaureerd. In de Kaiserpfalz vind je een museum en kun je een oude keizerlijke troon bezichtigen.
Loop zeker eens naar de Peterstraße: een schitterend en fotogeniek straatje waar je tussen oude mijnwerkershuizen doorloopt. Breng daarna op de terugweg naar het centrum een bezoekje aan de binnenplaats van het voormalige ziekenhuis ‘Großes Heiliges Kreuz’ voor leuke kunst- en ambachtswinkeltjes.
Rond de Markt vind je gezellige terrassen zoals die van het Brauhaus Goslar, maar zelf vond ik misschien het terras van het Paulaner Wirtshaus wel het leukst!
Er volgt binnenkort nog een uitgebreid blog over Goslar met nog véél meer tips voor bezienswaardigheden en leuke adresjes.
2. Wernigerode
Wernigerode is ook een prachtige stad; niet zo groot maar wel de moeite waard. Wij kregen een ontzettend leuke en interessante rondleiding van een stadsgids en ik kan je zeker aanraden om dit te doen. Loop je zelf door Wernigerode, dan zie je vooral een mooi oud stadje. Maar dankzij de gids zagen we ineens veel meer details, hoorden we de boeiende verhalen er achter en kwamen we op plekken waar we anders niet geweest waren. Je kunt onze gids (Christiane Oldendorf: Duits- en Engelstalig) boeken via Wernigerode Tourismus of rechtstreeks per mail.
Na de rondleiding liepen we zelf nog een rondje door de winkelstraat, brachten we een bezoekje aan de tuin van de schitterende oude St. Johanneskirche (helaas was de kerk al gesloten) en aten we op het gezellige terras van Restaurant Ratskeller.
We kwamen helaas tijd tekort in Wernigerode, want anders zouden we het indrukwekkende Schloss Wernigerode ook bezocht hebben, evenals één van de vele leuke musea in deze toffe stad in de Harz.
3. Quedlinburg
We blijven nog maar even in de steden hangen, want ook Quedlinburg is een aanrader om te bezoeken. Persoonlijk vond ik Wernigerode wat sfeervoller ogen, maar in Quedlinburg is ook de moeite waard. Natuurlijk kun je ook in Quedlinburg een interessante rondleiding boeken; ik kan deze tour zeker aanbevelen!
Er zijn maar liefst veertien kerken in Quedlinburg dus breng zeker een bezoekje aan één er van, zoals bijvoorbeeld de oude St. John’s Chapel. Ook het Schlossmuseum is leuk om te bezoeken.
De Münzenberg is een aanrader: hier vind je schitterende oude huisjes gegroepeerd en heb je een mooi uitzicht over Quedlinburg en omgeving.
4. (E-)Mountainbiken in de Harz
We maakten een hele toffe e-mountainbiketocht door de Harz en ik ben hier echt laaiend enthousiast over! In Clausthal-Zellerfeld vind je OutdoorCenter Harz, waar je uitstekende (e-)mountainbikes kunt huren. Natuurlijk kun je ook zelf fietsen meenemen naar de Harz, maar de fietsen die we meekregen waren van uitstekende kwaliteit dus kun je hier met een gerust hart huren.
We kozen voor de 29 km lange ‘Sieben Teiche Tour’. Een Teich is een vijver en dat is precies wat je onderweg, naast watervallen, single tracks, gravelpaden, groene bossen en uitzichtpunten, veel tegenkomt. Het woord ‘vijver’ vind ik persoonlijk niet de lading dekken: je fietst eigenlijk vooral langs prachtige kleine meren in de groene natuur van de Harz.
De route is heel afwisselend en niet al te zwaar. Af en toe zijn er wat technische stukjes maar over het algemeen is de route ook voor minder ervaren fietsers goed te doen. Grote delen gaan over prachtige gravelpaden door de bossen, afgewisseld met smalle singletracks. Wij zijn vlak voor Hahnenklee iets van de route afgeweken om naar het strandcafé van de Kuttelbacher Teich te rijden waar we heerlijk op het zonnige terras pauzeerden.
Deze fietsroute is echt een supertoffe manier om de Harz van haar mooiste kant te zien!
Wandelen in de Harz
Ga je liever wandelen dan fietsen? Ook dan kun je natuurlijk je hart ophalen in de Harz! Je vindt er enorm veel mooie routes van verschillende lengtes. Een groot deel van de Harz is Nationaal Park dus dat zegt wel genoeg!
Wij kwamen helaas wat tijd tekort om te wandelen maar ik zou graag gewandeld hebben op de Brocken (de hoogste berg van de Harz) of in het Bodetal bij Thale. Over deze twee plekken vertel ik verderop in dit blog meer.
De Harz kent een leuk systeem om het wandelen nog leuker te maken: de Harzer Wandelnadel. Bij ruim 200 stempelposten kun je stempels verzamelen en zo mooie onderscheidingen behalen. Lees hier alles over de Harzer Wandelnadel.
Brocken: Hoogste top van de Harz
We noemden hem al: de bergtop Brocken. Deze ronde, kale berg springt voortdurend in het oog als je rondrijdt in de Harz. Je herkent hem duidelijk aan de opvallende zendmast boven op de berg, die als televisiezender wordt gebruikt.
De Brocken is een iconische bergtop. Goethe reisde vaak naar de Harz en was gefascineerd van de Brocken. Hij beklom de berg meerdere malen in de hoop de heksen te horen zingen. De Brocken staat namelijk bekend als de heksenverzamelplaats waar ook de demonische Walpurgisnacht zijn oorsprong heeft. Tijdens het DDR-tijdperk was de berg in gebruik als spionagecentrum voor de Sovjets. Ik las dit interessante artikel over deze periode: aanrader om te lezen voordat je de Brocken bezoekt.
Tegenwoordig is de Brocken om verschillende redenen populair voor bezoekers. Zo kun je met de oude stoomtrein ‘Brockenbahn’ omhoog gereden worden, of je bezoekt de Brocken om te wandelen. Heksen kom je er zeker niet tegen, maar het uitzicht én de geschiedenis is de moeite waard.
5. Gustav Adolf staafkerk
Een prachtig oud, houten kerkje in Hahnenklee. Deze staafkerk is niet eens zo heel erg oud: hij dateert uit 1908. De kerk is gebouwd naar het voorbeeld van de 12e eeuwse Staafkerk van Borgund (Noorwegen). In de kerk vind je allemaal symbolen en verwijzingen, waaronder een swastika (oeps!) in één van de ramen. Dit had indertijd nog niets met het nationaal-socialisme te maken maar is een oud symbool dat al vanaf de prehistorie voorkomt. Het schitterende houtsnijwerk rondom de kerk is echt de moeite waard om rustig te bekijken.
De kerk is geopend van 10.30 tot 17.00 uur (op zondag vanaf 12.00 uur). Op zaterdag om 15.00 uur kun je het carillon horen spelen.
Parkeren voor de Gustav Adolf staafkerk én voor de ErlebnisBocksberg (volgende tip) kun je het beste op deze gratis parkeerplaats doen. Via een smal wandelpad achteraan de parkeerplaats wandel je achterlangs naar de Gustav Adolf-staafkerk en zie je hem gelijk van de mooiste kant, zeker als de roze bloemetjes in de tuin bloeien. Vanuit hier loop je dan makkelijk het centrum van Hahnenklee in om naar de ErlebnisBocksberg te gaan.
Gustav Adolf Stabkirche, Professor-Mohrmann-Weg 1, 38644 Goslar, Duitsland
ErlebnisBocksberg: Rodelen in de Harz!
De ErlebnisBocksberg bezoek je niet als je op zoek bent naar rust, maar wel voor avontuur! Met de gondel werden we omhoog gebracht naar de top van de Bocksberg. Iets te laat ontdekten we dat de stoeltjeslift iets lager dan de gondel ligt; we hadden zelf de stoeltjeslift leuker gevonden maar toen hadden we al tickets voor de gondel…
Boven vind je een klimpark en tokkelbaan, kun je het prachtige wandelpad ‘Liebesbank’ aflopen voor de mooiste uitzichten over de Harz én…je kunt hier rodelen. De Sommerrodelbahn Bocksberg is een leuke rodelbaan die ook nog eens heel veilig is. De karretjes zitten vast aan de baan dus uit de bocht vliegen kan eigenlijk niet; dit in tegenstelling tot de Sommerrodelbahn St. Andreasberg, een andere rodelbaan in de Harz waar blijkbaar dagelijks mensen op de EHBO belanden. Kortom, op de Bocksberg kun je veilig rodelen en het is een erg leuke ervaring. Over het parcours met scherpe bochten zoef je door de bossen naar beneden.
Mijn laatste rodelervaring was in de jaren ’90 dus het was even wennen om een gordel om te moeten in een rodelbaan… Maar desondanks riep de rodelbaan wel weer mooie jeugdherinneringen op!
Erlebnisbocksberg Hahnenklee, Rathausstraße 6, 38644 Goslar, Duitsland
Burgberg Seilbahn
Als we het dan toch over gondels hebben, dan is ook de Burgberg Seilbaan bij Bad Harzburg leuk om te doen. Deze brengt je naar de top van de Burgberg voor een mooi uitzicht over de omgeving. Op de top is een restaurant met fijn terras waar je wat kunt eten en/of drinken. Je vindt hier de restanten van de oude burchtruïne Schloss Harzburg, die gebouwd werd door ene koning Hendrik IV.
Deze koning viel rond 1077 in ongenade bij de toenmalige paus en moest op reis naar het Italiaanse kasteel Canossa, waar de paus verbleef, om hem te smeken de opgelegde ban op te laten vervallen. Een vernedering ten top natuurlijk. In 1872 was er opnieuw hommeles tussen de Duitsers en het Vaticaan. De toenmalige rijkskanselier Bismarck maakte toen de opmerking ‘Nach Canossa gehen wir nicht’ waarmee hij naar de martelgang van de arme koning Hendrik verwees. Deze beroemde uitspraak kreeg een plekje op de obelisk die bij de ruïnes van Schloss Harzburg staat.
Ook leuk om te doen: via de ‘Baumschwebebaan’ zoef je in een zitje dat onder rails hangt naar beneden en daal je op een toffe manier weer af vanaf de top van de berg. Liever iets rustigers? Neem dan de 2,5 kilometer lange Wanderweg naar beneden, eventueel in combinatie met het Baumwipfelpad.
Boomtoppenpad Harz
Grappig om te doen (maar verwacht niet iets heel spectaculairs): het Baumwipfelpfad dat zich ook bij de Burgberg bevindt. Eigenlijk is het vooral leuk voor kinderen, al zullen de meeste volwassenen zich hier ook prima vermaken.
Vanaf de kaartverkoop wandel je naar het Baumwipfelpfad. Eerst loop je door de vier verdiepingen hoge spiraal naar boven om dan over het boomtoppenpad te lopen. Het pad is langer dan je denkt en onderweg zijn er grappige en interactieve informatieborden te zien. Je kunt zelfs nog een drankje doen in de Wipfelbar. Je kunt terug via dezelfde route, of je daalt af om via een wandelpad terug te lopen.
Baumwipfelpfad Harz, Nordhäuser Straße 2d, 38667 Bad Harzburg, Duitsland
Roßtrappe Sessellift
We blijven nog even in de bergliftjes hangen. Wat ook een aanrader is, is de Roßtrappe Sessellift, een stoeltjeslift bij Thale. Je kunt hier kiezen uit de gondel naar de Hexentanzplatz of voor de stoeltjeslift naar Roßtrappe. Omdat we de gondel wel erg druk vinden én omdat een stoeltjeslift natuurlijk veel leuker is, kiezen wij voor de Roßtrappe. De lift gaat niet zo snel dus je hebt alle tijd om van het uitzicht te genieten!
Bovenaan stappen we uit de stoeltjeslift en wandelen we naar de verschillende uitzichtpunten. Je kijkt vanuit verschillende hoeken in het Bodetal, waar je heel diep onder je een beekje door het dal hoort ruisen. En verder talloze, talloze bomen die gelukkig groen in het blad staan (en niet door de schorskever aangevreten zijn).
Heb je meer tijd, dan zou je vanaf hier ook prachtige wandelingen kunnen maken. Het is hier schitterend! Wij wandelen echter via dezelfde route terug en drinken wat op het terras van het Berghotel Roßtrappe. Tip: bijna iedereen ploft gelijk op het terras aan de achterkant van het hotel (dus waar je langs wandelt) neer. Echter, aan de voorkant heeft het hotel ook een mooi terras, vanaf waar je een prachtig uitzicht hebt! Beter even naar de voorkant lopen dus!
Je kunt natuurlijk ook voor de gondel naar de Hexentanzplatz kiezen: hier is een mooie oude feestzaal te bewonderen, je kunt een ritje in de Harzbob maken (ietsje korter dan die van Hahnenklee) en ook voor kinderen is er van alles te doen.
Seilbahnen Thale Erlebniswelt, Goetheweg 1, 06502 Thale, Duitsland
Teufelsmauer
Als je dan toch in Thale bent, moet je zeker ook even een bezoekje brengen aan de Teufelsmauer. Opnieuw een verwijzing naar het bijgeloof van de Harzer inwoners. De Teufelsmauer is officieel 20 kilometer lang. Tussen Blankenberg en Timmenrode zie je nog wat van de rotsen (de zogenoemde Hamburger Wappen), aan de noordkant van Ballenstedt zie je de rots ‘Großer Gegenstein’ maar het allermooiste van de Teufelsmauer is toch wel de rotspartij bij Weddersleben.
Je kunt de 35 kilometer lange wandelroute ‘Teufelsmauerstieg’ lopen, die je langs alle plekken van de muur brengt. Maar gelukkig is er ook een parkeerplaats vlakbij de Teufelsmauer. Je kunt beter naar de parkeerplaats navigeren want als je navigeert naar de Teufelsmauer, word je via het dorpje Weddersleben naar een weggetje voor aanwonenden gestuurd.
Je kunt helemaal om de Teufelsmauer heen wandelen. De rotsen aanraken lukt niet want uit natuurbehoud staan er hekken om heen. Desondanks is het echt de moeite waard om onder de indrukwekkende rotspilaren te staan. In de zomermaanden bloeien er talloze fleurige bloemen rond de rotsen, want de grond is heel vruchtbaar voor sommige zeldzame planten.
Bezoek de druipsteengrotten in Rübeland
Midden in de Harz ligt het kleine dorpje Rübeland. Het dorp zelf stelt niet zoveel voor, maar toch is het een belangrijke toeristische trekpleister. Je kunt hier namelijk verschillende druipsteengrotten bezoeken. Wij kozen voor de Baumannshöhle (gratis toegankelijk met de HarzCard).
Elke twintig minuten vertrekt er een Duitstalige rondleiding, die zo’n 50 minuten duurt. Onderweg vertelt de gids uitgebreid over het ontstaan van de druipsteengrot, maar ook over bijzondere stalactieten en stalagmieten die er onderweg te zien zijn. Met een beetje fantasie zie je er allemaal grappige figuren in en de gids helpt daar graag een handje bij!
Al gelijk aan het begin van de rondleiding kom je in de Goethesaal met de (handmatig aangelegde) Wolfgangsee. Deze zaal wordt even helemaal donker en daarna met prachtige lichteffecten en muziek tot leven gebracht. Heel mooi om te zien en erg jammer dat fotograferen verboden is in de Baumannshöhle!
Je kunt ook online tickets kopen, dat scheelt dan weer in de rij staan (en wachten op de beschikbare tijd). Zorg dat je warme kleding aan doet want het is behoorlijk fris in de grotten. Ook goede schoenen zijn belangrijk want het is binnen zo vochtig, dat de trappen wat glibberig kunnen zijn.
Baumannshöhle, Blankenburger Str. 36, 38889 Oberharz am Brocken, Duitsland
Burg Regenstein
Er zijn ontzettend veel oude burchten en kasteelruïnes in de Harz. We kiezen er voor om Burg Regenstein te bezoeken, dat vlakbij Blankenburg ligt.
Vanaf de parkeerplaats is het zo’n tien minuten lopen naar de burcht. Dankzij de HarzCard mogen we zo naar binnen en lopen we het burchtterrein op. Er is niet zo gek veel meer bewaard gebleven van dit oude kasteel. Helaas is ook de informatievoorziening echt minimaal. Er zou een app moeten zijn, maar die kon ik niet installeren. Ook op de website vind je niet veel informatie.
Daarom genieten we maar vooral van het schitterende uitzicht vanaf de burcht en van het rondlopen over de restanten van wat ooit een indrukwekkend slot geweest moet zijn.
Als we teruglopen, wandelen we eerst nog even naar het uitzichtpunt vanaf waar je echt het mooiste zicht op Burg Regenstein hebt.
Burg Regenstein, Am Platenberg, 38889 Blankenburg (Harz), Duitsland
Okerstausee
Je komt ook verschillende stuwmeren tegen in de Harz. De Okerstausee ligt niet zover bij Goslar vandaan. Je kunt natuurlijk over de stuwdam wandelen of een rondvaart maken over het meer met de Ms Aquamarin. De rondvaart duurt 90 minuten en onderweg wordt er van alles over het meer verteld. Onderweg kun je ook wat te eten en te drinken kopen. Leuk om te doen!
Vanaf de stuwdam heb je een mooi uitzicht over het meer en de omgeving. Vanaf hier kronkelt de rivier Oker zich door het Okerdal. Iets noordelijker van de dam kom je de Romkerhaller Wasserfall tegen, mooi om ook nog even te bekijken.
Een andere leuke manier om de Okerstausee te bewonderen, is door een ‘Windbeutel’ te eten bij Der Windbeutel König. Een ‘Windbeutel’ is een soort mega-soes gevuld met room, ijs, fruit en/of andere heerlijkheden. Der Windbeutel König heeft een fijn terras aan de kant van de Okerstausee. In de weekenden is het er overigens wel heel druk dus dan zit het terras vaak vol. En wij snappen wel waarom!
Rappbodetalsperre en Titan RT
Een stuk oostelijker, in de buurt van het voornoemde Rübeland, vind je de Rappbodetalsperre, ook een groot stuwmeer. Naast de stuwdam wandel je over de Titan RT: een lange hangbrug van ongeveer 100 meter die zachtjes schommelt als er meer mensen tegelijk overheen wandelen. Avonturiers kunnen met een zipline van bijna 1000 meter lang langs de brug zoeven. Ook kun je een uitkijktoren beklimmen.
Het kan er wel vrij druk zijn, maar toch een erg leuke activiteit in de Harz!
Harzer Uhrenmuseum
Terug naar activiteiten in de Harz met iets minder adrenaline, maar die ook leuk zijn! Het Harzer Uhrenmuseum bijvoorbeeld. Hoewel de koekkoeksklok eigenlijk uit het Zwarte Woud komt, vind je in dit grappige museumpje ook heel wat koekkoeksklokken, waaronder het grootste exemplaar buiten het Zwarte Woud. Men maakt en repareert hier ook klokken.
Ik zou er niet een eind voor omrijden, maar als je toch in de buurt van Quedlinburg bent, kun je gelijk dit leuke museum meepakken.
Harzer Uhrenmuseum, Lindenstraße 7, 06485 Quedlinburg, Duitsland
DDR-Museum
Zoals ik al schreef, lag een deel van de Harz in de voormalige DDR. Een bijzondere periode, waar je meer over te weten komt in het DDR-Museum in Thale. Je krijgt een inkijkje in de jaren ’50 tot en met ’80 van de vorige eeuw. Niet alleen de DDR-geschiedenis komt aan bod, maar ook gewoon het dagelijkse leven van de Duitsers in die periode.
Het museum is niet zo groot maar daardoor makkelijk mee te pakken met bijvoorbeeld de Rosstrapp stoeltjeslift.
DDR Museum, Steinbachstraße 5A, 06502 Thale, Duitsland
De mijnen van Rammelsberg
Ik noemde al dat de Harz ook een rijke historie kent als het op mijnbouw aankomt. Tegenwoordig kun je nog verschillende mijnen in de Harz bezoeken om in dit deel van de geschiedenis van deze regio te duiken.
In de Rammelsberg werden kopererts en kleine hoeveelheden zilver gedolven. Je kunt verschillende tours boeken om de mijn te bezoeken. Zelf vond ik vooral de tocht met de Grubenbahn erg leuk. Met een oud treintje ga je de mijn in waarbij een gids van alles over de geschiedenis van de mijnbouw vertelt.
Omdat de mijnbouw zo’n belangrijk onderdeel was van de Harz, is het zeker een aanrader om deze mijn te bezoeken. De toegang zit inbegrepen in de HarzCard. Verblijf je in een hotel in Goslar, dan heb je ook gratis toegang met de gastenkaart.
Weltkulturerbe Rammelsberg, Bergtal 19, 38640 Goslar, Duitsland
Relaxen in Kristalltherme „Heißer Brocken“ Altenau
Na een hele dag rondtouren in de Harz, wil je ongetwijfeld ook wel eens lekker ontspannen. Dat kan perfect in de Kristalltherme in Altenau. In dit sauna/zwembaden-complex vind je verschillende thermale baden die vol zout en mineralen zitten. De baden zijn tussen de 33 en 36 graden warm dus je hoeft niet eerst een teen in het water te steken om te wennen!
Verder zijn er ook verschillende sauna’s in het complex, zowel binnen als buiten. Op het centrale plein binnen staan rijen met relaxstoelen voor je klaar.
Het complex doet misschien ietsje gedateerd aan vergeleken met de bekende Nederlandse saunacomplexen maar desondanks is het toch een fijne plek om te relaxen. Buiten is er genoeg te zien: rondom het pand zie je prachtige muurschilderingen met historische afbeeldingen uit de Harz.
Let op: In de sauna’s is badkleding niet toegestaan, in de zwembaden wel. Een 3-uursticket van de Kristalltherme is inbegrepen in de HarzCard.
Waldseebad Küttelbacherteich
Is het veel te warm voor de sauna’s maar wil je toch graag lekker zwemmen en relaxen. Dan kan ik het Waldseebad Küttelbacherteich aanraden. Er is een afgezet deel in het meer waar je veilig kunt zwemmen, er is een café en kiosk bij en een fijne ligweide. Je kunt er waterfietsen of SUP’s huren om het meertje rond te peddelen. Er zijn douches en omkleedhokjes bij.
Het is heel kleinschalig en daarom ook vrij rustig. Vanaf de ligweide en het terras kijk je mooi uit over het meertje en de omliggende bossen. Een fijn plekje in de Harz om tot rust te komen!
Lange afstandswandelingen in de Harz
Een hele leuke manier om de Harz te ontdekken, is door het wandelen van een lange afstandswandeling. De bekendste route is misschien wel de 93 kilometer lange Hexenstieg. Deze voert je uiteraard ook over de Brocken.
De Harzer Baudensteig is ook een erg mooie route van ongeveer 100 kilometer lang, die van het noorden van de Harz naar het zuiden loopt. Onderweg passeer je de Harzer Bauden: oude herbergen waar je kunt pauzeren voor een hapje en een drankje.
Zelf heb ik de Harzer Klosterwanderweg bovenaan mijn verlanglijstje staan. Wie mijn blogs volgt, weet dat ik een voorliefde heb voor oude kloosters en abdijen en zelfs af en toe een kloosterweekend plan. Laat deze wandelroute nu helemaal in het teken van kloosters staan! De route brengt je van Goslar naar Halberstadt. Ik kan niet wachten om deze lange afstandswandeling in de Harz te maken!
Lekker eten bij Harz Hotel Waldhaus
Een vakantie in de Harz betekent natuurlijk ook lekker eten en genieten op fijne terrasjes. Bij toeval kwamen wij bij Harz Hotel Waldhaus terecht dat in het mooie Okertal ligt. Het hotel heeft een fijn terras waar je op een mooie zomerdag heerlijk kunt zitten. Je kunt ook, voordat je neerstrijkt, eerst de wandeling naar de rotsformatie Adler Klippen maken. Vergeet ook niet om eerst de prachtige gevel van het oude pand te bewonderen!
Het hotel wordt sinds kort gerund door Nederlanders en er staan ook wat typisch Nederlandse producten op de kaart. Maar gelukkig ook de nodige Duitse gerechten, dus ik ga hier voor de lekkere Apfelstrudel.
Je kunt er trouwens ook overnachten tegen een schappelijke prijs. Een ideale uitvalsbasis om de Harz te ontdekken want vanuit hier kun je alle kanten op rijden. Klik hier om een kamer te boeken.
Overnachten in Goslar: Hotel Goldene Krone
Nog een heel fijn adresje om te overnachten: Hotel Goldene Krone in Goslar. Dit hotel is echt perfect voor jouw verblijf in de Harz. Het hotel heeft een gratis parkeerplaats en ligt aan de rand van het oude centrum van Goslar. Vanuit hier loop je dus zo naar het gezellige stadscentrum toe.
Het pand is al heel oud en dat zorgt voor een hele fijne uitstraling. Ontbijten doe je in de statige ontbijtzaal, waar een heerlijk uitgebreid ontbijtbuffet voor je klaarstaat. De kamers zijn gelukkig wel ergens in de afgelopen jaren opgeknapt, met fijne bedden.
Een ideale en betaalbare accommodatie voor een paar dagen naar de Harz!
Klik hier om je kamer te boeken.
Hotel Goldene Krone, Breite Str. 46, 38640 Goslar, Duitsland
De Harz: Topbestemming in Duitsland!
Na vier dagen in de Harz doorgebracht te hebben, was ik razend enthousiast over deze prachtige Duitse regio. Er is voor iedereen wel iets leuks te doen. Natuurliefhebbers kunnen wandelen of fietsen, wie wil relaxen vindt talloze kuurbaden en meertjes. Overal in de Harz vind je interessante plekken voor wie het liefst in de geschiedenis of cultuur duikt en de toffe steden van de Harz zijn dan weer een walhalla voor stedentrippers.
Als je bij Goslar de Harz binnenrijdt, kan het wel eventjes schrikken zijn. De schorskever heeft namelijk vreselijk huisgehouden in de Harz, waardoor grote delen van de bossen er uitzien alsof het winter is. Sommige plekken zien er echt heel sneu uit, zoals op onderstaande foto. Laat je daardoor echter niet weerhouden om naar de Harz te gaan, want gelukkig zijn er grote delen van de regio nog wel heel mooi groen.
Vanwege de afstand is de Harz ook prima voor een lang weekend of een midweek. Ik kom er graag nog een keertje terug!
We bezochten de Harz in samenwerking met het Harzer Tourismusverband. Dat gaf ons de kans om in vier dagen tijd zoveel mogelijk van de regio te zien, zodat ik voor jullie dit uitgebreide blogartikel kon schrijven. In dit blog lees je wel mijn eerlijke mening. Ook samenwerken met DitisAnne.nl? Kijk dan voor meer info op deze pagina.
Geef een reactie