Follow me:

Mont Saint-Michel: een mooi eiland als Tourdecor

De Tour de France start dit jaar wel vanaf een héél bijzondere plek! Het peloton zal vertrekken vanaf de maar liefst 11 meter brede voetgangersbrug van Mont Saint-Michel en dat zal prachtige plaatjes opleveren! De imposante abdij in Bretagne was ook in het verleden al regelmatig te zien in de vlakkere Touretappes en dat is niet voor niets. Het eiland met de abdij, die hoog boven de zee uittorent is een unieke bezienswaardigheid, staat op de lijst UNESCO-werelderfgoed en is absoluut de moeite waard om te bezoeken!

Mont Saint-Michèl is niet alleen prachtig om te zien maar heeft ook een hele rijke historie. Al in de 8e eeuw werd hier door de bisschop van Avranches een kerk opgericht, maar geschiedkundigen denken dat de berg zelfs al in de 5e en 6e eeuw werd bewoond door heremieten, christelijke monniken. Tegenwoordig is de Mont Saint-Michèl één van de populairste bezienswaardigheden van Frankrijk, al zullen de renners van de Tour daar weinig aandacht voor hebben. Laten wij echter dit eiland eens verder onder de loep nemen!

Geschiedenis van Mont Saint-Michel

De eerste eeuwen stond er enkel een kleine kerk op de Mont-Tombe (de toenmalige naam van het eiland), die al snel uitgroeide tot een populaire bedevaartsbestemming. Nadat de Noormannen huishielden in deze streek, keerde in de 10e eeuw de rust terug en vestigden de Benedictijnen zich op de berg, waar ze een klooster met abdijkerk bouwden. In de volgende eeuwen brandde het bouwwerk nogal eens af, maar werd steeds weer opgebouwd en verder uitgebreid.

En dan breekt in 1337 de Honderdjarige Oorlog uit. De Engelsen bezetten heel Normandië, behalve…Mont Sint-Michel! De abdij is dankzij haar verstevigde muren en strategische ligging een militaire vesting geworden en vanuit hier vechten de dappere Normandiërs terug. Het lukt de Engelsen niet om de Mont Saint-Michel in handen te krijgen en uiteindelijk raken ze ook de rest van Normandië kwijt.

Enkele eeuwen later, tijdens de Franse revolutie, wordt het abdijcomplex opnieuw voor een niet-religieus doel gebruikt: het gebouw dient dan als gevangenis!

Het imposante Mont Saint-Michel (Foto: www.montsaintmichel.nl)

Het imposante Mont Saint-Michel (Foto: www.montsaintmichel.nl)

Eiland

De legende gaat dat de berg, waar de abdij op staat, ooit omringd was door dichte bossen, die echter tijdens een hevige storm in het jaar 709 omvergehaald werden, zodat de Mont Saint-Michel een eiland werd.

In de volgende eeuwen slibde de zee meer en meer dicht, mede door de bouw van de lange toegangsdijk, die eind 19e eeuw aangelegd werd. In de afgelopen jaren was men druk bezig om deze ontwikkeling te keren, zodat de abdij inmiddels, bij voldoende hoog water, weer op een echt eiland staat!

Een leuk weetje: het verschil tussen eb en vloed is bij Mont Saint-Michel het hoogste in Europa: maar liefst 15 meter tijdens de springvloed vlak na volle maan!

Bezoek Mont Saint-Michel

De Mont Saint-Michel is tegenwoordig een enorm populaire toeristische bestemming. Op de rots vind je niet alleen de oude abdij, maar ook de schilderachtige Middeleeuwse straatjes van het bijbehorende dorpje. De Grande Rue is eigenlijk meer een steeg met souvenirwinkeltjes en restaurants aan weerszijden. Het nadeel is wel dat het hier, zeker in de zomermaanden, echt ontzettend druk is!

Beklim ook zeker de oude trappen naar boven, zodat je vanaf hoger gelegen paden bij de stadsmuur een fantastisch uitzicht hebt over de zee en de weidse omgeving!

Het oude straatje Grande Rue

Het oude straatje Grande Rue

Abdij en musea

Hoogtepunt van een bezoek aan Mont Saint-Michel is natuurlijk de oude abdij! Het is mogelijk om een rondleiding van een uur door de abdij te krijgen, waarbij de gids allerlei weetjes over dit oude gebouw deelt. Er hangt een hele bijzondere sfeer in de abdij, prachtig! Kom bij voorkeur vroeg als de grote groepen toeristen nog niet gearriveerd zijn!

Naast de abdij zijn er ook diverse musea te bezoeken in Mont Saint-Michèl, zoals het Archéoscope (bouw en geschiedenis van Mont Saint-Michèl), een Musée Historique en het Musée de la Mer et de l’Ecologie, waar de focus vooral ligt op de baai rond het eiland. Verder is er nog het Tiphaines House, een 14e eeuws huis, dat de Franse veldheer Bertrand Duguesclin bouwde voor zijn vrouw Tiphaine.

Op de ruige kliffen aan de noordwestkant van het eiland vind je nog het kleine kapelletje Chapelle-Saint-Aubert, bereikbaar via het strand en een steile trap omhoog. Een prachtig, fotogeniek plekje!

Chapelle-Saint-Aubert

Praktisch

Hoewel het zeker de moeite waard is om Mont Saint-Michèl te bezoeken, raden we toch aan om buiten het hoogseizoen te gaan. De straatjes van het eiland zijn maar smal, en zijn niet helemaal berekend op het toerisme dat deze indrukwekkende berg aantrekt!

Vanaf de parkeerplaats is het een stukje lopen naar de overkant, maar je kunt ook één van de shuttlebussen of de paardentram nemen. Deze rijden af en aan om de bezoekers vanaf de parkeerplaats naar de overkant te brengen.

Ook overnachten is mogelijk in Mont Saint-Michel, maar de hotels zijn niet goedkoop!

Toegang tot de abdij kost € 9,00. Ben je 25 jaar of jonger? Dan is de abdij gratis te bezoeken!
Bezoek je één museum, dan kost het € 9,00 (jonger dan 18 jaar is gratis toegang). Wil je er meer bezoeken, dan kost een combiticket € 18,00 (18 tot 25-jarigen slechts € 9,00, onder de 18 gratis).

Wil je graag meer lezen over bestemmingen in Frankrijk? Ik schreef er diverse blogs over!

Previous Post Next Post

You may also like

3 Comments

 • Reply Wanda

  Blijft een bijzonder iets om te zien! Wij waren er vorig jaar juni voor het eerst en ook toen was het best wel al druk. Eenmaal boven viel het gelukkig wel weer mee maar beneden in die nauwe straatjes was het echt wel dringen geblazen.
  Wanda onlangs geplaatst…Museumdorp Orvelte, leuk voor jong & oudMy Profile

  6 juni 2016 at 10:52 pm
 • Reply christophe

  Een overnachting binnen de muren heeft wel als voordeel dat je s avonds helemaal alleen kan rondlopen op mont
  St michel.

  1 augustus 2016 at 7:56 pm
 • Leave a Reply

  CommentLuv badge