De Sella Ronda is vooral bekend van de beroemde skironde die je hier ’s winters kunt skiën of boarden. Je komt door vier valleien en skiet rondom het indrukwekkende Sellamassief. Maar wist je dat je ook de Sella Ronda per (e-)mountainbike kunt doen? Wij deden dit najaar de Sella Ronda per e-mtb onder begeleiding van een gids en in dit blog lees je er alles over.
Onze Sella Ronda per e-mountainbike start in Corvara, waar we deze week ook overnachten. Schuin tegenover ons pension zit de fietsverhuur van Sport Kostner, waar we met gids Alex afgesproken hebben. Er staan een paar prachtige e-mountainbikes voor ons klaar: voor mij zelfs een echte Pinarello! We maken kennis met de gids, nemen een paar praktische zaken door en gaan op pad.
Single tracks bij Passo Gardena
We doen de Sella Ronda per e-mountainbike tegen de klok in. Dat betekent ietsje meer hoogtemeters fietsen maar omdat we totaal onervaren zijn met deze vorm van mountainbiken, én omdat we toch e-bikes hebben, is deze route ook iets beter geschikt.
Vanuit Corvara fietsen we omhoog naar Colfosco, waar de eerste lift op ons wacht. Deze brengt ons naar Jimmy’s Hut, een prachtig gelegen berghut maar het is nog iets te vroeg voor een break: eerst fietsen! Hier wacht ons de eerste uitdaging: een single track met scherpe bochten waar her en der nog een klein beetje sneeuw ligt. “Dit is een makkelijke trail” zegt de gids terwijl ik met enig afgrijzen naar de steile afdaling kijk. Maar eenmaal op de fiets (met behulp van wat technische tips van Alex) blijkt het inderdaad prima te doen te zijn en komen we heelhuids beneden.
Een klein stukje over de weg en dan duiken we weer de gravelpaden op en fietsen helemaal naar de voet van de indrukwekkende Sassolungo.
Oefenen op de ‘family track’
Onder de grijze rotsen van het Sassolungo-massief liggen verschillende trails te wachten op mountainbikers van verschillende niveaus. Er zijn speciale trackbouwers uit Canada ingevlogen om ze aan te leggen zodat je hier de mooiste mountainbikeroutes krijgt!
Gelukkig is er ook een beginnersroute, de ‘family track’ die met wijde bochten door het bos voert. Tijdens onze afdaling vanaf Passo Gardena doen we al het onderste stukje hiervan, maar hij is zo mooi dat we hem nog eens helemaal van bovenaf fietsen. Dit is echt superleuk en, hoewel af en toe nog wat angstig door de grote keien die in de track liggen, geniet ik er ook echt van!
Daarna nemen we de lift weer omhoog om op de flanken van de Sassolungo een eerste koffiestop te houden. We stoppen bij Rifugio Salei, een prachtige en superdeluxe berghut met wellness en een fantastisch panorama.
Afdalen naar Canazei
Na de koffiepauze klimmen we weer op de fiets. Dan maak ik een onhandige fout: we moeten door een modderig stukje flink omhoog fietsen, maar mijn versnelling staat veel te hoog. In de blubber probeer ik weer op te stappen maar op het steile pad is dat erg lastig. Alex komt terugfietsen en helpt met wat tips om mij weer op de fiets te krijgen en zo kunnen we de route vervolgen.
Ook nu hebben we een technisch pittig stukje er tussen zitten, met grote keien op het pad en houten balkjes waar we vanaf moeten stuiteren. Ik kies er voor om niet teveel risico te lopen en loop het steilste stukje met de fiets naar beneden. Iets verderop is het wat minder steil en klim ik weer op de fiets om naar beneden af te dalen.
Op de minder technische stukken genieten we enorm van het prachtige landschap om ons heen. Aan de ene kant rijzen de steile rotsen van het Sellamassief naast ons op, aan de andere kant de iconische pieken van het Sassolungo-massief. Dat zegt de gids ook: “Deze route is vooral bedoeld om van het prachtige landschap te genieten én natuurlijk van lekker eten onderweg”.
We komen aan in Canazei en fietsen nog een stukje door naar het gehucht Alba. De skironde Sella Ronda komt hier niet (daarmee ga je al in Canazei omhoog) maar met de (e-)mountainbike neem je hier de lift. We komen bovenaan en stoppen daar voor lunch. Vanuit de berghut hebben we een fantastisch uitzicht op de Sassolungo, op het Sellamassief maar ook op de Marmolada, de hoogste berg van de Dolomieten.
Van Passo Pordoi terug naar Corvara
Vanaf hier fietsen we een stukje over de weg naar Passo Pordoi, omdat de mountainbikeroutes hier nog ondergesneeuwd zijn. Vanaf Passo Pordoi gaan we weer de mountainbiketrails in, maar ik merk dat ik, door de vermoeidheid, wat minder scherp word en daardoor sneller fouten maak. De scherpe bochten van de trails zijn daardoor ineens nog wat uitdagender, helemaal als ik vlak voor mij Jeroen onderuit zie schuiven in een bocht. Ik fiets dus een stukje over het gras langs de trail op. In overleg met de gids besluiten we om een deel over de weg te vervolgen.
Even later kunnen we het lange gravelpad op, wat in de wintermaanden het lange blauwe pad vanaf Belvedère naar Arabba is. Dit is rechttoe rechtaan, al is het nog steeds opletten geblazen vanwege het losse grint en de grote keien op het pad. Zonder te vallen komen we gelukkig in Arabba aan.
Normaal gesproken gaat er ook een mountainbiketrail door het bos naar Corvara, maar de gids vindt deze op dit moment niet verantwoord omdat er net houtwerkzaamheden plaatsgevonden hebben. De route is dus niet helemaal veilig en daarom fietsen we de Passo Campolongo via de doorgaande weg omhoog. Standje Turbo op de e-bike aan en omhoog!
Bovenop de Passo Campolongo duikt de gids weer een gravelpad op, wat een schitterend pad blijkt te zijn dat boven Corvara loopt. De pijp is bij mij echter wel een beetje leeg en ik ben toch wel wat opgelucht als ik de golfcourse herken, die vlakbij Corvara loopt. Bijna thuis! We brengen de fietsen terug naar Sport Kostner en nemen afscheid van de gids. Een mooie dag in de bergen zit er weer op!
De Sella Ronda per (e-)mtb: Onze ervaring
Zoals je waarschijnlijk al uit dit stukje hebt gehaald, is de Sella Ronda per (e-)mtb een behoorlijk pittige route. Wij hadden eigenlijk nul ervaring met dit soort mountainbiken; we fietsen op de Veluwe regelmatig met onze gravelbikes over zandpaden maar dat is wel wat anders dan downhill fietsen in de bergen.
Het fietsen op gravelpaden is nog wel prima te doen, al kunnen ook deze enorm steil zijn en is het dan lastig om de vaart er uit te houden zonder te slippen. Maar vooral de technische trails zijn voor een beginner eigenlijk te moeilijk, omdat het er echt steil is. De Sella Ronda per (e-)mtb is dan vooral een fietsronde voor ervaren mountainbikers.
Desondanks hebben we een prachtige dag gehad; we hadden het geluk met een hele fijne gids die goed de risico’s inschatte en de moeilijkste stukken goed omzeilde. Het is fantastisch om in deze prachtige regio te fietsen en de indrukwekkende natuur om je heen te zien. Onderweg kom je talloze leuke berghutten tegen dus je kunt op veel plekken een mooie tussenstop maken.
De Sella Ronda fietsen: mét of zonder gids?
De route staat met oranje en groene bordjes aangegeven (resp. clockwise en anti-clockwise) dus je kunt hem ook prima zelf rijden. Echter, een gids mee is veel fijner want die weet veel beter de goede mountainbikepaden en past de route dan ook aan jouw ervaring en skills aan. Ook was onze gids goed op de hoogte van de huidige omstandigheden. Zo hield hij bijvoorbeeld rekening met sneeuw in de trails. Ook gaf hij goede uitleg over hoe je de fiets in de lift meeneemt want dit verschilt per lift.
Ik kan je echt met stip onze gids aanraden: Alex Ploner. We kregen hem aangeraden door onze host Kate en zijn er erg tevreden over. Hij kent de bergen op zijn duimpje en weet enorm veel over deze regio. Je kunt een tour met hem boeken door een mail te sturen naar biketourmtb@gmail.com, of door te bellen/WhatsAppen naar +39 338 664 4979. Aanrader!
Overigens is hij in de winter ook skigids, dus gaan we waarschijnlijk nog wel een dagje met hem op pad!
De Sella Ronda per (e-)mtb: Praktische tips
Inmiddels kan ik wel een handjevol praktische tips meegeven voor wie ook deze route wil fietsen.
- Wij huurden onze fietsen bij Sport Kostner Rent in Corvara. Niets dan lof voor deze verhuur want de fietsen waren uitstekend. Wij deden de route per e-mtb maar ben je fit, dan kun je hem ook met een gewone mtb fietsen. De e-mtb’s zijn behoorlijk zwaar qua kilo’s dus dat maakt het downhillfietsen gelijk ook lastiger.
- De Sella Ronda per (e-)mtb is ongeveer 50 tot 55 kilometer lang. Hoewel de route op papier niet zo zwaar lijkt met zoveel downhill-kilometers, is het toch een uitputtende tocht. Op steile stukken ben je met al je kracht aan het remmen. Op de technische stukken kost de concentratie en focus ook veel kracht en energie. Trek zo’n zes tot negen uur uit voor de ronde.
- Neem een rugzak mee zodat je met laagjes kleding kunt variëren. Het weer verandert snel in de bergen en in de dalen is het veel warmer dan boven op de berg. ‘Laagjes’ is dan het toverwoord!
- Voor de verschillende liften heb je een liftpas nodig. Je kunt het beste de Dolomiti Supersummercard kopen zodat je de hele dag alle liften in kunt zonder losse tickets te kopen. Er bestaat ook een puntenkaart waarmee je liften in kunt, maar Val Gardena zit hier niet bij inbegrepen. En, als ik het goed heb, ook de fietsen niet automatisch.
- Er zijn verschillende manieren waarop de fiets mee kan de lift in. In sommige gondels kun je de fiets in de gondel rijden. Bij de stoeltjesliften hangt vaak buiten de lift al een systeem waarop je kunt oefenen hoe je je fiets aan de lift bevestigt. Probeer dit even uit!
- Op deze website vind je alle informatie over de Sella Ronda per (e-)mtb!
Fijne accommodatie in Corvara: Garni Raetia
Je kunt de Sella Ronda per e-mtb natuurlijk op verschillende plekken starten. Wij begonnen in Corvara, wat ik zelf wel een hele prettige uitvalsbasis vond. Wij overnachten regelmatig in Garni Raetia, een fantastische garni (een soort pension) midden in Corvara. Vanuit hier loop je zo naar de fietsverhuur, maar ook naar verschillende restaurants en winkels. Direct naast Garni Raetia gaat de Col Alt-gondel omhoog waarmee je toegang hebt tot het mooie Pralongia-plateau.
Het feit dat zóveel mensen regelmatig terugkomen bij Garni Raetia, is wel veelzeggend voor de ontvangst door eigenaren Diego en Kate en hun medewerkers. Bij de Garni vind je een gezellige ‘Theestube’ waar je niet alleen talloze verschillende soorten thee kunt bestellen, maar ook allerlei andere drankjes en lichte maaltijden en snacks.
’s Ochtends staat er een enorm uitgebreid ontbijtbuffet voor je klaar: alleen daarvoor komen wij altijd graag weer terug! Via deze link kun je je overnachting(en) in Garni Raetia boeken. Heeft Booking.com geen beschikbaarheid, dan kun je hen ook via hun eigen website benaderen of er nog plek is.
Garni Raetia, Str. Col Alt, 87, 39033 Corvara in Badia BZ, Italië
Andere activiteiten rond de Sella Ronda in de zomer?
Je leest er alles over in mijn blogartikel met tips voor de Sella Ronda in de zomer. Hoewel de Sella Ronda in de winter fantastisch is, kun je er ook in de zomer veel zien en doen. Het is echt een perfecte wandelbestemming en je kunt er klettersteigen. Ook geschiedenisliefhebbers komen hier aan hun trekken. In deze bergen is namelijk enorm gevochten tijdens de Eerste Wereldoorlog. Veel restanten, zoals loopgraven en tunnels, zijn nog terug te vinden. Binnenkort volgt daar nog een blog over!
Een overzicht van mijn blogartikelen over de Sella Ronda-regio:
- Wandelen in Alta Badia: Hiken in de Italiaanse Dolomieten
- Leuke berghutten in Alta Badia: Waar kun je eten en drinken?
- De Marmolada bezoeken: Indrukwekkend bergmassief vol historie
- Corvara: Tips voor een fijne wintersport in Alta Badia (Dolomieten)
- De Super 8 Ski Tour in de Dolomieten: Skiën door een magisch landschap!
- Hiken naar de Franz Kostner Hütte in het Sella Ronda-gebied
- Hiken bij Santa Croce: Wandelen in het hart van de Dolomieten
- De Sella Ronda in de zomer: 7 tips voor de Dolomieten
Jan zegt
Hoi hoi, wij zijn net terug ….. waren daar voor de bike day. (die was zonnig), we hadden meteen week vakantie. Die week was 4 seizoenen in een week. Tot en met in Corvara lagt er sneeuw. Leuk, mits je er op voorbereid waren, toevallig waren we dat. Met de fiets gedaan. Met Ebike de bergen op geweest. Jouw tips gevolgd voor het Hiken en erg genoten. Op naar de wintersport daar van de winter.