Follow me:
Kaarslichtconcert 2018

Kaarslichtconcert in de Portugese Synagoge

Een paar dagen voor Kerst bezocht ik een Kaarslichtconcert in de Portugese Synagoge in Amsterdam. Deze concerten worden elke maand gehouden, waarbij dit prachtige gebouw heel mooi verlicht is met talloze kaarsen. Dat geeft een hele fijne sfeer aan het concert, waarbij warme kleding echter wel aan te raden is!

De Portugese Synagoge heeft namelijk geen verwarming. De kaarsen zorgen wel voor een gezellig licht, maar geven niet zoveel warmte af. Een Kaarslichtconcert duurt gelukkig ook maar een uur, dus dat is nog wel uit te houden.

Kaarslichtconcert Portugese Synagoge
Tijdens het Kaarslichtconcert

De Portugese Synagoge

Een leuk weetje: de Portugese Synagoge in Amsterdam was ooit de grootste synagoge ter wereld! De architectuur van de synagoge is gebaseerd op de Tempel van Salomo in Jeruzalem.

Nog steeds is het een mooi en imposant gebouw. Bijzonder dat het interieur grotendeels nog uit de bouwtijd stamt en dus onveranderd is gebleven.

Met de hoge, donkere ramen, de dikke pilaren, het oosters ogende raamwerk in het hekwerk van de vrouwengalerijen en de flakkerende kaarsen, moest ik onwillekeurig denken aan het oude MS-DOS-spelletje ‘Prince of Persia’… 🙂

Kaarslichtconcert Portugese Synagoge
Entree van de Portugese Synagoge

De muziek

Tijdens een Kaarslichtconcert speelt men overwegend joodse en klassieke muziek. Toen ik het concert bijwoonde, speelde het Domenica Strijktrio. De avond begon met muziek van J.S. Bach: bekende stukken van een van mijn favoriete componisten. Wel leek het of de synagoge een tikkeltje te groot was voor een strijktrio en de mooie akoestiek niet optimaal benut werd. De muziek was wat iel en dat was jammer.

De volgende stukken waren wat modernere klassieke werken, wat niet helemaal mijn smaak is. Bijzonder was vooral het ‘Passacaglia en fuga voor strijktrio’, geschreven door de Tsjechische Hans Krása tijdens zijn verblijf in Theresienstadt in 1944. In datzelfde jaar werd Krása samen met enkele andere musici, naar Auschwitz gedeporteerd waar hij twee dagen later in een van de gaskamers omkwam.

Met die wetenschap is zijn muziek indrukwekkend en tragisch tegelijk. Je hoort bijna de jammerlijke omstandigheden van Krása in de muziek terugkomen.

Kaarslichtconcert Portugese Synagoge
De synagoge wordt door zo’n 1000 kaarsen verlicht!

Bezoek een Kaarslichtconcert

Wil je ook een Kaarslichtconcert bezoeken? Hierbij wat praktische zaken rondom de concerten.

Het is in de wintermaanden dus behoorlijk fris in de synagoge dus zorg voor warme kleding en handschoenen. In de winter starten de concerten om 19.30 uur, in de zomermaanden om 20.00 uur.

Tickets zijn € 16,00 per stuk en zijn vooraf te boeken via de website van het Joods Cultureel Kwartier. Je mag zelf een vaste plek kiezen want er is geen stoeltoewijzing. Tijdens het Kaarslichtconcert dat ik bijwoonde zaten de musici midden in de synagoge. Probeer dus zo ver mogelijk naar het midden te zitten.

Bij het betreden van de synagoge zijn keppeltjes verplicht voor heren. Deze worden uitgedeeld bij de ingang.

Portugese Synagoge, Mr. Visserplein 3 in Amsterdam 

Portugese Synagoge Amsterdam
De Portugese Synagoge

Meer tips over Amsterdam? Misschien heb je wat aan mijn favoriete adresjes?

Previous Post Next Post

You may also like

1 Comment

  • Reply Darina

    Wat een bijzonder concert! Dit lijkt me echt prachtig om bij te wonen.

    22 december 2018 at 9:37 am
  • Leave a Reply

    CommentLuv badge