Follow me:

Backpacken door Schotland: Het prachtige eiland Skye

Het Schotse eiland Skye wordt vaak Schotland-in-het-klein genoemd. Je vindt hier dan inderdaad alles wat Schotland zo mooi maakt: bossen, meren, bergen… Met name de woeste Cuillin-mountains in het midden van het eiland zijn fascinerend mooi!

Vorige week begonnen we onze serie over ‘Backpacken door Schotland’ met een tour over de Outer Hebriden-eilanden Barra, Eriskay, South- en North-Uist. Dankzij het Hopscotch-ticket maken we vanaf North-Uist de ferry-overtocht naar Skye. De boot meert na een heel prettige overtocht aan bij Uig, vanaf waar een bus (vooraf reserveren!) ons naar Portree brengt.

Portree

Portree is het grootste stadje van het eiland. Het is prachtig gelegen aan een diepe baai (Loch Portree) en heeft een gezellig centrum met leuke winkeltjes. Vanaf Quay Street heb je een fantastisch uitzicht over Loch Portree en de vele zeilbootjes die hier dobberen.

Wil je ’s avonds even de benen strekken? Loop dan het prachtige Scorrybreac Circuit, dat een paar honderd meter buiten Portree begint. In Portree Bay zie je de enorme zalmvallen liggen (met een verrekijker zie je ze zelfs springen!) en let goed op of je een hongerige zeehond in de buurt ziet dobberen!
Halverwege de wandeling doemen de hoge kliffen aan de noordkant van Portree op, vergeet dus niet om je camera mee te nemen! Zigzaggend beklim je nu een steile heuvel, waarna je door het achterland van Portree weer terugloopt naar het stadje.

Portree

Portree

Fietstocht naar The Fairy Pools

Dit is een flink eindje fietsen met een behoorlijke klim er in dus wees goed voorbereid! In Portree kun je prima fietsen huren bij Island Cycles.

Vanuit Portree loopt de A87 glooiend naar het zuiden, richting het prachtig gelegen Sligachan. Onderweg zie je al veel van de prachtige natuur van Skye, zeker als de woeste Cuillins in de verte opduiken! De A87 is een drukkere autoweg dus wees voorzichtig, al houdt het verkeer over het algemeen prima rekening met fietsers. Sligachan is eigenlijk niet meer dan een hotel maar je herkent hier echt nog een ouderwetse pleisterplaats in! Bovendien heb je vanaf hier het mooiste zicht op de bergen! Bij het hotel sla je rechtsaf (let op de mooie oude brug!), de A863 in. Deze weg is een stuk rustiger en slingert parallel aan de Drynoch-rivier. Echt vlak fiets je hier niet, maar dit is nog goed te doen.
Na een aantal kilometer kun je linksaf slaan, de B8009 richting Glenbrittle. Hier doemt al snel de fjord Loch Harport op: neem hier even tijd om van het uitzicht te genieten en wat energie op te doen, want nu volgt er een pittige klim. Vanaf de B8009 kun je opnieuw linksaf slaan richting Glenbrittle en op deze weg leer je de echte betekenis van de uitdrukking ‘vals plat’ kennen! Je hebt niet door dat de weg zo klimt maar o, wat is dit afzien! Pas op de terugweg besef je hoeveel je geklommen hebt: ik kon mijn fiets bijna niet meer in bedwang houden!

 

2 Fairy Pools

De prachtige Fairy Pools

Heb je na het bekijken van de Fairy Pools nog energie over, dan kun je nog verder fietsen naar het mooie strand van Glenbrittle.

De terugweg naar Portree gaat via dezelfde route: neem de tijd voor een koffiestop met de overheerlijke cheesecake in het Sligachan Hotel! Verrukkelijk!

The Fairy Pools

De Fairy Pools doen hun naam eer aan! Het is een verzameling kleine vijvertjes waar het water vanuit de Cuillin mountains doorheen stroomt. Om een of andere reden zijn de pools heel apart blauwgroen van kleur: prachtig! Er loopt een wandelpad langs de pools, waar het overdag vrij druk kan zijn. Het is echt een bijzonder fotogeniek plekje: de Black Cuillin op de achtergrond, de blauwe vijvers met kleine watervalletjes op de voorgrond en in de verte de glinsterende zee bij Glenbrittle! Op een warme dag kun je beter zwemkleding meenemen want sommige pools lenen zich uitstekend voor een frisse duik!

 

2 Fairy Pools 2

 

De Black and Red Cuillins

We hebben ze al een paar keer genoemd: de Cuillins. Dit is een woest en dreigend gebergte midden op het eiland Skye. De hogere bergen zijn de Black Cuillins, vernoemd naar hun zwartachtige kleur. De lagere heuvels zijn de Red Cuillins.

 

De prachtige Cuillins

De prachtige Cuillins

Wandelen in de Cuillins is mogelijk maar ga niet onervaren, zonder gids op stap. Er komt namelijk behoorlijk wat klauterwerk aan te pas en door plotseling opzettende mist, ben je in no-time gedesoriënteerd!
De Cuillins geven het landschap van Skye een heel fascinerend aanzicht: met name vanaf Sligachan heb je schitterend zicht op deze berggroep en geven de puntige bergen je een heel nietig gevoel.

 

2 Cuillins

 

Loch Coruisk

De Cuillins liggen in hoefijzervorm rond een meertje: Loch Coruisk. Dit meer is enkel te voet over de Cuillins (pittige bergtocht!!) of per boot te bereiken. Vanuit Elgol kun je namelijk een relaxt boottochtje boeken, waarbij je niet alleen het meertje bereikt maar waarbij je ook onderweg een grote kolonie zeehonden treft! Pak je camera er maar bij!
Voor Elgol heb je wel eigen vervoer nodig want met OV is het eigenlijk niet te doen!

 

Prachtig boottochtje naar Loch Coruisk

Prachtig boottochtje naar Loch Coruisk

 

Loch Coruisk

Loch Coruisk

Old Man of Storr

Iets ten noorden van Portree vind je de bijzondere heuvel ‘The Storr’, waarschijnlijk ontstaan door een aardverschuiving. In dit gebied vind je veel bijzondere, grillige rotspartijen en het is dan ook een populair wandelgebied. ‘The Old Man of Storr’ is een gigantische staande rots, dat een geliefd doel is voor de wandelaars in dit gebied. Vanaf hier heb je een mooi uitzicht op de eilanden Rona en Rasaay.
Met openbaar vervoer is deze plek lastig te bereiken dus kun je er het beste maar weer met de fiets op uit! De beklimming naar ‘The Old Man of Storr’ duurt ca. 1,5 tot 2 uur. Zorg wel voor goed schoeisel!

Diana van reisblog Stripe Away schreef een uitgebreid artikel over ‘Hiken naar de Old Man of Storr‘, aanrader om te lezen!

Dunvegan Castle

Dunvegan Castle is een 14e eeuws kasteel (gebouwd op fundamenten van een 13e eeuws fort), waar eeuwenlang de leiders van de MacLeods-clan woonden. De prachtige natuur van Skye inspireerde de clans blijkbaar niet, want het was voortdurend ruzie en oorlog in dit gebied!
Door de jaren heen is het aanzicht van het kasteel nogal eens veranderd, nagenoeg elke eeuw werd er wel iets bij aan gebouwd. Momenteel kun je in het kasteel oude familie- en erfstukken van de MacLeods bekijken.

Accommodatie op Skye – B&B Marine House

Je begrijpt het al, trek genoeg tijd uit voor dit prachtige eiland! Aan één dag kom je echt tekort, het is hier zó mooi!
Omdat het een populaire reisbestemming is, zijn veel B&B’s al snel volgeboekt in de zomermaanden. Ik kan je met stip het B&B Marine House aanbevelen! Dit B&B heeft geen eigen website en een telefoonnummer is ook nauwelijks op internet te vinden. Daarom is hier vaak nog wel plaats en je komt op het beste plekje van Portree terecht! Pal aan het haventje van Portree met vrij zicht op de dobberende zeilschepen, een vriendelijke ontvangst door Fiona en ‘s ochtends een fantastisch ontbijt: wat wil je nog meer! Telefoonnummer: +44 1478 611557.

Wil je graag Schotland eens bezoeken maar weet je niet goed waar te beginnen? In deze serie ‘Backpacken in Schotland’ nemen we je mee op een fantastische route waarbij je al het moois van Schotland te zien krijgt. We beginnen op de Outer Hebriden, reizen via Skye naar de Highlands om te eindigen in Edinburgh! Reis je met ons mee?! 

Sky Road to the Isles
De Road to the Isles voert van de Hooglanden naar het eiland Skye.
De volgende etappe in onze reis brengt ons naar de Schotse Hooglanden, maar misschien is het ook leuk om eerst dit artikel over de Road to the Isles te lezen!
Previous Post Next Post

You may also like

7 Comments

 • Reply Amy

  Wauw, wat een geweldige foto’s! Wat is de natuur daar prachtig, dat wist ik helemaal niet. Er staat al veel op mijn travel wishlist, maar ik zou Skye toch ook graag eens bezoeken als ik dit zo zie!
  Amy onlangs geplaatst…Photo Diary #13: Every new day is a chance to changeMy Profile

  1 februari 2016 at 9:31 pm
 • Reply Jessi

  Oh Skye… Zo mooi! Al vaak in de buurt geweest, maar nooit op Skye zelf geweest. Dit artikel bewijst maar weer: gewoon doen!

  3 februari 2016 at 3:31 pm
 • Reply Daphne | Travelshot.nl

  Wauw! Wat is het toch mooi daar! Schotland staat heel hoog op mijn bucketlist, dus hopelijk komt het er heel gauw van dit prachtige land te ontdekken!
  Wat betreft accommodaties, hebben jullie veel geboekt voor aanvang van jullie reis of veel ter plaatsen ? En heb je specifieke boekjes/sites die je daarvoor hebt gebruikt?

  25 maart 2016 at 10:31 am
  • Reply Anne - Ditisanne.nl

   Hoi Daphne,

   Ik heb echt alles vast moeten leggen vooraf: zelfs hostels zaten soms al vooraf volgeboekt. Ik heb bijvoorbeeld één dag de Ben Nevis beklommen en moest die avond nog een heel eind met de trein reizen (helemaal kapot en brak), omdat het hostel én alle B&B’s in de omgeving al een maand of twee van te voren volgeboekt zaten.

   Ook OV heb ik allemaal moeten vastleggen omdat je in de voorverkoop voor hele lage tarieven reist, vaak maar een paar euro voor een busroute van 2 of 3 uur.

   Mocht je interesse hebben, ik bied ook persoonlijke reisadviezen aan, dus een reisroute gebaseerd op je eigen interesses en wensen! Schotland is echt de moeite waard!

   25 maart 2016 at 11:12 am
   • Reply Daphne | Travelshot.nl

    Bedankt voor de tips! Als we gaan huren we hoogst waarschijnlijk een auto, maar met de trein lijkt me ook wel een hele gave ervaring (toch nog het overwegen waard haha)! Nu eerst maar eens definitief mijn vakantieplan vast leggen, want we twijfelen nog of we dit jaar Schotland doen of Scandinavië.. Nog niets is zeker, maar als ik toch besluit dit jaar te gaan kan het maar zo zijn dat ik nog wel bij je aankom voor wat adviezen 🙂 Thanks in ieder geval!
    Daphne | Travelshot.nl onlangs geplaatst…Getuigen zijn van de ‘Urbi et Orbi’: met Pasen naar Rome!My Profile

    29 maart 2016 at 10:08 am

  Leave a Reply

  CommentLuv badge