fbpx
Follow me:

Dublin en de Wicklow Mountains – een samenvatting!

Afgelopen week was het even wat stil op mijn blog omdat ik Dublin aan het verkennen was! Omdat ik ook een blog over Ierland bijhoud, werd het hoog tijd om de Ierse hoofdstad eens nader te bekijken. En dat is zeker gelukt! Naast Dublin heb ik ook nog een roadtrip door de prachtige Wicklow Mountains gedaan; de heide stond schitterend in bloei dus dat maakte het extra mooi! De hoogtepunten op een rij!

Dublin is een hele leuke stad! Er is veel te zien en te doen en de mensen zijn vriendelijk. Wel moet ik eerlijk toegeven dat de hoofdstad van Ierland voor mij niet de charme had die ik wel op het Ierse platteland vind. Het Ierse accent is minder sterk, de stad is druk en rumoerig (wat een tegenstelling met de ruige, verlaten kuststreek!) en zelfs de pubs waren toch anders dan de pubs in kleine dorpjes. Wat wel weer een pluspunt van Dublin is, is dat je echt in de enorm rijke geschiedenis van Dublin kunt duiken.

Bezienswaardigheden Dublin
Ierland heeft lang en zwaar geleden onder de Engelse bezetting. Overal in de stad vind je daar stille getuigen van: in het bijzonder het mooie General Postoffice aan O’Connell Street! Hier vond in 1916 de Paasopstand uit, die een omslag inluidde die uiteindelijk tot de Ierse Vrijstaat leidde. In het postkantoor hangt een plaquette die hier nog aan herinnert; even verderop is de Garden of Remembrance, die een ode is aan alle Ieren die het leven lieten in deze onafhankelijkheidsstrijd.

 

Het General Postoffice, dat nog steeds dienst doet als postkantoor.

Het General Postoffice, dat nog steeds dienst doet als postkantoor.

Ook bezocht ik de indrukwekkende Kilmainham Gaol. Hier werden de leiders van de Paasopstand berecht. Een feitje dat je in elke reisgids tegenkomt; veel heftiger is het echter om daadwerkelijk ook op de plek te staan waar deze vijftien mannen geëxecuteerd werden! Daarnaast geeft de rondleiding een prachtig beeld van hoe het er destijds in een gevangenis aan toe ging!

Trinity University is de oudste universiteit van Ierland en bestaat al sinds 1592! En wat ben ik jaloers op de studenten, die in zo’n prachtige, historische omgeving kunnen studeren! Dat moet je motivatie en leerprestaties toch echt ten goede komen!

Trinity University

Trinity University

Vlakbij liggen diverse gratis musea zoals het National Museum of Ireland – afdeling Archeologie (waar nog opgegraven lichamen tentoongesteld worden, luguber maar tegelijk heel boeiend!), de National Gallery, waar een prachtige Vermeer hangt en de National Library.

Verder bezocht ik nog een prachtige evensong in St. Patricks Cathedral, bracht ik een bezoek aan Malahide Castle en genoot ik van het zonnetje in het kustplaatsje Howth. Donderdagavond was ik bij de hazewindhondenraces, waar ik een uitgebreide rondleiding van de manager kreeg en al mijn vragen mocht stellen! En natuurlijk heb ik nog veel meer gezien en gedaan, maar dit is in ieder geval een samenvatting van de hoogtepunten!

Leuke hotspots ontdekt!
Ontbijten is een feest bij KP Peaches aan Dame Street (er zijn meerdere vestigingen). Hun focus ligt sterk op healthy food maar dat gaat zeker niet ten koste van de smaak! Daarnaast is het interieur prachtig! En niet alleen voor ontbijt kun je hier terecht, ook is er een uitgebreid lunchassortiment!

Aan de Wicklow Street zitten veel leuke restaurantjes en lunchrooms. Mijn favoriet is Meet & Meat (de naam alleen al!) waar ze heerlijke broodjes en wraps serveren! En, ook een pluspunt, ze verkopen hier mijn favoriete Lorini Pink Lemonade!

Lorini Pink Lemonade; alleen het kleurtje is al geweldig!

Lorini Pink Lemonade; alleen het kleurtje is al geweldig!

Iets verderop zit Fallon & Byrne, een combinatie van winkel en restaurant. Ik heb hier niet gegeten maar wel veel positieve geluiden over gehoord dus het is vast een aanrader!

‘s Avonds heb ik heerlijk gegeten bij Thai Orchid, op de rand van Temple Bar. Die wijk zelf heb ik verder een beetje ontweken omdat dat net iets te toeristisch is naar mijn zin. Wel heb ik andere leuke pubs bezocht, zoals Donoghues en The Celt. In de eerste zelfs nog een leuke livemuzieksessie meegemaakt!

Er zijn nog veel meer hotspots te noemen maar ook hier gaat binnenkort nog een apart blog over verschijnen!

Guinness

 

Roadtrip door de Wicklow Mountains
Maandag heb ik een fantastische roadtrip door de Wicklow Mountains gemaakt! Dit verlaten, ruige gebied ligt net ten zuiden van Dublin en is al met een klein halfuurtje te bereiken! De hei staat net in bloei dus dat leverde mooie foto’s op! Ook over deze roadtrip komt een dezer dagen nog een apart blog over maar ik deel al wel graag met jullie wat ik tijdens deze dag allemaal heb gezien en gedaan:

 • Glenmalure Waterfall & Valley
 • Glendalough en Upper Lake
 • Russborough House, waar ik een privé schapendrijvendemonstratie kreeg!
 • Sally Gap
 • Coast Road van Wicklow-town naar Arklow

 

11960010_10153617184382002_2473311404494151287_n

Upper Lake bij Glendalough

 

De bloeiende heide bij Sally Gap

De bloeiende heide bij Sally Gap

Blijf dit blog én www.ditisierland.nl volgen voor de diverse blogs die de komende tijd over Dublin zullen verschijnen!

 

Previous Post Next Post

You may also like

2 Comments

 • Reply Ismay

  Waauw, prachtig zeg! Ierland lijkt mij echt een prachtig land, maar ik denk dat ik er inderdaad eerder naartoe zou gaan voor de natuur dan de stad. Maar een korte citytrip is natuurlijk wel altijd leuk! Die oude gebouwen zijn prachtig!

  11 september 2015 at 2:51 pm
  • Reply Anne

   Tja, ik kan je alleen maar gelijk geven! Dublin is echt wel een leuke stad maar de natuur daar gaat boven alles!!

   11 september 2015 at 5:04 pm

  Leave a Reply

  CommentLuv badge