fbpx
Follow me:

Een dagje Haarlem! Van terrasjes, musea en leuke winkels!

Het is nauwelijks twintig minuten met de bus vanaf mijn huis naar hartje Haarlem. Toch doe ik het maar zelden, terwijl Haarlem een fantastische stad is! Toen dit weekend mijn zus kwam logeren, was ons programma al snel gekozen: een dagje Haarlem! Wat is er te zien en te doen in deze mooie stad?

Ondanks de dreigende weersvoorspellingen (code geel) is het prachtig zonnig weer als we in Haarlem arriveren. We beginnen onze dag dan ook op het (overvolle) terras van het historische grand-café Brinkmann, midden op de Grote Markt. Omdat het markt is, hebben we geen uitzicht over het grote plein, maar komen er wel veel mensen langs lopen, dus er is alsnog genoeg te zien! Het is ook zeker de moeite waard om even binnen te kijken naar het schitterende interieur!

Sowieso is de Grote Markt een prachtige plek in Haarlem; neem ook de tijd om de bijzondere panden te bekijken die om dit enorme plein gebouwd zijn!

 

Haarlem_1

 

Corrie ten Boomhuis
Vanaf Brinkmann is het maar een paar stappen lopen naar het Corrie ten Boomhuis, aan de Barteljorisstraat. Corrie ten Boom beschrijft in het boek ‘De Schuilplaats’ hoe het woonhuis achter de horlogewinkel tijdens de oorlog een schuilplaats voor joden was, en hoe Corrie vanuit hier actief deelnam aan het verzetswerk in Haarlem. In 1944 wordt de familie verraden en wordt Corrie met haar zus afgevoerd naar Ravensbrück, waar haar zus overlijdt. Corrie overleeft de oorlog en schrijft een groot aantal boeken en geeft talloze lezingen over de hele wereld. In ‘De Schuilplaats’ vertelt Corrie hoe er in haar slaapkamer een dubbele muur geplaatst werd, zodat er een schuilplaats ontstond waar ca. vijf of zes mensen zich in konden verbergen.

Tijdens de (gratis!) rondleiding bezoek je het hele huis en vertelt de gids de geschiedenis van de familie Ten Boom. Voor wie ‘De Schuilplaats’ gelezen heeft (zoals de meesten tijdens de rondleiding) is het verhaal dat de gids vertelt, eigenlijk een herhaling van het boek en ik vond het persoonlijk jammer dat er niet uitgebreider verteld werd over het huis zelf. De rondleiding leverde nu veel ‘o ja’-momentjes op voor de meeste deelnemers. Desondanks is het huis zeker een bezoek waard; kijk alleen vooraf even op de website voor de tijden van de rondleiding.

 

Het Corrie ten Boomhuis

Het Corrie ten Boomhuis

 

Jacobus Pieck
Als we na een ruim uur weer buiten staan schijnt de zon nog volop. Via de gezellige markt lopen we de Warmoesstraat in, een prachtig straatje met oude klinkertjes, groene leilindes en heel veel leuke terrasjes! Boven de mooie gevels piekt nog net de hoge toren van de St. Bavo omhoog. Omdat het lunchtijd is, strijken we neer op het terras van Jacobus Pieck. De menukaart is heel uitgebreid, maar we kiezen allebei voor een broodje carpaccio. De bediening is vlot en vriendelijk en je zit hier op een uitstekende plek!

Ook binnen ziet het er gezellig en knus uit en aan de achterkant beschikt Jacobus Pieck nog over een prachtige besloten terras! Dit is absoluut een plekje om te onthouden en we komen hier ongetwijfeld nog wel eens terug!

 

Prachtig uitzicht vanaf het terras van Jacobus Pieck!

Prachtig uitzicht vanaf het terras van Jacobus Pieck!

 

Winkels
Haarlem staat bekend als prima winkelstad! Niet alleen de grote ketens zijn vertegenwoordigd, maar je vindt hier ook leuke, kleine winkeltjes in de zijstraten van de Grote Markt. In de Barteljorisstraat en de Grote Houtstraat zitten vooral de ketens. In kleine straatjes als de Schagchelstraat, de Warmoesstraat en de Kleine Houtstraat vind je meer de bijzondere winkeltjes en leuke boetiekjes.

Hofjes
En nog iets waar Haarlem om bekend staat…de hofjes! Er zijn speciale hofjeswandelingen, zowel op internet te vinden als via de VVV. De hofjes zijn nog bewoond en daarom zijn sommigen niet te bezoeken of slechts gedurende enkele uren per week. Helaas kwamen we er deze zaterdag niet meer aan toe maar ik probeer binnenkort een hofjestocht te lopen en natuurlijk met jullie te delen!

 

Een van de hofjes van Haarlem

Een van de hofjes van Haarlem

 

Dolhuys
Voor een volgend bezoek aan Haarlem staat ook het Dolhuys op het programma! Dit museum, gevestigd in een voormalig instituut voor krankzinnigen, gaat over de psychiatrie en noemt zichzelf ‘museum van de geest’. Het is een interactief museum waarin men vertelt hoe door de eeuwen heen met waanzin werd omgegaan. Wikipedia schrijft: “Het Dolhuys is een zogenoemd belevingsmuseum: het gaat niet om de verzameling spullen maar om ervaringen en meningen en wil laten zien dat de grens tussen gek en normaal soms uiterst dun is”. Kortom, een uiterst boeiend museum!

Kortom…
…ik moet snel weer eens terug naar deze leuke stad aan het Spaarne! Hebben jullie nog goede tips voor Haarlem, wat ik absoluut bij een volgend bezoek niet mag missen?

Previous Post Next Post

You may also like

4 Comments

 • Reply Yvonne

  Haarlem! Ben er 1 keer geweest en vond het ook een heerlijke stad. Was nu in Deventer van ‘t weekend en vond er een klein beetje hetzelfde sfeertje terug naar mijn idee. Leuk om in NL op stap te zijn vind ik, zou ik echt vaker willen doen. Haarlem staat in ieder geval genoteerd als optie om (weer) naartoe te gaan! Leuk!
  Yvonne onlangs geplaatst…Nazaré, fotoverslag van een geweldig vissersdorpMy Profile

  31 mei 2016 at 8:29 pm
 • Reply Wanda

  Deze stad staat al een tijdje op mijn lijstje van nog te bezoeken maar het is e helaas nog niet van gekomen. Dit zijn echt wel steden die mij enorm aanspreken, gewoon vanwege de prachtige gebouwen en de geschiedenis van zo’n stad.
  Wanda onlangs geplaatst…Museumdorp Orvelte, leuk voor jong & oudMy Profile

  6 juni 2016 at 10:53 pm
 • Leave a Reply

  CommentLuv badge