fbpx
Follow me:
Tentoonstelling Noordbrabants Museum

Tentoonstelling over de jaren ’80: Mijn jeugd in een museum!

Het is best een beetje ongemakkelijk als je nog in het midden van de thirties zit en je je eigen jeugd al in een museum voorbij ziet komen! Het overkwam mij zaterdagochtend in het Noordbrabants Museum. Begin juni is daar de tentoonstelling “De jaren ’80: Doemdenkers en positivo’s” geopend. Ik bracht een bezoekje aan het (prachtige!) museum en de tentoonstelling. 

Geboren worden in 1982 betekent dat je niet de hele jaren ’80 bewust meemaakt. Daar komt bij dat ik opgroeide zonder TV en dat ook popmuziek ten strengste verboden was dus de val van de muur, het EK van 1988 en ‘Doe Maar’ heb ik niet zo op mijn netvlies staan. Toch was ik wel benieuwd naar deze tentoonstelling, gewoon om de sfeer van mijn jeugd eens te herbeleven.

Trabant

De tentoonstelling begint met de kroning van Beatrix en de krakersproblematiek. Het was voor mijn tijd, maar de korte filmfragmenten zijn mooi om te zien. Leuk detail: ook de jurk van Beatrix is in de tentoonstelling te zien! We lopen verder langs een meisjeskamer, oude Nintendo spelcomputers, Loesje-posters en zelfs nog een oude Trabant!

Waar de oude TV-programma’s vooral bij mijn mede-museumbezoekers veel herinneringen oproepen, vind ik het vooral leuk om speelgoed en oude voorwerpen te zien die in mijn jeugd heel gewoon waren. En ook grappig om te zien hoe sommige dingen weer terugkomen: de lp-speler in het museum, waar je zelf lp’s op mag draaien, is anno 2017 weer helemaal hot! En ook de tentoongestelde kleding aan het begin van de tentoonstelling, lijkt toch wel weer een beetje op onze huidige mode.

Het is een erg mooi opgezette tentoonstelling, al zou ik zelf misschien net iets meer herkenning hebben bij een vergelijkbare tentoonstelling over de nineties, die ik toch wat bewuster meegemaakt heb. Maar voor iedereen ouder dan 35: zéker gaan!

 

Tentoonstelling Eighties

Rubiks kubussen (Foto: Peter Cox)

Noordbrabants Museum

De tentoonstelling is in het Noordbrabants Museum, aan de rand van het centrum van Den Bosch. Al bij aankomst valt ons het schitterende pand op, wat een oud stadspaleis blijkt te zijn geweest. Om bij de tentoonstelling te komen lopen we eerst door een aantal andere zalen, waar de diversiteit van het museum ons opvalt. Er zijn oude, historische collecties maar ook modernere kunst heeft hier een plaats gevonden.

Als we de tentoonstelling over de eighties gezien hebben, lopen we nog langs de bijzondere creaties van Chiharu Shiota; een rood dradenspel door een witte ruimte. Daarna gaan we met de lift naar boven, waar de collectie ‘Verhaal van Brabant’ zich bevindt. Je vindt uiteraard een uitgebreid aantal voorwerpen uit de Brabantse katholieke kerken en de traditionele Brabantse klederdracht. Wij komen vooral voor de Van Gogh’s die hier ook hangen. Geen grote doeken maar kleinere werken; toch mooi om te zien!

 

Tentoonstelling Noordbrabants Museum

Het Noordbrabants Museum (Foto: Joep Jacobs)

MuseumBrasserie

We sluiten ons bezoek af met een lunch in de MuseumBrasserie. Je bereikt het restaurant via de fraai aangebouwde galerij langs de oude buitenmuur van het stadspaleis. Helaas is het te koud en te regenachtig voor het terras dat zich in de groene binnentuin bevindt. Dan maar een plekje vinden in het restaurant zelf, wat ook erg gezellig aandoet.

De menukaart is uitgebreid en je kunt hier heerlijk lunchen! Het restaurant is ook voor niet-museumbezoekers toegankelijk en is zeker een aanrader! Het feit dat de brasserie rond lunchtijd helemaal vol zat, zegt genoeg!

Praktisch

Het Noordbrabants Museum is goed bereikbaar; de parkeergarage Wolvenhoek bevindt zich pal tegenover het museum. Een ticket voor het museum is € 12,00; voor € 15,00 heb je een combiticket waarmee je ook het Stedelijk Museum ‘s Hertogenbosch bezoekt. Met een Museumkaart is het museum (en de tentoonstellingen) gratis.

Noordbrabants Museum, Verwersstraat 41, ‘s Hertogenbosch. Kijk voor meer info op de website van het museum.
De tentoonstelling “De jaren ’80: Doemdenkers en positivo’s” is nog te bezoeken t/m 15 oktober a.s. 

 

 

Previous Post Next Post

You may also like

No Comments

Leave a Reply

CommentLuv badge