Follow me:
Planken Wambuis 2020

Wandelen bij Planken Wambuis en over de Oud-Reemsterheide

Op een grijze zondagmorgen besluit ik om weer eens de wandelschoenen aan te trekken en met mijn fotocamera op pad te gaan. Mijn keuze valt op de wandelroute Planken Wambuis en dat blijkt een goede keuze te zijn! De route brengt mij over uitgestrekte heidevelden en door afwisselende bosgebieden. Onderweg zie ik Spaanse runderen, wilde New Forest pony’s en nog een verdwaalde ree, die door het hoge gras dartelt.

De wandelroute Planken Wambuis van Natuurmonumenten blijkt op nog geen vijf kilometer van ons chaletje in Schaarsbergen te liggen. Als ik er nèt na zonsopgang arriveer, staan er slechts twee auto’s op het parkeerterrein. Lekker rustig dus nog. Desondanks kom ik toch al snel de nodige andere wandelaars tegen.

Planken Wambuis

Natuurgebied Planken Wambuis

Planken Wambuis is een natuurgebied tussen Arnhem en Ede. Oorspronkelijk hoorde het bij een kasteellandgoed en dat is op sommige plekken nog te zien. Zo vind je hier statige lanen met dubbele rijen beuken, die vooral in de herfst uiterst fotogeniek zijn. Planken Wambuis is net even wat minder bekend dan de grote buurjongens Nationaal Park De Hoge Veluwe en Nationaal Park Veluwezoom, maar is zeker ook een bezoekje waard!

Planken Wambuis wandelroute
Statige lanen

Je kunt hier heel wat dieren in het wild tegenkomen. We noemden al de koeien en pony’s, maar hier leven ook edelherten, reeën, dassen, vossen, wilde zwijnen, schapen en zelfs de enorme zeearend wordt hier heel af en toe gespot! Her en der in het gebied vind je wildobservatiepunten waar je, met wat geluk, wild kunt zien.

De wandelroute leidt je rond de uitgestrekte Oud-Reemsterhei, waar je prachtige vergezichten hebt. Natuurlijk goed kijken of je nog een hert of ree door het gras ziet springen!

Planken Wambuis
Spaanse runderen langs de route.

Wandelroute Planken Wambuis

De 8 kilometer lange wandelroute Planken Wambuis begint op parkeerplaats Oud Reemst, die langs de Harderwijkerweg in Otterlo ligt. Het eerste stukje loop je over de Oud Reemsterlaan, één van de statige bospaden in het gebied. Al snel kun je een uitstapje naar links maken voor een bezoekje aan het uitzichtpunt waarbij je over de grasvlakte uitkijkt. Ik zie de zwarte koeien met vervaarlijke horens grazen en, heel in de verte, ook de pony’s. Gelukkig leidt de route mij er even later langs. Vanaf de Oud Reemsterlaan slaat het pad namelijk linksaf en loop ik vlak langs de grazende dieren.

Pony's Planken Wambuis

De koeien en paarden eten onverstoord door. Alleen als een dartele ree dwars door de kudde pony’s stormt, kijkt één van de dieren wat verstoord op. Maar al snel besluit hij dat de grassige hapjes voor zijn neus belangrijker zijn dan een verdwaalde ree.

Ree Reemsterveld
Een ree, herkenbaar aan de witte vlek op zijn achterwerk (die ook wel ‘spiegel’ genoemd wordt).

Oude akkers en jonge boompjes

Het leuke van deze wandelroute is dat je via de app van Natuurmonumenten op een paar plekken uitleg krijgt. Zo blijk ik langs een paar hele oude akkers te lopen, die nu niet meer als zodanig in gebruik zijn. Nu staan er allerlei jonge boompjes, waar de herten en reeën zich dankbaar tegoed aan doen. Ik kijk goed om mij heen maar ze laten zich niet zien. Waarschijnlijk met alle wandelaars en MTB-ers al te druk voor ze.

Even later kom ik langs een klein berkenbosje: een prachtig gezicht, al die witte stammen die zich zo omhoog kronkelen.

Berkenbosje

Oud-Reemsterhei

Even later bereik ik de Oud-Reemsterhei, die doorsneden wordt door de Planken Wambuisweg, met kaarsrecht geplante beukenbomen. De route maakt een omtrekkende beweging rond het heidegebied, waardoor je van alle kanten de heide kunt bewonderen.

Halverwege kom ik talloze heideplantjes tegen, die er op wijzen dat het hier in september ook schitterend moet zijn, als de heide paars oplicht!

De route kruist de Planken Wambuisweg en gaat dan de Nieuw Reemsterlaan op, ook al zo’n mooi pad.

Planken Wambuisweg
De Planken Wambuisweg doorsnijdt duidelijk zichtbaar de Oud-Reemsterhei.

Wildobservatiepost

Even later zie ik aan mijn linkerhand de wildobservatiepost liggen. Ondanks dat het al rond 11 uur ‘s ochtends is, waag ik toch een poging: je weet nooit of er een wild zwijn of hert rondscharrelt. Maar wat ik al verwachtte: het grote grasveld is helemaal leeg. Alleen de omgewoelde grond (zelfs vlak voor het wildscherm) wijst er op dat het hier in schemertijd en ‘s nachts ongetwijfeld een drukbezochte plek is door wilde zwijnen, herten en reeën. Misschien dat ik vandaag nog even terug ga met de fiets om vlak voor zonsondergang te kijken!

Wild spotten Veluwe

Nu wandel ik maar door, de Nieuw Reemsterlaan af, tot de route mij weer bij de parkeerplaats terugbrengt. De parkeerplaats is nu helemaal vol en er staan zelfs auto’s te wachten op een plekje. Blij dat ik vroeg gegaan ben!

Planken Wambuis

Wandelroute Planken Wambuis: Praktisch

Lengte en zwaarte: De route Planken Wambuis is 8 kilometer lang. Omdat de hele route eigenlijk vlak is, is de route niet bijzonder zwaar.

Markering: De route is met gele stippen op grote keien gemarkeerd. Bij een afslag zie je vaak eerst een gele stip vóór de afslag en na de afslag weer eentje. Het is daarnaast aan te raden om de route in de NatuurRoutes app te downloaden; op één of twee punten waren de stippen niet 100% duidelijk en hielp de app om het goede pad te kiezen.

Markering wandelroute Planken Wambuis
De route is goed gemarkeerd.

Startpunt: Parkeerplaats Oud Reemst (Harderwijkerweg 1A, Otterlo).
Er zijn echter nog twee parkeerplaatsen vanaf waar je de route op kunt pakken: Parkeerplaats Verlengde Arnhemseweg (Oud Reemsterlaan, Otterlo) en Parkeerplaats Planken Wambuisweg (Planken Wambuisweg 1, Ede).

Horeca onderweg: Bij Parkeerplaats Planken Wambuis vind je ook het gelijknamige restaurant.
Onderweg vind je echter ook genoeg bankjes langs de route om even een pauze in te lassen.

Planken Wambuis

Bijzonderheden: Ik vond het op een grijze zondagochtend al snel erg druk in het gebied. Er zijn heel veel MTB-ers die ook op de smallere wandelpaden fietsen. Ik zou dus liever doordeweeks hier gaan wandelen.

Daarnaast is er nog een klein nadeeltje: het natuurgebied Planken Wambuis ligt niet zo ver bij de snelweg A12 vandaan. Eigenlijk tijdens de hele route hoor je in de verte wel het geraas van de snelweg, waarschijnlijk ook omdat in de winter de bomen geen blad hebben en het geluid verder draagt.

Planken Wambuis wandelroute

Andere mooie wandelroutes op de Veluwe:

Op dit blog heb ik al diverse andere wandelroutes op de Veluwe beschreven. Zo vind je in Nationaal Park Veluwezoom deze Bronstroute, die vooral in september een aanrader is.

Ik ga zelf graag wandelen in het Deelerwoud, dat net wat rustiger is dan Veluwezoom. Bovendien is hier de kans op wild ontmoeten best wel groot omdat er veel herten, reeën, wilde zwijnen en de woeste Schotse Hooglanders lopen!

Deelerwoud
Schotse Hooglanders in het Deelerwoud

Wil je natuur en cultuur combineren? Maak dan eens deze schitterende Heidewandeling bij Hoog Buurlo en Radio Kootwijk. De route brengt je langs het indrukwekkende voormalige zendstation van Radio Kootwijk, wat een bizar gebouw is zo midden op de heide. Fijne route ook!

Wat ik zelf ook een hele toffe wandelroute in de buurt van Arnhem vind, is het Klompenpad Dorenweertsepad. Een enorm afwisselende route, die je onder andere over het bijzondere landgoed Duno brengt. Aanrader!

Klompenpad Dorenweertsepad
Bruggetje op Landgoed Duno
Previous Post Next Post

You may also like

10 Comments

 • Reply Kirsten

  Wat heb je hier veel dieren gespot zeg! Prachtig. Ik heb deze wandelroute afgelopen januari gelopen. Die beukenlaan vond ik echt prachtig. Maar dieren heb ik helaas niet gespot.

  21 december 2020 at 2:12 pm
  • Reply Anne

   Ai, dat is jammer! Goede reden om de route nog een keertje te lopen! 😉 Maar inderdaad is de beukenlaan ook erg mooi.

   6 januari 2021 at 12:14 pm
 • Reply Jacoba

  Wat een mooie wandeling! Deze ga ik zeker even onthouden. Die statige lanen zien er echt prachtig uit met al die herfstbladeren.
  Jacoba onlangs geplaatst…Video’s over PortugalMy Profile

  23 december 2020 at 10:50 am
  • Reply Anne

   Ja, is zeker een aanrader! Wel zou ik de weekenden een beetje ontwijken (of heel vroeg gaan), want het kan er wel druk zijn.

   6 januari 2021 at 10:30 am
 • Reply Marko

  Mooie foto’s! Krijg er zin in om daar te wandelen. Maar dan wel doordeweeks inderdaad. Ik hou er zelf erg van als het echt rustig is en zie het liefst zo min mogelijk andere mensen tijdens een wandeling. En MTB’ers al helemaal niet. Wel een rare naam trouwens: Planken Wambuis. Waar zou die vandaan komen?

  23 december 2020 at 5:43 pm
  • Reply Anne

   Ik had toevallig al eens opgezocht waar de naam Planken Wambuis vandaan komt; waarschijnlijk was een ‘wambuis’ vroeger ook de benaming van een klein huisje dat wat verder van de weg afstond. Een houten huisje wordt dan dus een ‘planken wambuis’. Een andere verklaring zou zijn dat hier een schuur heeft gestaan in de vorm van een doodskist. En vroeger werd een doodskist ook wel een planken wambuis (een houten jasje zogezegd) genoemd. Geen idee wat de daadwerkelijke oorsprong van de naam is maar het is inderdaad wel een aparte naam!

   6 januari 2021 at 10:29 am
 • Reply Yvonne

  Leuk! Eén van de eerste natuurgebieden die we ontdekten toen we in de regio zijn komen wonen. Toen zagen wij er wilde zwijnen en een specht. Ik wist niet dat het gebruikelijk is om er veel dieren te zien, maar het doet me wel besluiten er gauw weer eens een keer naartoe te gaan.

  25 december 2020 at 9:37 pm
  • Reply Anne

   Ja, ik vond die dieren wel heel tof om te zien, geeft toch een beetje extra aan je wandeling. Volgens mij zijn jullie er vorige week weer geweest? Ideaal als het zo in de buurt ligt he?

   6 januari 2021 at 10:27 am
 • Reply Aniek

  Wat mooi, die tweede foto met die beukenlaan. Het ziet er dramatisch uit. En wat zijn jullie veel dieren tegengekomen.
  Aniek onlangs geplaatst…Ontdek deze afwisselende wandelroute over de Gorsselse HeideMy Profile

  26 december 2020 at 6:32 pm
  • Reply Anne

   De beukenlaan was inderdaad ontzettend mooi om doorheen te lopen, echt een beetje magisch! En de koeien en paarden lopen er vaak wel, maar die ree was wel even een bonus! 🙂

   6 januari 2021 at 10:26 am

  Leave a Reply

  CommentLuv badge