Follow me:
eerste triatlon sporten

Sporten in het nieuwe jaar: Tips om dit jaar meer te bewegen!

Nu de kerstdagen en jaarwisseling vol oliebollen en gourmetschotels weer voorbij zijn, hebben heel wat mensen (waaronder ikzelf!) weer goede voornemens om wat meer te bewegen. Hoewel ik zelf regelmatig sport, probeer ik in januari altijd weer een tandje bij te zetten. In dit blog deel ik met jou wat tips die mij altijd motiveren om meer te sporten in het nieuwe jaar: hopelijk helpen ze jou ook!

Als je fulltime werkt, is het soms best lastig om dan ‘s avonds nog in beweging te komen. In de zomermaanden is het lekker lang licht en is het makkelijker, maar op de donkere winteravonden is het soms verleidelijk om lekker op de bank te ploffen met een boek of serie. Toch geeft het altijd weer een goed gevoel als ik wèl sport.

Zelf vind ik diverse sporten leuk. Ik tennis graag, wandel heel vaak, pak regelmatig mijn hybridefiets (een soort lichte mountainbike) om in het bos te mountainbiken, in de zomermaanden fiets ik graag op de racefiets, ik ga wekelijks naar een sportschool om HIIT- en Pilateslessen te volgen en houd erg van zwemmen. Skiën is misschien meer hobby dan sport, maar durf ik ook nog wel onder de sporten te scharen. En tot slot doe ik af en toe mee met een triatlon, wat echt een supertoffe sport is!


Racefiets Posbank
Fietsen op de Posbank

En ondanks dat ik zoveel sporten leuk vind, is het toch soms lastig om gemotiveerd te blijven om te sporten. Zeker nu in Corona-tijd, wanneer er zoveel dicht is en bepaalde (sport)evenementen niet doorgaan, is het zo makkelijk om wat minder enthousiast te sporten. Herkenbaar? Misschien kan ik je helpen met vijf tips die het mij makkelijker maken om toch te gaan sporten.

Zorg voor een fijne (en leuke) outfit

Stiekem ben ik echt gék op sportkleding, meer dan op gewone kleding. Het zit vaak comfortabel en tegenwoordig is er zulke toffe sportkleding op de markt! Voor mij is een fijne outfit echt belangrijk tijdens het sporten. Het moet prettig zitten en geen belemmering zijn tijdens het bewegen.

Voor al die verschillende sporten heb je natuurlijk ook verschillende outfits nodig. Het zal je dan ook vast niet verbazen dat ik flink wat legplanken vol sportkleding heb. Bij LASCANA kun je bijvoorbeeld hele mooie en betaalbare sporttops aanschaffen waarin je fijn kunt sporten.

Als ik mijzelf wil motiveren om weer te gaan sporten, helpt het echt om weer een nieuw setje kleding uit te zoeken. Dan krijg je vanzelf zin om weer aan de slag te gaan!


Sporten
Op de tennisbaan!

Naar de sportschool? Zoek er eentje die bij je past!

Talloze sportscholen worden er slapend rijk van: mensen die een abonnement starten in januari en die zich na twee, drie keer niet meer kunnen motiveren om te gaan.

Zelf ben ik ook lid van een sportschool maar ik ga juist wel elke week een paar keer. Wat voor mij echt werkt, is een sportschool waar leuke lessen gegeven worden. Daarnaast vind ik het zelf belangrijk dat de sportschool een prettige uitstraling heeft en dat ik er na het sporten ook nog even kan ontspannen. Zowel mijn vorige sportschool in Amsterdam als mijn huidige in Apeldoorn hebben dan ook een fijn zwembad er bij, een sauna en een restaurant waar ik na afloop nog wat kan drinken. Zeker op zaterdagochtend heb ik een vast weekendritueel: eerst een intensieve cardio- & kracht-combinatieles volgen, dan nog 30-40 baantjes zwemmen en dan ontspannen in de sauna en het bubbelbad. Daarna lekker douchen en in het restaurant een tosti eten, terwijl ik daar ondertussen de lokale zaterdagkrant lees.


Sporten Club Pellikaan
Zelf vind ik Club Pellikaan een hele fijne sportschool die goed bij mij past.

Het wil niet zeggen dat dit zaterdagochtendritueel voor jou ook werkt, maar ik wil er vooral mee aangeven dat de sportschool voor mij meer is dan alleen snel wat saaie oefeningen doen. Door de leuke lessen word ik enorm gemotiveerd om vaker te gaan.

En ja, dit soort luxere sportscholen zijn natuurlijk duurder dan een basic sportschool, maar ik betaal liever iets meer voor een stukje luxe waar ik ook echt dankbaar gebruik van maak dan dat ik elke maand voor iets betaal waar ik niets mee doe. Daarnaast zijn steeds meer werkgevers aangesloten bij een vorm van bedrijfsfitness, waardoor je een leuke korting op de sportschool kunt krijgen.


2021 Sporten

Wandelen en sporten met de Komoot-app

Sinds een paar maanden ben ik bekend met Komoot en ik ben echt razend enthousiast! Op de app staan talloze wandelroutes, die andere Komoot-gebruikers met je delen. En ga je zelf een rondje wandelen? Zet de app aan en ook jouw route wordt geregistreerd, waarna je hem met anderen kunt delen.

Het voordeel van deze app is dat je van tevoren kunt beslissen hoe ver je wilt lopen. Als ik op de bonnefooi wandel, komt het er vaak op neer dat ik minder loop dan dat ik zou willen omdat ik ineens alweer in de buurt van de auto ben. Of ik ben steeds aan het zoeken waar ik nu precies ben en hoe ik moet lopen. Wandel je een route via de app, dan werkt hij als een navigatiesysteem en hoef je alleen de aanwijzingen maar te volgen.

En natuurlijk is het nu een bonus geworden om zelf een mooie route te lopen en die te delen met anderen. Foto’s die je onderweg neemt kun je opslaan bij de route zodat je anderen kunt enthousiasmeren voor jouw route.


Watzmannhaus
Ook de toffe wandelroute naar het Watzmannhaus registreerde ik in de Komoot-app!

Gebruik een sporthorloge

Ik sport altijd met een sporthorloge. Sinds deze week is dat de Polar Vantage M2: een fijn sporthorloge dat echt motiveert om te sporten.

Het leuke van een sporthorloge is dat je je progressie kunt bijhouden. Bij de Polarhorloges kan dat bijvoorbeeld via een Running Index, die jouw hardlooprondje een cijfer geeft. Hoe beter je loopt, hoe hoger het cijfer dus zo kun je afmeten of je vooruit gaat.

Heb je een wat modieuzer type sporthorloge dat je de hele dag draagt, dan zou je bijvoorbeeld als doel kunnen stellen om elke dag een X aantal stappen te zetten, bijvoorbeeld 6.000 of 8.000 per dag. Ook kun je met een sporthorloge makkelijk een intervaltraining doen.


Triatlon haarlemmermeer

Zoek gezelschap

De beste manier om sporten langer vol te houden is door het samen met iemand anders te doen. Zo heb ik eindelijk Jeroen overgehaald om bij dezelfde sportschool lid te worden als ik. We hoeven niet per se hetzelfde programma daar te volgen maar we kunnen wel makkelijk een vaste avond afspreken waarop we allebei naar de sportschool gaan en dan na het sporten nog samen even kunnen ontspannen in de sauna of het restaurant.

Ook groepssporten zijn leuk om te doen en makkelijk om langer vol te houden. Zo had ik in Hoofddorp een fantastisch en heel gezellig tennisteam waarbij we regelmatig met elkaar afspraken om een avond te tennissen. En ik hoop dat ik dit jaar één van mijn vriendinnen kan overhalen om ook mee te doen met een triatlon zodat we er samen voor kunnen trainen. Dat maakt het een stuk makkelijker om te bewegen!


Triathlon Haarlemmermeerse Bos Sporten
In dit meertje zwom ik samen met een vriendinnetje als training voor de triatlon die ook hier plaatsvond.

Andere tips om het sporten vol te houden

Natuurlijk zijn er nog veel meer tips om het sporten dit jaar vol te houden. Zo helpen deze dingen misschien ook:

  • Zoek een sportevenement uit waar je aan mee doet. Dat motiveert om te blijven trainen (en dus te blijven sporten). Omdat ik mij voor een triatlon inschreef moest ik wel gaan hardlopen, hoewel ik daar vaak weinig zin in had!
  • Een cliché, maar wel waar: Zoek een sport uit die je leuk vindt.
  • Stel doelen voor jezelf en schrijf ze op. Het leukst is als je dingen af kunt vinken!
  • Let wel goed op tijdens het sporten dat je geen blessure oploopt. Niets werkt zo contraproductief voor meer sporten als het oplopen van een blessure! Zorg dus voor goede sportschoenen en pas met krachttraining op dat je niets forceert.

Veel succes en plezier gewenst met het sporten!


Litzlalm Berchtesgadener Land

DitisAnne

Previous Post Next Post

You may also like

No Comments

Leave a Reply

CommentLuv badge