Follow me:

London at Christmas! #1 Praktische zaken

Afgelopen weekend waren we drie dagen in Londen. Wat een leuke stad is het toch! Misschien visueel niet zo mooi als Parijs of Rome maar er is zoveel te doen en te zien! Zelfs de drie volle dagen die we hadden waren niet genoeg om alles te zien wat we wilden! En zeker in de adventstijd is Londen schitterend versierd! De komende weken deel ik graag mijn ervaringen met jullie in de serie ‘London at Christmas!’. Aflevering 1: Praktische zaken. 

Londen is te bereiken op verschillende manieren. De goedkoopste manier is de bus. Met Eurolines betaal je soms, als je goed zoekt en flexibel bent, minder dan € 20,00 voor een retourtje! Het voordeel van de bus vind ik dat je in Utrecht instapt en hartje Londen (Victoria Station) weer uitstapt. Nadeel is dat je een hele nacht in de bus zit, zeker als je niet zo goed slaapt in een bus, kom je soms wat geradbraakt in Londen aan.
Het vliegtuig is wat duurder maar wel veel sneller. Woon je in het oosten of zuiden van Nederland, dan loont het zich om vanaf Düsseldorf-Weeze of Eindhoven te vliegen met RyanAir: voor € 19,95 (DUS) of € 26,00 (Eindhoven) heb je een retour! Vanaf Schiphol vliegt EasyJet, waar we dit weekend € 65,00 voor een retourtje kwijt waren.

Tenslotte heb je ook nog de trein naar Londen, maar dat is verreweg de duurste optie. Voordeel is wel dat je, net als met de bus, in Nederland opstapt en hartje Londen weer uitstapt. Denk hierbij aan prijzen vanaf € 118,00 voor een retour.

Omdat de decembermaand zo’n populaire tijd is om naar Londen te gaan, liggen de prijzen al snel wat hoger dan voornoemd. Op tijd boeken en goed zoeken naar de laagste prijs, helpt om zo goedkoop mogelijk naar de Britse hoofdstad te reizen.

Terravision
De meeste goedkope vluchten gaan naar Luton, Stansted of Gatwick; luchthavens die op behoorlijke afstand buiten de stad liggen. Je betaalt dus naast je vlucht nog een flink bedrag én je bent nog veel tijd kwijt om van de luchthaven in de stad te komen. De luchthavens bieden vaak een shuttleservice aan, die echter vrij prijzig is. De goedkoopste shuttleservice is van Terravision, waar je € 6,00 (Gatwick/Stansted) of € 10,00 (Luton) voor een enkele reis betaalt. Dat is dus veel goedkoper dan bijvoorbeeld de Gatwick Express van ca. € 45,00 retour.

Hotel
Schrik niet, hotels in Londen zijn echt aan de prijs! De goedkopere kamers hebben vaak een gedeelde badkamer; dit wordt veelvuldig aangeboden dus let daar goed op met boeken.
Afgelopen weekend zaten wij in het Apollo Hotel, wat ik zeker aan kan bevelen. Het is duidelijk een budgethotel, een kleine kamer en weinig aankleding, maar het was er schoon en de locatie is fantastisch! Op een paar stappen lopen vanaf het grote Kings Cross/St. Pancras station, maar wel in een heel rustig straatje zodat je ‘s nachts in ieder geval goed kunt slapen. Het ontbijt hebben we geskipt en we zijn in plaats daarvan elke ochtend naar een patisserie zoals ‘Paul’s’ of ‘Patisserie Valerie’ gegaan, waar je heerlijk kunt ontbijten!

Het Apollo Hotel, centraal maar rustig gelegen.

Het Apollo Hotel, centraal maar rustig gelegen.

Openbaar vervoer – Oyster Card
Ga je meerdere dagen naar Londen, dan kun je het beste een Oyster Card kopen. Ik was zelf gewend aan de Londense Travelcards, waarmee ik vroeger altijd door Londen reisde, maar het Oyster systeem is echt ideaal!
Bij een apparaat op een willekeurig metrostation, kun je voor de optie Oyster Card kiezen. Je betaalt een deposit van GBP 5,00 en daarna moet je de kaart opladen met een bedrag naar keuze. Het dagtarief voor onbeperkt OV-gebruik is GBP 6,40. Ben je drie dagen in Londen, dan kun je dus het beste de kaart opladen met GBP 20,00 of 25,00. Londen is zo groot, dat je echt wel meerdere malen per dag de metro gebruikt dus deze kaart heb je echt nodig!
Na afloop van je reis kun je je Oyster Card weer voor de scan van het apparaat houden, waarbij je de optie ‘refund’ kunt kiezen. Vervolgens krijg je de GPB 5,00 deposit en het restbedrag op je kaart in munten uitgekeerd. Het is even wennen maar het systeem werkt perfect! Door je Oystercard voor de scan van de metropoortjes te houden, gaat het poortje open en kun je onbeperkt van het OV binnen zone 1 en 2 gebruik maken. Het is te vergelijken met ons OV-chipkaart systeem.

Openbaar vervoer – de metro
Londen heeft een fantastisch metrosysteem, ik denk één van de beste (en oudste) ter wereld. Vrijwel het hele centrum kun je goed aanreizen met de metro. In de metrostations vind je kleine meeneemplattegrondjes van de metro, die je wel echt nodig hebt! De metro’s rijden zo veelvuldig, dat je nooit langer dan een paar minuten moet wachten. Gedurende de ochtend- en avondspits zitten de metro’s wel overvol en sta je vaak met alle andere reizigers samengeperst in de metro. Let op zulke momenten extra goed op je bezittingen; zakkenrollers zijn akelig handig in het ontfutselen van je spullen tijdens zo’n drukke metrorit.

De metrolijnen in Londen zijn allemaal gemarkeerd met kleuren en staan op de platforms aangeduid met de richting waarin ze rijden. Bijvoorbeeld Piccadilly Eastbound heb je nodig als je met de blauwe Piccadilly-lijn in oostwaartse richting reist. Als je eenmaal door hebt hoe het werkt, is het een heel makkelijk systeem.

Londen heeft een fantastisch metrosysteem!

Londen heeft een fantastisch metrosysteem!

Openbaar vervoer – de bus
De bussen in Londen zijn leuk, omdat het dubbeldekkers zijn. Je ziet vanuit de bus natuurlijk veel meer van de stad dan wanneer je steeds de metro pakt. Groot nadeel van de bus is dat het verkeer de stad op veel plekken vastloopt en je soms tijden in de bus zit voor een kleine afstand. De juiste bus vinden is ook een beetje een uitdaging. Zoek een bushalte met bushokje op, waar een lijst hangt met bestemmingen. Op die lijst staan bij elke bestemming de busnummers en een halteletter vermeld. Bijvoorbeeld, als ik vanaf Trafalgar Square naar het Imperial War Museum wil, staat er op het bushokje dat de lijnen 3 en 159 daar naartoe gaan, vanaf bushalte A. Op het plattegrondje dat erbij hangt, zoek je op waar bushalte A staat (in ons geval aan de andere kant van het plein). Een duidelijk systeem maar je moet het even snappen!

Vanuit de bus zie je meer, maar sta je vaak vast in het verkeer.

Vanuit de bus zie je meer, maar sta je vaak vast in het verkeer.

De London Pass
Londen biedt een London Pass aan, waar veel grote attracties bij inbegrepen zijn. De pas is niet goedkoop (GBP 55,00 voor een dag) maar je hebt hem er al snel uit, omdat sommige bezienswaardigheden in Londen écht heel duur zijn. De Tower of London kost bijvoorbeeld al GBP 28,00, wat omgerekend ruim € 40,00 is. De Westminster Abbey is GPB 20,00 (zo’n € 30,00) wat ook fors aan de prijs is voor het bezichtigen van een kerk! Kijk dus even in de lijst genoemde attracties welke dingen je graag wilt bezoeken en of het waard is om zo’n pas aan te schaffen.

Telefoon opladen & wifi
In Engeland worden andere stekkers gebruikt als bij ons: zorg dus dat je een verloopstekker meeneemt! Heb je een telefoon die snel leegloopt, zoek dan een Starbucks op in Londen; hier zijn meestal stopcontacten in overvloed, zodat je je telefoon weer even kunt bijladen.

In het centrum van Londen heb je op veel plekken gratis wifi. Zelf pakte ik vaak de gratis O2-wifi, die regelmatig door mijn telefoon gevonden werd. Je moet één keer inloggen en via je mobiel een code aanvragen, waarna je deze onbeperkt kunt gebruiken. Ideaal als je even de route zoekt op Google Maps en je niet in één keer je databundel wilt verbruiken!

Londen is een fantastische stad!

Lees nu ook Londen at Christmas #2: ‘Must-see’s in december’!

Previous Post Next Post

You may also like

2 Comments

 • Reply Lara

  Ik ga aankomend weekend naar Londen, en vlieg naar Stansted.
  Nu zat ik op internet te kijken voor een transfer maar mijn creditcard wilde niet meewerken waardoor ik geen kaartjes heb kunnen kopen.. (Gelukkig maar.. want ze waren inderdaad rond de 50eu per stuk… ;-)!!!)
  Nu vroeg ik mij af of je misschien weet of ik ook tickets van Terravision kon kopen op het vliegveld zelf?
  Bij het bestellen op internet wordt mij namelijk gevraagd om een tijd door te geven wanneer wij gebruik willen maken van de transfer.. maar als de neuroot die ik ben durf ik geen tijd door te geven ivm eventuele vertraging.

  14 december 2015 at 8:13 pm
  • Reply Anne

   Hallo Lara,
   Die tijd komt niet heel nauwkeurig, wij hebben de laatste keer een half uur vertraging gehad dus misten de bus. Was geen probleem en we mochten gewoon een bus later nemen. Je kunt dus gewoon een tijd boeken!

   14 december 2015 at 9:15 pm

  Leave a Reply

  CommentLuv badge