Follow me:
Wandelen Ardennen

Wat neem ik mee als ik een dag ga wandelen?

De laatste maanden wandelen we meer dan ooit! Ik heb zelf tenminste al heel wat wandeltochten gemaakt in het afgelopen half jaar. Wat moet je allemaal meenemen als je een wandeltocht maakt? Ik geef je graag een inkijkje in mijn wandelrugzak!

Ik gebruik bij het wandelen altijd mijn favoriete oude Wildebeast rugzak: ik denk dat hij al minstens 10-15 jaar oud is, maar hij is zo fijn in gebruik! Eigenlijk moet ik eens een nieuwe kopen maar kan mij daar nog niet toe zetten. Wat gaat er allemaal in deze rugzak als ik ga wandelen?

Belgische Ardennen

1. Mijn telefoon

Er is eigenlijk één ding echt onmisbaar als ik ga wandelen: mijn telefoon! Ik ben vaak niet zo’n held in routes goed volgen, dus is het fijn als ik de route op mijn telefoon kan uitlezen of op Maps kan checken waar ik ben. Daarnaast gebruik ik ook de camera ontzettend veel en hoewel ik heel blij met mijn Samsung S10 ben, moet ik eerlijk bekennen dat ik stiekem naar de Samsung Galaxy S21 lonk.

Het grote voordeel van de Samsungtelefoons is de fantastische camera. Zowel de S10 als de S21 heeft een prachtige groothoeklens. Ideaal om bijvoorbeeld een bos met hele hoge bomen toch te kunnen fotograferen.

Klompenpad Dorenweertsepad
Deze foto nam ik met de groothoeklens van mijn Samsung.

De reden dat ik heel graag de Samsung Galaxy S21 wil, is het feit dat deze een waanzinnige telelens heeft, van maar liefst 64 MP. Ook de gewone camera is veel beter en je kunt er betere video’s mee maken. Omdat ik graag wat vaker mooie video’s wil maken van mijn wandeltochten, is een goede camera natuurlijk onontbeerlijk. Tot slot is de accu van de S21 veel groter, dus redenen genoeg om naar deze telefoon te kijken!

Tenslotte gebruik ik mijn telefoon ook tijdens het wandelen om vast wat eerste beelden van de wandeling te delen op Instagram.

Het Leesten Apeldoorn Wandelen
Tijdens deze heidewandeling bij Het Leesten (Apeldoorn) had ik zelfs alleen maar mijn telefoon mee, verder niets.

2. Mijn Olympus camera

Natuurlijk maak ik niet alle foto’s met mijn telefoon. Ik heb bijna altijd onze Olympus OMD EM10 Mark III camera bij de hand. Als ik in een gebied wandel waar ik de kans heb om dieren te spotten, zoals onlangs in de Amsterdamse Waterleidingduinen, dan heb ik standaard de 75-300 telelens op de camera staan.
Landschapsfoto’s maak ik dan vaak met mijn telefoon en de Olympus camera gebruik ik voor foto’s waarbij ik moet zoomen of waarin ik met een kleine scherptediepte speel, zoals de onderstaande foto.

Wandelen Waterleidingduinen

Wandel ik in een gebied waar vooral de omgeving erg mooi is en de kans op dieren treffen klein is, dan heb ik de gewone lens er op staan en gebruik ik mijn telefoon alleen voor het maken van groothoekfoto’s.

3. Eten en drinken

Als ik een relatief korte wandeling doe (tot 10 kilometer), neem ik eigenlijk nooit eten mee. Hooguit neem ik een rolletje drop mee maar meer omdat het lekker is. 😉
Een flesje water heb ik wel altijd in de tas zitten. Meestal gebruik ik het om tijdens het wandelen een slokje water te nemen, maar heel af en toe komt het voor dat ik bij het wandelen of fotograferen mijn handen vies moet maken en dan is het fijn om even wat schoon water bij de hand te hebben.

Met een vriendinnetje ga ik wel eens een dag in de Ardennen wandelen. We zoeken dan vaak wandelroutes van 15 tot 25 kilometer uit, dus dan neem ik wel wat te eten mee. Mijn voorkeur gaat dan altijd uit naar mueslibollen (lekker met oude kaas!), omdat die makkelijk te eten zijn tijdens het lopen. Ook zorgen ze al snel voor energie, dus ideaal als je last hebt van vermoeidheid.

Ook nemen we vaak wat zoets mee; het liefst chocola maar natuurlijk niet als het warm weer is, want dan blijft er weinig van over!

Amsterdamse Waterleidingduinen
Een winterse wandeling in de Amsterdamse Waterleidingduinen.

4. Een plastic zak

Toegegeven, alleen als ik écht wil fotograferen tijdens de wandeling, neem ik een extra plastic zak in mijn tas mee. Soms moet je voor een goed perspectief zover door de knieën, dat ik liever op de grond zit. En dan is het wel fijn om op een plastic zak te kunnen zitten zodat ik mijn kleren een beetje droog houd.

Ook kan het bij langere wandeltochten fijn zijn om ergens op te kunnen zitten als er geen bankje langs de route staat.

Loenermark wandelen

5. Pleisters en aspirines

Verder zorg ik er bij een langere wandeltocht altijd voor dat ik pleisters en aspirines in mijn tas heb zitten. Hoewel ik hele fijne wandelschoenen heb, is er altijd een kans dat er blaren op komen zetten en dan is het fijn om daar een pleister op te kunnen plakken.
Ook ben ik ooit eens tijdens het wandelen gestoken door een steekvlieg wat een vervelend wondje opleverde. Ideaal om dan een pleister bij de hand te hebben!

Ook heb ik altijd wel een stripje aspirines in mijn tas. Zeker bij een inspannende wandeling of bij een wandeling in de zon kan er wel eens een vervelende hoofdpijn op komen zetten. Dat kan je wandeling behoorlijk verzieken (letterlijk) dus ook daar ben ik goed op voorbereid.

Planken Wambuis wandelen

6. Verrekijker

Eerlijk is eerlijk, negen van de tien keer vergeet ik om mijn verrekijker in mijn rugzak te stoppen. Toch neem ik mij altijd voor om hem vaker mee te nemen want soms kan het best handig zijn.

Heb ik geen verrekijker meegenomen, dan gebruik ik ook wel vaak de zoeker van de telelens om te kijken wat ik nu precies in de verte meende te zien. Maar een verrekijker is natuurlijk veel beter!

Wandelen mist
Met deze mist heb je natuurlijk niet veel aan een verrekijker!

7. Mijn bullet journal (en een pen)

Dit zal niet voor iedereen gelden, maar ik neem graag mijn bullet journal mee als ik ga wandelen. Als ik ergens op de route een terrasje tegenkom, vind ik het heerlijk om daar even wat te drinken. Maar ben ik alleen, dan schrijf ik liever wat in mijn bullet journal dan dat ik om mij heen zit te kijken.

Ook borrelen er tijdens het wandelen vaak allerlei ideeën op. Dat kunnen creatieve plannen zijn voor mijn blog of dingen die ik binnenkort moet doen en niet mag vergeten. En soms komen er tijdens het wandelen zulke mooie zinnen op dat ik die graag op wil schrijven zodat ik ze later kan verwerken in een blog. Hoewel ik eerlijk moet zeggen dat ik voor dat laatste graag de app OneNote gebruik, is het soms ook fijn om een bullet journal of notitieboek mee te hebben.

Het Leesten 2020 Wandelen
Wandelen op de paarse heide van Het Leesten.

7. Wat je verder mee kunt nemen tijdens het wandelen

Er zijn natuurlijk nog veel meer dingen die je mee kunt nemen als je gaat wandelen. Zeker als je een langere of avontuurlijke tocht gaat maken, is het goed om voorbereid te zijn.

Denk bij zonnig weer bijvoorbeeld aan zonnebrandcrème. Tijdens het wandelen verbrand je al snel dus is het wel fijn om je daar tegen te beschermen. Ook neem ik zelf altijd een zonnebril mee, maar dat is ook omdat ik al snel last heb van fel zonlicht in mijn ogen. In de zomer is ook een flesje Deet of antimuggencrème handig: zeker als je in een wat vochtig gebied loopt.

Klompenpad Dorenweertsepad
Bruggetje op Landgoed Duno, gezien tijdens het Klompenpad Dorenweertsepad

In de winter is een pakje papieren zakdoekjes geen overbodige luxe: ik loop van de kou namelijk altijd al snel te sniffen! Ook neem ik in de winter altijd een setje handschoenen en vaak een muts mee, zelfs als het niet zo koud lijkt. Je weet nooit hoe fris het is als de wind opsteekt.

Ga je een lange wandeling maken, dan kan een setje extra sokken ook zeker een aanrader zijn. Wij zijn in de Ardennen ook wel eens in een moerassig gebied beland waarbij mijn wandelsokken behoorlijk nat werden. Fijn als je dan droge sokken in je rugzak hebt, zodat je blaren kunt voorkomen.


Heb jij nog goede tips voor wat echt niet mag ontbreken bij het wandelen?

Wandelen Ardennen

Dit artikel kan in samenwerking met een organisatie geschreven zijn en/of affiliate links bevatten. Desondanks kun je er op vertrouwen dat ik in dit artikel volledig mijn eigen mening deel.

Previous Post Next Post

You may also like

2 Comments

 • Reply Lizette

  De telefoon moet ook altijd mee als ik ga wandelen. De camera niet altijd, maar eten en drinken ook weer wel. En gezonde snoepjes voor onderweg, ook voor onze peuter om hem zoet te houden. Een plastic zak is wel heel slim! Die prop ik voortaan standaard in de rugzak.
  Lizette onlangs geplaatst…Hoe zit het met de veiligheid in Rio de Janeiro?My Profile

  14 februari 2021 at 3:53 pm
 • Reply Jacoba

  Mooi lijstje, ik neem bijna hetzelfde mee. Ook vaak een zitmatje om op te zitten en een plastic zakje voor afval (want die zakdoekjes mag je echt niet achterlaten in de natuur :))
  Jacoba onlangs geplaatst…Overzicht: alle nationale parken in NederlandMy Profile

  17 februari 2021 at 10:59 am
 • Leave a Reply

  CommentLuv badge