Follow me:
Hiken bij Santa Croce

Mijn favoriete wandelroutes in Europa: van Schotland tot Madeira

Tijdens vakanties wandelen we graag. De meeste bestemmingen waar we naartoe gaan lenen zich ook wel voor het maken van een wandeling dus door de jaren heen hebben we al heel wat mooie routes ontdekt. In dit blog heb ik een verzameling gemaakt van mijn favoriete wandelroutes in Europa. De één wat langer, de ander juist kort maar stuk voor stuk de moeite waard!

Een echt favoriet wandelland heb ik nog niet. Eigenlijk kun je in heel veel landen prachtige wandelroutes vinden. Madeira is wel echt een wandeleiland, maar ook in Ierland, Schotland en zelfs in Nederland maakten we enorm mooie hikes. Er staat dus ook een Nederlandse wandelroute op mijn favorietenlijstje, dus zullen we daar maar gelijk mee starten?

Falzsteig Watzmann 2021
Wandelen in het Berchtesgadenerland

Nederland: Dorenweertsepad

In Nederland wandelde ik al twee keer het Klompenpad Dorenweertsepad. De route is zo mooi en zo afwisselend dat dit wel één van mijn favoriete wandelroutes in Nederland is. Je wandelt over het landgoed Duno, met het prachtige azalealaantje (doe deze route dus in mei want dan bloeien de azalea’s) en het oude stenen bruggetje. Je passeert een oud ringfort en komt daarna bij het mooie cottagedorp Heveadorp. Vervolgens slingert de route door de bossen rond Doorwerth. De route start en eindigt bij het fraaie Kasteel Doorwerth waar je leuk kunt lunchen.

Lees hier mijn uitgebreide blog met foto’s over het Dorenweertsepad.
Dorenweertsepad: 13 km, gemarkeerd

Klompenpad Dorenweertsepad
Bruggetje op Landgoed Duno, gezien tijdens het Klompenpad Dorenweertsepad

België: Barveaux

Via de website Lerandonneur.be vonden we deze prachtige 23 km lange wandelroute door de Belgische Ardennen. Je start en eindigt in Barveaux en komt dan langs oude dolmen en andere prehistorische resten.
Wij hadden de pech om op een hele mistige dag te wandelen dus van de beloofde uitzichten zagen we niet zoveel. Desondanks vonden we het een erg mooie route en we doen deze ongetwijfeld nog een keertje op een zonnige dag!

Lees hier mijn uitgebreide blog over wandelen bij Barveaux
Wandeling ‘Langs dolmen en menhirs even terug in de tijd: 20 km, niet gemarkeerd

Ardennen herfst wandelen
Wandelen in de Ardennen langs dolmen en menhirs

Duitsland: Zwarte Woud

In het Zwarte Woud van Duitsland maakten we vorig jaar een fijne wandeling. Het weer zat ook mee dus met blauwe lucht, groene weilanden en donkergroene bossen liet het Zwarte Woud zich wel van haar beste kant zien. We hebben een hele mooie route gelopen die ik zeker aan kan raden. Je vindt de route hier op mijn Komoot.

Wandeling Zwarte Woud: 11 km, niet gemarkeerd

Zwarte Woud Wandelen
Onze wandelroute in het Zwarte Woud

Duitsland: Wandelen naar het Watzmannhaus

Dit is misschien wel de mooiste hike die ik ooit in Europa maakte! In ieder geval één van de uitdagendste maar wat een geweldig mooie wandeling is dit!

Het Watzmannhaus is een oude berghut in de alpen van het Berchtesgadener Land. De hut ligt hoog in de bergen en is een fantastisch doel om naar toe te wandelen. De omgeving is waanzinnig mooi, de route is prachtig en afwisselend en het Watzmannhaus is een hele mooie plek.

Wij liepen heen over een blauwe route (relatief eenvoudig), terug namen we een rode route wat een stuk pittiger was en ons vrij veel tijd kostte. Desondanks kan ik deze route zeker aanbevelen!

Ik schreef dit uitgebreide blog over de wandeling naar het Watzmannhaus.
Wandelroute Hammerstiel – Watzmannhaus (retour via Falzsteig): 16 km, goed gemarkeerd maar gebruik het beste mijn Komootroute er naast voor de juiste route.

Berchtesgadener Land
Rechts zie je het Watzmann-massief liggen, waar je fantastisch kunt wandelen.

Slowakije: Wandelen naar Teryho Chata

In Slowakije vind je het schitterende Hoge Tatra-gebergte, waar je ook prachtig kunt wandelen. Het lijkt op wandelen in de Alpen, behalve dat het net iets pittiger wandelpaden zijn. Wij wandelden vanuit Hrebienok naar de berghut Teryho Chata en terug. In totaal was dit maar zo’n 13,5 kilometer maar toch waren we helemaal gesloopt na deze dag!

Desondanks was het een prachtige wandelroute en ik kan deze zeker aanbevelen!

Lees hier mijn uitgebreide blog over de wandeling naar Teryho Chata.
Wandelen naar Teryho Chata: 13,4 km, gemarkeerd

Slowakije Tatra
Hiken in de bergen van Slowakije

Zwitserland: Hiken naar de Cima della Trosa

Een hele mooie wandelroute in het zuiden van Zwitserland. Vanuit Locarno, dat aan het Lago di Maggiore ligt, namen we een stoeltjeslift omhoog naar de Cimetta, op 1600 meter hoogte. Vanaf hier heb je al een fantastisch uitzicht over het Lago di Maggiore en de omliggende bergen.

We maken daarna de klim naar de Cima della Trosa, een bergtop met een groot kruis er op dat we al van grote afstand zien lopen. Nadat we de top bereikten, maken we een lange omweg terug naar de Cardada, het middenstation van de stoeltjeslift.

Ik schreef dit uitgebreide blog over onze wandeling naar de Cima della Trosa.
Wandeling Cima della Trosa vanaf Cimetta: 4 uur lopen, niet gemarkeerd

Wandelroutes in Europa

Italië: Korte maar toffe hike naar de Franz Kostner Hütte (Dolomieten)

Deze wandeling is de kortste in dit lijstje, maar desondanks zeker de moeite waard! Vanuit Corvara nemen we de Boë-lift naar het bergstation, vanaf waar deze 5 kilometer lange wandeling begint. Het is geen wandeling over brede gebaande paden, maar juist over smalle bergpaadjes, waar ook wat klim- en klauterwerk bij komt kijken. Her en der zijn kettingen en grepen aangebracht en we moeten zelfs een keer met een laddertje omhoog klimmen.

De uitzichten zijn fenomenaal en de route is heel afwisselend. In de Franz Kostner Hütte lunchen we uitgebreid en dalen daarna weer af naar de gondel die ons terug naar Corvara brengt.

Ik schreef dit uitgebreide blog over onze wandeling naar de Franz Kostner Hütte.
Wandelroute: 5 km, deels gemarkeerd, maar het beste gebruik je mijn Komootroute.

Franz Kostner Hutte Wandelroutes in Europa
De Franz Kostner Hütte

Schotland: Hiken naar de top van de Ben Nevis

Dit is ook één van de meest uitdagende en meest bijzondere hikes die ik ooit maakte. In 2014 wandelde ik naar de top van de Ben Nevis, de hoogste berg van het Verenigd Koninkrijk. De Ben Nevis ligt in Schotland, midden in de Schotse Hooglanden.

Het is aan te raden om vroeg op pad te gaan (ik vertrok om 6 uur ‘s ochtends) want in de loop van de dag is deze wandelroute behoorlijk druk. ‘s Ochtends heb je echter de berg bijna voor jezelf.

Het is een hele pittige wandelroute, maar wel eentje die onvergetelijk is! Het laatste stuk loop je meestal door de sneeuw, ook een bijzondere ervaring. Ik vond vooral het afdalen heel zwaar, ook omdat je grotendeels over losliggende stenen loopt. Heel gaaf om gedaan te hebben!

Lees hier mijn uitgebreide blog over het beklimmen van de Ben Nevis.
Wandelen naar de top van de Ben Nevis: 14 km, niet gemarkeerd (maar de route is vrij eenvoudig)

Fort William Schotse Hooglanden
Prachtig panorama op de top van de Ben Nevis!

Ierland: The Old Kenmare Road

In Ierland moet ik echt even de keuze maken tussen twee mooie routes: de beklimming van Mangerton Mountain of The Old Kenmare Road. Echter, deze laatste is toch wel heel bijzonder dus komt deze in mijn lijstje!

The Old Kenmare Road loopt van Killarney naar Kenmare en gaat dwars door een schitterend stuk natuur. Ik had de pech om deze route op een regenachtige dag te lopen dus dat was erg jammer. Maar zelfs in de regen en de mist was het prachtig in dit gebied, dus op een zonnige dag moet het er nog veel mooier zijn! De route is heel afwisselend en best uitdagend, maar de uitzichten onderweg zijn prachtig.

Je start de route bij het ‘upper car park’ van Torc Waterfall. Een plek waar je met OV niet zo makkelijk komt, dus het beste neem je een taxi. Vanaf hier volg je de Kerry Way markering.

Op deze website lees je meer over de Old Kenmare Road.
Old Kenmare Road: 16 km, gemarkeerd (Kerry Way)

Wandelroutes in Europa
Landschap rond de Old Kenmare Road

Madeira: Hiken op Ponta de São Lourenço

Op Madeira kun je fantastisch wandelen; er zijn zoveel prachtige wandelroutes dat je hier tijd tekort komt! Mijn favoriete wandelroute op Madeira is toch wel de PR8: de wandelroute op schiereiland Ponta de São Lourenço. Je wandelt dan helemaal naar het restaurantje Casa do Sardinha, dat aan het einde van het schiereiland ligt. Onderweg passeer je een aantal uitzichtpunten vanaf waar je prachtig zicht hebt op de ruige kliffen en blauwe zee.

De totale wandelroute is maar zo’n zes kilometer, maar omdat we zo vaak stopten voor het mooie uitzicht hebben we hier toch vrij lang over gedaan. Casa do Sardinha is een hele fijne plek om wat te eten en/of te drinken, waarna de terugweg via hetzelfde pad gaat.

Lees hier mijn blog over drie toffe wandelroutes op Madeira.
Wandelroute PR8: Ponta de São Lourenço: 6,5 km, gemarkeerd

2021 Wandelroutes in Europa op Madeira

Wandelroutes in Europa: Hoe vind je de mooiste routes?

Ik ga graag wandelen tijdens onze reizen en ben dan ook vaak op zoek naar mooie wandelroutes in Europa. Hoe vind je nu de mooiste routes?

 • Ik begin vaak met een zoekopdracht in Google naar wandelroutes op de reisbestemming. Vaak komen er dan wel mooie routes omhoog.
 • Kijk op Google Maps naar de omgeving van jouw bestemming. Zie je een mooie plek in de buurt liggen, bijvoorbeeld een bijzondere berg of een mooi meer? Google daarna op wandelroutes op/rond die plek.
 • Mijn favoriete app is tegenwoordig Komoot: hier vind je echt talloze wandelroutes in Europa (en ook daar buiten). Ideaal om iets moois uit te zoeken en je hebt gelijk navigatie bij de hand.
 • Soms staan wandelroutes ook in Google Maps aangegeven.
 • Check de website van het toerismebureau van jouw bestemming. Hier vind je ook vaak mooie wandelroutes, hoewel deze vaak wel wat drukker zijn.
 • Vraag bij jouw accommodatie om tips voor mooie wandelroutes
Wandelroutes in Europa Slowakije zomervakantie
Wandelen in Slowakije

Wat zijn jouw favoriete wandelroutes in Europa?

Previous Post Next Post

You may also like

2 Comments

 • Reply Linda

  Wat een leuke inspiratie! Ik wil heel graag nog wandelen in de Dolomieten en op Madeira. Maar ook Ben nevis in Schotland lijkt me heel tof. Mijn favoriete wandeling in Europa is de hike naar Lac Blanc in Frankrijk. En wat wandelingen in IJsland 😍

  5 mei 2023 at 10:23 am
  • Reply Anne

   Ah ja, ik heb jullie foto’s van Lac Blanc gezien, die zagen er ook waanzinnig mooi uit!

   9 mei 2023 at 11:34 am

  Leave a Reply

  CommentLuv badge