Follow me:

Dit Is De Vraag #7 My Childhood Memories

Afgelopen weekend ruimde ik mijn boekenkasten eens op. Er staan er een aantal op Marktplaats dus de inhoud moest nog even gesorteerd worden. En ineens stuitte ik op mijn oude poëziealbums. De stapels boeken bleven staan, de kasten waren vergeten. Op de rand van het logeerbed bladerde ik de albums door. Zoveel namen, zoveel herinneringen!

Pas nu, na zo’n 20 jaar, besef je hoe waardevol poëziealbums zijn. Als kind waren het vooral collectors items: zoveel mogelijk gedichtjes in je poëziealbum verzamelen. Er staan bladzijden vol geschreven door leerkrachten waar ik nooit les van had en die ik vaag van gezicht kende. Maar ook van mijn eigen ‘juffrouwen en meesters’, zoals ze toen uiterst beleefd genoemd werden.

Poeziealbums

Juffrouw Hertgers, de oude, gezellige juf die nooit orde kon houden, en die volgens mij decennialang in alle poëziealbums hetzelfde gedicht schreef met hetzelfde plaatje van de enge poort erbij. Over collectors items gesproken…!

Schoolvriendinnetjes, de één keurig netjes (met vaak de potloodlijntjes er nog bij), de ander schots en scheef. Hoe zou het met hen allemaal gegaan zijn? Sommigen zie of spreek je nog wel, anderen ben ik volledig uit het oog verloren.

Juffrouw Coes, streng maar eerlijk en geadoreerd door de hele klas. En zwaar betreurd toen ze halverwege het schooljaar met zwangerschapsverlof vertrok en een minder strenge maar ook minder gewaardeerde vervangster bij ons achterliet (die overigens nog wel in mijn poëziealbum mocht schrijven, zo diepgeworteld zat de irritatie dus niet!).

Meneer Van den Noort, mijn leraar in groep 8, vrijgezel en door onze klas vreselijk geplaagd met de enkele vrijgezelle juffrouwen op school. Zo’n 15 jaar geleden bij een verkeersongeluk overleden; tragisch!

Familieleden, ooms en tantes, nichtjes, achternichtjes…leuk om te lezen!

En dan een paar Duitse bijdragen: ik sleepte blijkbaar trouw mijn poëziealbum mee tijdens elke zomervakantie om de verhuurders van ons vakantiehuisje te vragen om een versje. Toch leuk, vooral de bijdrage uit Jochberg, die een tekeningetje plaatste van hun prachtige huis.

20150925_200424

Op de middelbare school verslapte het versjes schrijven; er staan nog een paar bijdragen in uit de eerste klas maar daarna blijft het stil. We voelden ons als brugklassers natuurlijk veel te groot voor zulke versjes…

Na een uur lezen en bladeren leg ik ze toch maar weer weg en ga ik weer verder met de inhoud van de kasten.
Maar zo’n inkijkje in je jeugd is toch leuk!

 

52WeekBlogChallenge

Previous Post Next Post

4 Comments

 • Reply Naomi in Wonderland

  Wat een super leuke tag, ik kende deze nog niet maar vind de challenge wel fijn! Zo’n albums blijven echt geweldig, ik heb er ook nog enkele van een 15 jaar geleden. Héérlijk!

  26 september 2015 at 10:54 am
  • Reply Anne

   Thanks! Ja, pas een keertje gegoogeld op challenge en deze kwam als eerste naar boven, vond m wel leuk!

   26 september 2015 at 2:42 pm
 • Reply Gerdie

  Gewéldig, die Poeziealbums. Ja, ik heb er 2 ;-). En dat gedicht van juf Hertgers heb ik ook ;-), alleen bij mij heeft zij er als grote uitzondering 2 gewone poezoeplaatjes bijgeplakt….weet nog dat is daar heel erg teleurgesteld over was….ik vond die plaat van de enge poort zo mooi…..dat hóórde er gewoon bij….Heb zelfs mijn eerste vriendje er in laten schrijven…..hóe kinderlijk, hahahaha! Wel met het vooruitziende idee dat áls he ooit uit mocht gaan (en dat ging het natuurlijk 😉 ) dat ik dan nog iets van een herinnering aan hem had….pppffff…..dramatisch 😉

  26 september 2015 at 11:10 am
  • Reply Anne

   Haha je mag mijn plaatje wel kopiëren, dan heb je ‘m ook! ?

   26 september 2015 at 2:43 pm

  Leave a Reply

  CommentLuv badge