Follow me:

Dit Is De Vraag! #12 Social Media Phenomenon

Tja, ik ben echt een fan van Social Media! Niet omdat ik daarbuiten geen sociaal leven heb gelukkig (mijn agenda puilt uit op het moment!) of omdat ik het interessant vind om te lezen of te posten wat er elke avond op tafel komt. Maar er zijn genoeg andere redenen waarom Social Media leuk is!

Zelf gebruik ik Facebook, Twitter, Pinterest en Instagram het meest. Met Instagram ben ik eigenlijk nog maar net bezig, bedoeld als aanvulling op dit blog en dat bevalt eigenlijk best goed! Het handigste vind ik het voor mijn #DitIsMijnWeek tag: ik hoef alleen maar even mijn Instagram te openen om te zien wat ik die week ook alweer deed!

Maar waarom vind ik social media zo leuk?

Passie voor tekst en beeld

De reden dat ik social media leuk vind, is vooral mijn passie voor tekst en layout. Niets leuker dan met foto’s en mooie teksten aan de slag te gaan. Een van de leukste dingen van het bloggen vind ik het ontwerpen van de layout van mijn blog: het kiezen van foto’s, kleuren, indeling, lettertype…fantastisch!

En sinds ik met Instagram begonnen ben: wat een fantastische plaats om de mooiste foto’s te ontdekken! En nadat ik ben gaan bloggen en ook andere blogs bezoek, bruis ik ineens weer van de energie en ideeën om creatief aan de slag te gaan. Ik vond bijvoorbeeld fotograferen altijd al leuk maar om nu veel moeite te doen voor prachtige foto’s die vervolgens in een mapje op de laptop verstoffen, werkt niet echt motiverend. Door ze te delen op Instagram of in een blog, heb je zelf ook het gevoel dat je het ergens voor doet!

social media

Mijn laatste Instagramfoto’s: leuk om te fotograferen met een doel!

Inspiratie opdoen

Ook op Twitter worden er veel leuke en goede artikelen gedeeld. Zelf gebruik ik twee accounts op Twitter: eentje privé, waarop ik vooral mijn blogs deel, en een account voor Dit is Ierland. Dit laatste account gebruik ik niet alleen om mijn blogs te delen maar ook om nieuwe ideeën voor volgende blogs op te doen en op de hoogte te blijven van nieuwsberichten uit en over Ierland.
Facebook is voor mij eigenlijk vooral een medium om contact te hebben met vrienden en familie die ik verder live niet zoveel spreek en die ik zonder Facebook al snel uit het oog zou verliezen. Nu blijf je toch een beetje op de hoogte van elkaars wel en wee en dat is leuk!
Pinterest gebruik ik ook af en toe (vooral als je een tijdje moet wachten, ga je gewoon plaatjes bekijken!), maar ook vooral om ideeën voor blogs op te doen.

Nadelen

Natuurlijk kleven er ook nadelen aan social media. Omdat ik (en de meesten met mij) niet alles deel op Facebook, krijg je maar een half inkijkje in iemands leven. Dat houdt het soms wat oppervlakkig en voor wie er gevoelig voor is, kan het zelfs een bron van jaloezie worden. Daarbij vind ik het zelf wel eens vervelend dat je bij alles wat je post na moet denken wie er met je vermeldingen op social media aan de haal kan gaan en dat je soms be-/veroordeeld wordt op grond van een uit-zijn-verband-gerukt bericht waarvan men de intentie en achtergrond niet weet. Maar gelukkig heeft Pinterest daar dan weer leuke plaatjes voor! 🙂

Is social media blijvend?

Naast dat social media mijn persoonlijke interesse heeft, vind ik het ook belangrijk om op de hoogte te blijven. In mijn werk is het regelmatig aan de orde om gebruik te maken van social media en dan is het absoluut een pré als je moeiteloos een Twitter-account of een LinkedIn-oproep in het leven roept. Het is dus niet alleen hobby maar ook zakelijk interessant.

Zijn bijvoorbeeld Facebook en Twitter blijvend? Dat denk ik eerlijk gezegd niet. Wel denk ik dat er altijd een vorm van social media blijven maar Hyves is het bekende voorbeeld van social media dat de boot gemist heeft en daarmee haar eigen ondergang ingeluid heeft. Facebook hoeft maar een keer flink over de schreef te gaan met bijvoorbeeld privacy of teveel reclame, en het zal Hyves achteraan gaan. Misschien ook niet, maar dat zal de tijd leren! En zolang de opvolger van Facebook ook maar weer genoeg met tekst en lay-out doet, ben ik tevreden!

Previous Post Next Post

You may also like

3 Comments

 • Reply Gerdie

  Heb niks met het vluchtige Twitter, maar ben enórm fan van Facebook. Wat je zegt; contact met vrienden (in alle soorten en maten) en familie. Moet wel zeggen dat ik Facebook niet deel met de hele wereld. Mensen die alleen maar mee lezen (uit pure nieuwsgierigheid) en nooit reageren of zelf nooit iets posten heb ik verwijderd. Deze mensen voegen niets in vriendschappen toe en zijn totaal geen verrijking. En de tijd dat je zoveel mogelijk vrienden wilde hebben ligt al mijlenver achter ons :-). Zie jongelui wel eens langskomen met meer dan 500 vrienden. …ppffff….

  Contacten via Facebook zijn heel erg leuk maar ook wel wat eenzijdig. Niemand hangt zijn vuile was graag buiten. Maar ook als jij zelf wat leuks post heb je altijd van die negatievelingen die er wat van vinden (of koste wat het kost willen vinden). Ze weten totáál niet hoe het echte verhaal is, en hebben gelijk hun oordeel klaar. Heb dit nu een paar keer mee gemaakt. Te dom en zónde van mijn energie. Lang leve Facebook dat je dit soort vermoeiende mensen dan kunt blokken (is de enige mogelijkheid om zoveel negativiteit uit je leven te bannen). Heb nog wel eens geprobeerd om iets uit te leggen maar als mensen dat niet willen horen: ajuu paraplu. Facebook moet een leuke en gezellige toevoeging in je leven zijn.

  31 oktober 2015 at 10:57 pm
  • Reply Anne

   Ja herkenbaar…ik schift ook zo af en toe mijn contactpersonenlijst op Facebook een beetje op…staan soms mensen tussen die ik echt nooit spreek!

   Heb Facebook inderdaad ook inmiddels afgeblokt voor alleen vrienden…is inderdaad bedoeld als leuke toevoeging en niet om als bron van nieuwsgierige gluurders te dienen. 🙂
   Heb Twitter en Instagram nog wel open staan maar die zijn vooral bedoeld als ondersteuning op mijn blogs en daar deel ik veel minder persoonlijke berichten.

   Is Instagram niets voor jou? 🙂

   31 oktober 2015 at 11:04 pm
 • Reply Gerdie

  Herkenbaar. Heb laatst 3 meiden er af gemikt. Alleen maar klagen en commentaar op anderen. Hebben zelf niet echt een leuk leven, maar dat hebben ze zelf in de hand gewerkt. Kom ze nog af en toe bij de manege tegen en in de winkel en dan zijn ze best aardig. Maar op de één of andere manier lijken ze te veranderen zodra ze achter hun computer zitten….enorm vermoeiend en ergerlijk.

  Heb wel eens gedacht aan Instagram, maar heb nu te weinig tijd om daar wat mee te doen. Leuke afbeeldingen haal ik van Pinterest of van snelle foto’s die ik tussendoor maak met mijn mobiel. Ga nu maar even voor het gemak. Als het ooit wat rustiger wordt dan ga ik mezelf er in verdiepen :-).

  31 oktober 2015 at 11:15 pm
 • Leave a Reply

  CommentLuv badge