Follow me:

Een update van ons jaren ’20 huis na 5 maanden!

Dinsdag is het exact vijf maanden geleden dat we de sleutel kregen van ons mooie nieuwe jaren ’20 huis. Op dat moment was het wel een beetje een bouwval (lees ook mijn blog ‘Help, we hebben een museum gekocht!’). Niet geïsoleerd, enkel glas, achterstallig schilderwerk…genoeg te doen dus! Inmiddels zijn we dus een paar maanden bezig en ik laat je graag zien wat er allemaal gedaan is!

In augustus hebben we eerst drie weken zelf gesloopt, waarbij het huis grotendeels gestript is. Aan het eind van onze klusvakantie stonden we in het zand omdat zelfs de houten vloer er uit gesloopt was en voor ons geval hadden we toen wel een (letterlijk) dieptepunt bereikt.

Vanaf eind augustus ging de aannemer aan de slag en zagen we het langzaam veranderen van een kale bouwval tot de eerste contouren van het droomhuis dat wij voor ogen hebben.

Oud huis jaren '20 huis verbouwen
Dit was wel een letterlijk dieptepunt!

Een jaren ’20 huis isoleren

Een jaren ’20 huis goed isoleren kan best wel een uitdaging zijn. We hebben immers geen spouwmuur dus de kou kwam voor ons gevoel dwars door muren heen. Op de hal na zijn alle buitenmuren nu goed geïsoleerd met dikke PIR-platen.

Ook het dak is goed geïsoleerd; omdat een groot deel van de warmte via het dak je huis uitgaat, was dat ook wel belangrijk.

De oude houten vloer is er dus uit gehaald en de ruimte er onder is volgestort met isolatiemateriaal, waar vervolgens een betonvloer met vloerverwarming op gelegd is. Sinds een week doet de vloerverwarming het ook dus dat is lekker warm!

Op dit moment worden de ramen vervangen voor dubbel glas en de kozijnen opgeknapt.

Jaren '20 huis
Goed geïsoleerd en vloerverwarming!

Schilderwerk

Waar ik mij wel een beetje op verkeken had is hoe ontzettend veel tijd er gaat zitten in het schilderen van het houtwerk. Er zit zo verschrikkelijk veel hout in een huis! En het is niet alleen schilderen, maar eerst schuren, dan alle kieren en gaatjes opvullen met houtvuller of kit, dan weer schuren en dan pas kun je eindelijk gaan schilderen.

We hebben enorm veel hulp gekregen van mijn zus, die bijna elke zaterdag komt helpen! Ook vrienden helpen af en toe mee en zonder alle hulp had ik het heel wat somberder ingezien!

Op dit moment staat het overgrote deel van het houtwerk (dus deuren, deurposten, sierlijsten etc.) al in de grondverf en is er een deel ook al afgelakt met een eerste laag hoogglans.

Ik heb de afgelopen maanden zoveel geleerd over schilderen dat ik er zelfs een blog met tien tips voor het schilderen van een jaren ’30 huis heb geschreven!

Schilderwerk jaren '20 huis

Electriciteit en cv-leidingen

Omdat het huis nog geen badkamer had, moest die eerst nog aangelegd worden. We hebben een mooie ruime kamer opgeofferd waardoor we echt een fijne badkamer krijgen. Alle cv-leidingen door het huis zijn aangelegd en de cv-ketel is aangesloten.

Ook zijn overal in het huis nieuwe elektriciteitskabels getrokken en stopcontacten aangebracht. We konden dus zelf een elektriciteitsplan maken en precies aangeven waar we stopcontacten wilden hebben. Ideaal!

Badkamer maken
We krijgen een mooie ruime badkamer.

Stucwerk op de muren

De hele verbouwing gaat keurig volgens plan, behalve met de stukadoor. Deze zou een paar weken geleden al beginnen maar kwam vervolgens niet opdagen. Na anderhalve week is hij één dagje geweest, en vervolgens was hij weer naar een andere klus.

Uiteindelijk raakten we wel een beetje in de stress, omdat we in de kerstvakantie graag de muren willen verven en het stucwerk dan wel droog moet zijn. De aannemer heeft toen de druk bij de stukadoor even wat opgevoerd en uiteindelijk is hij afgelopen week dan toch gekomen. Inmiddels is ongeveer de helft van het huis gedaan en dat ziet er wel heel gaaf uit! Ik kan niet wachten tot de woonkamer klaar is en ben zo benieuwd hoe het er uit gaat zien!

Overigens heeft hij zoveel vertraging opgelopen dat we waarschijnlijk niet het hele huis kunnen sauzen in de vakantie, maar gelukkig hebben we nog wat weken speling voordat de vloer gelegd wordt.

Stukadoor

Tuin

We zijn niet alleen binnen druk bezig geweest, maar ook buiten is er al het nodige veranderd. Toen we de sleutel kregen was de tuin één grote wildernis, dus dat hebben we gelijk op de eerste dag door een graafmachine weg laten halen.

De afgelopen maanden heeft Jeroen met wat hulp een nieuwe tuinschuur opgebouwd. Deze heeft nu nog een houtkleur maar zal straks donkergroen gebeitst worden.

Verder hebben we vorige week een schutting aan de zijkant van het huis geplaatst en gisteren een schutting achterin de tuin.

Ook is deze week een stratenmaker langs geweest om alvast een groot deel van het terras aan te leggen. Hopelijk wordt er daardoor wat minder zand naar binnen gelopen. Er moet nog een extra rand aangelegd worden om het terras nog wat groter te maken, maar dat heeft niet zo’n haast.

Schuurtje
Onze nieuwe tuinschuur.

Nieuw gevelbord met jaartal

We hebben in de afgelopen periode nog wat leuks gemaakt: een nieuw gevelbord met het bouwjaar van ons huis! Er zat een grote witte uitsparing in de gevel, waar normaal gesproken een naam of een jaartal staat.

Omdat het witte pleisterwerk niet zo goed meer was en een beetje verbrokkelde, hebben we een houten plankje gemaakt met exact de afmetingen van de uitsparing. Vervolgens heb ik op DaFont een mooi lettertype gezocht en de cijfers ‘1921’ op het juiste formaat geprint.

Dankzij mijn creatieve zus hebben we de letters op de houten plank geverfd, met de geprinte letters als sjabloon. Met transparante lak hebben we het afgelakt zodat het waterbestendig is. En sindsdien prijkt het bouwjaar fier op de gevel!

Gevelbord jaartal

Plannen en planning

Er wordt regelmatig gevraagd wanneer het klaar moet zijn. De verhuizing staat nu gepland voor half februari en dat moet ook wel lukken. Jeroen is twee weken vrij in de kerstvakantie en zal dan de muren sauzen en boven laminaat gaan leggen. In onze slaapkamer komen de oude vloerplanken van beneden terug en die moeten dan nog geverfd worden. In de bijkeuken willen we prachtige nostalgische zwartwit-tegels leggen.

Verder moet het houtwerk binnen nog verder geschilderd en afgelakt worden dus daar zijn we ook nog wel een tijdje druk mee. Zelf ben ik momenteel op de slaapkamers de houten balken die in het zicht blijven, aan het schuren.

Zoals het er nu uitziet worden in januari de nieuwe pvc-vloer gelegd en de keuken geplaatst. En hopelijk zal ook ergens in januari de badkamer getegeld worden, zodat daarna de badkamermeubels geplaatst kunnen worden. En dan zijn we eigenlijk al een heel eind!

Natuurlijk moeten er nog heel wat kleine dingetjes gedaan worden die samen nog wel behoorlijk wat werk opleveren maar de verwachting is toch dat het huis vanaf februari bewoonbaar is.

Het glas in lood wordt momenteel nagemaakt en in dubbel glas geplaatst dus dat zal pas ergens februari of maart geplaatst worden. En dan hebben we natuurlijk nog genoeg schilderwerk aan de buitenkant maar dat pakken we pas in het voorjaar weer op, evenals de verdere aanleg van de tuin.

Klushuis Apeldoorn
Deze deuren zijn al bijna klaar!

Klusmoe?

Er wordt heel vaak gevraagd of we het al zat zijn en of we al klus-moe zijn. Eerlijk is eerlijk, ik kan echt niet wachten tot het klaar is. Omdat ik zelf al echt geen klusser ben, haal ik weinig energie uit een zaterdag klussen en verheug ik mij veel meer op het inrichten en decoreren straks.

Het gekke is dat ik de hele week wel uitkijk naar de zaterdag, vooral omdat ik heel graag de vorderingen wil bekijken. Maar op zaterdagavond kom ik echt helemaal gesloopt weer thuis! Overigens hebben we bijna elke zaterdag wel hulptroepen over de vloer en komen ook mijn ouders elke week even oliebollen brengen dus het is ook allemaal wel heel gezellig. Bovendien is dit zo’n unieke periode, waarin je stap voor stap volgt hoe je huis opgebouwd en opgeknapt wordt, dat ik toch ook wel probeer om van deze tijd te genieten!

Maar zeker nu de contouren van hoe het wordt steeds duidelijker zichtbaar zijn, verheug ik mij er echt ontzettend op om straks echt in dit prachtige huis te gaan wonen.

Jaren '20 huis
Zo zag het er in het voorjaar nog uit!

Vind je het leuk om de verbouwing van ons jaren ’20 huis te volgen? Op het Instagram-account @ditisanneshuis plaats ik regelmatig updates van de verbouwing!

Ook een jaren ’20 of jaren ’30 huis verbouwen? Of ben je benieuwd naar eerdere updates over ons huis? Lees dan ook deze blogs eens door:

Previous Post Next Post

You may also like

12 Comments

 • Reply Yvonne

  Jeetje, wat een klus zeg. Echt respect voor dat jullie er zoveel energie en liefde in stoppen. Dat wordt straks echt heel fijn wonen, wetende dat je dat allemaal zelf gedaan hebt en alles helemaal naar je zin hebt gemaakt. Succes met de laatste loodjes!

  13 december 2020 at 7:02 pm
  • Reply Anne

   Dank je wel!! Als het klaar is, is het ongetwijfeld ontzettend fijn want de plek en het huis zijn perfect. Nu nog even twee maandjes doorbijten en dan inderdaad genieten! 😉

   13 december 2020 at 7:05 pm
 • Reply Philana

  Wat leuk om jullie verbouwing op deze manier te volgen! Heel veel succes met de laatste klussen , het wordt erg mooi! Fijn vooruitzicht om daar in het nieuwe jaar te gaan wonen.

  13 december 2020 at 7:06 pm
 • Reply Sabine

  Leuk om zo’n klusblog te lezen. Ik heb zelf ooit in een caravan op de oprit gewoond, toen we aan het klussen waren. Ook alles helemaal gestript. Het is even doorbijten, maar het zal je straks absoluut een trots en voldaan gevoel geven. De gevel is ook erg mooi geworden zeg! Heel veel succes! En fijne feestdagen alvast 🙂
  Sabine onlangs geplaatst…Dit waren oktober & november: herfst,vakantie en sportenMy Profile

  13 december 2020 at 9:48 pm
 • Reply Tara

  Super tof! Maar wat een project;) heel bijzonder lijkt het me om een huis opnieuw op te bouwen. Ik vroeg in een vorige post of het huis toevallig in Apeldoorn stond want ik herkende de fotos (van mijn eigen zoektocht) toevallig liep ik het weekend nog door de Badhuisweg! (Woon er in de buurt) geniet van jullie mooie huis!!

  14 december 2020 at 1:12 am
  • Reply Anne - Ditisanne.nl

   Jaa, het is inderdaad wel een enorm project! Ik ben heel blij dat we een goede aannemer hebben die het meeste doet want anders had ik het niet zien zitten.
   Leuk dat je in de buurt woont, kom gerust een keertje binnenvallen op zaterdag als je het leuk vindt om het van binnen te zien!

   14 december 2020 at 11:18 am
   • Reply Tara

    Lijkt me super! Ik ben dol op oude huizen 😉 het liefst zo karakteristiek mogelijk!

    30 december 2020 at 8:12 pm
    • Reply Anne

     Ja ik ook, ik heb echt niets met nieuwbouwhuizen, hoe mooi ze er ook uit kunnen zien. De sfeer van zo’n oud huis is echt fantastisch!

     6 januari 2021 at 10:20 am
 • Reply Manouk

  Wat een prachtig huis! Wij moesten ook veel klussen (niet zoveel als jullie haha) maar daardoor hebben we nu de hele keuken en woonkamer exact zoals we willen. Zo fijn! Je zult echt zo genieten als het af is. Maar ik ben ook geen klusser, dus ik weet inderdaad dat het irritant is om al die weken zo druk te zijn. Hopelijk is het resultaat alles waard.
  Manouk onlangs geplaatst…Wat te doen in Leeuwarden: tips voor de leukste bezienswaardighedenMy Profile

  27 december 2020 at 8:28 pm
  • Reply Anne

   Dank je wel! Het voordeel van klussen is inderdaad dat je het echt 100% naar eigen smaak maakt, dat vind ik ook echt het leuke van zo’n oud huis verbouwen. Maar gelukkig is bij ons het einde in zicht! 🙂

   6 januari 2021 at 10:22 am

  Leave a Reply

  CommentLuv badge