De Scandinavische woonstijl is nog steeds heel populair. Het gebruik van natuurlijke materialen, de vaak lichte kleuren en zachte stoffen zorgt er voor dat je automatisch een huiselijke sfeer creëert. Maar als je Scandinavisch wonen in je huis wil, welke meubels zoek je dan uit? Dat kan soms best lastig zijn want er is zoveel keus. In dit blog vertel ik meer over de keuzes die wij hebben gemaakt.
Voorop staat natuurlijk dat het altijd jouw huis met jouw voorkeur is. Wil je wel Scandinavisch wonen, maar heb je ook een paar toffe meubels in bijvoorbeeld de industriële stijl op het oog, dan mix je toch gewoon? En hoewel de basis van een Scandinavisch interieur veel wit is, mag je er gerust wat kleur ingooien als je dat graag wil. Jouw huis, jouw smaak!
Wij wonen zelf in een opgeknapt huis uit 1921 (dat ik gemakshalve even een jaren ’30 huis noem). Dat zorgt er ook weer voor dat wij bepaalde keuzes gemaakt hebben, waar ik zo meer over vertel. Kortom, in dit blogartikel lees je alles over Scandinavisch wonen in een jaren ’30 huis.
Eettafel en stoelen
Welke eettafel en stoelen kies je bij de woonstijl Scandinavisch wonen? In eerste instantie hadden wij een witte houten tafel met witte leren stoelen er bij. Ik koos bewust voor wit omdat ik het zelf heel prettig vind om een hele lichte woonkamer te hebben. Echter, toen deze aan vervanging toe waren, konden we niets vergelijkbaars meer vinden; witte eetkamertafels lijken een beetje uit te raken.
Daarom hebben we nu voor een eikenkleurige tafel gekozen met lichtgrijze, stoffen stoelen. Wel met zwarte, metalen pootjes want wij mixen inderdaad het Scandinavisch wonen een beetje met de industriële stijl.
Wat heel handig is, zijn eetkamerstoelen op wieltjes. Dat voorkomt krassen op je vloer omdat mensen met de stoelen gaan schuiven, en je staat heel makkelijk op van tafel.
Kasten en tv-meubels
Daar komt het jaren ’30-effect om de hoek kijken. Let op: een jaren ’30 huis heeft vaak veel hogere plafonds dan modernere huizen. Onze woonkamer is maar liefst drie meter hoog en daar moet je eigenlijk rekening mee houden als je kasten koopt. Een kast van bijvoorbeeld 1,80 meter hoog, is ineens een klein kastje als hij in huis staat. Probeer voor royaal te gaan, zodat je de hoogte optimaal gebruikt. Bij sommige boekenkasten kun je speciale opzetkasten kopen waardoor je hem eenvoudig verhoogt.
Wij hebben twee boekenkasten: een witte, strakke boekenkast, en een open vakkenkast in de industriële stijl. Deze laatste vind ik eerlijk gezegd ook wat aan de lage kant en had best een halve meter hoger mogen zijn!
Daarnaast hebben wij een witte buffetkast. Probeer bij een buffetkast met glazen deuren om de kast zo rustig mogelijk te houden. Zo hebben wij er glazen in gezet, waardoor het er rustiger uitziet dan wanneer de kast helemaal volgestouwd is met allerhande spullen. Je kunt ook gewoon decoratieve items in een buffetkast zetten. Een buffetkast wit of een buffetkast zwart? Je ziet tegenwoordig veel zwarte buffetkasten, die ook prachtig zijn. Pas wel op dat je interieur er niet te donker van wordt.
Bij het tv-meubel hebben we voor deurtjes met een houten-plankjes-motief gekozen om zo te voorkomen dat het een hele strakke, moderne kast werd. Nu oogt het wat meer Scandinavisch door de houten uitstraling.
Banken en stoelen
Het liefst had ik een hele lichte bank gehad: crème of gebroken wit. Daarmee benadruk je echt de Scandinavische woonstijl en het staat zo rustgevend. Maar helaas zijn deze tinten ook enorm besmettelijk en heb je zo een vervelende vlek te pakken. Daarom zijn we bij ons voor ‘dolfijngrijs’ gegaan, met een veloursbekleding.
Voor een Scandinavisch interieur kies je bij voorkeur voor zachte, natuurlijke stoffen. Een leren bank zou ik zelf niet zo snel doen, omdat dit juist bij een modernere, strakkere stijl hoort. Bij de Scandinavische stijl zoek je juist naar een warme sfeer.
Ook onze fauteuil is van velours om hem bijpassend bij de bank te maken. Maar ook hier had ik een lichte stof ook erg mooi gevonden!
Scandinavisch wonen: welke vloer?
Een vloer is echt enorm beeldbepalend voor je huis. Dus welke vloer kies je als je de Scandinavische woonstijl aanhoudt.
Sowieso is een lichte houtsoort altijd een goede keuze. Licht(grijs) eiken, berkenhout, vurenhout, het kan allemaal. Persoonlijk zou ik een niet al te donkere vloer kiezen om zo het lichte Scandinavische sfeertje in huis te houden. De basis van deze woonstijl is immers wit, dus het is fijn als je je vloer lekker licht houdt.
Er wordt vaak gezegd dat een witte vloer echt bij Scandinavisch wonen past. Dat klopt ongetwijfeld maar wees je er wel van bewust dat je op een witte vloer echt álles ziet (net als op een zwarte vloer, trouwens). Niet heel praktisch dus!
Wij hebben voor een visgraatvloer gekozen, omdat we dat mooi bij een jaren 30-huis vinden passen. Wees je er wel van bewust dat in visgraat leggen echt een kunst is, wat je vaak moet laten doen in plaats van zelf leggen.
Geef een reactie