Follow me:
Scandinavisch wonen

Scandinavisch wonen: 10 tips voor een mooi interieur

De term ‘Scandinavisch wonen’ is heel bekend in de woonwereld. Ben je ooit in Scandinavië geweest, dan herken je ongetwijfeld de woonstijl uit Noorwegen, Zweden of Denemarken. Een Scandinavisch interieur bestaat over het algemeen uit wit of lichte kleuren, met veel hout en is eenvoudig en minimalistisch qua inrichting. In dit blog geef ik 10 tips voor het creëren van een Scandinavisch interieur.

Tijdens onze reis door Zweeds Lapland werd ik verliefd op het Zweedse landschap én op de typisch Scandinavische interieurs. De rode huizen met lichte inrichting: ik vond het schitterend!

Half februari zijn we verhuisd naar een oud huis (uit 1921) op de Veluwe. Omdat we allebei een drukke baan en sociaal leven hebben, vind ik het extra belangrijk om een licht en eenvoudig interieur te hebben zodat we thuis echt tot rust komen. Scandinavisch wonen past dus uitstekend bij ons!

Zweeds wonen
Zo’n Zweeds huisje aan een meer is natuurlijk echt een droom!

1. Inspiratie opdoen

Op Instagram vind je hele toffe accounts waar je veel inspiratie op kunt doen voor Scandinavisch wonen. Ik schreef er al eens een blog over, maar je kunt ook eenvoudig zoeken op bijvoorbeeld de hashtag #nordiskahem.

Er komen echt schitterende huizen voorbij en je zult zien dat de inrichting vaak wat minimalistisch is en heel veel witte tinten bevat. Ik houd er wel van!

Zweedse Instagram-accounts

Ik ben zelf net geabonneerd op het nieuwe woonmagazine Simply Scandi, waarin je ook heel veel toffe artikelen, binnenkijkjes en tips vindt.

Maar de beste manier om inspiratie op te doen is natuurlijk door op reis te gaan naar Scandinavië. Op mijn blog vind je diverse artikelen over Zweeds Lapland; een regio die ik je echt aan kan bevelen!

2. Scandinavisch met een vleugje industrieel

De Scandinavische woonstijl is uitstekend te combineren met de momenteel zo populaire industriële woonstijl. Zo kozen we voor onze bank en tv-meubel zwarte metalen pootjes en kochten we een industriële vakkenkast. Daarmee geef je een wat stoerdere twist aan je interieur, iets wat wij zelf wel leuk vinden. Ik heb in deze kast overigens wat meer boeken en accessoires met kleur geplaatst; eigenlijk nèt iets te kleurrijk voor een echt Scandinavisch interieur maar uiteindelijk beslis je natuurlijk zelf hoever je het doorvoert.

De rest van onze meubels is over het algemeen wit en ook qua accessoires houden we het rustig. Daardoor komen de stoere industriële elementen nog beter uit.

Scandinavisch wonen

3. De keuze van je meubels

Om je interieur zo rustig mogelijk te houden, is het belangrijk dat je meubels wel bij elkaar passen. Uiteraard hoeven ze niet allemaal hetzelfde te zijn, maar een romantisch meubel vol krullen en tierelantijntjes past nu eenmaal niet bij een verder strak en minimalistisch interieur. In Scandinavië hebben ze zoveel bomen, dat er ook veel hout in het interieur verwerkt wordt. Laat dit dus ook in jouw inrichting terugkomen, bijvoorbeeld door een houten tafel, buffetkast of tv meubel.

Kijk zeker eens of een tv meubel van Perfecthomeshop bij je past. Hier vind je heel veel toffe tv meubels voor een Scandinavisch interieur! Zo heb je allerlei witte tv meubels met houten pootjes, of (voor een wat modernere twist) een hangend tv meubel.

Geunja Sami Ecolodge Zweeds Lapland
Ze hebben heel wat bomen in Zweden!

4. Pas op met een witte bank

In veel Scandinavische interieurs zie je overwegend witte meubels, waaronder vaak ook een wit bankstel. Prachtig voor het plaatje, maar houd er wel rekening mee dat een witte bank snel vuil is.

Zeker met kinderen is een ongelukje op de bank al snel gebeurd, maar ook sommige jeans geven blauwe vlekken af. Persoonlijk vind ik dat een bank echt een gebruiksvoorwerp is dus geen ‘show-object’. Je moet een bank dus gewoon kunnen gebruiken in plaats van steeds met kleedjes je bank te moeten beschermen.

5. Kies voor natuurlijke materialen

Wat ook echt bij Scandinavisch wonen past, zijn natuurlijke materialen. Ik ben zelf echt fan van linnen, hoewel ook dit niet de meest praktische stof is. Linnen gordijnen vind ik echt fantastisch, en ook voor onze raambekleding hebben we voor duettes met iets een linnen-structuur gekozen.

Ook wol is een aanrader, bijvoorbeeld zachte wollen kussens of een fijn wollen vloerkleed. Wij moeten deze nog uitzoeken als de winkels weer open gaan, maar het gaat ongetwijfeld een zacht en comfortabel kleed worden.

In Zweden hebben we ook heel wat keren op dierenhuiden gezeten, vaak van rendieren. Dit is ook iets wat je in je interieur terug kunt laten komen voor een typisch Scandinavische sfeer.

Geunja Sami Ecolodge
In deze tipi in Zweeds Lapland zaten we op rendiervellen.

6. Welke kleuren in je Scandinavisch interieur?

Sommige Scandinavische interieurs zijn echt helemaal wit, maar je kunt ook gerust wat kleur toevoegen. Grijs is ideaal om te combineren met witte meubels of kies anders voor zachte pastelkleuren.

Wij hebben in de woonkamer voor de Flexakleur Early Dew gekozen; een zachte groene kleur die een beetje naar groengrijs neigt (net hoe de lichtval is). Grijsblauw is echter ook prachtig of kies voor natuurlijke tinten zoals bijvoorbeeld zandkleur.

Art Village

7. Kies voor een lichte vloer

Een vloer is heel bepalend voor je inrichting. In een Scandinavisch interieur kies je het beste voor een mooie lichte vloer. Wat ik zelf fantastisch vind, zijn oude vloerplanken die wit geschilderd zijn. We wilden dit eigenlijk op onze slaapkamer doen, tot we bedachten dat ons bed ook al wit is en dat witte vloerplanken dan misschien voor wat overkill zorgt.

Beneden hebben we voor een licht eiken visgraatvloer gekozen, waardoor onze woonkamer al automatisch een lichte uitstraling heeft. Wat ook heel erg mooi is (en typisch Scandinavisch) is een vloer van berkenhout. Wel oppassen dat de vloer niet te gelig wordt, maar echt de typische berkenkleur houdt.

Scandinavisch wonen

8. Scandinavisch wonen = Niet te veel tierelantijntjes

De Zweedse interieurs zijn over het algemeen heel eenvoudig met strakke lijnen. Tierelantijntjes en drukke, bloemige details kom je daar niet zo vaak tegen en ik vind zelf juist dat strakke en eenvoudige ook heel mooi.

In ons huis zijn we bijvoorbeeld ontzettend blij met onze ‘joodse plint’: een decoratieplint langs de randen van ons plafond. Het leuke is dat deze ook oorspronkelijk al in dit huis zat en we deze weer exact na hebben laten maken. Waar veel sierlijsten of ornamenten op plafonds weelderig en vol krullen zijn (wat ook heel mooi kan zijn!), is onze plint juist heel sober, maar juist daarom vinden we hem extra mooi!

Scandinavisch wonen

9. Minimalistische inrichting

Wat ook typisch Scandinavisch is, is de wat minimalistische inrichting. Geen drukke volgestouwde planken, maar juist een rustig interieur. Kies liever voor één grotere accessoire dan voor een verzameling van allerlei rommeltjes.

Heb je veel leuke souvenirs meegenomen van je reizen of andere spulletjes die je toch graag in je woonkamer wilt zetten? Een vakkenkast is dan de ideale oplossing. Je voorkomt dan dat je een hele plank vol beeldjes en spullen zet, maar je kunt her en der in de vakkenkast één of twee souvenirs in een vak zetten. Momenteel zijn de vakkenkasten razend populair dus het is nu niet moeilijk om een mooie kast te vinden.

Scandinavisch wonen
Ook onze vensterbanken zijn zo sober mogelijk ingericht.

10. Koffietafelboeken

Wat ik zelf heel gaaf vind op de Scandinavische Instagramaccounts, zijn de prachtige koffietafelboeken die in hun interieurs terugkomen. Zelf ben ik heel enthousiast over de Kinfolk serie. Ik heb het boek The Kinfolk Table op onze salontafel liggen, maar ook The Kinfolk Home en The Kinfolk Garden zijn erg mooie boeken.

Kies bij koffietafelboeken voor mooie, grote boeken, het liefst in een effen kleur. Maak bijvoorbeeld een stapeltje met witte boeken of combineer zwart en wit.

Scandinavisch interieur

Ben jij al enthousiast over Scandinavisch wonen?

Rosendals Tradgard Zomer

Dit artikel kan in samenwerking met een organisatie geschreven zijn en/of affiliate links bevatten. Desondanks kun je er op vertrouwen dat ik in dit artikel alleen mijn eigen mening deel. Lees hier meer over samenwerken met DitisAnne.nl.

Previous Post Next Post

You may also like

8 Comments

 • Reply diny

  Een goede inspiratie bron zijn websites van Zweedse makelaars zoals

  https://www.bo-laget.se/https://www.stadshem.se/

  4 maart 2021 at 11:26 am
 • Reply Aniek

  Ons nieuwe huis wordt over een paar weken opgeleverd (eindelijk! we kochten het in 2018) en ik ben zo blij dat ik kan gaan inrichten. Ik vind een Scandinavisch interieur heerlijk rustgevend.
  Aniek onlangs geplaatst…Rondje Ruigenhoek: een winterse wandeling in UtrechtMy Profile

  6 maart 2021 at 10:52 am
  • Reply Anne

   Oef, kan me voorstellen dat het als ‘eindelijk’ voelt…ik vond die acht maanden wachten al tenenkrommend lang! 😉 Leuk om te gaan inrichten, dat is toch wel het leukste stukje van een nieuw huis kopen vind ik.

   15 maart 2021 at 11:58 am
 • Reply Mirjam

  Wat ik vooral zo mooi vind aan die Scandinavische interieurs is de rust die ze uitstralen. Zelf hebben we een behoorlijk kleurrijk huis, maar ik volg graag scandiboho accounts op Instagram.
  Mirjam onlangs geplaatst…Een dankbaarheidsdagboek bijhouden. Waarom eigenlijk?My Profile

  5 april 2021 at 5:04 pm
  • Reply Anne

   Ja, dat rustige vind ik ook heel fijn aan het Scandinavische. Veel kleur in huis is ook mooi maar ik vind het zelf wel belangrijk om thuis een rustige omgeving te hebben…buiten de deur al prikkels genoeg 😉😀

   5 april 2021 at 8:16 pm
 • Reply Heidi

  Wat fijn om te weten, neem ik zeker mee voor in de toekomst.
  Heidi onlangs geplaatst…De lente Tag.My Profile

  8 april 2021 at 10:32 pm
 • Reply Solfelt

  Hoi Anne,

  Super leuk artikel, wij zijn erover aan het nadenken om ons assortiment uit flink uit te breiden met Scandinavisch design. En als ik dit zo lees raak ik helemaal enthousiast!!

  Dankjewel

  17 mei 2021 at 3:06 pm
 • Leave a Reply

  CommentLuv badge