Wie tegenwoordig een sportieve fiets wil kopen, kan uit een breed scala van fietsen kiezen. Niet alleen de klassieke racefiets en mountainbike, maar van alles er tussen in. Zelf koos ik onlangs voor een nieuwe fitnessfiets. Dit is voor mij namelijk de ideale fiets om de Veluwse bossen te verkennen. In dit blogartikel vertel ik je waarom en geef ik tips voor een fitnessfiets!
Na twee jaar op een Merida Crossway fiets gereden te hebben, ben ik onlangs overgestapt op een andere sportieve fiets. Hoewel Merida een heel fijn merk is, heb ik nu de Trek FX Sport 4 gekocht omdat deze een paar kilo lichter is. Deze fiets heeft namelijk een carbon frame in plaats van aluminium en elke kilo die je minder meesleept de berg op, scheelt weer!
Wat is een fitnessfiets?
Wat is een fitnessfiets? Een fitnessfiets is een beetje een mix tussen een racefiets, een mountainbike en een gravelfiets. Het is een sportieve fiets met een recht stuur. Meestal hebben je fietsbanden ongeveer de maat van een gewone stadsfiets, met misschien ietsje meer profiel. Je kunt er prima mee op asfalt fietsen, maar onverharde paden en graveltracks zijn ook geen probleem. Deze combinatie is ideaal voor als je, net als ik, vooral van de omgeving wil genieten maar wel op een sportieve manier.
Ga je echt voor kilometers maken en lange afstanden, dan is een racefiets fijner omdat je op een racefiets makkelijker afwisselt van greep op je stuur. Na twee uur in dezelfde houding kun je anders wel eens verkrampte spieren krijgen en dat is bij een racefiets minder snel het geval. Wil je lekker over boomwortels stuiteren en voor een uitdagende mountainbikeroute gaan, dan is de fitnessfiets wat te fragiel gebouwd en heb je een echte mountainbike nodig. Maar fiets je een rondje van 30-40 kilometer waarbij je afwisselt tussen verschillende ondergronden, dan is de fitnessfiets ideaal.
Met een fitnessfiets op de Veluwe fietsen
De omgeving waar ik woon leent zich enorm goed voor een fitnessfiets. Regelmatig wordt een verhard pad ineens onverhard. Waar ik met de racefiets dan om zou moeten keren, kan ik met de fitnessfiets gewoon doorfietsen. Ik vind het zelf heerlijk om af en toe met de fiets het Kroondomein in te gaan want vooral ’s ochtends vroeg is de kans groot om wild te spotten.
Zoek je routes op de Veluwe, dan kun je het beste de app Komoot gebruiken. Als je zoekt op routes voor een gravelbike kom je wel van alles tegen. De routes die je leuk lijken, sla je heel eenvoudig op in je profiel.
Zelf fiets ik graag vanuit Apeldoorn via Hoog Soeren en Assel naar het prachtige Radio Kootwijk. Vanaf daar weer terug en aan het einde nog een stukje over de bospaden terug. Fijn om zulke mooie natuur vlakbij te hebben! Hoewel ik mij ook voorneem om deze zomer af en toe de fiets mee te nemen met de auto om in andere regio’s te fietsen.
Fit worden dankzij een fitnessfiets
Een fitnessfiets is dus de ideale manier om aan je conditie te werken. Omdat de fiets zo licht is, ga je er sneller mee op pad dan met een ouderwetse stadfiets. Het is fijn om ’s avonds na het eten nog even een uurtje of twee te fietsen. Probeer er wel regelmaat in aan te brengen. Eens in de drie weken een rondje fietsen gaat geen effect hebben!
Een handige tip om jezelf te motiveren om meer te fietsen, is door je bijvoorbeeld in te schrijven voor een fietstocht of een triatlon. Je bent echt niet de enige bij een triatlon die geen racefiets heeft. Een wedstrijd in de agenda zorgt er misschien voor dat je gemotiveerd gaat trainen. Ik vertel je in dit blogartikel alles over mijn eerste triatlon!
Natuurlijk is de fitnessfiets op zichzelf ook weer geen wondermiddel. Wil je dit jaar écht je conditie en gezondheid aanpakken, dan is de fitnessfiets een hele goede eerste stap. Probeer ook op voeding te letten zodat de combinatie van meer bewegen en gezonder eten wél effect heeft.
Goede voeding is ook belangrijk tijdens het fietsen. Kies voor iets wat makkelijk mee te nemen is maar wat ook voor jou goed werkt. Al eens nagedacht over een maaltijdreep kopen? Dit neem je heel eenvoudig mee op de fiets en geeft de nodige energie.
Welke model kies je?
Ben je inmiddels ook enthousiast geworden voor een fitnessfiets? Er is zoveel keuze dat er ongetwijfeld een fijne fiets is die bij je past. Ik heb de Trek FX Sport 4 nog niet geprobeerd maar zal dit binnenkort wel doen. Op mijn Facebookpagina vind je dan ongetwijfeld een verslag! Welke fiets je kiest, zal ook heel erg afhangen van wat je verwacht er mee te doen. Welk soort paden je vooral fietst, welke afstanden en welk model het beste bij jouw lichaamsbouw past.
Bij het aanschaffen van mijn fitnessfiets twijfelde ik tussen de Trek en tussen een Merida Speeder 500. Deze laatste is ook een hele mooie fitnessfiets. Merida is een uitstekend fietsmerk. Wil je er iets meer mee in de stad fietsen, dan zou je ook eens naar de Scott Metrix kunnen kijken: deze ziet er heel fancy uit!
Wel wil ik je als tip geven om echt naar een goede fietsenzaak te gaan voor advies. De Merida kocht ik bij een vrij grote, onpersoonlijke fietsenwinkel. Bij de winkel, waar ik de Trek kocht, kreeg ik heel uitgebreid advies dus dat heeft mij enorm geholpen om een goede keuze te maken. Steek er dus voldoende tijd in!
Picpholio Nature Photograpy zegt
Ik ben overgestapt op een e-bike. Niet zo zeer vanwege gebrek aan sportiviteit, maar eerder vanwege het grotere rijbereik (vanwege de hogere snelheid). Zo kan ik mijn omzwervingen van huis uit groter maken zonder de wagen te moeten inschaklen.
Anne zegt
Ah ja, een e-bike is ook ideaal! En bovendien beweeg je alsnog op een e-bike dus een goed alternatief!
Heidi zegt
Fijn te wetten.