Follow me:

Lucca: Wat te zien en te doen & de leukste adresjes om te eten!

Toscane wordt geroemd vanwege de leuke, knusse stadjes die je in deze Italiaanse regio vindt. Een van de grotere en bekende steden is Lucca, in het noordwesten van Toscane. In de gezellige winkelstraten worden luxe kledingwinkels afgewisseld door kleine food stores, regelmatig passeer je smalle steegjes en unieke doorkijkjes en overal waar je kijkt zie je terrasjes en restaurantjes! Wat moet je écht zien in Lucca?

Lucca is heel centraal gelegen, vlakbij de beroemde scheve toren van Pisa, op een klein uurtje van Florence èn heel dicht bij de kust. Ga je voor het beroemde, mooie landschap naar Toscane, dan valt de omgeving van Lucca wel een beetje tegen: de groene heuvels ten noorden van de stad zijn prachtig, maar de omgeving van Lucca zelf is wat vlak, erg volgebouwd en veel industrie. Maar de stad Lucca maakt dat ruimschoots goed!

Piazza dell’Anfiteatro
Wie het knusse, ovale pleintje via één van de vier toegangspoorten betreedt, herkent direct de contouren van het vroegere theater in het Piazza dell’Anfiteatro. Ruim 2000 jaar geleden lag hier een amfitheater, dat zo’n 10.000 bezoekers kon huisvesten! Na het verval van het theater werd deze plek volgebouwd met huizen, maar halverwege de 19e eeuw werd dit gezellige pleintje hier aangelegd. Tegenwoordig vind je rondom het plein de terrassen en cafés en is dit een heel leuk plekje geworden!

 

Lucca_1

 

De stadsmuren
Rondom Lucca vind je de enorm brede stadsmuur, die helemaal ononderbroken is! De rijke bevolking van Lucca bracht het geld voor de muren op, die bescherming moesten bieden tegen eventuele aanvallen van de Medici. Blijkbaar was alleen al de aanblik van de muur zo afschrikwekkend, dat er nooit een aanval op deze muren plaatsgevonden heeft! In plaats daarvan werd de muur een aangename plaats om te vertoeven voor de hogergeplaatste inwoners van de stad en hadden de muren meer een recreatieve bestemming dan een militaire!
Er ligt nu een brede asfaltweg op en dankzij de grote loofbomen op de muur kun je hier al snel verkoeling zoeken op een zonnige dag! Vanaf de muur kijk je uit op de stad, hoewel de muur niet zo hoog is dat je de hele stad overziet. Toch is het een leuke manier om Lucca te ontdekken dus we raden je zeker aan om een stukje muur mee te pakken!
De muur heeft een lengte van ca. vier kilometer en je kunt er dus een mooie wandeling van maken. Alternatief is het huren van een fiets.

 

wp-1467754996009.jpeg

San Martino-kathedraal
Deze kathedraal verwacht je midden in het centrum van Lucca en hij wordt dan ook vaak verwisseld met de San Michele-kerk op het plein middenin Lucca. De kathedraal vind je echter een beetje in een uithoek van het centrum, vlak tegen de stadsmuur aan. Deze kathedraal is de zetel van de aartsbisschop van Lucca en is dan ook wel een bezoekje waard. Loop zeker ook even om het gebouw heen want de ronde koepel aan de achterkant is prachtig vanaf de buitenkant! Ook de voorzijde van de kathedraal is mooi om te zien; helaas stond de toren in de steigers tijdens ons bezoek, maar anders zou het een bijzonder fraai plaatje zijn!

Entree tot de kathedraal kost € 3,00, er zijn combitickets mogelijk.

 

Lucca_4

 

La Torre Guinigi
Wanneer je vanaf de stadsmuur over Lucca kijkt, valt direct het grote aantal torens op. In de 14e eeuw schijnen er nog veel meer van zulke torens gestaan te hebben, die de status en het prestige van de eigenaar aangaven. De Torre Guinigi is wel heel bijzonder want op de top staan enkele bomen, die ‘s avonds ook nog eens mooi verlicht zijn. Voor € 3,50 mogen we naar boven: de eerste paar trappen zijn mooie, brede witte trappen maar hoe hoger we komen, hoe smaller het trappetje wordt!
Het is een behoorlijke klim en vanwege de warmte stoppen we bij elk raampje om een beetje verkoelende wind op te vangen. Als we eindelijk boven zijn, ontvouwt zich het prachtige panorama van de rode daken van Lucca en de glooiende heuvels rondom de stad! Dit is de klim zeker waard!
La Torre Guinigi, Via Sant’Andrea 45

 

Lucca 3

 

Winkelen
Lucca heeft een behoorlijk groot centrum, waarvan alle straatjes samen lijken te komen bij het grote Piazza San Michele. In de zijstraten van dit plein kun je volop winkelen, hoewel de kledingwinkels redelijk aan de prijs zijn. Tussen de kledingwinkels door vind je kleine enoteca’s (wijnbarretjes) en leuke food stores, waar je verse pasta, kruiden, pesto en natuurlijk allerlei soorten wijn kunt kopen. Zeker de drukkere Via Fillungo is leuk om door te slenteren, maar ook in de kleinere zijstraatjes vind je vaak verrassend leuke winkeltjes!

 

Leuke food stores kom je overal in Lucca tegen!

Leuke food stores kom je overal in Lucca tegen!


Puccini’s geboortehuis
Liefhebbers van klassieke muziek kunnen een bezoek brengen aan het geboortehuis van de Italiaanse componist Giacomo Puccini, dat vlak achter het San Michele-plein ligt. Tot mijn schaamte moet ik bekennen dat het wel op mijn to-do-list stond toen we onlangs in Lucca waren, maar dat ik me door het warme weer heb laten verleiden om voor het verkoelende zwembad te kiezen in plaats van een museum! De reacties op het museum zijn echter heel positief dus wie weet, een volgende keer!

Local Foodmarket
Vlakbij het busstation, aan de Via S. Paolino, vind je de ingang naar een local foodmarket, zoals het boven de ingang staat geschreven. Aan het einde van de lange poort sta je ineens op een heel knus, besloten terrasje, waar een winkel cq restaurant bij zit. In de winkel vind je veel lokale (biologische) producten; op het terras kun je prima lunchen. Geen goedkoop adresje maar wel leuk!

 

Het terras van de Local Foodmarket

Het terras van de Local Foodmarket

 

Heerlijk eten
Je zou een paar weken in Lucca door moeten brengen om alle leuke en gezellige restaurantjes uit te proberen! Ben je echter maar één of slechts enkele dagen in Lucca? Dan mag je deze adresjes echt niet overslaan!

Op een klein, besloten pleintje in het centrum vind je ‘Osteria Da Rosolo’. Dit kleine, goed betaalbare, restaurantje zweeft voortdurend in de top-10 van Tripadvisor en wij begrijpen heel goed waarom! Ik heb veel panna cotta gegeten tijdens onze vakantie in Italië, maar nergens was hij zó lekker als bij Da Rosolo! Ook de pappa pomodoro, een soort dikke tomatensoep, was overheerlijk hier! De bediening is ontzettend vriendelijk en behulpzaam en het eten is ongekend lekker! Dit adres mag je écht niet missen!
Osteria Da Rosolo, Corte Campana 5, geen website.

 

Het gezellige terras van Osteria Rosolo

Het gezellige terras van Osteria Rosolo

Heb je nog een avond te vullen in Lucca, ga dan op zoek naar Trattoria Gigi. Toegegeven, het Piazza del Carmine lijkt wat onooglijk door alle geparkeerde auto’s, maar vanwege de besloten haag rond het terras, zie je daar tijdens het eten niets meer van! Ook hier kun je ontzettend lekker eten voor een relatief lage prijs en is de bediening vriendelijk. Ondanks de wat achteraf-ligging, zit het terrasje in no time vol dus kom op tijd! Een heel populair adresje!
Trattoria Gigi, Piazza del Carmine 7

Het Piazza dell’Anfiteatre is een leuk plein om te eten, maar houd er wel rekening mee dat je hier met nagenoeg enkel toeristen zit! Daar zijn de menu’s en de prijzen ook naar maar ach, het is wel een sfeervol plein dus leuk om een avondje te doen!

Accommodatie
Op zoek naar een leuk adresje om te overnachten? Wij verbleven in Villa Corte degli Dei, een oud, gerestaureerd landhuis aan de rand van Lucca. Het centrum is aan te lopen, hoewel wij meestal de auto pakten. Dit grotere B&B heeft een uitstekend zwembad met ligbedden, een grote tuin met allerlei zitjes en schommelbanken en prieeltjes en schitterende kamers-in-oude-stijl! Het enige nadeel is de ligging vlakbij de snelweg, zodat het aan het zwembad nooit helemaal stil is, maar daar ben je in hele korte tijd aan gewend en na een uurtje hoor je het al niet meer! Een perfect adresje!
Villa Corte degli Dei, Via dei Franceschini, 328

 

Lucca_2

Previous Post Next Post

You may also like

1 Comment

  • Reply Leoni

    Wat een mooie foto’s weer! Leuk om zo een kijkje te nemen in toscane. Ik ben zelf nog nooit in Italie geweest, maar krijg wel kriebels om er heen te gaan na het zien van deze post!

    7 juli 2016 at 9:35 am
  • Leave a Reply

    CommentLuv badge