Follow me:
Arezzo Chianti

Arezzo: het mooiste plein van Toscane als filmdecor

Goed, de prachtige film La Vita e Bella is dan wel geen Hollywood-film, maar is wel razend bekend en populair! De film werd grotendeels geschoten in en rond Arezzo, een prachtig oud stadje in Toscane. Op een hete zomerdag slenterden we door dit stadje, aten we een heerlijke bruschetta op het Piazza Grande en zagen we, met een beetje fantasie, Roberto Benigni met de kleine stijfkop Giosué voorop de fiets door de steile straatjes denderen!

Ook in Arezzo heeft het stadsbestuur roltrappen vanaf een grote parkeerplaats aan laten leggen, omhoog naar het oude stadscentrum. Omdat de thermometer van de auto om tien uur ‘s ochtends al zo’n 33 graden aangeeft, zijn we best blij dat die steile klim ons bespaard blijft! De roltrap brengt ons pal aan de voet van de kathedraal, die we dan gelijk maar bezichtigen (toegang gratis).

 

Kathedraal van Arezzo

Kathedraal van Arezzo

Piazza Grande: het hart van Arezzo

Vanaf hier lopen smalle straatjes het centrum in, waarbij we de leuke, levendige Corso Italia oversteken (en natuurlijk even in de leuke food stores naar binnen gluren! Arezzo is gelukkig nog niet zo overspoeld door het toerisme, wat de sfeer van dit idyllische stadje absoluut ten goede komt! Oude smalle steegjes zorgen voor menig fotomomentje, maar als we het prachtige Piazza Grande betreden, staat de camera helemaal niet meer stil! Dit plein is zó mooi, zo stijlvol in haar eenvoud!

 

Arezzo _3

 

Rondom de chique palazzo’s en oude gebouwen met kleurrijke schilden aan de gevels. Aan de noordkant een elegante, schaduwrijke bogengalerij, waar witte terrastafeltjes uitnodigend klaar staan, waar we natuurlijk ook dankbaar gebruik van maakten! De schitterende oude Santa della Maria Pieve-kerk aan de westzijde van het plein maakt het plaatje af! Dit prachtige plein wordt met recht door velen het mooiste plein van Toscane genoemd en daar sluit ik mij volledig bij aan!

 

Is dit het mooiste plein van Toscane? Ik vind van wel!

Is dit het mooiste plein van Toscane? Ik vind van wel!

Misschien komt het wel vooral door de prettig aandoende rust op het plein dat het hier zo fijn toeven is. Als we op één van de terrasjes op onze bruschetta caprese wachten, zien we slechts een klein handjevol toeristen rondlopen. Onwillekeurig denken we even terug aan Siena en Lucca, waar ook schitterende pleinen zijn, maar die dan ook direct druk en rumoerig zijn.

 

Arezzo_1

 

‘La Vita e Bella’

Dit is ook het plein waar de beroemde filmshots genomen zijn voor de film La Vita e Bella, een film die de tragiek van de Tweede Wereldoorlog op luchtige wijze probeert over te brengen door de ogen van een klein, eigenzinnig jongetje. Op dit plein fietste hoofdrolspeler Roberto Benigni zijn ‘Dora’ omver en kwam er op miraculeuze wijze een sleutel uit de lucht vallen. Er is een mooie website met een tour langs de filmlocaties van La Vita e Bella: wie nog een stukje van de prachtige sfeer uit de film probeert te zoeken doet er goed aan om deze site bij de hand te houden!

 

De elegante bogengalerij, waar de terrassen uitnodigend lonken!

De elegante bogengalerij, waar de terrassen uitnodigend lonken!

Piazza San Francesco

Als onze heerlijke bruschetta op is, slenteren we nog even naar het Piazza San Francesco, waar knusse cafés op een rij zitten en de bijzonder mooie Basilica di San Francesco te bezichtigen is (aanrader!). De temperatuur stijgt echter richting de 37 graden dus al snel zoeken we de auto weer op, richting een verkoelend zwembad! Maar Arezzo blijft in onze gedachten en we komen hier vast en zeker ooit terug om de rest van de stad te bekijken!

 

Arezzo _5

 

Parkeren in Arezzo

Parkeren in Arezzo doe je het beste op parkeerplaats Pietri, Via Giuseppe Pietri. De rechter parkeerplaats is gratis, maar meestal vol. De linker parkeerplaats kost een klein bedrag per uur, maar hier is meestal genoeg plaats. Roltrappen brengen je vervolgens vanaf de parkeerplaats tot aan de kathedraal! 

Omdat Arezzo nog niet zo overstroomd wordt door toeristen als andere plaatsen in Toscane, moet het vast wel lukken om een parkeerplek te vinden!

Kamperen vlakbij Arezzo

Wil je graag kamperen of overnachten in een stacaravan in Toscane? Er zijn niet zoveel campings in de Chianti-streek, maar de camping Le Ginestre is wel een pareltje! Een mooie camping met een fijn zwembad en een restaurant waar je heerlijk kunt eten. De camping ligt niet zover bij Arezzo vandaan dus ideaal om vanuit hier de stad en de rest van Toscane te ontdekken!

Meer lezen over Toscane?

Over Toscane heb ik al heel wat blogs geschreven! Het is ook zo’n fijne regio, waar een heel prettig klimaat wordt gecombineerd met leuke stadjes en uitstekende restaurants. Hopelijk kun je uit onderstaande blogs nog wat inspiratie opdoen!

Previous Post Next Post

You may also like

2 Comments

 • Reply Claudia

  Dankjewel Anne, dankzij jouw tips hebben we een geweldige dag in Arezzo gehad en direct een goede en goedkope parkeerplek! Helemaal met jou eens dat Arezzo supermooi is!

  17 augustus 2017 at 8:07 pm
  • Reply Anne

   Wat leuk om te horen Claudia! Arezzo is zo mooi! Geniet van je reis!

   18 augustus 2017 at 11:45 am

  Leave a Reply

  CommentLuv badge