Follow me:
Castello di Verrazzano

Castello di Verrazzano: Een wijntour door een Toscaans kasteel!

De slingerende weg voert ons steeds verder de heuvel op, door een verkoelend bos en langs talloze rijen wijnranken. Zo af en toe vangen we een glimp op van het majestueuze Castello di Verrazzano, trots gelegen bovenop een heuvel. We zien de smalle cipressen staan, die vaak de plaats van een landgoed kenmerken. De eindeloze wijngaarden lopen steil af naar het dal, om aan de overzijde weer op te klimmen. Tot ze uiteindelijk opgaan in de nevelige blauwe heuvels in de verte.

“Geen foto’s maken, dat is de concurrent!” grapt onze gids Fabrizio als we onze camera’s op het fraaie, nabijgelegen Castello Vicchiomaggio richten. Het kenmerkt deze beroemde Chianti-streek in Toscane, waar je overal in de heuvels de castello’s en wijnhuizen ziet liggen. We zijn zojuist gestart met een wijntour door Castello di Verrazzano, een van de bekendste wijnhuizen van de streek. Dit kasteel was ooit de thuisbasis van ontdekkingsreiziger Giovanni di Verrazzano, de eerste Europeaan die New York Harbor ontdekte. De Verrazzano Bridge in New York is dan ook naar hem vernoemd.

Castello di Verrazzano

Castello di Verrazzano

Een rondleiding door Castello di Verrazzano

De Verrazzano-wijngaarden worden al in het jaar 1150 in manuscripten vermeld, dus de wijntraditie van dit kasteel gaat heel ver terug. Inmiddels het kasteel al enige tijd in handen van de familie Capellini. Fabrizio leidt ons door de schitterende tuinen van het kasteel. Hier staan citroenbomen en de lavendelstruiken en lindebomen geuren heerlijk in deze junimaand.

In de prachtige tuinen van Castello di Verrazzano vind je onder andere deze fraaie citroenbomen.

In de prachtige tuinen van Castello di Verrazzano vind je onder andere deze fraaie citroenbomen.

Daarna gaan we het kasteel binnen en krijgen we een uitgebreide rondleiding door de oude, historische wijnkelders. Deze zijn nog steeds in gebruik. Bij Verrazzano gaan traditie en modernisering hand in hand. Fabrizio vertelt ons op een luchtige, humoristische manier over de druiven, de oogst, het fermenteren en het verdere proces van wijnbereiding.

Castello di Verrazzano wijnvaten

De wijnvaten van Castello di Verrazzano

“Ik blijf er manmoedig water bij drinken want vier glazen wijn
om 12 uur ‘s middags is iets wat ik niet elke dag doe!”

Castello di Verrazzano Fabrizio

Rondleiding door Castello di Verrazzano door Fabrizio!

Wijnproeverij

Na de rondleiding worden we naar het hoofdgebouw gebracht voor de wijnproeverij. Omdat we vanochtend bij ons fantastische agriturismo een uitgebreid ontbijt kregen, hebben we bij Verrazzano voor de tour Chianti Tradition gekozen: wijn proeven met een klein hapje erbij. Als er grote platen met hapjes op tafel neergezet worden, denk ik dat één plaat voor de hele tafel is, maar het blijkt per persoon te zijn! Dit is geen klein hapje, het is een volledige lunch! We vragen ons dan ook af hoeveel eten je wel niet bij de tour ‘The Wine & Food Experience’ krijgt, waar een lunch bij inbegrepen is. Het eten is bizar lekker en past uitstekend bij de wijnen. Het zijn allemaal lokale specialiteiten, sommigen zelfs van het eigen landgoed.

Castello di Verrazzano wijnproeven

Genieten van de wijnproeverij met een ‘klein hapje’ er bij…!

We zitten bij een Amerikaanse familie aan tafel, wat al snel tot leuke gesprekken leidt. Over schoolsystemen, de wapenwet en natuurlijk over de Amerikaanse verkiezingsstrijd. Ondertussen wordt uitgelegd in welke volgorde we het beste kunnen eten (beginnen met de zwaardere vleeswaren, eindigen met de kaas) en welke wijnen er geschonken worden. We krijgen vier verschillende wijnen te proeven: een rosé, de bekende Chianti Classico, de Chianti Classico Riserva (die langer gerijpt heeft en daardoor exclusiever is, het paradepaardje van Verrazzano) en tot slot de Vino Santo. Ik blijf er manmoedig water bij drinken want vier glazen wijn om 12 uur ‘s middags is iets wat ik niet elke dag doe! En het glaasje Grappa (gemaakt van de overgebleven schillen van de druiven) na afloop tikt ook aardig aan!

Castello di Verrazzano wijngaarden

Het uitzicht over de wijngaarden van Castello di Verrazzano

Aanrader!

Het fijne van dit wijnhuis is dat het niet commercieel over komt. We hebben na afloop wel een paar wijnen aangeschaft voor thuis, maar het werd zeer zeker niet opgedrongen. Bij het verlaten van de eetzaal kom je langs een kleine verkoopbalie in plaats van een grote, commerciële winkel. Dat maakt dat wijn proeven hier heel vrijblijvend is. De prachtige ligging van Castello di Verrazano, de vriendelijke medewerkers en de uitstekende wijnproeverij maakt dat een wijntour bij dit wijnhuis onvergetelijk is!

Wij deden de wijntour Chianti Tradition, die dagelijks om 11.00 uur start. Bij deze tour zit een proeverij van vier wijnen inbegrepen, plus een plate met lokale gerechten. De wijntour kost € 32,00. Vooraf reserveren is aanbevolen!

Previous Post Next Post

You may also like

2 Comments

 • Reply Yvonne

  Zo te zien hebben jullie heerlijk genoten van de wijnproeverij. Lijkt me inderdaad ook fijn dat het niet commercieel overkomt. Als ik ergens een hekel aan heb. En het kasteel en haar omgeving zien er gewoon erg mooi uit op de foto’s!
  Yvonne onlangs geplaatst…Zo mooi is het platteland rondom UdaipurMy Profile

  27 november 2016 at 10:43 pm
  • Reply Anne

   Ja, was echt uitstekend! Gelukkig hebben we een aantal flessen meegenomen dus zo af en toe denken we er weer even aan terug! 🙂

   28 november 2016 at 3:51 pm

  Leave a Reply

  CommentLuv badge