Follow me:

Filmrecensie ‘Snowden’: Het verhaal van de klokkenluider!

“Terrorism is just an excuse.” (E. Snowden)

De website van Cinemeerse lokt ons op een regenachtige zaterdagavond de bioscoop in met de ‘bloedstollende thriller’ over Edward Snowden. De bekende klokkenluider die in 2013 de wereld verontrustte met onthullingen over het ‘alziende oog’ van de Verenigde Staten. In Hong-Kong droeg hij talloze geheime documenten van de NSA over aan journalisten, en vluchtte vervolgens naar Rusland. Hij is één van de meest gezochte personen ter wereld. Sommigen noemen Snowden een held, anderen vinden hem een verrader.

De film ‘Snowden’ begint als Edward opgeleid wordt voor de Special Forces, maar beide benen breekt tijdens een training. Vervolgens zien we hem een carrière opbouwen als whizzkid bij onder andere de CIA en NSA. Snowden zet voortdurend zijn vraagtekens bij de handelswijze van de Amerikaanse overheid, met name waar het gaat om controle, spionage en manipulatie. Snowden wordt als cyberspecialist een ‘genie onder de geniën’ genoemd en dat blijkt ook voortdurend in de film. Wat dat betreft doet de film af en toe denken aan ‘A Beautiful Mind’, over genie John Nash.

Ook de relatie tussen Edward en zijn vriendin Lindsay Mills komt uitgebreid aan bod. De relatie komt regelmatig onder druk te staan door het werk van Edward, waarvoor hij naar alle hoeken van de wereld gestuurd wordt. Bovendien wordt Edward behoorlijk nerveus over Lindays internetgebruik, maar schildert zij hem als een beetje paranoia af.

Uiteindelijk besluit Edward om kopieën te maken van geheime documenten van de NSA; dit wordt prachtig in beeld gebracht in een bloedstollende scene! De tweede helft van de film is sowieso een stuk spannender dan de eerste helft, omdat er nu wat meer vaart in het verhaal komt. Op een hotelkamer in Hong-Kong draagt Edward de informatie over aan journalisten van The Guardian, waarna er een groot artikel gepubliceerd wordt. Uiteraard is men in de Verenigde Staten not amused over Snowden en hij vlucht dan ook naar Rusland. Daar verblijft hij nu nog steeds, tot groot ongenoegen van Amerika!

Acteurs

Edward Snowden wordt gespeeld door Joseph Gordon-Levitt en dat is een schot in de roos! Ik vermoed dat Joseph niet het razend intelligente brein van Snowden heeft maar hij acteert alsof hij dat wel heeft! Je ziet zijn hersens bijna kraken in de film en dat is steengoed acteerwerk! Ik had geen moment het gevoel dat ik naar een acteur keek: Gordon-Levitt wàs gewoon Snowden en speelde zijn rol uiterst overtuigend! Bovendien is de uiterlijke gelijkenis ook treffend, uitstekend gedaan!

Lindsey Mills wordt gespeeld door de actrice Shailene Woodley, bekend geworden door haar rol als Hazel in het ontroerende The Fault in Our Stars. Ik vind haar een ontzettend prettige actrice om naar te kijken, maar in deze film had ik af en toe moeite om het beeld van Shailene als Hazel los te laten. Toch zet ook zij een prima rol neer, waardoor voorkomen wordt dat de film enkel over details en saaie IT-dingen gaat…

snowden-film

Indruk van de film

Zoals gezegd, de tweede helft is een stuk vlotter dan de eerste. In eerste instantie kabbelt het verhaal maar voort en is de clou van de geschiedenis allang duidelijk: Snowden die zich irriteert aan het hoge Big Brothergehalte van de USA. Als de film in de tweede helft in een stroomversnelling komt, is hij gelijk een stuk beter te volgen. Maar de omschrijving ‘thriller’ zou ik niet zo snel aan ‘Snowden’ geven, daarvoor heeft de film iets teveel weg van een documentaire.

Toch vond ik ‘Snowden’ zeker de moeite waard, al was het maar om de interessante geschiedenis van Edward Snowden. Na afloop bleven we met de vraag zitten: hoe ver mag een overheid gaan met het controleren van berichten? Als je niets te verbergen hebt, wat is dan het probleem? Maar aan de andere kant, wordt deze controle gebruikt om de macht van Amerika te handhaven? Is terrorisme een excuus of een reden?

‘Snowden’ is een film van Olivier Stone en draait momenteel in de bioscoop. Duur 134 minuten. Acteurs: Joseph Gordon-Levitt, Shailene Woodley, Nicolas Cage, Scott Eastwood, Zachary Quinto.

Previous Post Next Post

You may also like

9 Comments

 • Reply Jenn

  Lijkt me een ontzettend interessante film!
  Jenn onlangs geplaatst…Recept: Pad Thai met kipMy Profile

  23 november 2016 at 7:02 pm
  • Reply Anne

   Klopt, dat is precies het goede woord! Een heel interessant onderwerp en goed gefilmd!

   23 november 2016 at 8:19 pm
 • Reply Debbie

  Ik heb ‘m ook gezien afgelopen weekend. Vond het een hele goede film, maar inderdaad meer een documentaire dan een thriller. Ik kende het verhaal natuurlijk wel globaal, maar van de details gingen de haartjes op mijn armen toch wel overeind staan. Definitely a must see!
  Debbie onlangs geplaatst…Serietip: The Crown – via NetflixMy Profile

  23 november 2016 at 10:17 pm
  • Reply Anne

   Klopt, dat gevoel had ik ook! Leuk dat je hem ook gezien hebt!

   23 november 2016 at 11:04 pm
 • Reply Astrid

  Dit lijkt mij zeker een interessante en boeiende film. Ik ben niet zo dol op typsiche thrillers, dus vind het docugehalte wat jij erin ziet juist een voordeel.
  Astrid onlangs geplaatst…Nog meer doucheproducten die ik gebruikMy Profile

  24 november 2016 at 1:53 pm
 • Reply Malou | Blonde Blossom

  Het klinkt echt als een onwijs gave film! Ik ben heel erg benieuwd 🙂

  25 november 2016 at 10:55 pm
  • Reply Anne

   Ja, vond het zeker een enorm boeiende film dus de moeite waard!

   26 november 2016 at 11:56 pm
 • Reply Dee

  Afgelopen weekend deze film gezien en ben er zelf erg over te spreken. Iedereen die ook maar een beetje geïnteresseerd is kan ik deze film aanraden

  16 januari 2017 at 10:18 am
  • Reply Anne

   Goed om te horen Dee! Ik vond de film ook heel boeiend!

   18 januari 2017 at 6:22 pm

  Leave a Reply

  CommentLuv badge