Follow me:

XIXO Gastrobar – Vietnamese specialiteiten in hartje Haarlem!

“Als het eten in Vietnam inderdaad zo lekker is als dit, wil ik daar wel een keer naar toe,” zeg ik halverwege de avond tegen Jeroen. Waar Aziatische landen niet echt bovenaan mijn bucketlist staan, maakt Vietnam dankzij Gastrobar XIXO wel een grote sprong omhoog! Gevestigd in één van de smalle pijpenlaatjes in de Kleine Houtstraat, loop je zo aan dit restaurant voorbij. Maar XIXO is zeker de moeite waard om neer te strijken!

Het is zaterdagavond, je hebt geen zin om te koken en Haarlem is dichtbij… Goede reden om een hapje te eten bij onze favoriete Thai! We waren een tikje naïef door niet te reserveren en als we aankomen, blijkt dat zij vol zitten. Als we langs de vele andere restaurants in de gezellige Haarlemse straten slenteren, is het nagenoeg overal vol. Net als we besluiten om Haarlem voor Hoofddorp te verruilen, lopen we langs het nieuwe Vietnamese restaurant XIXO. Het lijkt er op dat hier nog plek is en inderdaad kunnen we aan één van de tafeltjes aanschuiven.

Vietnamese keuken

Ik ken de Vietnamese keuken al een klein beetje door restaurant Asia in Apeldoorn, maar dat is een restaurant met een buffet. Hier moeten we van de kaart kiezen en we zijn benieuwd wat we voorgeschoteld krijgen!

De vertrouwde Vietnamese loempia als voorgerecht smaakte uitstekend en Jeroen was ook erg te spreken over de goedgevulde vissoep die hij koos. Als hoofdgerecht hebben we allebei rijst, Jeroen met kip en ik met beef. We werden echt positief verrast door deze heerlijke gerechten! Het vlees was ontzettend lekker gemarineerd en met het schaaltje chilisaus er bij een ideale combinatie! Het schaaltje gebakken bananen als toetje was een perfecte afsluiter van het diner.

De menukaart is misschien niet heel uitgebreid, maar wel gevarieerd dus er is altijd wel iets naar smaak te vinden.

 

Foto: XIXO Haarlem

Foto: XIXO Haarlem

Sfeer en bediening

Zoals zoveel restaurants in Haarlem is XIXO gevestigd in een heel smal pandje, zodat je een beetje een huiskamergevoel krijgt. Het is dus een klein restaurant en dat komt de knusheid wel ten goede. Het enige aan te merken punt is dat de tafeltjes wel héél dicht tegen elkaar aan staan; je kunt de gesprekken van de buren woordelijk volgen! Verder heeft XIXO een strak interieur, met mooie grote limegroene lampen.

De dame die bedient is uiterst sympathiek en echt betrokken bij haar gasten. Hoewel ze de bediening nagenoeg in haar eentje voor haar rekening neemt, heeft ze toch tijd voor een vriendelijk woord links en rechts en geeft ze desgevraagd uitgebreid uitleg bij de gerechten.

Vergeet de Grote Markt…

Vergeet de Grote Markt, met de hoger geprijsde restaurants waar het op een zaterdag in november vol zit! Loop gewoon de Kleine Houtstraat een eind in en je vindt XIXO aan je linkerhand. Misschien vind je hier niet de haute cuisine van de andere restaurants maar je eet hier wel authentiek Vietnamees voor een hele prettige prijs!

Gastrobar XIXO, Kleine Houtstraat 31, Haarlem. Tel. +31 23 737 0729.

Previous Post Next Post

You may also like

4 Comments

 • Reply Sandra

  Wat klinkt dit goed! Ik ben wel niewsgierig geworden nu ik jouw review van dit restaurant heb gelezen. Ga zo gelijk even op de site kijken! Wat ik ook erg leuk vind is dat het klein en knus is. Dat trekt mij wel! 🙂 Thanks voor de tip!
  Sandra onlangs geplaatst…Slovenië #2 | Ljubljana, meer van Bohinj, Soča & Slap SavicaMy Profile

  1 december 2016 at 1:27 pm
  • Reply Anne

   Ja, vind sowieso de restaurantjes in Haarlem wel heel gezellig aan doen omdat het allemaal van die lange smalle pandjes zijn.
   Ben benieuwd of je er een keertje heen gaat, laat dan even weten wat jij er van vond! 😉
   Anne onlangs geplaatst…Hotspots New York: Shop, drink & dine!My Profile

   1 december 2016 at 1:49 pm
 • Reply Nienke

  Ziet er lekker uit zeg! En ik dénkkk dat het eten in Vietnam wel minstens net zo lekker is als hier. Het probleem is alleen dat ik toen ik daar was absoluut geen behoefte had aan Aziatisch eten. Continu die geuren om je heen in combinatie met de hitte, zorgde er bij mij vooral voor dat ik heel veel dorst had.

  3 december 2016 at 12:11 am
  • Reply Anne

   Oeps, dat lijkt me wel heel balen! Als er zo lekker gekookt wordt, is het jammer als je geen eetlust hebt! Maar dan moet je gewoon snel een keertje naar Haarlem! 🙂

   5 december 2016 at 1:51 pm

  Leave a Reply

  CommentLuv badge