Follow me:
Originele vakantie

Agriturismo ‘Casa Mezzuola’: Authentiek pareltje in de Chianti!

We kijken een tikkeltje benauwd als we vanuit het kleine stadje Greve op een onverharde weg terechtkomen. ‘Onverhard’ is nog niet zo’n probleem, maar de kuilen in de weg ontwijken we liever een beetje. Langzaam slingeren we omhoog tussen de talloze wijngaarden en olijfbomen, op weg naar agriturismo Casa Mezzuola, dat hier ergens in de Toscaanse heuvels moet liggen.

Op een heuveltop links zien we het middeleeuwse stadje Montefioralle liggen, waar we vanuit Casa Mezzuola zo naartoe kunnen lopen. In het prachtige landschap liggen her en der wat oude boerderijen, met de kenmerkende Toscaanse cipressen er omheen. In de verte worden de heuvels steeds waziger, tot ze een soort grijsblauwe tint aannemen.

Casa Mezzuola

Montefioralle is goed aan te lopen vanuit Casa Mezzuola.

Casa Mezzuola

Als we eindelijk het agriturismo bereiken, wacht ons een hele vriendelijke ontvangst. Uiteraard met een glaasje Chianti-wijn, want we zitten hier midden in deze beroemde wijnstreek. Giulia neemt in vlot Italiaans-Engels de regio met ons door en wijst de mooiste stadjes in de omgeving aan. Daarna brengt ze ons naar ons appartement voor de komende week.

We worden ondergebracht in een schitterend, oud gebouw. Het is wat hoger gelegen dan de rest van de agriturismo en daarom hebben we vanuit ons raam uitzicht over de wijde omgeving. Pal voor onze deur staat een gigantische lindeboom, die in deze tijd van het jaar (juni) een bedwelmende geur verspreidt. Ook de bijen hebben de linde ontdekt, want vanaf een uur of negen tot zonsondergang gonst de hele boom van de talloze bijen. Hoewel ik geen held ben als het stekende insecten betreft, heb ik desondanks geen enkel last van de nijvere bijen en vind ik het monotone gezoem juist iets heel vertrouwds en rustgevends hebben.

Casa Mezzuola pool

Het zwembad van Casa Mezzuola, met ons appartement er boven! Onder de pergola linksboven bevindt zich ons privé-terras waar elke ochtend een heerlijk ontbijt geserveerd werd.

Zwemmen

Behalve de lindeboom, staan er nog veel meer prachtige bomen en planten in de weelderige tuinen van Casa Mezzuola. Grote lavendelstruiken en abrikozenbomen rondom het zwembad en fleurige bloemen in de rest van de tuin. Elke ochtend ontbijten we buiten op ons eigen privé-terrasje, waar heerlijke Italiaanse broodjes op een dienblad gebracht worden. Vanaf het terras kijken we uit over de glooiende heuvels; het is hier zo mooi!

Het zwembad van Casa Mezzuola wordt weliswaar gedeeld met andere gasten van het agriturismo, maar de accommodatie is zo kleinschalig dat we vaak het zwembad voor onszelf hebben. Ondanks dat we er regelmatig op uit trekken, komen we hier echt helemaal tot rust. We nemen elke dag wel een verfrissende duik en als we op de luxe ligstoelen opdrogen, horen we alleen nog maar het gefluit van vogels en het gezoem van de bijen. Genieten!

Chianti in Toscane

De Chiantistreek is naar mijn idee het mooiste stukje Toscane en het lijkt hier ook wel een stuk minder toeristisch dan in de streek rondom Lucca. Greve ligt zo centraal in de Chiantistreek, dat allerlei plaatsen uitstekend bereikbaar zijn. Zo rijden we naar Florence, Sienna en Arezzo (aanrader!) en naar kleine stadjes in de Chianti, zoals Panzano en Volpaia. Niet ver bij Greve vandaan vind je het Castello di Verrazzano, waar je een ontzettend leuke wijntour kunt doen.

Chianti

De prachtige omgeving van de Chianti-streek!

We betrappen onszelf er op dat we elke avond uitgebreider uit eten gaan. Het eten in Chianti is zo bizar lekker en de wijn smaakt er zo goed bij, dat we ons stiekem de hele dag al verheugen op het diner. We zoeken dan ook de mooiste restaurants uit, met romantische terrasjes en oude gewelven. We eten pasta’s en bistecca’s en natuurlijk de overheerlijke desserts zoals pannacotta en tiramisu.

De laatste avond dineren we op het terras van toprestaurant Lamole di Lamole en zien heel langzaam de zon achter de blauwe heuvels zakken. Terwijl we langzaam onze Chianti-wijn drinken, proberen we niet aan de terugreis van morgen te denken. We houden we dit moment het liefst zo lang mogelijk vast!

Casa Mezzuola

Zonsondergang op onze laatste avond in de Chianti!

Agriturismo Casa Mezzuola, Via San Cresci 30, 50022 Greve in Chianti, Italië

Previous Post Next Post

You may also like

No Comments

Leave a Reply

CommentLuv badge