Follow me:
arezzo zomer

De Chiantiregio in groen Toscane!

Een glooiend landschap in heel veel tinten groen. De frisgroene wijnranken, die je in deze regio volop vindt, afgewisseld met de groengrijze olijfbomen. Groepjes donkergroene cipressen verraden de plaats van een landhuis of castello en steken fier omhoog om zo de typische Toscaanse aanblik te verzorgen. De groene bossen maken het plaatje af. De Chiantistreek in Toscane is niet alleen het bezoeken waard vanwege de heerlijke wijnen die je hier aantreft, ook het landschap is er prachtig!

Afgelopen twee weken brachten we door in het Italiaanse Toscane. De eerste week in Lucca, de tweede week in een prachtig oud agriturismo in Greve in Chianti. Vanaf de ligstoelen rond het zwembad keken we uit over de heuvels, waar we in de verte het oude ommuurde wijnstadje Montefioralle zagen liggen. In de enorme lindeboom boven ons hoofd zoemden talloze bijen rond en rond het zwembad bloeide de lavendel en de jasmijn en konden we rijpe abrikozen zo uit de boom plukken!

 

De prachtige Chiantistreek!

De prachtige Chiantistreek!

 

‘s Avonds dineerden we bij uitstekende restaurants in de regio, waar er standaard een fles Chiantiwijn op tafel kwam! Alleen al voor het eten zou je naar deze regio af moeten reizen: we hebben nagenoeg elke avond heerlijk gegeten met veel lokale gerechten! En als nagerecht natuurlijk een tiramisu of pannacotta en een glaasje limoncello toe!

Florence
Aan de noordkant van de Chiantiregio vind je de grote plaats Florence. We hebben deze stad niet heel uitgebreid bezocht maar zijn alleen bij de grote Dom geweest, langs het prachtige Palazzo Vecchio gelopen en natuurlijk de bijzondere Ponte Vecchio bezocht! Florence is een leuke, levendige stad met veel winkels, restaurants, ijssalons: genoeg om een dag door te brengen! Er zijn veel goede musea, waar wij ons echter geen tijd voor hebben gegund; wie weet een volgende keer?

 

Ponte Vecchio, Florence

Ponte Vecchio, Florence

 

Parkeren in Florence is een uitdaging; het centrum is een verkeersvrije zone: rijd deze ook niet in want dat kan je een boete opleveren! Wij parkeerden in de parkeergarage Beccaria aan de oostzijde van het centrum: een minuutje of 10 lopen vanaf de Dom.

Siena
De volgende dag stond Siena op het programma. Een prachtige stad, met name het grote Piazza del Campo, dat jaarlijks het toneel is van paardenrennen. Ook hier bezochten we de Dom: deze is een bezoek waard vanwege de schitterende Libreria Piccolomini: een prachtige bibliotheek met hele oude boeken en werkelijk bizar mooie muur- en plafondschilderingen!

Op het piazza vind je het mooie Palazzo Publico, met de aangebouwde Torre del Mangia, die te beklimmen is. Rondom het hele piazza vind je restaurantjes met terrassen, maar let op, de prijzen liggen hier aanmerkelijk hoger dan in de omliggende straten!

Het leukste van Siena is het slenteren door deze smalle straatjes, waarbij vooral de kleine enoteca’s en foodwinkeltjes onze aandacht trekken.

 

Siena

Siena

 

Parkeren in Siena doe je het beste in de parkeergarage aan de Via Esterna di Fontebranda. Vandaar brengen lange roltrappen je omhoog naar het centrum. Ideaal!

Arezzo
Dit Toscaanse stadje ligt net buiten de Chiantiregio, aan de oostkant van Toscane. Vooral bekend vanwege de film ‘La Vita e Bella’, die voor een deel opgenomen is in Arezzo. Ook Arezzo beschikt over roltrappen vanaf een parkeerplaats, en voor we het weten, staan we op het pleintje voor de kathedraal, die we (gratis) bezoeken. Inmiddels de vierde Toscaanse Dom die we bezoeken maar toch mooi!
Vanaf de Dom lopen smalle straatjes naar het Piazza Grande, wat ik persoonlijk het mooiste piazza vind dat we gezien hebben! Vooral de vele kleurige wapens die aan de gevels hangen, zorgen voor een prachtige aanblik! Ook de afwezigheid van de hordes toeristen, die we wel in Siena en Florence aantroffen, maakt het tot een extra aangename plek om te bezoeken! Onder de stijlvolle bogen aan de zijkant van het piazza eten we een heerlijke bruschetta, voor we via de leuke straatjes met nog veel leukere winkeltjes weer teruglopen.

 

Arezzo_1

Arezzo_2


Parkeren in Arezzo? Ga naar de parkeerplaats Pietri (Via Giuseppe Pietri): de rechtse parkeerplaats is gratis (maar meestal vol), de linkse parkeerplaats is betaald parkeren. Vanaf hier brengen roltrappen je tot vlakbij de Dom.

De temperatuur in Arezzo is inmiddels gestegen tot zo’n 35 graden dus we houden het bij een bliksembezoek. Snel weer terug, de koelere heuvels van Chianti in!

 

Toscane sunset

Previous Post Next Post

You may also like

2 Comments

  • Reply Daphne | Travelshot.nl

    Ik ben dol op Italië en dus ook op het prachtige Toscane! Heerlijk om daar je vakantie te vieren. Leuk overzicht heb je gemaakt 🙂

    27 juni 2016 at 10:18 pm
  • Leave a Reply

    CommentLuv badge