In Flanders fields the poppies blow
Between the crosses, row on row
That mark our place; and in the sky
The larks, still bravely singing, fly
Scarce heard amid the guns below.
We are the Dead. Short days ago
We lived, felt dawn, saw sunset glow,
Loved, and were loved, and now we lie
In Flanders fields.Take up our quarrel with the foe:
To you from failing hands we throw
The torch; be yours to hold it high.
If ye break faith with us who die
We shall not sleep, though poppies grow
In Flanders fields.Major John McCrae
Elk voorjaar, als de eerste klaprozen weer gesignaleerd worden, geeft het een soort van vreemde kriebel in mijn buik! Het tere felrode bloempje steekt prachtig af tegen de groene bermen en is voor mij het voorteken dat de zomer er aan komt! Toen ik in de Chianti in Toscane was, bloeiden ook daar de klaprozen volop, dus regelmatig zetten we de auto stil voor een klaproos-fotoshoot!
De klaproos is een hele fotogenieke bloem en wordt dan ook regelmatig in films gebruikt, zoals The Wizard of Oz, Atonement en nog andere films. Maar wist je ook deze feitjes al over de klaproos?
De klaproos bloeit tijdens de vroege zomer
Vaak komen in mei of juni de bloemen tot bloei, het liefst in droge, zanderige grond of in wegbermen. Vooral op plekken waar de bodem nog niet zo begroeid is, doen klaprozen het het best! Helaas bloeien ze niet zo gek lang dus geniet er van als je ze tegenkomt!
‘Poppy’
In het Engels wordt de mooie rode bloem een ‘poppy’ genoemd. Misschien afgeleid van de officiële naam van de klaproos: ‘papaver’? Hoe dan ook, het klinkt stukken leuker dan klaproos! Onze Vlaamse zuiderburen noemen de klaproos overigens ook wel ’toverkol’.
![Klaproos](https://www.ditisanne.nl/wp-content/uploads/2016/06/Klaproos_4.jpg)
Symbool van de Eerste Wereldoorlog.
Op de omgewoelde aarde tijdens de Eerste Wereldoorlog bloeide in Vlaanderen eigenlijk alleen nog maar de klaproos. De Canadese militaire arts John McCrae schreef het gedicht ‘In Flanders Fields’ en sindsdien werd de klaproos het symbool van de Eerste Wereldoorlog. De rode bloem met het zwarte hart wordt gedragen om de slachtoffers van de oorlog te gedenken.
Kom je in de regio van Ieper, dan zie je weliswaar weinig klaprozen meer (ondanks verwoede pogingen om weer klaprozenvelden in te zaaien), maar kom je het poppysymbool wel op veel plekken tegen waar het om oorlogsherinneringen gaat. Sommige fiets- en autoroutes hebben een het bloemetje als icoon, de kransen die gelegd worden zijn gemaakt van (nep)klaprozen en in alle souvenirwinkels liggen items met klaprozen.
![Gedicht In Flanders Fields](https://www.ditisanne.nl/wp-content/uploads/2024/05/wp-17149918486886146449522704206416.jpg)
De klaproos is geurloos…
…maar Kenzo gaf deze bloem een geur door in 2000 de geurenlijn ‘Kenzo Flower’ te introduceren. Op de doos én op de flacon staat een prachtige afbeelding van een klaproos. Op de website schrijft Kenzo: “A flower in the city, strong and fragile, singular. The poppy is scentless. KENZO invents it fragrance. A powdery floral with an inimitable signature.”
We love it!
Het zaad wordt gebruikt als maanzaad
De kleine zwarte zaadjes op maanzaadbrood zijn afkomstig uit de klaproos! Schud echter niet de eerste de beste rode klaproos leeg boven je brood want het maanzaad komt niet uit de bekende rode bloem, maar uit een andere papaver-variant. Naast maanzaad haalt men hier ook opium, morfine en heroïne uit!
![Klaproos](https://www.ditisanne.nl/wp-content/uploads/2016/06/Klaproos_3.jpg)
De klaproos sierde de achterzijde van het Canadese 20-dollarbiljet
Samen met het Canadese symbool, de maple leaf, stonden er in het verleden klaprozen op het Canadese briefgeld. Ook dit is gedaan als eerbetoon aan Canadese militairen, met een verwijzing naar het gedicht ‘In Flanders Fields’. Op oudere biljetten stond het gedicht zelf afgedrukt, later alleen de klaproos.
De klaproos is behoorlijk giftig voor honden en katten
Ze gaan er waarschijnlijk niet dood aan maar kunnen wel comateus worden, star in de verte blijven staren of juist hyperactief worden! Houd je huisdier dus wel een beetje uit de buurt van klaprozen!
De klaproos fotograferen
Als ik klaprozen zie, pak ik het liefst direct mijn camera er bij. Maar helaas, op een zonnige dag is het fotograferen van de bloem bijna kansloos want door de glanzende laag op de bladeren, worden de foto’s negen van de tien keer niet mooi door overbelichting. Zoek dus bij voorkeur een minder zonnige dag uit voor het fotograferen van klaprozen, óf ga ’s avonds tijdens het ‘gouden uurtje’ terug. Dan is de zon minder fel en heb je ook geen last van de weerkaatsing.
![Klaproos](https://www.ditisanne.nl/wp-content/uploads/2016/06/Klaproos_1.jpg)
Wat een leuk en informatief artikel over de klaproos! Ik wist niet dat deze bloem zo’n interessante geschiedenis had. De verschillende soorten en hun symboliek fascineren me. Bedankt voor het delen!