Follow me:
Amsterdam Private Jet vliegtuig

The Upside Down: Superleuk fotomuseum in Amsterdam

In 2020 werd in Amsterdam The Upside Down, het grootste ‘Instagram-museum’ van Europa geopend. Een museum vol prachtig aangeklede ruimtes waar je leuke, bizarre, mooie en grappige foto’s kunt maken. Een private jet, een Liquor 43-kamer, een ballenbad, een typisch Amsterdamse bakfiets en nog veel meer. Zorg dat je telefoon volgeladen is (of neem een fotocamera mee) en toffe foto’s zijn gegarandeerd!

Je vindt The Upside Down tegenover Amsterdam RAI. Bij binnenkomst worden ons de kluisjes en toiletten aangewezen. Daarna sluiten we aan in de rij om naar binnen te kunnen. Het publiek is voornamelijk ruim onder de dertig, maar her en der zijn er ook wat oudere bezoekers te vinden.

Na een korte uitleg betreden we eindelijk de kamers van het museum.

The Upside Down Amsterdam

Optische illusie en een heleboel foto’s

In de eerste kamers draait het vooral om optische illusie. We staan op een loopbrug waarbij het net lijkt of de brug naar links en rechts beweegt. Grappig om te zien maar ook een ervaring waar je behoorlijk draaierig van wordt. Snel maar weer door.

Na nog een paar kamers, belanden we in het leukste deel van het museum: een grote ruimte met allemaal foto-mogelijkheden. Er is een kauwgomballenautomaat waar je echt in kunt klimmen, een oude bakfiets met een typisch Amsterdams achtergrondje en, voor ons het hoogtepunt van The Upside Down, een groot ballenbad. Zo beland ik op mijn veertigste voor het eerst van mijn leven in een ballenbad!

The Upside Down Amsterdam

We lopen door de ene na de andere kamer en hebben enorm veel lol. Bij aankomst hebben we een QR-code meegekregen. Deze kunnen we steeds inscannen bij vaste camera’s in de diverse ruimtes. Zo kunnen we leuke groepsfoto’s maken, zonder dat we steeds iemand moeten vragen om een foto van ons te maken. Na afloop kunnen we de foto’s gratis downloaden vanaf een website.

The Upside Down Amsterdam

The Upside Down: Onze ervaring

The Upside Down is naar ons idee niet alleen voor giechelende Insta-tienermeisjes maar ook voor volwassenen een enorm grappige belevenis. In de diverse kamers hingen ook bordjes met theoretische uitleg over wat er te zien maar daar hebben wij niet veel van gelezen.

Het systeem met de QR-code scannen vonden we heel positief omdat we daardoor heel veel leuke groepsfoto’s konden maken.

We bezochten The Upside Down op zaterdagmiddag, aan het einde van de dag. We gingen om 17.00 uur naar binnen en het museum sluit om 20.00 uur. Desondanks was het nog behoorlijk druk waardoor je af en toe even een paar minuten op je beurt moet wachten.

Amsterdam

The Upside Down: Praktische tips

De beste praktische tip die ik dus voor The Upside Down kan geven is: ga niet midden op de dag in het weekend want dan is de drukte waarschijnlijk echt een belemmering. Bij voorkeur bezoek je het Instagram-museum dus doordeweeks, dan is het ongetwijfeld iets rustiger.

Zorg er voor dat je telefoon zo vol mogelijk zit. Ik begon op bijna 80% en had aan het einde nog 15% over. Het gaat bij The Upside Down echt over het maken van leuke foto’s dus zonder fotocamera bij de hand is het museum niet zo leuk en ben je er snel doorheen.

Het is handig om voorafgaand aan je bezoek alvast via Google Maps wat foto’s van The Upside Down te bekijken. Bezoekers hebben namelijk volop hun foto’s gedeeld, zodat je daar wat inspiratie uit kunt halen voor welke poses het leukst zijn. Ook zie je dan wat het effect is van elke kamer en hoe je de leukste foto’s maakt.

Na afloop (of voorafgaand) aan je bezoek kun je wat eten of drinken in het museumcafé dat naast de ingang zit. Ook dit is superleuk en in stijl gedecoreerd! Wij hebben het museumcafé niet bezocht dus ik kan niet beoordelen of het de moeite waard is.

The Upside Down vind je aan de Europaboulevard 5 in Amsterdam. Tickets kun je onder andere via deze link op GetYourGuide kopen. Je betaalt meestal iets minder dan op de reguliere website én ik ontvang van GetYourGuide een klein percentage van de aankoop. Win-winsituatie toch? 🙂

Andere tips voor Amsterdam

Wij bezochten The Upside Down tijdens een gezellig vriendinnenweekend naar Amsterdam. We verbleven in het nHow Amsterdam RAI Hotel, dat pal aan de overkant van The Upside Down ligt. Omdat het hotel ook naast de metro én naast het RAI-station ligt, was dit de perfecte uitvalsbasis voor Amsterdam. Ook de prijs viel alles mee: we betaalden € 70,- p.p. per nacht. Een ontbijtje erbij kost € 24,95 p.p. extra, maar dan heb je wel een enorm uitgebreid ontbijtbuffet op de 17e verdieping, mét een fantastisch uitzicht over Amsterdam!

nHow Hotel Amsterdam ontbijt
Ontbijtje met uitzicht bij het nHow Hotel!

Na afloop van ons bezoek aan The Upside Down gingen we uit eten bij Restaurant IJver, dat je in Amsterdam-Noord op de NDSM-werf vindt. Dankzij de metro waren we in een kwartier op Amsterdam-Centraal, vanaf waar de veerpont F4 ons naar de NDSM-werf bracht. Je kunt meer lezen over Restaurant IJver in mijn blogartikel over Amsterdam-Noord.

Daarnaast schrijf ik uitgebreid in dit blogartikel over mijn favoriete adresjes in Amsterdam.

Amsterdam
Amsterdam
Previous Post Next Post

You may also like

1 Comment

 • Reply Heidi

  Wat leuk is deze, hier in België heb je deze ook.
  Maar jammer genoeg nog niet heen geweest.
  Heidi onlangs geplaatst…Gaan wandelen in Puyenbroeck..My Profile

  11 maart 2023 at 11:52 am
 • Leave a Reply

  CommentLuv badge