‘Gelukkig hebben we de foto’s nog…’ Als een prachtige vakantie voorbij is, helpen de vakantiefoto’s vaak om de mooie vakantieherinneringen levend te houden. Zo keek ik afgelopen week op mijn Instagram weer eens door oude Instastory’s van onze reis door Argentinie en Chili. Leuk om al die mooie plekken weer te zien! Maar hoe maak je nu de mooiste vakantiefoto’s? In dit blog deel ik een paar tips rondom reisfotografie, zodat je met weinig moeite mooie foto’s maakt!
Zelf ben ik overigens geen echte fotografie-expert; ik heb geen fotocursussen gevolgd en bij technische begrippen als ‘brandpuntsafstand’ en ‘scherptediepte’ haak ik ook een beetje af. Ik fotografeer deels op gevoel, hoewel er wel een paar dingen zijn waar ik rekening mee houd. Vooral met sluitertijd, compositie en witbalans houd ik rekening en in dit blog leg ik uit wat ik daarmee bedoel!
Echter, iedereen kan mooie foto’s maken zodra je maar wat basisrichtlijnen volgt. En ook heb je geen peperdure fotocamera nodig voor mooie vakantiefoto’s, maar kun je tegenwoordig ook met een mobiele telefoon al prima fotograferen!
Welke camera voor reisfotografie?
Tijdens het reizen heb ik altijd mijn mobiele telefoon bij de hand, waarmee ik ook veel foto’s maak. Zelf heb ik een Samsung S10, maar ik zit al een tijdje te azen op de nieuwe Samsung S21. Deze Samsungtoestellen hebben als heel groot voordeel de prachtige groothoeklens. Daarmee kun je fantastisch landschappen fotograferen en ik maak hier dan ook regelmatig gebruik van. Ben ik op reis in een gebied waar ik mogelijk wilde dieren kan spotten, dan heb ik vaak de telelens op de Olympus-camera geschroefd en maak ik daarmee alleen tele-opnames. Mijn Samsungtelefoon gebruik ik dan voor landschapsfoto’s en foto’s waarbij ik niet hoef in te zoomen.
Een ander voordeel van de Samsung is de snelle processor, het grote scherm en het heldere beeld. Ideaal voor fotobewerking want snel even bijwerken in een zwaardere app zoals Lightroom is dankzij het mooie beeldscherm goed te doen. Zeker tijdens het reizen heb ik meestal geen laptop bij de hand maar wil ik wel graag vast wat foto’s op social media plaatsen. Ideaal om dat gewoon allemaal op mijn telefoon te kunnen doen. Bij de Samsung S21 is ook de camera nog verder verbeterd dus ik wil dit toestel graag aanschaffen!
Verder fotograferen we met een systeemcamera. Dit is een camera die tussen een spiegelreflexcamera en een compactcamera in zit. Je kunt bij een systeemcamera wel wisselen van lenzen (wat bij een compactcamera over het algemeen niet kan), maar de camera is wat lichter en beter hanteerbaar dan een spiegelreflexcamera. Wij zijn erg blij met onze Olympus EM-10 Mark III. Speciaal voor onze reis naar Zuid-Afrika hebben we er een 75-300 telelens bijgekocht, zodat we ook wilde dieren op grotere afstand nog kunnen fotograferen. Ideaal voor reisfotografie dus.
Omdat onze geheugenkaart wifi heeft, kan ik heel eenvoudig foto’s van de systeemcamera naar mijn Samsung versturen. Fijn tijdens het reizen want dan hoef ik niet te wachten tot ik thuis ben!
Zorg voor een rechte horizon
Dit is een tip waarmee je al heel snel een stuk mooiere foto’s krijgt. Ik zie regelmatig vakantiefoto’s voorbij komen met een scheef aflopende horizon, wat echt enorm afbreuk doet aan je vakantieplaatje.
Zelf heb ik wat moeite om een foto met een kaarsrechte horizon te fotograferen (vaak druk je de camera aan een kant iets naar beneden als je afdrukt). Sommige camera’s helpen je erbij door een raster te tonen zodat je makkelijk kunt zien of de foto recht is. Maar heb je een foto met scheve horizon of een ‘leeglopende zee’, gebruik dan een app om deze even recht te trekken.
Gebruik de ‘gulden snede’
De ‘gulden snede’ is iets wat je helpt met de compositie van je foto: wat zet je precies waar op je foto voor een zo natuurlijk beeld? De gulden snede is eigenlijk een lijnenspel zoals op onderstaande foto weergegeven.
Bij de compositie van je foto gaat het er om dat het onderwerp van je foto (of iets wat er echt uitspringt, zoals dit busje in de verlaten natuur) op een van de lijnen staat en bij voorkeur op een snijpunt.
Ook zorg ik er bijvoorbeeld vaak voor dat de horizon op mijn foto’s ongeveer op een derde van de foto staat en niet precies in het midden. Dat zorgt voor een natuurlijker beeld en je foto oogt direct wat professioneler.
Zorg voor een ‘voorgrond’
Sommige landschapsfoto’s kunnen wat kaal ogen als je alleen maar een weidse vlakte fotografeert zonder dat er iets is wat je aandacht trekt. Zoek daarom bij dergelijke foto’s naar een voorwerp dat als voorgrond kan dienen.
In landschapsfotografie kan dat vaak een boom of struik zijn of zet bijvoorbeeld je reisgenoot op de foto. Dat zorgt er voor dat de foto niet saai wordt en het landschap beter tot zijn recht komt.
Ga voor het gouden uurtje
Het uur na zonsopgang en het uur voor zonsondergang worden allebei het ‘gouden uur’ genoemd. Dit heeft te maken met het zachtere licht dat er op dat moment is. Midden op de dag zijn schaduwen vaak heel donker door het felle licht en krijg je foto’s met enorm veel contrast. ’s Ochtends vroeg en ’s avonds laat is het licht vaak wat zachter en warmer.
Zelf geef ik vooral de voorkeur aan zonsopgang, hoewel ik absoluut geen ochtendmens ben. Omdat de meeste mensen zich ’s ochtends lekker nog eens omdraaien, is het daarom vaak heel rustig in de natuur. Je hebt dan bijvoorbeeld meer kans om wilde dieren te spotten, omdat ze nog niet verjaagd zijn door andere mensen. Ook fotogenieke straatjes in drukke steden heb je in de vroege ochtend vaak voor jezelf.
Witbalans
Witbalans is ook een technisch woord in de fotografie. Simpel gezegd betekent het hoe warm de kleuren op je foto zijn. Witbalans wordt gemeten in de waarde Kelvin. Een hogere Kelvin-waarde betekent een warmere foto.
Mijn Olympuscamera heeft al een aantal presets die ik makkelijk in kan stellen. Zo heb ik vaak de camera op de preset ‘Schaduw’ staan omdat je daarmee net wat warmere foto’s krijgt. Let wel goed op of de kleuren nog geloofwaardig zijn, anders ben je na afloop heel druk met nabewerken om dat terug te draaien.
Sluitertijd
Ook met de sluitertijd van je camera kun je spelen waardoor je foto’s met een bepaald effect kunt maken. Zo stel ik altijd een korte sluitertijd in als ik een waterval fotografeer, omdat ik het mooier en natuurlijker vind als je echt de waterdruppels in detail ziet. Er zijn echter ook natuurfotografen die juist een hele lange sluitertijd instellen zodat je een apart, beetje zijde-achtig effect krijgt.
Ook in een drukke stad kun je met een lange sluitertijd op een artistieke manier rijdende auto’s fotograferen zodat je een mooi lijnenspel krijgt.
Bij de Samsung S21 (en ook de S10) kun je ook heel veel settings handmatig instellen (zoals sluitertijd). Ook zonder dure camera kun je dus een beetje spelen met sluitertijd.
Foto’s nabewerken
Hoewel ‘fotoshoppen’ vaak een negatieve klank heeft, bewerk ik toch altijd de foto’s even iets na. Vaak gaat het alleen om het rechttrekken van de horizon maar meestal ook om de foto wat helderder te maken. Ik heb namelijk gemerkt dat de foto’s soms net wat minder helder zijn dan het daadwerkelijk was, alsof er iets een waas over de foto ligt.
Ik gebruik de app en het bijbehorende programma Lightroom, waarmee ik heel makkelijk de foto’s kan bewerken. Soms moet ik ook even een randje van een foto afsnijden om de compositie wat te verbeteren. Bij reisfotografie heb je namelijk niet altijd de tijd om uitgebreid naar je compositie of belichting te kijken en moet je soms snel een foto maken voordat je onderwerp alweer verdwenen is.
Natuurlijk zijn er nog veel en veel meer tips voor reisfotografie. Op deze website vind je bijvoorbeeld nog veel meer reisfotografie-tips, ook voor specifieke onderwerpen zoals skylines of bergen. Maar met de eenvoudige stappen uit dit blogartikel worden je vakantiefoto’s al snel een stuk mooier!
Geef een reactie