Schuin onder Portugal, een stukje boven de Canarische Eilanden, ligt het ‘bloemeneiland’ Madeira. We brachten bijna twee weken op dit eiland door en maakten heel wat kilometers in onze huurauto. Eind augustus, begin september zagen we toch nog de nodige fleurige bloemen bloeien, hoewel er in het voorjaar nog veel meer bloeit. We begrijpen tenminste goed waarom het eiland deze bijnaam kreeg! In dit blog deel ik mijn tips voor de bezienswaardigheden, wandelingen, uitzichtpunten en andere highlights: kortom, volop tips voor een Madeira vakantie!
Wat vind je nog meer op Madeira? Ik vind zelf de afwisseling op het eiland heel mooi! Aan de zonnige zuidkant vind je het hoofdstadje Funchal. Rijd je vanaf daar via het binnenland naar de noordkust, dan verandert het landschap voortdurend. Groene bergtoppen, vaak omfloerst met mistflarden, maken even later plaats voor een weelderige begroeiing met talloze hortensia’s, varens, palmbomen en eindeloos veel laurierbomen.
Je kunt prachtig wandelen tijdens je vakantie op Madeira, vooral langs de zogenoemde ‘levada’s’: kunstmatig aangelegde irrigatiekanalen. Ga je naar de ruige oostkust van Madeira, dan tref je op de ruige landtong Sao de Lourenco weinig begroeiing maar wel fantastische uitzichten op de kliffenkust aan.
Ik werd enorm positief verrast door Madeira en deel dan ook graag mijn 20 favorieten op het eiland met je. Wat kun je er allemaal zien en doen en waar vind je toffe adresjes?
1. Bezoek het stadje Funchal
Er zijn zoveel tips voor Funchal dat ik daar binnenkort nog wel een uitgebreid blog aan zal besteden. Funchal is een heel gezellig en mooi stadje, dat direct aan de Atlantische Oceaan ligt. De lange boulevard heeft wel iets van Barcelona weg, al liggen er bij Funchal geen zandstranden aan de boulevard.
Bezoek zeker de Mercado dos Lavradores, de oude foodmarket van Funchal. Tegenwoordig weliswaar behoorlijk toeristisch, maar het is toch bijzonder om de zwarte degenvissen op de tafels van de vismarkt te zien liggen. Binnen vind je talloze fruitstalletjes en in de smalle gangetjes zitten meer toeristenwinkeltjes.
Vanuit de markt loop je zo de Rua de Santa Maria in: een smal straatje in het oude centrum van Funchal. Bijzonder in dit straatje zijn vooral de prachtig beschilderde voordeuren: heel tof! ’s Avonds is het in dit straatje ontzettend druk met toeristen die een plekje zoeken bij één van de talloze restaurants in de Rua de Santa Maria. Naar ons idee iets té druk dus we zijn hier niet vaak geweest.
Drink zeker een poncha of een nikita (de traditionele drankjes van Madeira) bij Rei da Poncha, een heel tof adresje. Bezoek zeker de Igreja do Colégio en wel om drie redenen: om het schitterende plein voor de kerk te bewonderen, om je te verbazen over de glitter binnen in de kerk (een beetje kitsch naar mijn idee) en om de toren te beklimmen voor een prachtig uitzicht over Funchal!
Lunch in de haven van Funchal of drink wat op de terrassen van Café do Teatro of het naastgelegen Ritz, beiden aan de fraaie Avenida Arriaga, waarna je door de fleurige Jardim Municipal do Funchal wandelt. Of stap jaren terug in de tijd bij het retro warenhuis Bazar do Povo!
’s Avonds kan ik je de binnentuin van Jardim da Carreira aanbevelen: een heel tof adresje waar je een prima driegangendiner voor € 11,00 krijgt!
2. Camara de Lobos
Iets verderop aan de kust ligt Camara de Lobos: een klein vissersplaatsje wat echt de moeite waard is. We hadden dit bijna overgeslagen, maar op de laatste dag besloten we hier te lunchen. En werden op slag verliefd! In de besloten baai dobberen de vissersbootjes, die ’s avonds de zee opgaan. Rondom het haventje en in de smalle straatjes van Camara de Lobos vind je leuke terrasjes en restaurantjes.
Het stadje is fleurig versierd en je ziet hier wel de nodige toeristen, maar we begrijpen waarom. Een heel sfeervol plaatsje!
3. Bezoek het kustplaatsje Ponta do Sol
Volg je vanuit Camara de Lobos de zuidkust verder naar het westen van Madeira, dan kom je vanzelf langs Ponta do Sol. Er zijn diverse redenen waarom je hier even moet stoppen!
Allereerst is het plaatsje zelf alleraardigst, met gezellige beachbars aan het strand. Op het (kiezel)strand zelf liggen houten planken waar je op kunt zonnebaden en je kunt hier ook in zee zwemmen. Aan de oostkant van de baai kun je op de betonnen pier lopen zodat je goed ziet hoe het water hier omhoog spat tegen de rotsen.
Als je vertrekt aan de westkant van Ponta do Sol en je door de tunnel van de ER101 rijdt, kom je direct na de tunnel een oude brug tegen. Parkeer hier de auto, steek de brug over en aan de overkant vind je een hele prachtige natuurlijke ‘arch’. Ik heb fantastische foto’s gezien van iemand die hier met zonsondergang was en een prachtig effect creëerde dankzij de arch.
Vervolg je de ER101 nog verder richting Madalena do Mar, dan passeer je vanzelf de waterval die zich uitstort op de weg. Er staan meestal wel auto’s of groepjes toeristen te wachten om een fotootje te maken van deze bijzondere waterval. En het is inderdaad erg grappig om met de auto er onderdoor te rijden.
In dit deel van Madeira vind je talloze bananenbomen: goed opletten of je de groene bananentrossen er aan ziet hangen!
4. Zwem in de natuurlijke baden van Porto Moniz
Aan de noordwestkant van Madeira vind je het plaatsje Porto Moniz, dat vooral bekend is vanwege de natuurlijke baden: zwembassins die gevuld zijn met zeewater. Ooit bedoeld om te vissen, maar nu zijn het populaire zwembaden voor toeristen.
Je kunt hier op twee plekken zwemmen, meer naar links zitten de grotere, betaalde ‘piscinas naturais’. Wij hebben zelf voor de gratis baden gekozen, die er naar ons idee mooier (en natuurlijker) uitzagen. Het is een hele toffe ervaring om hier te zwemmen!
Na afloop kun je op het terrasje van het Pocas Café wat eten. Toen wij er waren kwam de bediening flink wat handjes tekort dus alles duurde erg lang, maar hopelijk is dit incidenteel.
Breng je langere tijd door in de piscinas naturais, dan kun je wellicht wel beter voor de betaalde baden kiezen want daar lijkt meer ruimte te zijn om te zonnebaden.
5. Houd een fotosessie bij het Posto Florestal Fanal
Rijd je vanaf Porto Moniz het binnenland in via de ER209 (vergeet niet om eerst nog even te stoppen bij de indrukwekkende rotspartijen bij Ribeira de Janela!), dan kom je even later bij het Posto Florestal Fanal. In dit gebiedje vind je echt prachtige oude laurierbomen, die door de jaren heen grillig gevormd zijn.
Er schijnt heel vaak mist tussen de bomen te hangen; op de dag dat wij er waren was het juist zonnig met daarna een klein buitje regen, maar geen mist… Desondanks vond ik het een hele toffe ervaring om hier rond te lopen! Het Posto Florestal Fanal heeft iets mysterieus en is ontzettend geschikt om mooie foto’s te maken. Verbaas je dus niet als je hier meisjes in knalrode baljurken rond ziet lopen: je moet er natuurlijk zelf ook een beetje Instagrammable uitzien!
6. Zwemmen bij Seixal
Iets verderop aan de kust ligt het kustplaatsje Seixal. Ook in Seixal vind je natuurlijke zwembaden. Ideaal om te relaxen tijdens je Madeira vakantie.
Wij zijn naar het strandje aan de oostkant van Seixal gereden: bij de Clube Naval do Seixal. Hier vind je een leuk terrasje met strandstoelen waar je van een dagje zon kunt genieten. Je vindt hier ook een zandstrandje; weliswaar met zwart zand maar het zag er toch heel aantrekkelijk uit voor een stranddagje.
7. Slenter door São Vicente en bezoek het kapelletje op de berg
Nog iets verderop ligt het schilderachtige plaatsje São Vicente. Het is een heel klein plaatsje maar als je er toch langskomt, neem dan zeker even de moeite om hier te stoppen! Prachtige straatjes in het oude centrum: echt erg mooi. Wij hadden helaas net in Seixal geluncht dus moesten de verleidelijke terrasjes hier laten schieten, maar je kunt hier prima in het zonnetje wat eten of drinken.
Rijd ook een stukje omhoog naar de Capelinha de Nossa Senhora de Fátima. Een heel klein kapelletje boven op een heuvel, vanaf waar je een fantastisch uitzicht hebt over São Vicente en omgeving. Je kunt langs de weg parkeren en neemt dan het laatste stukje de trappen omhoog. Zeker doen!
8. Wandelen: PR6 Levada das 25 Fontes
Dit is één van de populairste wandelingen van Madeira, maar hij is ook zeker de moeite waard! Eerst wandel je naar een uitzichtpunt waar je twee watervallen boven elkaar naar beneden ziet storten. Daarna volg je het pad langs een levada naar een poel diep in het bos, waar talloze stroompjes (25 dus, maar soms zijn het er meer of minder) in uitkomen. Let op, want deze omschrijving is anders (en leuker) dan de standaard wandeling!
Wij parkeerden op deze parkeerplaats langs de ER110. Vanaf daar volg je gewoon de bordjes en het asfaltweggetje naar beneden, naar Casa de Rabaçal. Vervolgens volg je de route naar de Risco waterval. Dit betekent dat je 800 meter van de eigenlijke route naar de Levada das 25 Fontes afwijkt, maar dit is het zeker waard. Als je de waterval bewonderd hebt, loop je terug en volg je de trap naar beneden naar de levada.
Het pad langs de levada is soms heel erg smal en het kan vrij druk zijn met wandelaars, dus zorg dat je echt vroeg op de dag aan deze wandeling begint. Uiteindelijk bereikt de levada de poel met de 25 watervalletjes: een mooie plek om even te pauzeren en wat te eten en te drinken!
Op de terugweg blijf je de levada volgen. Op een gegeven moment gaat de route naar Casa de Rabaçal links omhoog, maar dit negeer je en volg gewoon de levada totdat je bij een grot aankomt. Dit is echter geen grot maar een hele lange tunnel! Trek voordat je naar binnen gaat even een trui of jasje aan want het is fris binnen. Je hebt hier ook een zaklamp (bijvoorbeeld van je telefoon) nodig want in de tunnel is het aardedonker!!
Aan de andere kant van de tunnel volg je het pad rechtdoor langs het huisje (op de bordjes aangegeven met iets als ‘caldeira’). Je loopt nu door een mooi stukje bos en komt even later op de ER211 uit, waar een klein parkeerplaatsje is. Ben je met OV, dan kun je hier een taxi laten komen (taxichauffeurs kennen deze plek); staat je auto boven op de parkeerplaats, dan loop je de laatste 2,5 kilometer langs de rustige ER211 omhoog. Een heel steil stukje, maar het alternatief zou het even steile (of nog steilere) asfaltweggetje vanaf het Casa de Rabaçal zijn. En dan heb je op deze alternatieve route een mooier uitzicht!
9. Wandelen: PR27 over de Paul de Serra hoogvlakte
Een totaal andere (en wat relaxtere) wandeling is de nieuwe wandeling PR27. Deze staat nog niet uitgebreid vermeld op wandelsites en het is hier dan ook heerlijk rustig. Deze wandeling leidt je over de bijzondere Paul de Serra hoogvlakte en tijdens de route heb je echt waanzinnig mooie uitzichten! Weliswaar staan er overal windmolens maar ergens vond ik dit ook wel wat fascinerends hebben.
Je parkeert langs de ER110 bij Bica da Cana, vanaf waar de wandelroute aan de westkant van de weg start. Hier staat een groot wandelbord en het is dan ook een goed gemarkeerde route. Het eerste stukje is een beetje een saai pad dat uiteindelijk naar één van de grote windmolens leidt. Vanaf daar wordt het een smal voetpad over de hoogvlakte.
De kans is groot dat je onderweg een kudde koeien tegenkomt: houd afstand van de dieren!
Op driekwart van de route denk je even dat je een prehistorisch dorp ziet liggen, maar dit is een schaapscheerderskraal, die nog tot ca. 20 jaar geleden gebruikt werd. Interessant om het informatiebord er over te bekijken.
De PR27 eindigt een stukje verderop op de ER110 en het laatste stukje loop je dus langs de weg terug naar de auto.
10. Lunchen op de Encumeada-pas
De Encumeada-pas is echt een schitterende pas die vanaf het dorpje Serra de Agua naar de Paul de Serra hoogvlakte loopt. Onderweg heb je echt waanzinnig mooie uitzichten over het gebergte midden op Madeira. Wat een prachtige autoroute is dit!
Op de plek waar de ER228 uitkomt op de ER110 vind je het restaurantje Boca Da Encumeada: een soort snackbar met een terrasje dat uitkijkt op het dal. Hier kun je voor een habbekrats wat eten of drinken terwijl je van het uitzicht geniet.
11. Bewonder het uitzicht op het dorpje Curral das Freiras
Het dorpje Curral das Freiras in het zogenoemde ‘Nonnendal’ ligt heel idyllisch in een groen dal verscholen. Ooit vluchtte een groepje nonnen uit Funchal voor aankomende piraten naar dit dal en hielden zich hier (met succes) verborgen.
Vanaf Miradouro Eira do Serrado heb je echt een fantastisch uitzicht op het nonnendal en het dorpje. Het is wel een toeristisch punt, met een hotel, terras en souvenirshop er bij en een gigantisch uitzichtsplatform.
Als je vanaf het Miradouro Eira do Serrado terugrijdt, vind je al vrij snel een afslag naar links. Sla deze weg in en je komt op een prachtige slingerende route die uiteindelijk richting Pico do Arieiro gaat. Na zo’n 2,5 kilometer vind je de Miradouro do Paredão aan je linkerhand. Dit is een veel rustiger uitzichtpunt met ook een prachtig uitzicht op Curral das Freiras en de omliggende bergen.
12. Beklim eenvoudig de Pico do Arieiro
De top van de Pico de Arieiro, een van de hoogste bergen van Madeira, is heel eenvoudig te bereiken: met de auto! Vlak onder de top is een groot parkeerterrein, een restaurant en een souvenirshop. Ook voor de Pico do Arieiro geldt dat het verstandig is om op tijd weg te gaan want het wordt hier al snel heel druk! Bovendien vormen zich in de loop van de ochtend vaak wolken dus is het zeker de moeite waard om hier vroeg te zijn. De Pico do Arieiro is ook een hele populaire plek om de zonsopkomst te spotten!
Vanaf het uitzichtsplatform bij de parkeerplaats heb je een prachtig panoramazicht over het bergachtige binnenland van Madeira. Ik kan je echter aanraden om vanaf hier een stukje verder te lopen, naar de Miradouro do Juncal. Hier is het een stuk rustiger dan op de top van de Arieiro en het uitzicht is grandioos! Terug is een inspannende klim maar zeker de moeite waard!
13. Wandel naar een uitzichtspunt in Parque Nacional Ribeiro do Frio
Als je vanaf de Pico do Arieiro verder naar de noordkant van het eiland rijdt, kom je vanzelf door Parque Nacional Ribeiro do Frio. Hier vind je talloze laurierbomen: een prachtige omgeving voor een korte wandeling.
Als je parkeert langs de ER103 waar op Google Maps ‘PR11 Vereda dos Balcões’ staat (hier dus), begint daar de korte wandeling naar uitzichtpunt Levada dos Balcões. De wandeling zelf is al mooi (wel druk!): je loopt grotendeels langs een levada, door het groene bos. Het pad is nagenoeg vlak dus hier geen lastige klimmetjes of afdalingen.
Op het uitzichtpunt heb je een fantastisch uitzicht over de omliggende bossen! Toen wij er waren hing er heel veel mist maar dat maakt de bossen alleen maar extra bijzonder. Een leuke wandeling om tussendoor te doen; je bent met een uurtje weer terug bij de auto dus het kost je niet veel tijd.
14. Bekijk de traditionele huisjes in Santana
Vervolg je de weg, dan kom je uit in het dorpje Santana. Dit is vooral een toeristentrekker vanwege de traditionele huisjes die hier nog staan.
Zelf zijn we er niet gestopt, maar met de auto kwamen we er wel langs. Ze zien er heel fleurig uit en staan ook nog eens op alle souvenirs van Madeira dus je moet ze natuurlijk wel even gezien hebben!
15. Lunchen met een waanzinnig uitzicht bij Quinta do Furão
Quinta do Furão is een oud landhuis dat op een hele mooie plek ligt. Verwacht geen klein, rustiek restaurantje want dit is een behoorlijk populaire plek maar wij begrijpen wel waarom! Vanaf het zonnige terras van het restaurant heb je een fantastisch uitzicht over de kliffen aan de noordkust.
Het eten is niet goedkoop maar wel lekker (en veel!) en voor dit uitzicht willen we graag wat extra’s betalen. Quinta do Furão is ook een hotel en hoe tof moet het zijn om met dit uitzicht wakker te worden?
Een heel mooi plekje en absoluut een leuke plek om te lunchen of te dineren!
16. Wandelen bij Ponta de São Lourenço
De kale, rotsachtige landtong aan het oostkust van Madeira is een wereld van verschil met het weelderige, groene van de rest van het eiland. Toch kan ik absoluut aanraden om hier een wandeling te maken!
De wandelroute PR8 brengt je vanaf de parkeerplaats bij Ponta de São Lourenço naar het oude boerderijtje Casa do Sardinha, zo’n 3 kilometer verderop. Hier is nu een klein restaurantje in gevestigd waar je een verfrissend drankje kunt bestellen. Dat gaat er wel in na een uur lang in de brandende zon gelopen te hebben! Op Ponta de São Lourenço is weinig schaduw te vinden, maar de uitzichten zijn wel fenomenaal hier! Elke keer krijg je weer mooie doorkijkjes op ruige kliffen en beschutte baaien en dat allemaal met het mooie azuurblauwe water.
We hebben drie wandelingen tijdens onze Madeira vakantie gemaakt maar deze was bij mij wel favoriet! Het pad is niet altijd even gelijk dus wij hebben veel gemak gehad van onze wandelstokken: zeker een aanrader!
17. Buiten de gebaande paden op Madeira: bezoek het dorpje Camacha
Toegegeven, het is niet zonder reden dat je in Camacha weinig toeristen ziet. Echt veel is er in dit dorpje niet te beleven, maar toch vonden wij het erg leuk om hier even naartoe te gaan. Het is een heel rustig dorpje in de heuvels. Ooit kwamen hier flink wat toeristen naar Cafe Relogio, waar rieten manden geproduceerd en verkocht werden. Tegenwoordig is Cafe Relogio gesloten (als je door de ramen gluurt, zie je de talloze rieten producten nog netjes in de schappen liggen); ik denk dat de COVID-crisis hen de das om heeft gedaan.
Het pleintje Largo da Achada wordt momenteel (zomer 2021) uitgebreid gemoderniseerd. In een hoek van het plein is nu een soort indoor marktje gebouwd, waar je nog wel wat wilgen manden en andere rietproducten kunt kopen.
18. Kijk door het glazen platform van Cabo Girão naar beneden op de kliffen
Ik moet eerlijk zeggen dat ik hier wat minder lyrisch over ben dan veel andere reisbloggers en reisgidsen. Het is een grappige plek om te bezoeken omdat dit glazen platform een paar honderd meter boven de kliffen uittorent en je zo wel een goed idee krijgt hoe hoog de kliffen zijn. Dit zijn namelijk een van de hoogste kliffen van de wereld dus toch wel bijzonder om daar bovenaan te staan. Ook heb je vanaf hier een mooi uitzicht over de zuidkust van Madeira.
Bij de ingang zijn draaihekjes, maar toen wij aankwamen stonden deze open en mocht je gewoon gratis doorlopen. Bij het uitzichtpunt is een souvenirwinkel en een eetgelegenheid.
19. Maak een dagtocht tijdens je Madeira vakantie naar de Ilhas Desertas
Dit kan ik je absoluut aanraden! Niet omdat de Ilhas Desertas zo ontzettend bijzonder zijn (hoewel het er heel mooi is), maar omdat dit een van de weinige dagtochten per boot is. De meeste wildlife-boottochten duren namelijk maar zo’n 2,5 – 3 uur en zijn dan ook zonder lunch.
Het is zo’n 2,5 uur varen naar de eilanden, dus je kunt heerlijk relaxen in het zonnetje. Bij de eilanden aangekomen kun je lekker zwemmen in de baai, terwijl er een smakelijke lunch klaargemaakt wordt. Daarna word je met kleine bootjes naar het eiland gebracht, waar je uitleg krijgt over de natuur op deze verlaten eilanden. Vervolgens vaar je terug naar Funchal, waarbij je, als je geluk hebt (dat hadden wij helaas niet) nog de zeldzame monniksrobben te zien krijgt die rond de eilanden leven.
Onderweg is de kans heel groot dat je groepen dolfijnen tegenkomt. Tijdens onze boottocht hebben we ’s ochtends een kleine walvis gezien en op de terugweg diverse tuimelaars en gevlekte dolfijnen. Heel tof! De schipper heeft ook nog de fontein van een walvis in de verte gezien, maar helaas hebben wij die even gemist…
In dit blogartikel over de Ilhas Desertas vertel ik uitgebreid over deze mooie boottrip!
20. Bezoek het graf van de laatste keizer van Oostenrijk
In Monte, de luxe villawijk boven Funchal, vind je de kerk Igreja Paroquial de Nossa Senhora do Monte. Hier vind je het graf van keizer Karel I van Oostenrijk, de laatste keizer van Oostenrijk-Hongarije. De arme man werd halverwege de Eerste Wereldoorlog keizer, verloor twee jaar later de oorlog en werd in 1921 verbannen naar Madeira. Daar stierf hij een jaar later aan een longontsteking.
De Igreja Paroquial de Nossa Senhora do Monte ligt heel mooi gelegen op de heuvel Monte en vanaf hier heb je een prachtig uitzicht over Funchal en de Atlantische Oceaan.
Net onder de kerk vertrekken de toboggans, de rieten manden die voortgeduwd worden door twee ‘carreiros’: mannen van een eeuwenoud gilde die deze sleetjes voorttrekken. Ook kun je de botanische tuinen van Monte Palace bezoeken; iets wat wij wel op ons lijstje hadden staan maar uiteindelijk niet meer hebben gedaan.
Accommodatie op Madeira
Wij verbleven in het waanzinnig mooie 5* hotel Quinta Mirabela; een voormalig landhuis in Monte dat omgebouwd is tot hotel. Het is een klein boutique-hotel met zo’n 25 kamers, die allemaal uitzicht op zee hebben. Ook vanaf het zonneterras en het zwembadgedeelte heb je een schitterend uitzicht.
Het hotel is heel modern ingericht, heeft prachtige ruime kamers en allerlei luxe faciliteiten zoals een wellness, een fitnessruimte, een shuttleservice naar het centrum van Funchal en een uitstekend restaurant. Elke ochtend staat er een uitgebreid ontbijtbuffet voor je klaar maar je kunt ook nog omelet, fried eggs of pannenkoeken klaar laten maken. Het personeel doet echt hun uiterste best om aan je wensen tegemoet te komen en we voelden ons hier echt enorm in de watten gelegd!
Het enige nadeel is dat het een paar kilometer bij het centrum vandaan ligt; wil je ’s avonds in Funchal eten dan ontkom je er niet aan om een stukje te rijden (of de bus te nemen).
Ik vond het echt een heerlijk hotel om te verblijven en kan het absoluut aanraden! Overigens heeft Sunweb een hele aantrekkelijke aanbieding van dit hotel in combinatie met een huurauto. Daarmee ben je een stuk voordeliger uit dan wanneer je het los boekt.
Het eerlijke plaatje: heeft een Madeira vakantie ook nadelen?
We zijn geen marketingsite en zijn dus ook graag eerlijk over een reisbestemming. Hoewel ik Madeira echt een fantastische bestemming vind, laat ik ook eerlijkheidshalve de minpuntjes zien.
- Houd er rekening mee dat je op Madeira geen idyllische goudgele zandstranden vindt. De meeste stranden zijn kiezel- en rotsstrandjes en als je al een zandstrandje vindt, is het meestal van het zwarte vulkaanzand. Misschien is dit de reden dat je ook gemiddeld wat minder families met kleine kinderen op Madeira vindt, hoewel een hotel met een zwembad ook heel fijn kan zijn.
- Voor de wat minder dappere autorijder is Madeira nogal…intens. De smalle weggetjes, zeker in Funchal, kunnen soms extreem steil zijn dus je moet wel je hellingproof goed beheersen! Desondanks is het een fantastisch eiland om met een huurauto te verkennen!
- Wat ik zelf een nadeel vond bij de wandelingen op Madeira, is dat de meeste officiele wandelroutes geen looped walks zijn: geen rondwandelingen dus. De meeste hikes beginnen op punt A en eindigen bij punt B, waarbij je óf dezelfde route terug moet lopen, óf vervoer moet regelen in de vorm van openbaar vervoer en/of taxi’s. Op nagenoeg het hele eiland zagen we wel bushaltes staan dus je komt ongetwijfeld op veel plekken met de bus.
- We bezochten Madeira aan het einde van de zomer (augustus/september). Wat ons opviel was dat de dag ’s ochtends zonnig en met een blauwe lucht begon, maar dat halverwege de dag steeds meer wolken gevormd werden op het bergachtige middengedeelte van Madeira die vervolgens richting zee dreven. De temperatuur bleef vaak prima (soms een beetje benauwd maar altijd wel lekker warm), maar zoek je een bestemming waar het elke dag gegarandeerd de hele dag strakblauw is, dan is een Madeira vakantie waarschijnlijk niet wat je zoekt.
Ondanks deze puntjes vond ik onze Madeira vakantie echt geweldig! Vooral het afwisselende karakter van het eiland vond ik heel tof!
Nog wat algemene tips voor een Madeira vakantie
De algemene voertaal in Madeira is Portugees maar bijna iedereen spreekt goed Engels. Borden en aanwijzingen staan wel in het Portugees vermeld. Wij hebben er niet echt last van gehad dat we geen Portugees spraken.
Het is zeker aan te raden om een huurauto te boeken. Hoewel er veel bussen rijden, ben je met een auto het flexibelst om de kleine weggetjes op te zoeken en over het eiland te touren. Het is zeker een aanrader om een auto te huren bij Sunnycars. Met alle smalle weggetjes en steile heuvels op Madeira is het erg prettig om een all-inclusive huurauto te hebben (waarbij je ook geen eigen risico hebt). Je leest in dit blogartikel alles over het maken van een roadtrip op Madeira.
Tijdens onze reis maakte ik gebruik van deze Ontdek-reisgids van Madeira; een ideale reisgids omdat deze handige plattegronden in het boekje heeft. De gids heeft hele goede tips en zelfs een losse uitvouwbare kaart van Madeira, die we als wegenkaart konden gebruiken.
Janet zegt
Ik wil heel graag eens naar Madeira, het lijkt me een prachtig eiland! Vooral die mooie uitzichten… dat wil je toch!!
Anne zegt
Kan het absoluut aanraden! Het stond al jarenlang op mijn wishlist dus heel tof om nu gezien te hebben!
Linda zegt
Wauw wauw wauw! Wat fantastisch mooi zeg. Ik wil hier echt heen! Dat uitzicht bij Pico de Arieiro lijkt me zo gaaf, goede tips om vroeg in de ochtend te komen. Maar ook de kust en die wandelingen in de bergen spreken mij enorm aan. En dat mooie zwembad met uitzicht
Anne zegt
Jaaa, Madeira is echt prachtig! Ik vond het zo mooi en afwisselend! En denk dat we echt één van de mooiste hotels van Madeira hadden!! ?
Raïssa zegt
Ik zou heel graag een keer naar Madeira willen. Lijkt me echt een prachtig eiland. Bedankt voor de tips. De natuurlijke baden van Porto Moniz en de wandeling naar de watervallen lijken me wel wat.
Anne zegt
Zeker de moeite waard, ik kan het aanraden!
Marcella zegt
Wauw, wat is de natuur daar rauw, prachtig en heerlijk! Madeira staat al vele jaren op mijn wishlist en nu we een hond hebben zullen we minder vaak vliegen. Toch vind ik de ideale bestemming om er eens zonder hond tussenuit te piepen! Jouw artikel sla ik op!
Anne zegt
Ja, ik snap dat het met een hond niet zo handig is om te vliegen. Maar Madeira is echt een aanrader, ik vond het prachtig!
citytripbestemming.be zegt
Dank voor de tips. Lijkt me een prachtig eiland