Follow me:
Stadswandeling Funchal

Stadswandeling Funchal: De leukste adresjes en bezienswaardigheden!

Funchal is de hoofdstad van het Portugese ‘bloemeneiland’ Madeira. Het gezellige stadje met een koloniale uitstraling ligt aan de zonnige zuidkant van het eiland. Je vindt hier leuke straatjes, toffe hotspots, interessante bezienswaardigheden en een prachtig uitzicht over de Atlantische Oceaan. Deze stadswandeling brengt je langs de highlights van Funchal!

Funchal is niet zo’n groot stadje dus in een dag kun je makkelijk het hele centrum zien. Wil je echt uitgebreid musea bezoeken, dan heb je natuurlijk meer tijd nodig.

Even in vogelvlucht de geschiedenis van Funchal: in 1424 werd het stadje gesticht door João Gonçalves Zarco, vijf jaar nadat Madeira ontdekt werd door Hendrik de Zeevaarder. Al snel werd Funchal een belangrijke tussenstop voor schepen die vanuit Portugal naar Indië en Amerika voeren en wordt het een levendige handelsstad. Er wordt suiker geproduceerd en later de bekende Madeirawijn. Madeira is in de afgelopen eeuwen in Spaanse en in Engelse handen geweest, maar wordt in 1976 weer Portugees.

Stadswandeling Funchal

We beginnen onze stadswandeling door Madeira bij de fleurige Jardim Municipal do Funchal en eindigen bij het CR7 Museum, waar fans van Ronaldo (of van voetbal) natuurlijk even op de foto willen met het standbeeld van Ronaldo.

Download hier de route in pdf, zodat je deze makkelijk geprint of op je mobiel mee kunt nemen. De nummers in de routebeschrijving corresponderen met de omschrijving in dit blog.


Stadswandeling Funchal
Jardim Municipal

1. Jardim Municipal do Funchal

De stadstuin Jardim Municipal is een schitterend aangelegde tuin waar je talloze fleurige bloemen vindt. Het park wordt goed onderhouden en is een heerlijke plek om doorheen te lopen. Of je strijkt neer op het terrasje van de kiosk in de noordwesthoek van het park voor een verfrissend drankje.


Hotspots op Madeira
Kiosk in het Jardim Municipal do Funchal

2. Café do Teatro

Ik vond zelf de terrassen van Café do Teatro en het naastgelegen The Ritz echt superleuk en heb hier dan ook diverse keren gezeten. De terrassen zijn prachtig gelegen aan de brede en stijlvolle Avenida Arriga. Vanaf de terrassen kijk je uit op de Jardim Municipal. Bij Café do Teatro hebben ze heerlijke pastel de nata, de typisch Portugese custardgebakjes.

Let bij The Ritz ook op de schitterende tegeltjes aan de gevel.


Hotspots in Madeira

3. Kathedraal van Funchal

Als je vanaf Café do Teatro de brede Avenida Arriga verder afloopt richting de kathedraal, zie je aan je rechterhand al het indrukwekkende Palacio de São Lourenco liggen. Hier komen we later nog een keertje langs dus dit bewaren we voor straks! Links zie je het schitterende exterieur van de Banco de Portugal. Op de andere hoek zie je met een beetje fantasie de Engelse ladies in de vorige eeuw high-teaen op het balkonnetje van het Golden Gate Grand Café.


Cafe do Teatro Stadswandeling Funchal
Avenida Arriga

De kathedraal van Funchal is niet zo heel bijzonder, maar het is toch leuk om even binnen te kijken. Een prachtig hoog plafond en een relatief sober interieur.


Kathedraal Funchal

4. Praça do Município en Igreja do Colégio

Vanaf de kathedraal is het maar een klein stukje lopen naar het Praça do Município: een schitterend aangelegd plein. Alleen al de straatjes er naar toe zijn leuk, met prachtige mozaïeken op de grond. Aan het Praça do Município vind je het stadhuis, een museum met religieuze kunst en de Igreja do Colégio, de Jezuïetenkerk.

Vooral de kerk is echt een bezoek waard. Het interieur is een stuk kleurrijker dan dat van de kathedraal van Funchal: het is zelfs een beetje kitscherig te noemen. Op het plafond zie je talloze fresco’s en aan de wanden is er qua versiering geen centimeter onbenut gelaten. Ik weet niet of ik in zo’n kerk mijn aandacht bij de preek zou kunnen houden, maar bijzonder om te zien is het wel.


Jezuïetenkerk Funchal

Het (letterlijke) hoogtepunt van de kerk is echter een bezoekje aan het dak. Je kunt voor € 1,00 de trappen omhoog nemen, waarbij je op een platform uitkomt vanaf waar je echt een waanzinnig uitzicht over de stad hebt. Onder je zie je het mooie Praça do Município met alle levendigheid, daar achter de rode daken van Funchal en daar achter het blauw van de zee. Dit is echt één van de mooiste uitzichtpunten op de stad dus zeker doen!


Stadswandeling Funchal
Uitzicht op Funchal

5. Bazar do Povo

Vanaf het plein loop je via de Rua dos Ferreiros richting het warenhuis Bazar do Povo. Dit warenhuis hoef je niet te bezoeken vanwege het assortiment, maar vooral vanwege het bijzondere pand. Je hebt hier het gevoel dat je vijftig jaar terug in de tijd gaat!

En mocht je toch iets nodig hebben dan is het vast ergens tussen de volgepropte schappen te vinden. Een bijzonder adresje!


Stadswandeling Funchal
Funchal

6. Rei da Poncha

Het is wel weer tijd voor een tussenstop dus lopen we vanaf Bazar do Povo naar het zuiden. Eerst passeren we het mooie Praça de Colombo, waar theeliefhebbers terechtkunnen bij Loja do Chá. Wij zijn geen theeliefhebbers dus lopen we door naar Rei da Poncha: een hele leuke hotspot in de smalle straatjes van Funchal. Hier schenken ze uiteraard het lokale drankje poncha maar ook mijn favoriet: nikita (een soort ananasmilkshake). Zo ‘s ochtends vroeg ga ik voor een alcoholvrije nikita: heerlijk!

Er is een klein terrasje bij Rei da Poncha waar we in alle rust ons drankje op kunnen drinken.


Stadswandeling Funchal

7. Mercado dos Lavradores

Vanaf Rei da Poncha is het een paar minuten lopen naar Mercado dos Lavradores: de oude markthallen van Funchal. Eerlijk is eerlijk, dit is een enorme toeristenhotspot geworden, maar toch leuk om te zien. Je vindt hier allemaal stalletjes met fruit, schitterend opgestapeld en heel fotogeniek. Je koopt er kruiden, bloembollen, souvenirs en, in de speciale vishal, verse vis.


Stadswandeling Funchal
Fruitstalletjes op de Mercado dos Lavradores

Op de eerste verdieping van de markt vind je buiten een terrasje waar je wat kunt drinken. Geef je ogen goed de kost als je door de markt loopt want af en toe zie je mooie mozaïeken of tegelwanden.


Stadswandeling Funchal

8. Rua de Santa Maria

Vanaf de Mercado dos Lavradores loop je zo de Zona Velha, de oude stad, in. Bezoek zeker overdag de smalle Rua de Santa Maria want dan zijn de meeste deuren nog gesloten en kun je de fantastische streetart op de deuren bewonderen. Prachtige schilderwerken in felle kleuren, heel gaaf gedaan!

‘s Avonds is de Rua de Santa Maria een hele drukke straat vol toeristen die op de talloze terrasjes langs dit straatje neerstrijken. Naar ons gevoel een beetje té toeristisch maar je kunt hier wel prima eten. Overigens hanteren de meeste restaurants ongeveer dezelfde menukaart dus veel afwisseling in de diverse restaurants is er niet.


Stadswandeling Funchal
Rua de Santa Maria

9. Forte de São Tiago

Vanuit de Zona Velha lopen we door naar het Forte de São Tiago, een 17e eeuws fort dat Funchal tegen de (vele) piratenaanvallen moest beschermen. Later werden er Britse troepen in gehuisvest en nog later de slachtoffers van een overstroming in 1803.

Momenteel is het fort verlaten en wat verwaarloosd maar toch is het leuk om even langs te lopen.

10. De boulevard van Funchal (Avenida do Mar)

Vanaf het fort lopen we helemaal langs de boulevard terug richting het beginpunt. We passeren de ‘teleferico’, de kabelbaan die je naar de Monte brengt. Vanaf Monte kun je in een ‘toboggan’ (een rieten slee) van de berg af naar beneden zoeven. Wij vervolgen echter onze weg langs de boulevard. Deze loopt parallel aan de brede straat Avenida do Mar.


Stadswandeling Funchal
De Avenida do Mar

De boulevard is mooi aangelegd, met wuivende palmen en ook hier weer overal bloeiende bloemen. Langs de hele boulevard vind je eenvoudige eettentjes, kiosken en snackcorners. Je loopt langs het gezellige jachthaventje van Funchal vanuit waar de vele dolfijnen- en walvissentochten vertrekken (en ook de toffe boottocht naar de Ilhas Desertas). Even later zien we aan onze rechterkant (aan de overkant van de Avenido do Mar) het Palácio de São Lourenço.


Stadswandeling Funchal
De boulevard van Funchal

11. Palácio de São Lourenço

Dit fraaie stadspaleis werd al in 1529 gebouwd, ook weer om de stad te beschermen tegen kapers en piraten. Vooral de zeezijde was versterkt, maar toen een paar slimme Franse kapers een omtrekkende beweging maakten en het fort aan de landzijde aanvielen, werd later het Palácio de São Lourenço ook aan de achterkant versterkt met drie bastions.

Later veranderde de functie van fort geleidelijk naar een paleis. Je kunt delen van het paleis en de tuinen bezichtigen. Binnen vind je een expositie over de (militaire) geschiedenis van Madeira en de historie van dit fraaie paleis.


Funchal Paleis

12. Beerhouse

Na zo’n eind door de stad gewandeld te hebben gaat een verfrissend drankje er natuurlijk wel in. Een leuke plek daarvoor is Beerhouse, een trendy hotspot in de haven. Je kunt hier ‘s avonds ook een hapje eten.

Dankzij de ligging aan zee waait hier vaak een verfrissend windje dus ook op warme dagen kun je hier heerlijk op het terras zitten.


Beer House Hotspots op Madeira
Beer House

13. Musee CR7: eindpunt van de stadswandeling door Funchal

Voor voetbalfans is dit natuurlijk een must-see: een museum over Christiano Ronaldo, die in Funchal geboren is. Buiten het museum staat er een standbeeld van Ronaldo, wat wij eerlijk gezegd niet zo erg vonden lijken…

Het museum is niet zo groot, je ziet hier vooral talloze prijzen die Ronaldo gewonnen heeft en schoenen, kleding en andere items van Ronaldo.

Voor wie niets met voetbal heeft maar meer met keizerin Sisi van Oostenrijk: vlakbij het CR7 museum staat er een standbeeld van deze onfortuinlijke keizerin in de tuinen van het Pestana Casino Hotel. Sisi verbleef namelijk enige tijd op Madeira omdat het klimaat gunstig was voor haar ziekte.


Stadswandeling Funchal
Overal in Funchal wandel je over dit soort prachtige mozaïeken.

Stadwandeling Funchal: Praktisch

Lengte stadswandeling Funchal: 4 kilometer

Beginpunt: Jardim Municipal do Funchal, R. Ivens 11, 9000-050 Funchal, Portugal
Eindpunt: CR7 Museum, Praça CR7, Av. Sá Carneiro Nº27, 9004-518 Funchal, Portugal

Parkeren: Onder het CR7 Museum vind je een parkeergarage die redelijk geprijsd is. Wil je aan de andere kant van het centrum parkeren, dan kan ik je het Parque de Estacionamento Almirante Reis aanbevelen.

Zwaarte: Omdat Funchal tegen een heuvel gebouwd is, lopen veel straten glooiend omhoog, maar echt zwaar is de wandeling niet.

Schoeisel: Een groot deel van de trottoirs in Funchal zijn met (prachtige) mozaïeken gelegd dus makkelijke schoenen zijn wel prettig. Let op: de mozaïekstenen kunnen af en toe wat glad zijn.

Leuke adresjes onderweg: In het hele centrum van Funchal vind je leuke adresjes om wat te eten of te drinken. Ik heb een paar van mijn favorieten in deze Stadswandeling Funchal opgenomen, maar in dit blogartikel over de leukste adresjes op Madeira vind je er nog meer.


Stadswandeling Funchal

Download hier de stadswandeling Funchal om uitgeprint mee te nemen. De nummers in de routebeschrijving corresponderen met de genoemde nummers in dit blogartikel.

Pico do Arieiro Madeira

Meer lezen over Madeira? Ik schreef de volgende blogs over dit zonnige bloemeneiland:

Previous Post Next Post

You may also like

8 Comments

 • Reply Yvonne

  Ik ken Madeira alleen als wandelbestemming en vanwege de indrukwekkende natuur. Goed om te weten dat Funchal ook de moeite waard is. Mooi om te zien dat er ook in de stad veel groen is. Daar hou ik wel van!

  21 februari 2022 at 12:14 pm
  • Reply Anne

   Ja, ik zou niet speciaal voor Funchal alleen naar Madeira gaan, maar als je er toch bent is het wel een hele leuke stad om doorheen te lopen. Zoveel leuke terrasjes en inderdaad veel groen.

   23 februari 2022 at 10:08 pm
 • Reply Manon Ruitenberg

  Jeetje, als ik altijd aan Madeira dacht, dacht ik aan het wandelen in de natuur. Maar dit ziet er uit als een leuke stad. Toch wat oude bezienswaardigheden, maar ook wat hippe rustige tentjes. Leuk, ik ga het onthouden!

  23 februari 2022 at 12:11 pm
  • Reply Anne

   Haha, als ik moet kiezen zou ik ook liever in de natuur van Madeira wandelen dan in de stad. Maar als je wat langer op Madeira bent (wij waren er bijna twee weken) dan heb je ook genoeg tijd om Funchal een keertje te bezoeken.

   23 februari 2022 at 10:08 pm
   • Reply Raïssa

    Ik wil heel graag een keertje naar Madeira. Goed om te weten dat Funchal ook de moeite waard is. Lijkt me een leuke wandeling.

    25 februari 2022 at 6:22 pm
 • Reply Marcella

  Jee, ik wist niet dat Funchal al zo lang geleden gevestigd is! Gaaf om tijdens de uitgebreide stadswandeling zulke oude historie te zien. Ik sla je artikel op voor als wij ooit die kant op gaan!

  26 februari 2022 at 10:44 pm
 • Reply Gundi

  Ik heb al zoveel positieve verhalen over Madeira gehoord en op jouw foto’s zie ik dat ze zeker niet gelogen waren. De Avenida Arriga is echt iets wat ik super leuk vind om rond te wandelen.
  Ook het zicht op Funcha is zeker niet fout. Ik ga deze tips onthouden voor als ik ooit eens naar Madeira geraak. Thx om te delen.

  27 februari 2022 at 1:21 am
 • Reply Linda

  Ik had eigenlijk helemaal geen beeld bij deze stad! Leuk dus om er wat over te lezen en te zien. Het ziet er nog verrassend mooi en leuk uit. Hier wil ik zeker een wandelingetje maken.

  6 maart 2022 at 12:53 pm
 • Leave a Reply

  CommentLuv badge