Follow me:
Venetië stadswandeling stedentrip

Venetië: Handige stadswandeling langs de highlights van de stad

Venetië is een hele bijzondere stad die je eigenlijk toch wel eens in je leven bezocht moet hebben. Dus toen we onlangs van de Italiaanse Dolomieten naar Toscane reden, besloten we twee nachten in deze beroemde stad door te brengen. Maar wat ga je nu precies bekijken in Venetië? Ik zocht het alvast uit en deel natuurlijk mijn tips met je. Met deze wandelroute maak je een leuke stadswandeling langs de highlights van Venetië!

Deze wandelroute is vooral geschikt als je maar één dag in Venetië doorbrengt, of als je één dag door de stad wilt wandelen en je andere dagen in Venetië wilt gebruiken om bijvoorbeeld musea te bezoeken.

Venetië

Venetië: aanrader of niet?

Over Venetië hoorde ik hele verschillende verhalen. De één is razend enthousiast over de prachtige gebouwen en de sfeer in de stad, de ander vindt het een vreselijk overgewaardeerde stad met stinkend water en die je beter kunt skippen. Zelf wist ik ook niet zo goed of ik af zou knappen op de enorme drukte die we in Venetië verwachtten, maar toch wilde ik de stad één keer in mijn leven gezien hebben.

De drukte viel ons eigenlijk wel een beetje mee. Natuurlijk vind je op het San Marco-plein en de Rialtobrug enorme mensenmassa’s maar dat is in veel steden zo bij de highlights. Zoek je een beetje de leuke achterafstraatjes en -pleintjes op (die in dit blog ook zeker aan de orde komen!) dan is Venetië gewoon een hele mooie stad met bijzonder veel water.

Wel één belangrijke tip: als je wat gaat eten of drinken, loop dan wel even weg bij het San Marcoplein of de Rialtobrug. Bij de terrasjes op het San Marcoplein betaal je € 8,- voor een cola wat natuurlijk absurde prijzen zijn. Rondom de Rialtobrug vind je weliswaar leuke terrasjes, maar de grote borden met ‘tourist menu’ vond ik persoonlijk ook een enorme afknapper.

Venetië gondel

Wandelroute Venetië: deze plekken zijn leuk om te bezoeken

Venetië is niet enorm groot dus deze stadswandeling is prima in één dag te doen. Wij hebben zelf geen musea of andere gebouwen bezocht maar alleen maar door de stad gelopen om de sfeer te proeven. Ga je echt dingen bezoeken, dan heb je uiteraard meer tijd nodig.

Het is heel verleidelijk om vanaf het station direct de bordjes (en de mensenmassa) te volgen naar het San Marcoplein, maar met deze wandelroute kom je er natuurlijk ook uit.

Dit is geen vaste wandelroute met aanwijzingen als ‘ga hier links’ en ‘bij het volgende bruggetje rechts’. Ik deel alleen bezienswaardigheden en mooie locaties in Venetië met je. Je vindt alle genoemde punten in deze Google Mapslijst ‘Stadswandeling Venetië’. Ben je in Venetië, dan hoef je alleen maar zelf in Maps te navigeren naar het volgende punt maar kun je dus zelf kijken hoe je er naartoe loopt.

Venetië wandelroute stadswandeling

1. Start bij het station van Venetië

We beginnen bij het treinstation van Venetië. Kom je met de tram of bus aan op het Piazzale Roma, dan hoef je alleen maar de moderne voetgangersbrug naast het busstation over te steken om bij het station te komen.

Direct naast het station staat de Santa Maria di Nazareth-kerk, een mooie kerk waar je zeker even binnen moet lopen. Daarna loop je het straatje verder uit, dat zich wat afbuigt van het Canal Grande. Even later kom je op een mooi pleintje uit met nog een kerk: de San Geremia-kerk met schitterende koepel. Binnen is de kerk vrij sober.

Je komt even later bij de Ponte delle Guglie uit die je oversteekt. Daar ga je even linksaf en even later, bij het restaurantje Gam Gam, kun je rechtsaf door een deur waar een bordje hangt met Hebreeuws schrift. Je komt nu in de oude joodse wijk.

Venetië wandelroute stadswandeling

2. Cannaregio: de joodse wijk van Venetië

Venetië heeft het oudste joodse ghetto van Europa. In de wijk Cannaregio ligt een klein eilandje (Ghetto Nuovo) waar in 1516 alle Venetiaanse joden verplicht moesten wonen. De toegang tot het ghetto werd bewaakt, de joden moesten een herkenningsteken dragen en mochten maar enkele beroepen uitoefenen.

Waar er in 1516 maar zo’n 700 joden op het eilandje woonden, groeide dit in een kleine twee eeuwen uit tot 5000. Daarom werden de huizen in de hoogte gebouwd zodat er meer joden per vierkante meter konden wonen. Napoleon maakte een einde aan het joodse ghetto door de toegangspoorten te slopen en de joden vrijheid te geven om overal in Venetië te wonen. Tegenwoordig wonen er nog zo’n 500 orthodoxe joden in Venetië.

De wijk Cannaregio ademt nog steeds een bijzondere sfeer uit. Je vindt hier vijf synagoges en een Joods Museum. De bouwstijl van de huizen verschilt wel met de rest van Venetië en bovenal is het in dit wijkje niet zo heel druk.

Vanaf het pleintje in het Ghetto Nuovo steek je over via de Ponte de Gheto Novo om richting de mooiste supermarkt van Venetië te navigeren.

Ghetto Venetië
Hoogbouw in de joodse wijk.

3. De mooiste supermarkt van Venetië

Op het gezellige pleintje Campiello de l’Anconeta vind je een hele bijzondere SPAR-supermarkt. Deze is namelijk in een oud theater gevestigd en het grappige is dat ze er weinig aan verbouwd lijken te hebben. Op het plafond vind je nog oude fresco’s en de spotlights van het podium staan nu op de slagerij gericht.

Er hangen bordjes dat je geen foto’s mag maken dus dat hebben we ook niet gedaan; nu zie ik op Maps zo’n 3650 foto’s van de supermarkt dus blijkbaar ben ik de enige die zich netjes aan de regels hield 🙂

Hoe dan ook, breng zeker even een bezoekje aan deze SPAR Teatro want het is echt heel grappig om te zien.

Supermarkt theater Venetië

4. Campo de la Maddalena

Als we onze weg vervolgen komen we uit bij Campo de la Maddalena. Wij zijn zelf niet in de La Maddalena-kerk geweest maar het pleintje er voor en met name het bruggetje naast de kerk is erg idyllisch. Een fotogeniek plekje!

Als je genoeg foto’s gemaakt hebt, kun je het beste je weg vervolgen via de brede en gezellig drukke voetgangersstraat. Deze gaat over in de Strada Nova, één van de bekendste straten van Venetië waar je veel winkels en (fastfood)restaurants vindt.

Via bruggetjes en smalle straatjes vervolgen we onze weg tot we bij Trattoria Tre Spiedi uitkomen. Je zou nog even een omweggetje kunnen maken om het prachtige oude bruggetje ‘Ponte Chiodo’ te zien.

Campo di Maddalena
Het fotogenieke bruggetje naast de La Maddalena-kerk

5. Lekker eten: Trattoria Tre Spiedi

Wij hebben hier zelf gedineerd maar je kunt ook lunchen bij Trattoria Tre Spiedi. We aten hier echt superlekker dus ik kan dit adresje met een gerust hart aanraden. Wij zaten zelf in de smalle steeg naast het restaurant wat ‘s avonds een heel knus sfeertje geeft.

De bediening is uiterst vriendelijk (iets wat niet van alle Venetianen gezegd kan worden) en heel redelijk geprijsd. De bruschetta’s met tomaat zijn echt een aanrader!

Trattoria Tre Spiedi

6. Campo Santi Giovanni e Paolo

Vanaf Trattoria Tre Spiedi zigzaggen we door de smalle straatjes richting het schitterende pleintje Campo Santi Giovanni e Paolo, waar de gelijknamige basiliek aan staat.

Ik vond dit echt een prachtig plekje in Venetië, met gezellige terrasjes, voorbij varende gondeltjes en de indrukwekkende basiliek. Ben je geïnteresseerd in medische geschiedenis, dan kun je het museumpje in Scuola Grande di San Marco bezoeken, dat naast de basiliek ligt.

Om de basiliek zelf te kunnen bezoeken betaal je € 3,50 entree. Omdat we al zoveel kerken in Venetië binnengelopen zijn hebben we deze overgeslagen maar het is zeker een indrukwekkende kerk van binnen.

Als je vanaf het plein verder loopt navigeer je het beste naar Ponte dei Conzafelzi: een prachtig gelegen bruggetje met uitzicht op het bijzondere Palazzo Tetta. Vanaf hier ben je een paar stappen verwijderd van de allerleukste boekhandel van Venetië!

Venetië wandelroute stadswandeling

7. Libreria Acqua Alta

Deze toffe boekhandel moet je écht op je lijstje zetten voor je stedentrip Venetië! Wat een geweldige plek is dit!

De boekhandel zelf is voor leesfanaten al een walhalla. Omdat Venetië in de wintermaanden onder water kan komen te staan, zijn boeken die nat kunnen worden ‘waterproof’ tentoongesteld, bijvoorbeeld in een oude gondel of in een badkuip. Diverse katten hebben in deze boekhandel hun thuis gevonden dus verbaas je niet als je een opgerolde kat in de boekhandel tegenkomt.

Als je helemaal doorloopt naar achter vind je in het binnenplaatsje een trap, gemaakt van oude boeken. Je moet er over het algemeen even voor in de rij staan, maar dan mag je over de trap lopen (foto-momentje!). Heel grappig en echt leuk om gedaan te hebben. Aan de onderste boeken zie je overigens wel dat deze al een paar overstromingen meegemaakt hebben!

Libreria Acqua Alta

Libreria Acqua Alta verkoopt ook hele gave ansichtkaarten dus ik heb gelijk een stapeltje voor mijn Postcrossing-hobby ingeslagen! Een supertof adresje!

Libreria Acqua Alta

8. Campo Santa Maria Formosa: pas op!

Vlakbij Libreria Acqua Alta vind je dit gezellige pleintje met leuke terrasjes. Alleen een waarschuwing: strijk niet gelijk neer op het eerste het beste terrasje dat je ziet. Wij maakten die fout en kwamen bij Ristorante Al Alburchiero terecht en hebben echt enorm slechte ervaringen met het personeel. Afrekenen was een heel gedoe en er komt een flink bedrag aan extra kosten bij. Dit laatste is wel gebruikelijk in Italië (servicekosten + kosten voor bestek etc.) maar als ik het mij goed herinner komt er bij dit restaurant maar liefst € 10,- bij. Het personeel is ronduit onbeleefd (en ze krijgen ook maar 1,2* op Maps dus dat zegt genoeg!).

Je kunt de Santa Maria Formosa-kerk bezoeken maar ook hier wordt er een entreeprijs gevraagd.

Venetië wandelroute stadswandeling

9. San Marcoplein

Vanaf het voornoemde pleintje kom je al snel aan op het beroemde San Marcoplein. Hoewel het hier natuurlijk ontzettend druk is, moet je dit plein uiteraard bezocht hebben!

Aan het San Marcoplein vind je de prachtige Basilica di San Marco met de losstaande Campanile (kerktoren). Alleen al aan de buitenkant van de basiliek kun je je echt vergapen want wat is deze kunstig mooi gemaakt! Tegen betaling kun je de basiliek bezichtigen of de Campanile beklimmen voor een prachtig uitzicht over Venetië.

Basilica da San Marco
De buitenzijde van de basiliek is al prachtig!

Tegenover de basiliek kun je een oude klokkentoren bewonderen met een bijzonder uurwerk.

Aan het San Marcoplein vind je schitterende oude gebouwen. Naast de basiliek staat bijvoorbeeld het Dogenpaleis (Palazzo Ducale) waar vroeger het machtige stadsbestuur van Venetië zetelde. Je kunt het paleis bezichtigen (entreeprijs € 25,- p.p.).

San Marcoplein
Het San Marcoplein

Als je over de boulevard achter het Dogenpaleis loopt, kom je even later bij een bruggetje vanaf waar je prachtig de Brug der Zuchten kunt zien. Naar verluidt liepen de gevangenen die geëxecuteerd zouden worden over deze brug.

Brug der Zuchten Venetië
De Brug der Zuchten

10. Palazzo Contarini del Bovolo

Dit paleis is vooral bekend vanwege de bijzondere wenteltrap aan de buitenzijde. Een pareltje om te zien en ook leuk om te beklimmen. De toren is 28 meter hoog en met 80 treden ben je boven voor een mooi uitzicht op Venetië. Het palazzo is gebouwd in de 15e eeuw; de toren zou in 1499 toegevoegd zijn.

Je moet het paleis en de wenteltrap wel weten te vinden want je komt er niet zo snel automatisch langs als je door Venetië dwaalt.

Toegangsprijs voor het paleis en de wenteltrap is € 8,- en tickets kunnen vooraf via deze website geboekt worden.

Palazzo wenteltrap Venetië

11. Ponte dell’ Accademia

Vanaf het Palazzo lopen we door de smalle straatjes naar de Ponte dell’Accademia: één van de weinige bruggen over het Canal Grande. Niet dat deze brug nu zo ontzettend bijzonder is maar het uitzicht vanaf de brug vond ik wel heel mooi. Als je richting het San Marcoplein kijkt heb je een heel gaaf uitzicht op de Basiliek van Santa Maria della Salute: een markant punt in Venetië. Een fotogeniek plekje dus en daarom de moeite waard om er even langs te lopen!

Naast de Ponte dell’Accademia vind je de gelijknamige Gallerie: een groot kunstmuseum met Venetiaanse kunst.

Ponte dell'Accademia
Deze foto is vanaf de Ponte dell’Accademia gemaakt

12. Met de Vaporetto over het Canal Grande

We zijn het Canal Grande al een keertje overgestoken maar het wordt natuurlijk hoog tijd om dit beroemde kanaal ook te bevaren! Bij de Ponte dell’Accademia vind je een aanlegsteiger voor de Vaporetto: de waterbus van Venetië. Zorg dat je de goede richting op vaart: richting het Piazzale Roma (we gaan namelijk naar de brug Rialto).

Natuurlijk kun je ook met een gondel varen maar je betaalt hier al snel € 80,- voor 40 minuten varen. Als ‘zuinige Hollanders’ varen wij dus liever met de vaporetto: een los ticket hiervoor is € 7,50 maar zelf hebben wij een openbaar vervoer-kaart voor 48 uur gekocht waar ook de vaporetto in zit.

De waterbus brengt je over het Canal Grande en er is echt enorm veel te zien onderweg. Links en rechts zie je echt prachtig versierde huizen en palazzo’s: het is goed te zien dat Venetië ooit een rijke handelsstad was! Gondels en plezierbootjes krioelen over het water en al met al is een tocht met de vaporetto verre van saai!

Canal Grande Venetië
Het Canal Grande

13. De Rialtobrug

Nog een highlight van Venetië: de beroemde Rialtobrug. Gebouwd in 1591 en daarmee de oudste van de vier bruggen. Midden op de brug vind je, net als in Florence, winkeltjes. Aan de achterzijden van de winkeltjes is een wandelpad vanaf waar je een mooi uitzicht over het Canal Grande hebt.

Rondom de Rialtobrug is het ook enorm druk en toeristisch dus wij hebben niet zoveel tijd op en rond de brug doorgebracht.

Rialtobrug
De Rialtobrug

14. Campo de la Pescaria

Vlakbij de Rialtobrug vind je de oude vismarkt van Venetië: de Campo de la Pescaria. De markt vindt plaats onder een fraaie overkapping. De historie van deze plek gaat heel ver terug want al in 1097 werd er op deze locatie vis verkocht!

Van dinsdag tot en met zaterdag kun je tussen 7 en 14 uur de markt bezoeken. Iets verderop vind je een groente- en fruitmarkt die van maandag tot en met zaterdag ‘s ochtends plaatsvindt.

15. Leuke hotspot: Trattoria Pizzeria Ai Boteri

Dit is geen adresje waar je naartoe gaat voor het waanzinnig goede eten, maar vooral als je een relaxt terrasje in een mooi straatje zoekt. Wij dwaalden een tijdje door deze hoek van Venetië op zoek naar een restaurant. Eigenlijk wilden we aan het Canal Grande eten, maar we ontdekten dat die terrassen erg toeristisch en massaal waren. Daarom weken we uit naar de straatjes er achter en liepen langs deze trattoria. Het terras zag er zo gezellig uit dat we besloten om hier te eten.

Voor ons is deze hotspot extra bijzonder want op dit terrasje hebben we ons verloofd! 🙂 Helaas trouwen we (volgend jaar juni) niet in Venetië maar ‘gewoon’ in Hoog Soeren, maar om op zo’n gezellig terrasje ten huwelijk gevraagd te worden is natuurlijk wel erg leuk!

Trattoria Venetië

Hier eindigt onze wandelroute. Maar wat kun je nog meer zien en doen in Venetië?

Natuurlijk kun je veel meer tijd spenderen in Venetië dan één dag. Deze wandelroute is dan ook vooral bedoeld om je, als je maar één dag tijd hebt, langs de mooiste plekken van de stad te leiden. Maar heb je meer dagen de tijd in Venetië, dan kun je één van de volgende dingen doen:

 • Een kunstmuseum bezoeken: er zijn echt talloze kunstmusea in Venetië dus ben je een kunstliefhebber, dan is er ongetwijfeld wel een interessant museum te vinden.
 • Bezoek een winkel met maskers: in alle toeristenstalletjes van Venetië vind je wel kleine maskers die je als koelkastmagneet op kunt hangen. Vroeger was het in Venetië heel gebruikelijk om een masker te dragen. Er zijn nu nog speciale winkels met maskers en het is echt leuk om een kijkje te nemen bij de extravagante maskers die hier hangen.
Winkel maskers Venetië
 • Zoals je op de kaart van de stadswandeling kunt zien, heb ik het westelijke deel van Venetië (letterlijk) een beetje links laten liggen. Heb je nog tijd over dan zou je uiteraard ook hier nog rond kunnen kijken. Bezoek bijvoorbeeld het Campo Santa Margherita, de Basilica Santa Maria Gloriosa dei Frari en de San Pantalonkerk waar je een schitterend fresco op het plafond kunt bewonderen. En naast de San Pantalonkerk vind je ook nog een echt streetart-werk van de beroemde kunstenaar Banksy!
 • Dwaal doelloos door de straatjes en steegjes van Venetië. Heb je alle highlights van Venetië wel gezien, dan is dit een uitzonderlijk leuke stad om gewoon zonder kaart en zonder doel rond te slenteren. Overal kom je wel leuke pleintjes, gezellige terrassen, mooie bruggen en kanalen en idyllische doorkijkjes tegen. Vergeet natuurlijk niet de allermooiste plekken te noteren zodat je mij tips kunt geven om in dit blog aan te vullen! 🙂
Venetië wandelroute stadswandeling

Bezoek Murano en/of Burano

Ben je wel een beetje uitgekeken op de stad, dan kun je met de vaporetto makkelijk naar de eilandjes Murano en/of Burano. Wij bezochten zelf Murano, dat bekend staat als ‘glasstadje’. Je vindt hier glasblazerijen en talloze glaswinkeltjes.

Murano bestaat eigenlijk ook weer uit diverse eilandjes. Wij bezochten het meest zuidelijke deel, waar een prachtig kanaal door het stadje loopt. Aan weerszijden vind je prachtig gekleurde panden, waar winkels en restaurants in gevestigd zijn. Bij de Murano Glass Company kun je met een beetje geluk een glasblazer aan het werk zien.

Burano is een stukje verder varen en is eigenlijk vooral bekend vanwege de vrolijk gekleurde huizen op het eiland. Zeker leuk om te bezoeken!

Murano
Murano

Accommodatietip voor Venetië: Hotel Vivit in Mestre

Wij verbleven niet in Venetië zelf maar in het voorstadje Mestre, dat net aan de overkant van de lagune op het vasteland ligt. We hadden daar een prima hotel dat aan het sfeervolle Piazza Erminio Ferretto lag. Vanaf Hotel Vivit is het maar een minuutje of 5 lopen naar de tramhalte, vanaf waar er tien minuten een tram naar Venetië vertrok. Met een kwartiertje stonden we in hartje Venetië.

We kozen zelf voor overnachten in Mestre omdat we met eigen auto naar Venetië reisden. Parkeren in Venetië is nogal prijzig, terwijl we in Mestre voor een heel redelijk tarief (€ 10,- per dag) de auto in een parkeergarage konden zetten.

Het hotel is een beetje basic maar wel comfortabel en betaalbaar. Elke ochtend stond er een ontbijtbuffet klaar en de kamer was ruim en van alle gemakken voorzien, zelfs airco. Ik raad een overnachting in Mestre dus zeker aan!

Klik hier om Hotel Vivit in Mestre te boeken.


Venetië wandelroute stadswandeling

Venetië was voor ons een handige tussenstop op onze route van de Dolomieten naar Toscane. Lees in dit blogartikel alles over ons verblijf in de Dolomieten, inclusief mooie wandelroutes!

Previous Post Next Post

You may also like

1 Comment

 • Reply Sophie

  Super warme mensen en heerlijk eten daar!

  14 augustus 2022 at 1:12 am
 • Leave a Reply

  CommentLuv badge