Follow me:
Heidelberg blog tips

Heidelberg bezoeken: Bezienswaardigheden, leuke adresjes en meer tips

Voor de Duitse stad Heidelberg ben ik echt als een blok gevallen! De gezellige, wat studentikoze sfeer, het prachtige, indrukwekkende Slot Heidelberg, de talloze leuke adresjes en terrasjes, de oude gebouwen… Deze combinatie zorgt er voor dat ik deze stad aan de Neckar één van de leukste steden van Duitsland vind. In dit blogartikel vind je tips voor bezienswaardigheden en de leukste adresjes van Heidelberg èn natuurlijk tips voor accommodatie. Want aan één dag Heidelberg kom je tekort!

Voor ons was Heidelberg een mooie tussenstop op onze autorit van Nederland naar de Italiaanse Dolomieten. Hoewel je dit in één keer zou kunnen rijden, vonden we het relaxter om de autorit op te splitsen en een nachtje in Heidelberg door te brengen.

Eigenlijk wist ik van tevoren niet zo goed wat ik van Heidelberg moest verwachten: ik wist dat het een oud centrum en een slot had maar daar hield het ook mee op. Maar ik werd enorm positief verrast! En natuurlijk deel ik graag met jou van welke plekken ik het meest enthousiast werd!

Heidelberg

Slot Heidelberg

Uiteraard staat Slot Heidelberg bovenaan. Ik vond het slot echt fascinerend mooi, met een hele bijzondere bouwstijl. Je ziet het slot al vanuit het stadje liggen, als het hoog boven Heidelberg uittorent op de flanken van de Königstuhl. Het tandradbaantje (waarover later meer!) brengt je in een mum van tijd naar het slot, maar je kunt ook het steile zigzagpad naar boven lopen. Overigens geeft het kaartje van de bergbaan ook gratis toegang tot het slot dus ik kan het treintje aanbevelen!

Slot Heidelberg is gemaakt van rood Neckartäler zandsteen en misschien is het de kleur waardoor ik het slot echt een heel bijzonder uiterlijk vind hebben. Ik heb echt een tijdlang naar de gevel gestaard om alle details en ornamenten te bestuderen. Wauw!

Slot Heidelberg
De schitterende gevel van Slot Heidelberg

Het slot moet er vroeger echt ongelofelijk imposant uitgezien hebben en wat jammer dat het nu grotendeels een ruïne is. In Slot Heidelberg woonden de keurvorsten van de Palts-regio, maar werd in 1689 grotendeels verwoest.

Vanaf de bastions aan de voorzijde heb je een fantastisch uitzicht over Heidelberg en omgeving. Ook de tuinen zouden erg mooi zijn, maar deze hebben wij vanwege de tijd (en een miezerregen) overgeslagen.

In Slot Heidelberg vind je nog een apotheekmuseum èn het grootste wijnvat ter wereld!

Slot Heidelberg

Het Heidelberger Vat: het grootste wijnvat ter wereld!

In de kelder van Slot Heidelberg vind je dit gigantische wijnvat! Maar liefst 130 eikenbomen werden gebruikt voor het wijnvat, dat in 1751 al gemaakt werd. Indertijd kon er bijna 222.000 liter wijn in, maar inmiddels is het hout wat uitgedroogd en gekrompen dus nu gaan er ‘nog maar’ 219.000 liters in. Genoeg om goed aangeschoten te raken in ieder geval!

Het vat is overigens amper gebruikt maar werd meer als toeristische trekpleister ingezet. Bovenop is er een kleine dansvloer en je kunt zo een rondje lopen door de kelder waar het vat staat.

Overigens heeft Heidelberg al eerder enorme wijnvaten gemaakt en is dit vat de vierde op rij. Zeker leuk om even binnen te kijken!

Grootste wijnvat ter wereld
Het grootste wijnvat ter wereld, inclusief dansvloer aan de bovenzijde!

Bergbaan naar Slot Heidelberg, Molkenkur of Königstuhl

Dit is ook zeker een aanrader om te doen! Vanaf de Kornmarkt gaat er een bergbaantje omhoog. Er zijn drie tussenstations: eerst het Slot Heidelberg, vervolgens tussenstop Molkenkur en daar stap je over op een heel oud tandradbaantje voor de top van de Königstuhl. Het gaat supertraag, maar is wel echt leuk om te doen!

Tandradbaantje Königstuhl
Het tandradbaantje naar de Königstuhl

Vanaf Molkenkur kun je eventueel ook over de oude trap ‘Himmelsleiter’ uit 1844 naar de Königstuhl wandelen. Of je wandelt naar de Molkenkurweg, vanaf waar je nog wat 800 jaar oude restanten muur kunt zien van de originele burcht die hier ooit lag.

Vanaf de Königstuhl heb je een schitterend uitzicht over de omgeving. Er is een Gasthof bij waar je wat kunt eten of drinken en er is een sprookjespark voor kinderen.

Een Panoramaticket (dus helemaal naar de Königstuhl) kost € 14,- voor een retour maar daar zit dus het Slot Heidelberg bij inbegrepen.

Uitzicht Königstuhl
Uitzicht vanaf de Königstuhl

De Universiteit van Heidelberg

De universiteit van Heidelberg is de oudste universiteit van Duitsland. In Wenen en Praag had het Heilige Roomse Rijk al universiteiten maar in 1385 kwam daar Heidelberg bij, waar men vooral voor Theologie, Rechten, Filosofie en Geneeskunde naartoe kwam.

De oude universiteitsbibliotheek is in een schitterend pand gevestigd dus loop hier zeker even langs. Verder kun je nog een oude studiezaal bezoeken en bevindt zich bij de universiteit de studentengevangenis, waar studenten voor korte tijd opgesloten werden bij bepaalde uitspattingen. De muren werden door de gevangen studenten helemaal volgekalkt dus zeker grappig om te bezoeken!

Universiteitsmuseum Heidelberg
Het Universiteitsmuseum

De Heiliggeistkirche

Van deze kerk had ik eigenlijk iets meer verwacht: hier liggen namelijk de wortels van de bekende Heidelbergse Catechismus. Dit is een leerboek met vragen en antwoorden, gegroepeerd in 52 zondagen zodat er elke week over gepreekt kon worden, iets wat nog steeds plaatsvindt in een deel van de Nederlandse kerken. De toenmalige keurvorst Frederik III (die zich van het katholicisme bekeerde tot het protestantisme) gaf halverwege de 16e eeuw opdracht tot het schrijven van deze catechismus, waarin de protestantse leer (versus de katholieke leer) uiteengezet werd.

Heiliggeistkirche
De Heiliggeistkirche, ook weer met rood Neckarsteen gebouwd

In de Heiliggeistkirche werd voor het eerst door Ursinus, één van de auteurs, uit deze Heidelbergse Catechismus gepreekt. Je zou verwachten dat het opstellen van dit belangrijke boekwerk uitgebreid vermeld wordt in de kerk maar niets is minder waar. Na lang zoeken vond ik eindelijk achterin naast de uitgang een klein bordje waarop kort dit historische feit beschreven wordt en dat is alles.

Heiliggeistkirche
De Heiliggeistkirche.

De kerk zelf is van binnen niet heel bijzonder, juist uitzonderlijk sober want het is nog steeds een protestantse kerk. Uiteraard is het echter toch de moeite waard om deze historische plek te bezoeken! Let wel op de schitterende glas-in-loodramen en op de mooie oude preekstoel.

Catechismus in Heidelberg

De Philosophenweg: prachtig uitzicht op Heidelberg

Een van de highlights van Heidelberg, maar helaas kwamen wij er door tijdgebrek niet aan toe. De Philosopenweg is een wandelroute aan de noordkant van de Neckar, vanaf waar je een fantastisch uitzicht op Heidelberg hebt. Ik vind het echt jammer dat we er niet geweest zijn want de foto’s die ik al bewonderd heb, zijn echt prachtig. Je loopt o.a. via de Schlangenweg: een heel smal paadje dat steil omhoog voert.

Kortom, ik moet nodig nog eens terug naar Heidelberg om deze route te wandelen!

Philosophenweg
Uitzicht op Heidelberg vanaf de Philosophenweg
(Foto: Lisa Fecker via Unsplash)

De Altstadt van Heidelberg

Het oude centrum van Heidelberg, dat in de oorlog gelukkig gespaard is, is echt heel leuk en gezellig. Rondom de Heidelberger Marktplatz vind je allemaal terrasjes, maar ook in de zijstraatjes van deze wijk zitten tal van gezellige hotspots en leuke winkels.

Wat dat betreft is Heidelberg echt een studentenstad en ademt dat gezellige, relaxte sfeertje uit. Ik zou hier rustig een hele middag door alle straatjes kunnen zwerven want er is genoeg te zien!

Heidelberg

De Alte Brücke

Een mooi plekje in Heidelberg is de oude brug over de Neckar. Deze brug, die officieel de Karl-Theodor-Brücke heet, dateert al uit 1788! Sinds de 13e eeuw hebben hier maar liefst acht bruggen op deze plek gelegen en elke keer werd er weer herbouwd. Vanaf de brug kun je het Slot Heidelberg mooi zien liggen, net boven de stad.

Naast de brug, aan de zijde van de Altstadt, vind je een bronzen standbeeld van een aap die een spiegel vasthoudt. Hoewel dit exemplaar er nog maar sinds 1979 staat, staat er op deze plek al sinds de 15e eeuw een standbeeld van een aap. Vroeger was het een stenen beeld, met het achterwerk richting Mainz gericht, waar de bisschop van Mainz zetelde. De Heidelbergers maakten zo graag hun punt dat de bisschop geen invloed uitoefende op hun stad!

Het huidige exemplaar lijkt niet erg op het origineel. Wie een beetje behendig is kan zijn hoofd in de holle ruimte van het gezicht van de aap stoppen, om zo als de aap van Heidelberg gefotografeerd te worden!

Alte Brücke Heidelberg
Uitzicht vanaf het Slot Heidelberg op de Alte Brücke en de stad.

Leuk restaurant in Heidelberg: Palmbräu Gasse

Ben je een dagje in Heidelberg, dan wil je ongetwijfeld typisch Duitse gerechten eten. Daarvoor kun je prima terecht bij Palmbräu Gasse, net naast de Heiliggeistkirche. Een leuk restaurant dat achterin in een soort bar overgaat.

Op de menukaart vind je klassiekers als schnitzel, Käsespätzle, Flammkuchen en Schweinshaxe. We hebben hier uitstekend gegeten en vonden ook de entourage van het restaurant leuk.

Palmbräu Gasse, Hauptstraße 185, 69117 Heidelberg, Duitsland

Palmbräu Gasse
De gezellige bar van de Palmbräu Gasse

Leuke hotspot: Strohauer’s Café Alt Heidelberg

Dit is echt mijn favoriete plekje in Heidelberg: het groene terras van Strohauer’s Café. Het café zit op de hoek van de Hauptstrasse en het pleintje ‘Anatomiegarten’. Op het pleintje vind je een standbeeld voor de scheikundige Robert Bunsen, die aan de Universiteit van Heidelberg les gaf.

Strohauer’s heeft een uitgebreide kaart met salades, bowls, sandwiches, snacks en desserts. Een heerlijk plekje om op een zomerse dag te zitten!

Strohausers Heidelberg
In de regen niet het sfeervolste plaatje maar op een zomerse dag een heerlijk terras bij Strohauer’s.

Accommodatietip: Hotel Zur Alten Brücke

Heidelberg is geen hele goedkope stad qua accommodatie. Wil je dus een goedkopere accommodatie, dan adviseer ik je om verder te scrollen naar mijn budget-accommodatietip!

Hotel Zur Alten Brücke is een prettig 3*-hotel dat aan de Neckar ligt, bij (hoe raad je het!) de oude brug. De kamers zijn sfeervol ingericht en de locatie is natuurlijk perfect. Vanuit hier loop je zo de Altstadt van Heidelberg in.

Op zomerse dagen kun je op de binnenplaats ontbijten, wat ik altijd wel prettig vind. Het hotel heeft ook een restaurant dus ook ‘s avonds kun je hier dineren. Parkeren is natuurlijk wel een dingetje in het centrum van Heidelberg: je kunt je auto in de nabijgelegen parkeergarage aan de Zwingerstrasse zetten.

Gemiddelde kamerprijs in de zomermaanden: € 140 – € 185 voor een 2-persoonskamer.

Hotel Zur Alten Brücke, Ob. Neckarstraße 2, 69117 Heidelberg, Duitsland

Alte Brücke Heidelberg
De oude brug over de Neckar

Budget-accommodatietip: Hotel Heidelberg

Een stuk goedkoper is het om wat buiten het centrum te overnachten. Wij kozen voor Hotel Heidelberg, dat op zo’n 5 kilometer buiten Heidelberg ligt. Pal naast het hotel stopt de tram, die je rechtstreeks naar de Bismarckplatz brengt. Vanuit hier loop je gelijk de Altstadt in. Ideaal dus!

Het voordeel van Hotel Heidelberg is dat je hier gratis kunt parkeren. Vanaf de snelweg ben je in een paar minuten in het hotel. De kamers zijn wellicht een tikkeltje gedateerd maar alles werkt en is aanwezig. ‘s Ochtends staat er een heerlijk Duits ontbijt voor je klaar in het restaurant. Al met al vond ik het een prima en comfortabel hotel.

De kamerprijs ligt hier een stuk lager: € 86,- per nacht voor een 2-persoonskamer en je spaart ook nog eens de dure parkeergarage uit.

Hotel Heidelberg, Heuauer Weg 35-37, 69124 Heidelberg, Duitsland

Heidelberg
Heidelberg (Foto: Woonblog No34)
Previous Post Next Post

You may also like

No Comments

Leave a Reply

CommentLuv badge