We lijken tegenwoordig steeds meer digitaal te doen. Telebankieren, e-mailen en social media zijn niet meer uit ons dagelijks leven weg te denken en TV kijken doen we tegenwoordig met een bijbehorende app er naast. En tegelijk willen we eigenlijk, diep in ons hart, toch nog een beetje blijven hangen in het papieren tijdperk: weer lekker post op de mat. Brieven schrijven en kaarten versturen. Want een e-mailtje kan toch niet tippen aan échte post!
Het is om deze reden dat er meer en meer initiatieven van de grond komen om onze papierliefde te voeden. Een er van is Postcrossing: het versturen en ontvangen van ansichtkaarten vanuit de hele wereld. Maar wat houdt het precies in?
Postcrossing: het principe
Het principe van Postcrossing is heel simpel. Je maakt een account aan op de website en daar kun je vervolgens om adressen vragen waar je een kaart naar toe stuurt. Dit kan over de hele wereld zijn, waarbij je geen enkele invloed hebt op het land of continent. De ontvanger heeft een profiel waar je zijn of haar interesses kunt lezen en welke kaarten hij/zij leuk zou vinden te ontvangen. Vervolgens schrijf je een kaart en stuur je die op.
De ontvanger registreert jouw kaart na ontvangst, waarna jouw adres in de grote pot gegooid wordt en je even later zelf een kaart op de deurmat vindt.
Een kaartje versturen
Linda, een vriendin van mij is al een paar jaar enthousiast postcrosser en vertelt hoe ze op het idee kwam. “Ik las in een tijdschrift over iemand die al aan Postcrossing deed. Vroeger vond ik het altijd al erg leuk om post te krijgen maar tegenwoordig krijg je veel minder en vaak ook geen leuke post. Het leek me dan ook wel gaaf om een kaartje te ontvangen uit bijvoorbeeld Brazilië of Australië, lekker ver weg. Nadat je eerste kaartje geregistreerd wordt, is het afwachten totdat je zelf je eerste kaart krijgt. In het begin wacht je toch iedere keer vol spanning af van wie en waar je een kaart ontvangt. Mijn eerste kaart kwam uit Canada, sindsdien heb ik vele kaarten mogen ontvangen waaronder zelfs uit Macao.”
Om een kaart te ontvangen moet je dus eerst een kaartje versturen. Maar hoe gaat dat nu precies in zijn werk? “Vaak lees ik eerst goed de profieltekst van de ontvanger door en kijk ik of ik ergens op kan reageren zoals hobby’s en werk wat overeenkomt of juist niet maar wel erg interessant is. Verder schrijf ik over dagelijkse dingen zoals hoe het weekend is geweest of leuke activiteiten die ik ga doen of heb gedaan. Soms vertel ik over het weer en als de ontvanger daar om vraagt schrijf ik iets in het Nederlands of maak ik een tekeningetje.”
Hurray!
Dat er in dit digitale tijdperk steeds meer paperlovers terug komen, blijkt wel uit het grote ledenaantal van Postcrossing. Bijna 600.000 leden verstuurden zo’n 33 miljoen kaarten! De kritische lezer zal vragen: ‘wat levert je dat nu op? Is het niet een nutteloze hobby?’ Daar denken de enthousiaste Postcrossers echter anders over! Linda: “Het leukste aan Postcrossing vind ik het uitzoeken en verzenden van de kaart, hoewel ontvangen ook erg leuk is! Je probeert zo goed mogelijk een kaart uit te zoeken die past bij de wensen en/of favorieten van de ontvanger en als deze dan een paar dagen/weken later aankomt en je ontvangt een enthousiaste Hurray! dan weet je dat je weer iemand blij hebt gemaakt.”
Postcrossing: elke week feest!
“Vroeger toen ik klein was kon ik me herinneren dat wanneer ik jarig was, het een groot feest was om alle verjaardagsenveloppen te openen. Tegenwoordig worden er bijna geen kaartjes meer verstuurd en als je al post krijgt dan is het reclame of een rekening. Sinds ik aan postcrossing doe zit ik elke dag weer vol verwachting op de postbode te wachten en ren ik als eerste naar de brievenbus om te zien of er weer ansichtkaarten tussen zitten. In plaats van één keer per jaar is het bij mij nu een paar keer per week feest in de brievenbus. Naast dat je misschien kaarten krijgt uit landen waar je nooit op vakantie zult gaan leer je soms ook nog nieuwe dingen met feitjes die andere Postcrossers op de kaart hebben geschreven. Ik moest toch echt even zoeken op de wereldkaart waar Macao nou lag ;-).”
Linda, bedankt voor het geduldig beantwoorden van al mijn vragen over Postcrossing! Mijn eerste kaarten zijn onderweg dus nog even, en dan kunnen we ervaringen delen!
Geef een reactie