Follow me:

Een roadtrip door Twente in de herfst!

In een weekend dat ik eigenlijk veel opruimklussen in huis had, was het prachtig weer. Het zou wel eens het laatste weekend dit jaar kunnen zijn dat geschikt is voor een cabriorit dus ik liet de boel de boel en vertrok met een vriendinnetje voor een fantastische roadtrip door een prachtig herfstachtig Twente. Vanuit Apeldoorn een minuutje of 40 rijden en dat was het meer dan waard! Een verslag en foto’s!

Om 10 uur ‘s ochtends is het nog wat fris, dus tot aan de eerste stop (kasteel Twickel) laten we het dak nog dicht. De rest van de dag gaat de kap er echter af en is het uitstekend te doen in het warme zonnetje!

twente

Landgoed  Twickel

Onze route begint bij landgoed Twickel in Delden, waarvan de geschiedenis teruggaat tot de 14 eeuw, waarin Herman van Twickelo het huis kocht. In de afgelopen eeuwen zijn er diverse toevoegingen aan het kasteel gedaan. Het kasteel wordt nog steeds bewoond; op het landgoed zijn diverse prachtige wandeltochten mogelijk.

Heerlijk wandelen op Landgoed Twickel Twente

Heerlijk wandelen op Landgoed Twickel

Er is een leuke landgoedwinkel bij, waar lokale producten verkocht worden. In het naastgelegen bos kan gratis gewandeld worden; toegang tot de kasteeltuinen kost € 5,00. Dankzij de historische boerderijen die rondom het kasteel liggen, heeft het bijna iets weg van een openluchtmuseum. Wat een fijn sfeertje hangt hier!

Kasteel Twickel

Kasteel Twickel

Landgoedwinkel van Twickel Twente

Landgoedwinkel van Twickel

De prachtige kasteeltuinen van het landgoed!

De prachtige kasteeltuinen van het landgoed!

Leuk weetje: de boerderijen die bij landgoed Twickel horen, zijn herkenbaar aan de zwart-witte luiken. Verder vind je twee watermolens, een watertoren en een houtzagerij op het landgoed.

Twente

Landgoed Twickel heeft wel iets weg van een openluchtmuseum!

Landgoed Twickel vind je aan de Twickelerlaan in Ambt Delden. Het kasteel is zeer af en toe te bezoeken; kijk voor meer informatie op de websiteVan eind mei t/m eind september is de Oranjerie als horecagelegenheid geopend.
De landgoedwinkel is enkele dagen per week geopend. 

Weerselo

We vervolgen onze tour via Borne naar Weerselo, waar we bij toeval op de Weerselosemarkt stuiten. Van buitenaf lijkt het een klein schuurtje waarin mogelijk wat lokale producten verkocht worden, maar niets is minder waar. In het schuurtje is de kaartverkoop (€ 1,00 p.p.), waarna je het enorme rommelmarktterrein betreedt. Deze markt is gigantisch! Buiten lijkt het een soort kleedjesmarkt, waar allerhande producten te vinden zijn. Binnen staan lange rijen markttafels opgesteld en op de galerijen rondom de hal wordt een allegaartje aan oude rommel verkocht. Ik tik hier zowaar nog een mooi boek van Barbara Cartland op de kop…dit is een leuk plekje!
De Weerselosemarkt is iedere zaterdag geopend van 8.30 tot 14.00 uur. Parkeren is gratis, entree kost € 1,00 p.p.

De Weerselosemarkt

De Weerselosemarkt

Hier wordt allerhande verkocht!

Hier wordt allerhande verkocht!

Ootmarsum

Van Weerselo rijden we binnendoor via prachtige dorpjes, zoals Groot Agelo naar Ootmarsum, een heel leuk klein plaatsje met smalle klinkerstraatjes, oude kerkjes, veel gezellige terrasjes en diverse kunstgalerieën. Wat een pareltje is dit stadje! We slenteren door de sfeervolle bochtige straatjes en lunchen in het zonnetje op een prima terras.

Een van de oude kerken in het pittoreske Ootmarsum

Een van de oude kerken in het pittoreske Ootmarsum

Landgoed Singraven – Denekamp

Daarna rijden we naar Landgoed Singraven. O, wat is het hier schitterend mooi!! De idyllische oude gebouwen met de draaiende watermolens, de verstilde vijvers en het grote landhuis op de achtergrond. Hier zouden we het liefst de hele middag rond willen lopen en genieten van dit pareltje! Prachtig!
Eigenlijk hebben we een beetje spijt van onze lunch in Ootmarsum want ik kan mij geen mooiere lunchplek voorstellen dan op het terras van het bijbehorende restaurant. Een goede reden om hier nog eens terug te komen!

Het Restaurant De Watermolen op landgoed Singraven.

Het Restaurant De Watermolen op landgoed Singraven.

O, wat is het hier mooi!

O, wat is het hier mooi!

Wie van spookverhalen houdt: rond de 15e eeuw was het landhuis een klooster, waarbij één van de nonnen ietwat te vrij met de dorpelingen omging. Haar collega-nonnen metselden de arme dame levend in, zodat haar geschreeuw en gekerm nog dagenlang te horen was. Bijgelovigen beweren dat haar geest nu nog steeds rond het huis spookt en af en toe te zien is vlak boven het spattende water van de watermolen! Bovendien brengt de dame nog steeds ongeluk over de bewoners van het huis…
Je vindt landgoed Singraven aan de Molendijk 37 in Denekamp. Er worden diverse rondleidingen georganiseerd. 

De ongelukkige non zou bij tijd en wijle hier in het opspattende water te zien zijn...

De ongelukkige non zou bij tijd en wijle hier in het opspattende water te zien zijn…

Twente

Het Landhuis op de achtergrond wordt vanwege dit spookverhaal ook wel Het Zwarte Huis genoemd. Gelukkig hebben deze onschuldige koeien daar geen weet van!

Arboretum Poortbulten

We eindigen onze roadtrip door Twente bij Arboretum Poortbulten, dat vlakbij De Lutte ligt. Omdat de zon al een beetje achter de bomen zakt, oogt het immense bomenpark iets minder mooi dan we hadden gehoopt maar we kunnen toch nog een paar leuke plaatjes schieten. Ook hier kun je uitstekend wandelen!
Arboretum Poortbulten: Lossersestraat 68, De Lutte. Gratis toegang en parkeren!

Arboretum Poortbulten

Arboretum Poortbulten

De bovenstaande omschreven route is ca. 50 km. lang. Probeer de grote wegen te verwisselen voor de smalle, idyllische landweggetjes.
Er zijn meer dan voldoende café’s en restaurants langs de route te vinden. Zeker in Ootmarsum zijn diverse lunchplekjes te vinden maar ook langs de  weg vind je veel mooie eetgelegenheden in Twente!

Vind je het leuk om te roadtrippen? Dan is onze roadtrip door IJsseldal en Achterhoek ook een aanrader!

Previous Post Next Post

You may also like

6 Comments

 • Reply Kim

  Wauw! Wat heeft Nederland toch mooie plekjes hè.. Ik vind het een heel goed idee om een roadtrip te maken door eigen land. Eigenlijk kwam ik bijna nooit Amsterdam uit en dat is zo zonde!

  2 november 2015 at 3:23 pm
  • Reply Anne - Ditisanne.nl

   Dank je wel Kim! Tja, dit stukje Nederland kende ik ook nog niet hoor? Maar sinds een jaar heb ik deze cabrio en daarmee ga je toch sneller een eindje toeren!

   2 november 2015 at 7:27 pm
 • Reply Ismay

  Wat een prachtige route! Hier in de randstad zijn dit soort plekjes gewoon nauwelijks te vinden! Zo’n roadtrip door eigen land is ook gewoon prachtig! Die landgoedwinkel lijkt mij ook ontzettend leuk! Leuk artikel 🙂

  3 november 2015 at 12:45 pm
  • Reply Anne

   Dank je wel Ismay! In de randstad is het inderdaad lastiger; we rijden af en toe wel eens een rondje Haarlemmerringvaart, daar is het ook mooi! Maar het oosten heeft toch iets meer te bieden, wat dat betreft!

   3 november 2015 at 1:48 pm
 • Reply Maud - Maudgeniet.nl

  Oooohh! ‘Mijn’ mooie Twente! Deze mooie plekjes zijn allemaal bij ons om de hoek!
  Maud – Maudgeniet.nl onlangs geplaatst…Recept voor de lekkerste tomatensoep, perfect voor het hele gezin!My Profile

  4 september 2019 at 7:23 pm
  • Reply Anne

   Tof!! Dat is wel een hele mooie streek om te wonen!

   5 september 2019 at 10:43 am

  Leave a Reply

  CommentLuv badge