Follow me:

Een dagje Zwolle: Tips voor de leukste adresjes en bezienswaardigheden

Hoewel Zwolle op een half uurtje rijden van mijn woonplaats ligt, kom ik eigenlijk maar zelden in het centrum. Hoog tijd dus om de hoofdstad van Overijssel eens te ontdekken! Want wat zijn nu de leukste winkels, restaurants en cafés in Zwolle en welke bezienswaardigheden zijn er? In dit blogartikel een lijst met leuke adresjes zodat je (net als ik) een heel leuk dagje Zwolle heb!

Zwolle is een fantastisch leuke stad om te bezoeken. Sommige gebouwen in het centrum zijn al heel oud, wat de stad een oergezellig sfeertje geeft. Je vindt er talloze leuke winkeltjes (en niet alleen de bekende ketens), gezellige terrassen en hippe hotspots.

Wat ik zelf heel leuk aan Zwolle vond, is dat het geen ‘rechttoe-rechtaan’ stad is. Waar Apeldoorn één lange Hoofdstraat heeft met zijstraten en dus heel overzichtelijk is, is Zwolle juist een stad vol smalle straatjes, steegjes en pleinen, waar je eindeloos doorheen kunt (ver)dwalen. Elke keer stuitte ik weer op een ander gezellig pleintje vol terrassen, de één nog sfeervoller dan de ander.

Ik kan je dus zeker aanraden om een dagje Zwolle te plannen!

Peperbus Zwolle
De ‘Peperbus’ domineert het stadsbeeld van Zwolle.

Stadswandeling Zwolle?

In eerste instantie wilde ik een stadswandeling Zwolle in elkaar zetten, net zoals de populaire ‘stadswandeling Haarlem‘ die ik ooit maakte. Maar dat blijkt in Zwolle toch een beetje lastig te zijn, omdat de openingstijden van de genoemde adressen nogal varieert. Zo begon ik mijn dagje Zwolle met een ontbijtje in het Douwe Egbertscafé op de Grote Markt, en kwam ik een paar uur later nóg een keer langs het café omdat ik pas na 11 uur bij het Academiehuis Grote Kerk naar binnen kon.

Dat is natuurlijk voor een stadswandeling niet zo handig, dus daarom deel ik gewoon een lijst met leuke adresjes en bezienswaardigheden. Dan kun je zelf beslissen welke route je door Zwolle loopt.

Zwolle Pelserbrugje
Uitzicht vaanf het Pelserbrugje

Bezienswaardigheden en fotogenieke plekken in Zwolle

Naast leuke winkels en horeca bezoeken, kun je ook allerlei interessante en mooie bezienswaardigheden bezoeken in Zwolle. Musea bezoeken, kerktorens beklimmen, een cultuurhuis…er is van alles te doen in deze leuke stad!

De ‘Peperbus’ beklimmen

De markante kerktoren die het stadsbeeld van Zwolle domineert, wordt de ‘Peperbus’ genoemd. Deze kun je beklimmen dus natuurlijk grepen we die kans om Zwolle van bovenaf te zien. Een hele smalle stenen wenteltrap brengt je helemaal naar boven. Tussendoor kun je ergens even uitpuffen stoppen om een interessante film over de Peperbus te zien. Daarin hoor je dat de Peperbus oorspronkelijk helemaal niet zo genoemd werd en wat de historie van de bijbehorende kathedraal is. Na het kijken van de film kun je weer verder naar boven klimmen.

Vanaf de toren heb je een fantastisch panoramisch uitzicht over Zwolle en omstreken. Kleine bordjes op de omloopreling vertellen je wat je allemaal kunt zien. Loop als je weer beneden bent, ook even de Onze Lieve Vrouwe-basiliek in want dit is een prachtige kerk om te bezoeken.

De Peperbus of Onze Lieve Vrouwetoren, Ossenmarkt 40, 8011 MS Zwolle

Dagje Zwolle tips
Uitzicht vanaf de Peperbus

Museum De Fundatie

Om het gebouw van de Fundatie kun je bijna niet heen: het oude gebouw (van oorsprong het Paleis van Justitie) heeft een enorm ellipsvormig ‘aanhangsel’ op het dak geplakt, waarin exposities gehouden worden. Persoonlijk is de bal op het dak niet mijn smaak maar ach, apart is het in ieder geval wel.

Binnen kun je de uitgebreide permanente kunstcollectie bewonderen met uiteraard ook tijdelijke tentoonstellingen. In Wijhe, niet ver bij Zwolle vandaan, ligt Kasteel Het Nijenhuis, dat ook een locatie van De Fundatie is.

Museum De Fundatie, Blijmarkt 20, 8011 NE Zwolle

De Fundatie
Museum De Fundatie, goed herkenbaar!

Academiehuis Grote Kerk Zwolle

Een andere interessante plek in Zwolle is de Grote Kerk, die je midden in het centrum op de Grote Markt vindt. Deze kerk is nog niet zolang geleden overgegaan in een stichting, die van het kerkgebouw een cultureel gebouw maakte. Tegenwoordig heet het dan ook ‘Academiehuis Grote Kerk Zwolle’. Er zijn exposities, zakelijke en culturele evenementen en er worden concerten gegeven. In de kerk hangt het enorme Schnitgerorgel: één van de grootste barokorgels ter wereld (wordt momenteel gerestaureerd). Daarnaast vind je in het Academiehuis een tweedehandsboekenmarkt, waar je talloze boeken voor een laag prijsje kunt scoren!

Academiehuis Grote Kerk Zwolle
Boekenmarkt in het Academiehuis Grote Kerk Zwolle

Onder het orgel is er een kleine horecahoek ingericht waar je wat kunt drinken. Wil je meer horen over het imposante gebouw, dan kun je een audiotour volgen.

Toegang tot het Academiehuis Grote Kerk Zwolle is gratis dus ik raad je zeker aan om even binnen te lopen.

Academiehuis Grote Kerk Zwolle, Grote Markt 18, 8011 LW Zwolle

Academiehuis Grote Kerk Zwolle
Academiehuis Grote Kerk Zwolle

Krommejak: fotogeniek straatje

Neem zeker ook even de moeite om door de Krommejak te lopen: een klein straatje dat ooit het decor was voor filmopnames van Ciske de Rat. Men vond dat dit straatje meer op de originele Jordaan leek dan de Jordaan zelf, dus werden delen van de beroemde film uit 1984 in de Krommejak opgenomen.

Tegenwoordig is de Krommejak een heel fotogeniek straatje.

Krommejak Zwolle
De Krommejak

Resten van de stadsmuur

De Krommejak ligt aan de zuidkant van het centrum; aan de noordkant is ook iets bijzonders te zien: de restanten van de oude stadsmuur. Hele brokken staan hier nog overeind dus loop hier zeker eventjes langs.

Als je dan nog even doorloopt, kun je ook van het prachtige uitzicht vanaf het Pelsterbrugje genieten, zeker als je richting de Vispoortbrug kijkt.

Stadsmuur Zwolle
Een stuk stadsmuur

Leuke winkels in Zwolle

Zoals ik al schreef, kent Zwolle ontzettend veel leuke winkeltjes die niet tot de bekende landelijke ketens behoren. De Diezerstraat is de grootste winkelstraat van Zwolle waar je inderdaad wel de ketens terugvindt, maar in de rest van het centrum van Zwolle kom je allemaal toffe conceptstores, woonwinkels, kledingboetiekjes en andere bijzondere winkeltjes tegen. Dit zijn mijn favorieten:

Van der Velde Boeken Zwolle

Dit is het oude ‘Waanders in de Broeren’: de boekhandel die in een schitterend oud kerkgebouw gevestigd is. Eerlijk gezegd begrijp ik niet helemaal dat ze de naam ‘Waanders’ niet gehouden hebben want dat is een begrip geworden.

Maar wat een prachtige boekhandel is dit! Niet alleen door het gebouw, maar ook de collectie is heel uitgebreid. Ik zou hier echt urenlang rond kunnen dwalen! Naast verdiepingen vol boeken hebben ze ook nog een brasserie en een leescafé.

Van der Velde Boeken, Achter de Broeren 1-3, 8011 VA Zwolle

Van der Velde Zwolle Boeken
Wat een prachtige boekhandel!

Boekhandel Bloks

Hoewel Deventer al ‘boekenstad’ genoemd wordt, zou die titel ook Zwolle niet misstaan. Een leuke boekhandel is Boekhandel Bloks aan de smalle Papenstraat. Deze boekhandel heeft allerlei tweedehands boeken over uiteenlopende onderwerpen. De uiterst vriendelijke eigenaar helpt je graag verder als je iets speciaals zoekt. Aan de overkant van de Papenstraat vind je ook nog wat boeken van Bloks.

PS. Loop je tegenover de winkel van Bloks even het hek door, zigzag naar achteren, dan kom je op een mooi binnenplaatsje uit. Een oase van rust in de drukke binnenstad dus een fijn plekje om even op het bankje plaats te nemen!

Boekhandel Bloks, Papenstraat 6, 8011 PL Zwolle

Boekhandel Bloks
Boekhandel Bloks

Conceptstore Bijzonderheden

Direct naast Boekhandel Bloks vind je deze mooie conceptstore met prachtige producten. Ik kocht hier wat postkaarten en een cadeautje, maar liet ook mijn oog al op de schitterende sieradencollectie vallen. Het assortiment van Conceptstore Bijzonderheden is heel divers: van papierwaren tot regenjassen en van sieraden tot thermosflessen, maar zo is er voor iedereen wel iets van zijn/haar gading. Een fijn adresje!

Conceptstore Bijzonderheden, Papenstraat 4, 8011 PL Zwolle

Conceptstore Bijzonderheden
Conceptstore Bijzonderheden

Zwolse Balletjeshuis

Een heel toeristisch winkeltje waar de beroemde ‘Zwolse balletjes’ blijkbaar te koop zijn. Vooral een aanrader omdat de VVV van Zwolle ook in dit pand gehuisvest is. Hier haal je een handige stadskaart of kun je stadswandelingen aanschaffen.

Zwolse Balletjes

Het winkeltje zelf verkoopt oudhollands snoepgoed en ook de Zwolse balletjes, die nog op authentieke wijze geproduceerd worden. Dus zeker leuk als cadeautje of souvenirtje!

Zwolse Balletjeshuis, Grote Kerkplein 13, 8011 PK Zwolle

Zwolse Balletjes

Engel Winkelcafé

Nog zo’n tof adresje, een winkel en een café ineen. Je vindt Engel Winkelcafé aan de Sassenstraat, vlakbij het Academiehuis Grote Kerk. Het winkelgedeelte is weliswaar niet zo groot maar ze hebben erg leuke producten. Ik vind het interieur erg mooi dus een aanrader.

Engel Winkelcafé, Sassenstraat 11, 8011 PA Zwolle

Engel Winkelcafé Zwolle
Engel Winkelcafé Zwolle

Blauwdruck

In hetzelfde straatje als Engel zit Blauwdruck op een hoek. Blauwdruck is een kunstgalerie waar diverse kunstenaars hun werken verkopen. Persoonlijk vond ik de prijs van de kunstwerken bijzonder hoog voor wat je ziet, maar voor kunstliefhebbers wellicht leuk om even binnen te kijken.

Blauwdruck, Sassenstraat 26, 8011 PC Zwolle

Blauwdruck Zwolle
Blauwdruck

Heavy Stuff

Steek je bij Blauwdruck het Rodeleeuwsteegje door, dan kom je uit bij Heavy Stuff: een woonwinkel met vooral producten voor wie een industriële woonstijl heeft. Daarnaast vind je allerlei vintage producten èn verkopen ze hier ook neonletters (die overigens niet goedkoop zijn).
Zelf liet ik mijn oog vallen op het prachtige kookboek ‘De geur van brood en wijn’ en kon ik de verleiding maar nèt weerstaan om deze aan te schaffen.

Heavy Stuff, Oude Vismarkt 28a-30, 8011 TB Zwolle

Heavy Stuff Zwolle
Heavy Stuff Zwolle

JETT Wonen Landelijke Stijl

Een paar deuren verderop zit nog een woonwinkel: JETT Wonen Landelijke Stijl. Ook een prachtige woonwinkel, maar dan, zoals de naam aangeeft, producten uit de landelijke stijl. Je kunt hier overigens ook (schitterende) meubels kopen, maar ook leuke woondecoratie. Ook is er achterin de mogelijkheid om verf te kopen.

JETT Wonen Landelijke Stijl, Oude Vismarkt 38, 8011 TB Zwolle

JETT Wonen Landelijke Stijl
JETT Wonen Landelijke Stijl

JOJO & Millows

Wat een supergrappig adresje is dit, vooral als je van cactussen houdt (ik dus!). Je vindt hier allerhande woondecoratie en cadeauartikelen maar vooral heel veel cactussen in grappige potjes. Niet heel goedkoop maar absoluut leuk om even rond te lopen.

Achterin de winkel vind je ook schitterende leren tassen, warme plaids, rieten manden en nog veel meer mooie spullen. Een leuke afwisselende winkel!

JOJO & Millows, Sassenstraat 45, 8011 PB Zwolle

JOJO & MIllows
Grappige cactussen en plantjes bij JOJO & Millows

Galerie Nende Kunst

Direct naast JOJO & Millows zit een kleine kunstgalerie, waar ik toch even binnengelopen ben. Je vindt hier schilderijen, sieraden en accessoires met kunstwerken van Natasja van ‘t Ende en ik vind haar stijl echt schitterend!

Vooral bij het schilderij ‘Masty’ heb ik een tijd staan kijken hoe deze mistige bossen geschilderd zijn, in de hoop ook eens iets vergelijkbaars te kunnen maken. Prachtig!

Galerie Nende Kunst, Sassenstraat 47, 8011 PB Zwolle

Galerie Nende Kunst
Galerie Nende Kunst

Vanaf de Sassenstraat heb je een prachtig zicht op de imposante Sassenpoort: een 15e eeuwse torenpoort.

Sassenpoort Zwolle
Sassenpoort Zwolle

Piccolini

Haal de smaak van Italië in huis! Deze delicatessenwinkel verkoopt allerhande Italiaanse producten en het is lastig om hier weg te gaan zonder iets lekkers gekocht te hebben. Niet alleen hebben ze allerlei geconserveerde producten maar ook verse etenswaren.

Een leuk winkeltje met hele vriendelijke medewerkers, dus zeker de moeite waard om even langs te lopen.

Piccolini, Koestraat 46, 8011 NM Zwolle

Piccolini Zwolle
Piccolini

Schuin tegenover Piccolini loop je de Kortejak in, waar ik al eerder in dit artikel over schreef.

De Inktpot Pennenspeciaalzaak

Tja, dit is een adresje waar je ‘wat mee moet hebben’. Als papier- en schrijfliefhebber kan ik mijn hart ophalen in een winkel als deze. Niet alleen omdat ze mijn favoriete bullet journal boeken van Leuchtturm verkopen, maar ook allerhande schrijfwaren en pennen.

Een fijne winkel om rond te neuzen!

De Inktpot Pennenspeciaalzaak, Gasthuisplein 18-20, 8011 SC Zwolle

Zwolle
Als je door de stad slentert, kom je prachtige oude panden tegen zoals deze! Een soort Zwolse versie van het Flatiron Building in New York!

Moyo

Ik weet niet zo goed hoe ik Moyo moet definiëren: het is vooral een kledingwinkel maar ze hebben ook veel leuke andere producten er bij. Zo hebben ze prachtige sieraden te koop en nog veel meer moois, dus zeker de moeite om even langs te lopen.

Moyo, Nieuwe Markt 12, 8011 PE Zwolle

Moyo Zwolle
Moyo: Kledingwinkel met leuke andere producten er bij

Moonloft

Tot slot een winkeltje waar ik zelf alleen langs gelopen ben maar dat pas om 11 uur open ging. Ik ben er dus niet binnen geweest, maar ik denk toch dat ik Moonloft met een gerust hart kan aanbevelen. Ook een concept store met mooie producten zoals vazen, kandelaars, sieraden en andere leuke artikelen.

Moonloft, Spoelstraat 32, 8011 RX Zwolle

Tips Zwolle blog
Gezellig straatje in Zwolle

De leukste hotspots van Zwolle (en dat zijn er nogal wat!)

Zoals ik al aangaf is Zwolle een stad met hele toffe restaurants en cafés. Waar ik ook liep: overal waren de terrassen goed gevuld en zit veel horeca in prachtige panden. Natuurlijk kon ik dus niet alle hotspots van Zwolle uitproberen dus ongetwijfeld heb ik de allerleukste gemist, maar de hotspots in dit lijstje zijn toch allemaal wel erg de moeite waard!

Douwe Egbertscafé

De ideale plek om je dagje Zwolle te beginnen: bij het Douwe Egbertscafé. Deze hotspot beslaat meerdere verdiepingen van een prachtig pand aan de Grote Markt en je kunt hier ook heerlijk ontbijten. Zelf koos ik voor de fluffy pancakes, die echt uitstekend smaakten.

Vanuit het Douwe Egbertscafé heb je op vrijdagen een leuk uitzicht over de marktkramen op de Grote Markt die voor een levendig beeld zorgen! Her en der in het café liggen boeken en spelletjes, dus je hoeft je hier zeker niet te vervelen. Door de kleine knusse ruimtes op verschillende verdiepingen is dit een heel gezellig café, leuk om je dagje Zwolle mee te beginnen!

Douwe Egbertscafé, Grote Markt 4, 8011 LV Zwolle

Het Douwe Egbertscafé
Het Douwe Egbertscafé

Stadscafé Het Refter

Ja, dit vond ik toch wel het allertofste adresje in Zwolle! Dit stadscafé zit echt in een waanzinnig mooi pand waarbij je gewoon een beetje heimwee naar de Middeleeuwen krijgt! Ooit was het een deel van een klooster, nu een stadscafé.

Het Refter Zwolle
Het Refter

Hoewel volgens de recensies het eten hier niet heel bijzonder is, is het wel dé plek waar je in het weekend gezellig gaat borrelen. Ik sprak hier af met een vriendinnetje en we hebben drie uur lang op het gezellige terras zitten kletsen, onder het genot van een drankje en een heerlijke borrelplank.

Stadscafé Het Refter, Bethlehemkerkplein 35a, 8011 PH Zwolle

Stadscafé Het Refter Zwolle
Stadscafé Het Refter: Wat een geweldig pand!

Als je links langs Het Refter op loopt, kom je op het Bethlehemkerkplein, waar je onder een tunneltje door kunt lopen. In het tunneltje vind je deze toffe streetart:

Streetart Zwolle
Toffe streetart in Zwolle

JaffaJaffa

Vroeger zat hier het beroemde restaurant De Librije, tegenwoordig een hip streetfoodrestaurant: JaffaJaffa. En ja, alleen het pand is al waanzinnig mooi, maar dan is het ook nog eens heel tof aangekleed door JaffaJaffa. Op de kaart verrassende gerechten uit de wereldkeuken, waarvan ik de Rendang koos.

JaffaJaffa Zwolle
JaffaJaffa

Hoewel het idee bij JaffaJaffa is dat je gerechten ‘to share’ neemt, is dat een beetje lastig als je alleen op stedentrip bent, maar de Rendang vulde prima. Ik vond het een leuk adresje, met ook nog eens een gezellig terras voor de deur.

JaffaJaffa, Broerenkerkplein 13, 8011 TW Zwolle

JaffaJaffa Zwolle
Hip interieur bij JaffaJaffa

Het Beugeltje

Direct naast JaffaJaffa vind je dit gezellige café: het Beugeltje. Gevestigd in een oude toren met een leuk terras aan het water. Ook van binnen is het hier echt oergezellig dus zeker een aanrader om hier een drankje te doen aan het einde van je dagje Zwolle!

Het Beugeltje, Krabbestraat 63, 8011 TX Zwolle

Het Beugeltje Zwolle
Het Beugeltje

Ingeburgerd

Een leuke burgerbar aan een heel gezellig pleintje. Ingeburgerd ligt aan de Nieuwe Markt, met een groot terras op het plein. Maar ook binnen is het heel gezellig en leuk gedecoreerd.

Op de menukaart natuurlijk vooral burgers, maar daarnaast ook leuke voor- en nagerechten en een prima lunch- en borrelkaart. Een fijn adresje, niet enorm bijzonder maar wel gewoon goed.

Ingeburgerd, Nieuwe Markt 25, 8011 PG Zwolle

Ingeburgerd Zwolle
Ingeburgerd

De Gillende Keukenmeiden

Een grappig adresje, vooral een aanrader voor de heerlijke taartjes. Aan de zijkant van het pand vind je een gezellig groen terras met picknickbanken, wat voor een heel fijn zomers sfeertje zorgt.

Je kunt hier ook een leuke high tea doen (zelfs zonder van tevoren te reserveren), wat zeker een aanrader is. Het enige minpuntje: het is niet zo groot dus het zit al snel vol!

De Gillende Keukenmeiden, Meerminneplein 7, 8011 SW Zwolle

Gillende Keukenmeiden Zwolle
De Gillende Keukenmeiden

Kattencafé Skatjes

Ben je kattenliefhebber? Dan is Kattencafé Skatjes een aanrader voor je! Het café is een beetje in woonkamerstijl en hier wonen een paar katten die, als de katten wakker zijn, aangehaald mogen worden. Er zijn duidelijke huisregels opgesteld die het belang van de katten op het oog hebben, dus uiteraard belangrijk om die even door te lezen.

Een grappig adresje om wat te drinken!

Kattencafé Skatjes, Korte Smeden 18, Zwolle

Grote Markt Zwolle
De Grote Markt in Zwolle, waar het op vrijdagen ook daadwerkelijk markt is. Gezellig!

Accommodatie in Zwolle

Wil je toch wat langer in Zwolle blijven dan één dagje? Dan is het een aanrader om in de stad te overnachten.

B&B In de Kromme Jak

Tja, niet het goedkoopste B&B maar wel op een heel mooi plekje! B&B In de Kromme Jak zit op de hoek van dit prachtige, fotogenieke straatje dus dat is natuurlijk ook wel wat waard.

B&B In de Kromme Jak, Koestraat 11, 8011 NG Zwolle

Pillows Grand Boutique Hotel Ter Borch

Wil je jezelf echt eens verwennen met een prachtige accommodatie, dan is het stijlvolle Pillows Grand Boutique Hotel Ter Borch een aanrader. Met een kamerprijs vanaf € 168,- per nacht niet het goedkoopste hotel misschien, maar wel een schitterende plek om te overnachten.

Vanaf het hotel loop je zo het gezellige centrum van Zwolle in, dus de locatie is perfect!

Pillows Grand Boutique Hotel Ter Borch, Stationsweg 9, 8011 CZ Zwolle

Dagje Zwolle tips
Uitzicht vanaf het Pelserbrugje

Zwolle al gezien? Tips voor andere stedentrips in Nederland!

Hoewel Zwolle echt een superleuke stad is voor een stedentrip, zijn er nog veel meer toffe steden in Nederland die je kunt bezoeken.

Ik schreef al blogartikelen over de volgende steden:

Wat is jouw favoriete stad in Nederland?

Dagje Zwolle tips
Zwolle
Previous Post Next Post

You may also like

No Comments

Leave a Reply

CommentLuv badge