Follow me:
Alkmaar 2018 favoriet

Alkmaar: Ook zonder kaasmarkt een leuk dagje uit!

Wie naar Alkmaar gaat, gaat vaak in de zomermaanden als de beroemde kaasmarkt plaatsvindt. Daar staat Alkmaar immers om bekend! En van heinde en verre komen de bezoekers dan ook naar deze Noord-Hollandse stad. Maar wist je dat Alkmaar ook in het najaar ontzettend leuk is om te bezoeken? Het is zo’n gezellig stadje met leuke winkeltjes en de meest ‘Instagrammable’ lunchtentjes en restaurants! 

Ondanks dat Alkmaar niet zo heel groot is, heeft het een verrassend groot aanbod aan winkels. De bekende ketens vind je langs maar liefst twee straten: de autovrije promenade Langestraat en de Laat. De winkels worden afgewisseld met tal van lunchrooms, cafeetjes en restaurants, de één nog mooier ingericht dan de ander!

Alkmaar leukste adresjes blog

De Langestraat, waar veel winkelketens prominent vertegenwoordigd zijn.

De Oude Stad

Rondom de Mient en de kaasmarkt vind je de Oude Stad van Alkmaar. Slenter zeker eens door de straatjes Fnidsen, Hekelstraat en de Mient. Hier zitten de leukste winkeltjes van Alkmaar gevestigd: leuke boetiekjes, woonwinkels, sieradenwinkels en originele pop-upstores. En dat alles in smalle straatjes die de stad een heel middeleeuws voorkomen geven.

Vergeet zeker niet om vanaf de Fnidsen een blik te werpen in de Sint Jacobsstraat…wat een idyllisch straatje!

Alkmaar leukste adresjes blog

De Sint Jacobsstraat in de Oude Stad

Mijn favoriete winkeltjes in Alkmaar

Hoewel je wat shoppen betreft helemaal los kunt gaan in Alkmaar, heb ik inmiddels al een paar favoriete adresjes gevonden! In de smalle Hekelstraat zit Mix Collection, een leuke kledingwinkel waar ik echt heel hebberig van word! Wat een leuke en stijlvolle kleding verkopen ze hier!

Alkmaar leukste adresjes blog

Mix-Collection

Vergeet niet om tegenover Mix-Collection even naar de gevel van grote-maten-schoenenzaak Passo te kijken: ooit was dit een oude Albert Heijn en dat is nog goed te zien!

Om de hoek, in de Fnidsen, zit de pop-upstore Handpicked by Anna & Renée. Wat een ontzettend fijn adresje is dit! Ze verkopen echt hele leuke artikelen, zoals hun website zegt: “van woonaccessoires en wellness producten tot kraamcadeautjes en kunst”. Voila, voor ieder wat wils dus! Let op, op maandag en dinsdag is deze winkel gesloten!

Over woonaccessoires gesproken: iets verderop in de Fnidsen vind je Twin Arts Lifestyle, ook een hele leuke winkel! Wil je je huis gezelliger maken of ben je op zoek naar een leuk cadeautje, dan kun je hier zeker terecht!

Alkmaar leukste adresjes blog

Snuffelen in de hoekjes van Twin Arts Lifestyle

Als je écht terug in de tijd wilt gaan, breng dan een bezoekje aan Inde Soete Suyckerbol, vernoemd naar één van mijn favoriete kinderboeken! Het interieur van de winkel is nog heel ouderwets: de vader van de huidige eigenaar was op deze plek kruidenier in Alkmaar en zo is de winkel, met een ietwat aangepast assortiment, nog steeds intact. Een nostalgisch adresje!

Alkmaar leukste adresjes blog

Inde Soete Suyckerbol, wat een nostalgisch winkeltje!

Een stadswandeling door Alkmaar

Vanuit de VVV van Alkmaar worden er geregeld stadswandelingen georganiseerd, maar je kunt ook zelf op pad! Via de app AbelLife kun je diverse stadswandelingen in Alkmaar downloaden. Ik koos voor de route ‘Alkmaar – Kunst op straat’ die langs diverse kunstwerken in Alkmaar leidt. Het duurde even voor ik het gebruik van de route goed begreep en af en toe miste ik wat informatie op het moment dat ik wel wat info verwacht had. Toch is het een leuke manier om Alkmaar eens van een andere kant te zien!

Alkmaar leukste adresjes blog

Een stadswandeling langs kunstwerken in Alkmaar

Het Stedelijk Museum van Alkmaar

De Alkmaarders zijn razend trots op hun historie: het Beleg van Alkmaar is immers een begrip en wordt wel als keerpunt van de Tachtigjarige Oorlog gezien. In de kelder van het Stedelijk Museum is er dan ook een uitgebreide tentoonstelling die over de wapenfeiten van de stad gaat. Persoonlijk vond ik de tentoonstelling een tikje rommelig: de route was niet heel duidelijk, maar de tentoonstelling geeft wel een interessant doorkijkje naar het verleden. Op het moment dat ik er was, was er ook een interessante schilderijententoonstelling over de Bergense School.

Het Stedelijk Museum is gratis met Museumjaarkaart

Alkmaar leukste adresjes blog

Een schilderij van de Alkmaarse Kaasmarkt in het Stedelijk Museum

Een hapje eten en drinken in Alkmaar

Tussen al het winkelen door, is het zeker zo leuk om in Alkmaar neer te strijken in één van de vele gezellige lunchrooms, tearooms, restaurants en cafés.

Aan de Koorstraat, vlak achter de imposante Sint-Laurenskerk, zit de lunchstore Sencha. Een combinatie van winkel en lunchroom en een waanzinnig leuk plekje! Leuke lifestyle-producten, woonaccessoires, ansichtkaarten en hele gezellige sfeer. Het is een beetje of je in een huiskamer binnenvalt maar dat vinden we alleen maar leuk!

Alkmaar leukste adresjes blog

Gezellig hoekje in lunchstore Sencha

 

Alkmaar leukste adresjes blog

Sencha

Iets verderop, het bruggetje over, ligt het DigiBeet en Katten Café. Als je niet van katten houdt, blijf je hier beter ver uit de buurt want er lopen zo’n tien katten los door het café, die zich graag aan laten halen door de bezoekers. De broodjes, hapjes en drankjes in het Katten Café worden geserveerd door medewerkers van stichting De Waerden. Ook wie problemen heeft met zijn/haar laptop, tablet of telefoon kan hier terecht.

Langs de Laat zit ook een leuke Lunch & Shop: Break-Out. Ook prachtige artikelen en de taarten in de vitrine zien er echt verleidelijk lekker uit!

Alkmaar leukste adresjes blog

Break-Out in de winkelstraat Laat.

Een heel fijn adresje in de Oude Stad is het bootje van Anne & Max. De scones zijn hier heel lekker en ik heb uit ‘betrouwbare bron’ dat de appeltaart ook uitstekend is. Wel is alles hier biologisch dus als je behoefte hebt aan een glas cola, dan val je hier (letterlijk) buiten de boot tenzij je biologische cola wèl te drinken vindt… 🙂

Alkmaar leukste adresjes blog

De boot van Anne & Max. Overigens hebben ze ook een gewoon restaurant.

Wil je op een uniek plekje lunchen of dineren, maak dan de wandeling naar het IJkgebouw, iets buiten het oude centrum van Alkmaar. Het IJkgebouw werd in 1877 gebouwd en heeft, nadat het haar functie als ijkgebouw verloor, als school, muziekgebouw en poppodium gediend. Na uitgebreide renovatie is het nu een superhip restaurant waar je heerlijk kunt eten! Ik belandde in de serre van het gebouw waar ik een heerlijke steak tartare geserveerd kreeg! Geen goedkoop adresje maar wel heel erg leuk!

Alkmaar leukste adresjes blog

De serre van het IJkgebouw

Praktisch Alkmaar

Ik ben echt enorm positief verrast door Alkmaar en ben vast van plan om vaker naar deze leuke stad te gaan! Vanuit mijn woonplaats is het ook maar een half uurtje rijden.

Parkeren is heel eenvoudig in Alkmaar. Ga je een hele dag naar deze stad? Parkeer dan op het ruime parkeerterrein van de Meubelboulevard van Alkmaar, de Parcade. Hier betaal je maar zo’n drie euro voor een hele dag en je loopt in een kwartiertje naar het centrum van Alkmaar. Het parkeerterrein ligt aan De Simsonstraat.

Ga je maar een uurtje of twee naar Alkmaar? Langs de Kennemersingel is vaak nog wel een plekje te vinden en dankzij de mooie houten voetgangersbrug loop je zo het oude centrum in.

Alkmaar leukste adresjes blog

Als je langs de Kennemersingel parkeert, zie je ongetwijfeld deze molen liggen!

Wil je graag de Kaasmarkt van Alkmaar bezoeken? Deze vindt elke vrijdagochtend plaats, van april tot eind september. In de zomermaanden zijn er ook kaasmarkten op dinsdagavond. En ook al is er geen kaasmarkt, je kunt natuurlijk wel het fraaie Waaggebouw (bouwjaar 1603) bewonderen, waar tegenwoordig de VVV en het kaasmuseum in gevestigd zijn.

Alkmaar leukste adresjes blog

Het Waaggebouw van Alkmaar

En vergeet niet om op de foto te gaan met het Kaasmeisje, dat achter het Waaggebouw staat!

Alkmaar leukste adresjes blog

Het Kaasmeisje

Niet alleen de Kaasmarkt is alleen maar in de zomermaanden geopend, ook de Grote Sint Laurenskerk is alleen maar te bezoeken in de lente en zomer. Buiten deze maanden om kun je de kerk alleen bezoeken tijdens evenementen of tijdens een rondleiding met gids.

Alkmaar leukste adresjes blog

De Grote Sint Laurenskerk van Alkmaar

Al in Alkmaar geweest? Misschien kan ik je dan enthousiast maken voor Leiden, Zutphen, Haarlem of Amsterdam
Previous Post Next Post

You may also like

4 Comments

 • Reply Darina

  Ik ben dus nog nooit in Alkmaar geweest maar wil de stad zeker bezoeken. Het ziet er heel gezellig uit.
  Darina onlangs geplaatst…Parisienne Look of the Week, 16 november 2018My Profile

  18 november 2018 at 12:02 pm
  • Reply Anne

   Ja zeker een aanrader! Ik had echt niet verwacht dat het zo leuk zou zijn!

   18 november 2018 at 8:48 pm
 • Reply Alkmaarevenementen

  Hoi Anne, leuke post over Alkmaar. Je kan inderdaad ook zonder de kaasmarkt een leuk dagje uit hebben in Alkmaar!
  Alkmaarevenementen onlangs geplaatst…Gin Tonic WorkshopMy Profile

  11 februari 2019 at 6:01 pm
 • Reply Ximaar

  Er gaat ook elk kwartier een directe intercity van Utrecht (Amsterdam) naar Alkmaar. Het station is op loopafstand van de binnenstad. Je kan voor kort parkeren beter de Singelgarage nemen. Is goedkoper dan langs de weg en je stapt in de Binnenstad uit. Verder kan ik De Hout aanraden, een 400 jaar oud park rond het ziekenhuis tegen het centrum.

  5 oktober 2019 at 2:19 pm
 • Leave a Reply

  CommentLuv badge