Follow me:
Roadtrips in Europa

Mostar: Een mooie roadtrip door Bosnië en Herzegovina

Vanuit Dubrovnik is het ongeveer twee uur rijden naar het stadje Mostar in Bosnië en Herzegovina. Met een stoere Toyota C-HR is het autorijden geen straf! Vanaf Dubrovnik is het maar een klein stukje naar de grensovergang, waarna we door het prachtige bergland van Bosnië en Herzegovina rijden. Wat een mooie roadtrip is dit!

Hoewel er in en rond Dubrovnik genoeg te beleven is voor een lang weekend, besloten we toch een dagje met een auto op pad te gaan. Via de website van EasyTerra ging het regelen van een auto vlot en zo stapten we op een vroege zaterdagochtend in deze mooie Toyota.

EasyTerra Kroatië

Dankzij EasyTerra mochten we gebruik maken van deze stoere huurauto!

Ik werd enorm positief verrast door het prachtige landschap van Bosnië en Herzegovina. We hadden totaal niet meer het gevoel dat we in Europa reden!

Springers op de brug van Mostar

Na een kleine drie uur rijden (we zijn iets omgereden) bereikten we het oude stadje Mostar. Dit plaatsje ligt van oudsher op een drukke handelsroute en werd in de 13e eeuw tijdens het Ottomaanse Rijk gesticht. Al in die tijd was er een houten brug over de rivier Neretva, die werd vervangen door een stenen exemplaar in 1566. Nog steeds is de brug (die tijdens de Bosnische Oorlog kapotgeschoten werd, maar inmiddels gerenoveerd is) een blikvanger in het oude stadje.

Mostar brug

De oude brug van Mostar

Het meest opvallende aan de brug zijn echter de ‘springers’. Traditiegetrouw moesten 16-jarige jongens uit Mostar een sprong van de brug maken als sprong naar de volwassenheid. Tegenwoordig is dit een uitgemolken tourist trap; men haalt bij de toeristen geld op en wanneer er genoeg ingelegd is, maakt een ervaren springer de sprong van de brug. Aanschouwd en aangemoedigd door een grote groep toeristen (veel Aziaten) die beneden met camera’s in de aanslag klaar staan.

Mostar: een bijzonder stadje

Mostar is in alle opzichten een bijzondere stad te noemen. De stad heeft enorm geleden onder de Bosnische Oorlog en nog steeds zijn er overal kogelgaten in huizen te vinden. In de talloze souvenirkraampjes vind je souvenirs die gemaakt zijn van kogelhulzen en we zagen zelfs gasmaskers te koop aangeboden worden. Op een muur zien we de tekst ‘All gave some, some gave all’. Schrijnende verwijzingen naar het verleden, dat niet eens zo heel erg ‘verleden’ is.

De Ottomaanse bloeiperiode is nog steeds zichtbaar in Mostar. Het stadje is één grote ‘big bazar’ met allemaal kleine winkeltjes. Op de terrasjes kun je een waterpijp roken of Bosnische koffie (vergelijkbaar met Turkse koffie) drinken. Hier in het oude centrum geen kerktorens maar verschillende minaretten. Her en der staan onleesbare Arabische tekens op muren en bordjes gekrabbeld.

Mostar roadtrip Bosnië

Arabische tekens in Mostar

Bezienswaardigheden in Mostar

Wij kwamen ontzettend tijd tekort in Mostar. De stad heeft genoeg te bieden om een hele dag door te brengen in plaats van de paar uurtjes die wij hadden. Wat we echt graag wilden doen maar niet aan toekwamen was de War Photo Exhibition, die in een mooi oud pand in het centrum te bezoeken is. Voor € 6,00 kun je zwart-witfoto’s over de oorlogsperiode bekijken om zo een beeld te krijgen van wat zich hier heeft afgespeeld.

Ook is het een aanrader om de Koski Mehmed Pasha Moskee te bezoeken, vooral omdat je de minaret mag beklimmen. Vanaf hier heb je echt een waanzinnig mooi uitzicht over de stad. In het pleintje voor de moskee vind je verschillende kleine souvenirwinkeltjes.

Wil je graag meer lezen over bezienswaardigheden in Mostar? Jenny van het reisblog IkReis schreef een heel uitgebreid blogartikel met allemaal handige tips voor een bezoek aan Mostar

Mostar

Mostar

Mostar praktisch

Over souvenirwinkeltjes gesproken… Het hele oude centrum is er bezaaid mee! Allerhande producten worden aangeboden zoals mooie shawls, handtassen, koelkastmagneten, portemonneetjes, Turks fruit, kleine waterpijpen en nog veel meer prullaria.

In Mostar kan betaald worden met de Bosnische mark, de Kroatische kuna en zelfs met de euro. Wanneer je in euro’s betaalt is het wel handig om even terug te rekenen of er wel een goede koers gebruikt wordt. Het is wel een voordeel dat je tijdens een dagtrip vanuit Kroatië niet speciaal geld hoeft te pinnen.

Mostar Bosnië

Naast de oude moskee liggen ook weer leuke winkeltjes.

Eten en drinken is behoorlijk goedkoop in Mostar. Op een terrasje aten we een broodje met wat desserts (baklava en nog iets anders zoets) en drankjes er bij en waren maar twee tientjes kwijt voor vier personen.

Parkeren kon heel eenvoudig en veilig in een bewaakte parkeergarage aan de straat Kapetanovina. Parkeergelegenheid wordt goed aangegeven dus het is relatief makkelijk om een goede parkeerplek te vinden. Wel zijn de straatjes vlakbij het oude centrum smal en rommelig dus goed uitkijken voor je autospiegels!

Mostar Big Bazar

Souvenirwinkeltje in Mostar

Een auto huren

Het huren van een auto in Kroatie was relatief eenvoudig via de website van EasyTerra. De prijzen in Kroatië liggen niet zo hoog. Wel een paar dingen om rekening mee te houden wanneer je een auto huurt in Kroatië:

 • Voor het passeren van de grens wordt een bedrag van circa € 70,00 in rekening gebracht door de autoverhuur. Niet helemaal terecht want de verzekering dekt ook gereden schade in de omliggende landen, maar de discussie bij de verhuurder ga je niet winnen…
 • Op de terugweg reden wij in het donker over een drukke weg in Kroatië. Het viel ons op dat de medeweggebruikers een nogal gevaarlijke rijstijl hadden. Zo werden we ingehaald terwijl er ook een tegenligger aan kwam, wat maar nèt goed ging. Ook werd in Dubrovnik onze spiegel hard aangetikt door een inhalende auto. Gelukkig geen schade maar wel geschrokken. Kortom, mijn advies is om de doorgaande en drukke wegen wat te vermijden en voor de wat rustiger (en mooiere!) wegen te kiezen.
 • Bij EasyTerra kun je heel handig een auto ‘worry-free’ boeken, waarbij je geen eigen risico hebt. Wel moet je hiervoor een flink bedrag (€ 1.500,00) aan borg betalen dus zorg dat je voldoende krediet op je creditcard-rekening hebt!
Mostar

Het prachtige landschap van Bosnië en Herzegovina!

Bekijk ook onze reisfilm over Dubrovnik en Mostar!

Previous Post Next Post

You may also like

8 Comments

 • Reply Shamira | Wander Rebel

  Leuk stadje Mostar, maar inderdaad ook erg toeristisch. Ik ben afgelopen maand in Bosnië geweest en kan je zeker aanrader om eens meer van het land te zien. Zeer indrukwekkend vanwege de oorlog, maar zoals je zelf ook al even had kunnen zien, prachtige landschappen!
  Shamira | Wander Rebel onlangs geplaatst…Tussen hoop en vrees in SrebrenicaMy Profile

  16 november 2018 at 1:55 pm
  • Reply Anne

   Klopt, ik wil graag meer zien van Bosnië want vind wat ik gezien heb erg mooi! Enige wat mij een beetje tegenhoudt is de rijstijl van de Bosniërs… 😀

   18 november 2018 at 8:41 pm
 • Reply Maaike

  Ik ben afgelopen zomer in Bosnië en Herzegovina geweest met de auto. In Mostar en in het Noord-westen in National Parc Una. Op de wegen hebben we geen last gehad van de rijstijl van de Bosniërs. De wegen zijn niet druk en als je genoeg afstand houdt, gebeurt er niets raars!

  31 januari 2019 at 10:45 pm
  • Reply Anne

   De rest van Bosnië lijkt me ook mooi, tof dat je daar geweest bent! Helaas hadden wij een paar hele negatieve ervaringen op de weg in Bosnië en Kroatië, zelfs op rustige wegen werd er enorm gebumperkleefd, vlak voor bochten ingehaald en één keer ingehaald terwijl er gewoon een tegenligger aan kwam. In Dubrovnik reed iemand tegen onze spiegel aan maar gelukkig geen schade.

   1 februari 2019 at 1:05 am
 • Reply Carpardoo

  Leuke blog. Het is ook zeker belangrijk om stevige auto te huren i.v.m. de omgeving en de weg.

  6 februari 2019 at 12:04 pm
 • Reply Aniek

  Ik vond het een bijzondere stad. Kogelgaten in de muren van toeristenwinkeltjes. De geschiedenis overal nog zo zichtbaar. En ontettend welkome mensen.
  Aniek onlangs geplaatst…De mooiste fietsroutes in Utrecht!My Profile

  12 juni 2019 at 7:11 am
  • Reply Anne

   Ja, die kogelgaten vond ik ook wel heftig, ook de muurschilderingen die refereerden aan de oorlog. Ik zou het museum nog wel heel graag willen bezichtigen, daar hadden we helaas geen tijd meer voor.

   12 juni 2019 at 2:09 pm
 • Reply Inleaseautos

  Rijden in het buitenland voelt in het begin altijd wat onwennig, maar zo te lezen heeft het een geweldige reis opgeleverd!

  27 juni 2019 at 1:41 pm
 • Leave a Reply

  CommentLuv badge