Follow me:
Walburgistoren

Zutphen: De leukste winkels en hotspots!

Mijn oriëntatie ben ik altijd snel kwijt als ik weer eens in Zutphen ben. Vanaf de parkeerplaats Gravenhof tot aan het marktpleintje weet ik het nog maar daarna gaat het onherroepelijk mis! Links en rechts zie ik smalle steegjes, oude middeleeuwse pandjes, leuke winkeltjes, gezellige pleintjes en verstilde hofjes. Zo, dat was Zutphen samengevat in één zin!

Het leuke van Zutphen is dat de ketens hier minder prominent aanwezig zijn. In ruil daarvoor zitten alle straatjes vol met onverwachte boetiekjes en kledingwinkeltjes, boekwinkeltjes, bakkerijtjes en heel veel leuke woonwinkels! Ik gebruik bewust veel verkleinwoorden want Zutphen kent nauwelijks grote winkelpanden. Afgezien van de HEMA wellicht, maar de rest van de winkels zit in smalle, oude pandjes die ietwat scheefgezakt ogen en daardoor de stad een sfeervolle uitstraling geven. 

De afgelopen jaren heeft Zutphen een fantastische ontwikkeling doorgemaakt. Overal duiken hippe winkeltjes en concept stores op en je komt aan een dag echt te kort in deze leuke stad! 

Zutphen markt

De gezellige markt midden in Zutphen.

Meer over Zutphen

Even de geschiedenis in vogelvlucht: Zutphen is al zo’n 1700 jaar oud! De stad lag heel strategisch op de plek waar de Berkel in de IJssel uitmondt. De eerste stad werd gebouwd door de Frankische Chamavenstam en werd waarschijnlijk al gelijk met behulp van grachten als versterkte stad gebouwd. Haar glorietijd was rond 1300, toen het een hele belangrijke handelsstad was. Het wapen van Zutphen draagt nog steeds het teken van een Hanzestad.

Er gaat zoveel charme van dit Achterhoekse stadje uit, dat winkelen hier bijna een ontdekkingsreis is. Er zijn altijd wel weer nieuwe winkeltjes te bekijken, om over de vele cafeetjes en lunchrooms nog maar niet te spreken. Graag deel ik de leukste adresjes met jullie!

Zutphen straatje

Knusse straatjes in Zutphen

De leukste winkels in Zutphen

Living & Giving

Wanneer ik vanaf de Hout- en Groenmarkt de Korte Hofstraat in loop, zie ik al gelijk het leuke winkeltje Living & Giving opdoemen. De naam beschrijft uitstekend het assortiment: leuke lifestyleartikelen, zoals kaarsen, shoppers, lantaarns en nog veel meer. Dit is écht een leuk adresje en de artikelen zijn heel redelijk geprijsd.

Living & Giving, Korte Hofstraat 1A, Zutphen

Zutphen

KLARE STYL – wonen en bijzaken

Een paar deuren verderop zit de woonwinkel KLARE STYL. Wat een fijne winkel is dit! Prachtige meubels, kussens en woonaccessoires in een stoere stijl. Bij de kassa hangt een rek met hele mooie ansichtkaarten, waar ik er gelijk een paar van aanschaf voor mijn Postcrossing project! KLARE STYL is hier sinds half 2018 gevestigd en is nu al wijd en zijd bekend. En wij begrijpen heel goed waarom! 

De winkel ziet er heel aantrekkelijk uit en ook hier zijn de artikelen prettig geprijsd. Een toppertje in Zutphen!

KLARE STYL, Korte Hofstraat 5, Zutphen 

Klare Styl Zutphen

Mooie artikelen bij KLARE STYL in de Korte Hofstraat.

WAAR

WAAR zit in een fantastisch pandje naast de HEMA en is een leuke cadeauwinkel! Ik heb hier echt staan kwijlen bij de gave cadeauboeken. Verder hebben ze mooie kaarsen, tassen, keukengerei, dienbladen…allemaal niet voor de laagste prijs maar wel erg leuk om weg te geven (of om stiekem aan jezelf cadeau te doen!)!

WAAR Zutphen

 

WAAR Zutphen, Korte Beukerstraat 14, Zutphen

Walk-In Zutphen

Muziekliefhebbers kunnen hun hart ophalen in platenzaak Walk-In. Dit winkeltje vol cd’s en lp’s vind je in de smalle Frankensteeg: een straatje dat de afgelopen tijd helemaal opgeknapt is en waar steeds meer leuke winkeltjes neerstreken! 

Bobby Huisman is de trotse eigenaar van Walk-In en vertelt vol enthousiasme over hoe Walk-In hier in Zutphen terecht kwam. Intussen scoor ik nog een paar mooie cd’s voor een leuke prijs! Deze platenzaak scoorde trouwens ook erg hoog in de verkiezing ‘Vinylzaak van het Jaar’ dus zeker de moeite waard om even de Frankensteeg in te lopen voor dit adresje!

Walk-In Zutphen, Frankensteeg 10, Zutphen

ByNord Conceptstore

In de Lange Hofstraat vind je de hippe conceptstore ByNord op nummer 16-A. Het is leuk om hier even rond te kijken! Hoewel de stijl van ByNord niet helemaal mijn smaak is, is dit adresje toch zeker een aanrader! Ze hebben namelijk veel leuke woonaccessoires die in heel veel woonstijlen wel passen. Een mooie winkel!

Wanneer je daar toch bent, loop dan ook gelijk even bij de buren binnen, de designerwinkel Stilleven

ByNord Conceptstore, Lange Hofstraat 16-A, Zutphen

ByNord

ByNord

RADIJS

Een van mijn favoriete winkels in Zutphen is de conceptstore RADIJS, die in de Laarstraat zit. Sowieso is de Laarstraat een leuk winkelstraatje dus loop hier vooral even doorheen!

De lichte inrichting van RADIJS maakt het tot een heel prettig adresje om rond te kijken. Ze hebben leuke artikelen, niet heel goedkoop maar wel mooi! RADIJS werkt graag samen met Nederlandse ontwerpers. Ze verkopen kleding, accessoires en lifestyle-producten. Neem vooral ook even een kijkje op hun website!

R A D I J S | conceptstore, Laarstraat 20, Zutphen

RADIJS

Het mooie interieur van conceptstore RADIJS.

Museumwinkel Het Snoepje

Dit adresje moet je echt weten want je komt er niet snel toevallig langs. In Museumwinkel Het Snoepje ga je even tientallen jaren terug in de tijd. Hier vind je allerlei soorten ouderwets snoepgoed. Erg leuk om rond te kijken en natuurlijk wat te kopen! In talloze glazen potten zitten diverse snoepsoorten uit het verleden. Zeker de wat oudere bezoekers van de winkel hebben heel wat ‘o ja!’-momentjes! 

Naast de museumwinkel kun je nog het kleine museumpje De Brandkas van Henny bezoeken, waarin een paar oude kamers te bekijken zijn. Niet zo bijzonder maar toch grappig om even mee te pakken als je toch bij de museumwinkel bent. 

Museumwinkel Het Snoepje, Ravenstraatje 3, Zutphen

Museumwinkel Het Snoepje

Museumwinkel Het Snoepje

Noten & Zo

Voor leuke culinaire cadeautjes moet je écht naar Noten & Zo! Dit leuke notenwinkeltje (maar ze hebben veel meer!) zit aan de Lange Hofstraat. Hier heb je niet alleen talloze soorten nootjes, maar je kunt ook allerlei smaken olijfolie tappen! Verder staan er prachtige stellingkasten vol leuke producten klaar om ingepakt te worden! Een, letterlijk, héérlijk winkeltje!

20150808_142117

Noten & Zo, Lange Hofstraat 34, Zutphen

Van Rooyens Bakkerij

In de Lange Hofstraat (dezelfde straat als Noten & Zo en ByNord) zitten twee bakkerijtjes tegenover elkaar: Driehoek en Van Rooyens Bakkerij. Van Rooyens Bakkerij is wijd en zijd bekend, vooral vanwege de heerlijke ouderwetse koekjes en cakes die je hier kunt kopen. Ik bezweek voor de lemon-cake en deze was echt ontzettend lekker! 

Leuke hotspots in Zutphen

Er zijn zoveel leuke cafeetjes en restaurantjes in Zutphen, dat het eigenlijk geen doen is om de leukste uit te zoeken.

Van Rossum’s Koffie

Bij Van Rossum’s Koffie draait alles om koffie! Helaas lust ik echt geen koffie, maar ik besloot toch om een bezoekje te brengen aan dit leuke adresje. Gelukkig schenken ze ook andere drankjes dan alleen koffie, maar koffieliefhebbers moeten Van Rossum’s Koffie zeker niet overslaan! Het is ook mogelijk om koffieproducten te kopen, voor wie deze heerlijke koffie ook thuis wil drinken. 

Ik at er een overheerlijke cheesecake en kan dit adresje met stip aanraden! 

Van Rossum’s Koffie, Turfstraat 10, Zutphen

Rossum Zutphen

Van Rossum’s Koffie

Volkshuis

Wie graag op een gezellig terras zit, kan terecht op de vele terrassen op de Hout- en Zaadmarkt. Ik at een heerlijke lunch op het zonnige terras van het Volkshuis. Een bijzonder adresje, ook vanwege de mooie retro inrichting. 

Volkshuis, Houtmarkt 62, Zutphen

Volkshuis

Het retro-achtige interieur van het Volkshuis.

Chapoo!

Wat ook een erg leuk plekje is, is Chapoo! Hier loop je vanuit de Korte Hofstraat recht tegenaan. Het terras zit altijd vol wat een goed teken is. Dit is een leuk plekje!

Chapoo! Turfstraat 7, Zutphen

SESAM

Een hotspot die ik niet zelf uitgeprobeerd heb maar wel heel veel positiefs over heb gehoord, is SESAM. Het zit op een hoekje net achter de winkelstraat van Zutphen en werd mij van diverse kanten aanbevolen. Ik zou zeggen: probeer het uit en laat in de reacties onder dit blog weten wat je er van vindt! 

SESAM, Oudewand 1, Zutphen

Ristorante Vaticano

Italiaans eten kan prima bij Ristorante Vaticano op de Zaadmarkt. Het terras is uitstekend en binnen is het heel gezellig! De carpaccio en het broodje tapenade die ik bestelde, waren uitstekend van smaak. Toppertje!

Ristorante Vaticano, Houtmarkt 79, Zutphen

Vaticano

Vaticano

Bij d’n Open Haard

Dit is misschien wel mijn favoriete restaurant in Zutphen: Bij d’n Open Haard. Dit is zo’n leuk restaurant dat je hier echt een keertje gegeten moet hebben! Het restaurant is helemaal in middeleeuwse sferen, wat tot aan de menukaart terug te vinden is. Je kunt erg lekker eten in een sfeervol restaurant. Aanrader!

Bij d’n Open Haard, Houtmarkt 60, Zutphen

Bij d'n Open Haard

Bij d’n Open Haard: mijn favoriete restaurant in Zutphen!

Leuke dingen om te doen in Zutphen

Alleen al met het bezoeken van al deze toffe winkels en hotspots kun je een dag vol maken in Zutphen. Maar er zijn nog veel meer leuke dingen te doen! Wat dacht je bijvoorbeeld van een stadswandeling (met audiotour) door Zutphen, waar mede-blogger Marko over schrijft? 

Rondvaart door Zutphen met een fluisterboot

Vanuit het centrum van Zutphen kun je een boottocht met een fluisterboot maken. De tocht duurt ongeveer een uur en de schipper vertelt honderduit over de geschiedenis en de bewoners van Zutphen. 

Is de rondvaart een aanrader? Ja en nee. Het is leuk om Zutphen vanaf het water te zien en de boot brengt je op mooie plekjes. Het nadeel is dat je niet rond kunt varen en dus steeds op en neer moet. Ook gaat de boottocht niet echt door het centrum van Zutphen maar meer er om heen en vaar je een groot stuk over de Berkel langs de buitenwijken van Zutphen. Desondanks is het een leuk uitje en voor de prijs hoef je het niet te laten!

Fluisterboot Zutphen, vertrek vanaf Rijkenhage 1 (kosten € 6,00 p.p., kortingen voor kinderen)

Rondvaart

De rondvaart brengt je ook langs deze imposante watertoren.

De Wijnhuistoren

Midden op de Groenmarkt staat de markante Wijnhuistoren. De toren was onderdeel van de toenmalige herberg en nog steeds zit er een restaurant onder de toren. 
De toren kan gratis beklommen worden onder leiding van een gids, die uitgebreid uitleg geeft over de toren en het carillon dat in de toren hangt. Erg leuk om te horen hoe nu precies een carillon gemaakt en bespeeld wordt! 

Vanaf de omloop heb je een leuk uitzicht over de rode daken van de stad en natuurlijk op de fraaie Walburgistoren. 

Wijnhuistoren, Groenmarkt 40, Zutphen

Wijnhuistoren

Uitzicht over Zutphen vanaf de Wijnhuistoren.

Bibliotheek in de Broederenkerk

Loop zeker ook even langs de bibliotheek van Zutphen, die in de prachtige Broederenkerk gevestigd zit. Ik denk dat dit de mooiste bibliotheek van Nederland is! Je kunt hier natuurlijk alleen maar boeken lenen als je lid bent, dus er is verder weinig te zien, maar het is wel bijzonder om even binnen te kijken. 

Broederenkerk, Broederenkerkplein 2, Zutphen

Bibliotheek Zutphen

De bibliotheek in de Broederenkerk: heb je ooit zo’n mooie bibliotheek in Nederland gezien?

Walburgiskerk

Op de Gravenmarkt vind je de karakteristieke Walburgiskerk, waarvan de toren hoog boven de stad uitsteekt. Het is een prachtige oude kerk, die je kunt bezichtigen. Ook vind je in de kerk de Librije, de oudste bibliotheek van Nederland, naar men zegt. Bijzonder om deze plek te bezoeken! 
In de zomermaanden is het op donderdag-, vrijdag- en zaterdagmiddag mogelijk om de Walburgistoren te beklimmen onder leiding van een gids. 

Walburgiskerk, Kerkhof 3, Zutphen

Walburgistoren

De markante Walburgistoren

Musea Zutphen

Zutphen kent ook enkele interessante musea die een bezoek waard zijn. Het bekendst zijn het Stedelijk Museum en het Henriette Polak Museum. In het Stedelijk Museum vind je meer over de historie van de stad; het Henriette Polak Museum is een museum met moderne kunst. Beide musea vind je bij elkaar onder de noemer ‘Musea Zutphen‘ op het ‘s Gravenhof 4. 

Wat op mijn lijstje stond om te bezoeken, maar waar ik niet aan toegekomen ben, is het Geelvinck Muziek Museum. Hier kun je allerlei oude piano’s bewonderen en zelfs mag je nog op sommige muziekinstrumenten spelen. Je vindt het Muziekmuseum op de Zaadmarkt 88. Je museumkaart is hier geldig. 

Museum Boer Kip

Door de vriendelijke dame van de VVV van Zutphen werd ik geattendeerd op Museum Boer Kip. Een oude boerderij, waarin boer c.q. kunstschilder Herman Kip woonde. De boerderij is nog helemaal in oude stijl gebleven omdat boer Kip weigerde te renoveren. 

Ook hier kon ik helaas vanwege tijdgebrek niet naar toe, maar het lijkt me zeker een mooi plekje! 

Het Museum Boer Kip is alleen in de zomermaanden in de weekenden geopend; in de wintermaanden is het er te koud… 

Overnachten in Zutphen? 

Er zijn niet zoveel hotels of andere accommodaties in Zutphen. Terwijl er zoveel te zien en te doen is, dat je er gerust twee dagen door kunt brengen! 

In het centrum zit het Hampshire Hotel ‘s Gravenhof Zutphen. Vanuit hier loop je zo de Lange Hofstraat in. Een ideaal plekje dus! 
Je betaalt ongeveer € 125,00 per kamer per nacht bij het Hampshire. 
Hampshire Hotel ‘s Gravenhof, ‘s Gravenhof 6, Zutphen


Wil je meer informatie over Zutphen? Kijk dan hier!


Wist je dat ook de omgeving van Zutphen absoluut een bezoekje waard is? Ik maakte deze prachtige roadtrip door de Achterhoek!

Posbank
De Posbank, niet zover bij Zutphen vandaan.

Noot: Dit artikel werd oorspronkelijk geschreven in 2015. Omdat er echter zoveel veranderd is in Zutphen èn omdat dit artikel zoveel gelezen wordt, besloot ik om het artikel in juni 2019 te updaten.

Bedankt dat je dit artikel wilde lezen! Hopelijk vond je het leuk!
Wil je nog meer (reis)inspiratie opdoen, meepraten over reisonderwerpen of op de hoogte blijven van mijn nieuwste artikelen? 
Volg dan DitisAnne.nl op Facebook!

Previous Post Next Post

You may also like

4 Comments

 • Reply Darina

  Wat een leuk plaatsje in Zutphen. Ik ben er nog nooit geweest, maar wil er zeker een keer naar toe en neem ik je tips mee.
  Darina onlangs geplaatst…La Vie Parisienne | Weekend Outfit #2My Profile

  8 juni 2019 at 10:02 am
  • Reply Anne

   Leuk, ben benieuwd wat je er van vindt!

   19 februari 2020 at 11:19 pm
 • Reply Marcella Molenaar

  Wauw, Zutphen is leuk! Ik wist dat het centrum heel sfeervol is, maar dat er zoveel leuke winkels en restaurants zijn is nieuw voor mij. Ik wil er graag eens rondstruinen!
  Marcella Molenaar onlangs geplaatst…Reisdeceptie #3 – De kleine zeemeermin in KopenhagenMy Profile

  5 juli 2019 at 3:17 pm
  • Reply Anne

   Zeker doen! Het is echt één van mijn favoriete steden in Nederland!

   19 februari 2020 at 11:18 pm

  Leave a Reply

  CommentLuv badge