Follow me:
Polar Vantage M2

5 redenen waarom een triatlon zo leuk is!

Sinds vorig jaar zomer heb ik twee keer meegedaan aan een sprint triatlon. Bij een triatlon denken veel mensen dat dit echt megazwaar is. En ja, als ik aan het hardlopen ben, vind ik het ook verschrikkelijk zwaar. Maar eigenlijk valt het heel erg mee en kan iedereen met een beetje basisconditie prima meedoen. Deze 5 redenen zorgen er voor dat ik steeds weer enthousiast ben aan het meedoen met een triatlon!

Vorig jaar deed ik mee met mijn eerste triatlon, in Ouderkerk aan de IJssel. Deze week had ik mijn tweede triatlon, de Tri Hlmrmeer in Hoofddorp, een thuiswedstrijd dus! Twee hele verschillende parcoursen maar allebei erg leuk! Maar waarom is een triatlon nu zo leuk?

Er hangt een hele toffe sfeer

Het leukste van het meedoen aan triatlons vind ik misschien nog wel het gemoedelijke sfeertje dat er hangt. Tijdens een van de wissels bij de triatlon in Hoofddorp zat ik naast een meisje uit te puffen van het zwemmen, terwijl we onze fietsschoenen aan wurmden. Voordat ze vertrok drukte ze mij nog een paar dextrootjes in de hand en we wensten elkaar succes bij het vervolg. Het typeert echt de sfeer bij de triatlon, waar je je ‘concurrentes’ gewoon helpt en waarbij het vooral om het meedoen gaat.

Ongetwijfeld zal het bij de deelnemers, die om de winst strijden, heel wat fanatieker er aan toe gaan, maar zelf geniet ik vooral ook van de gezelligheid onderling.

Triatlon fietsen Haarlemmermeer
Fietsen en zwemmen zijn mijn favoriete onderdelen bij de triatlon!

3 sporten in een wedstrijd is afwisselend

Ik vind zwemmen leuk, maar niet al te lang. Fietsen doe ik ook graag, maar na een uurtje fietsen vind ik het wel een beetje saai worden. Oke, hardlopen is gewoon niet mijn ding maar dat is een kwestie van overleven.

Het leuke aan een triatlon is dat het heel afwisselend is. Na twintig minuten zwemmen ben je alweer aan het fietsen toe. En tegen de tijd dat je het fietsen wel een beetje saai begint te vinden, kun je alweer wisselen naar het hardlopen.

Kortom, een triatlon is nooit saai!

Een triatlon is voor alle niveaus

Een veelgehoord argument om maar niet mee te hoeven doen met een triatlon, is dat men niet goed is in een van de onderdelen. Vooral zwemmen is voor veel mensen een drempel.

Zelf ben ik echt superslecht in hardlopen. Het is niet mijn sport, ik vind het ook niet leuk en ik ga het denk ik ook nooit leuk vinden. Met het zwemmen en fietsen kom ik behoorlijk mee met de triatlon. Ik lig niet op kop maar ook zeker niet achteraan. Maar door het hardlopen verpruts ik keer op keer een goede tijd.

Toch houdt mij dit niet tegen om mee te doen met een triatlon. Ik wil niet een kwartier na de laatste binnenkomen. Maar zolang zelfs ik nog deelnemers achter mij houd, ben ik dik tevreden.

Welk niveau sporter je ook bent, zolang je maar iets basisconditie hebt, kun je gewoon meedoen!

Triatlon haarlemmermeer
En hardlopen is verreweg mijn minst favoriete onderdeel!

Je krijgt een mooie medaille (en een goed gevoel!)

Een paar jaar geleden ben ik begonnen met tennis. Een superleuke sport, vooral nu ik ook competitiewedstrijden speel. Maar aan het einde van een gewonnen competitiewedstrijd, ga je gewoon met lege handen naar huis.

Bij de triatlon krijg je, zodra je over de finish komt, gelijk een medaille om je hals gehangen. En hoe tof is dat! Je bent in een klap alle ellende van het hardlopen vergeten (tenminste, ik wel…)! 🙂

Maar los van de medaille: het volbrengen van een triatlon geeft natuurlijk een heerlijk gevoel. Je hebt jezelf uitgedaagd en zodra je over de finish rent, weet je dat het je is gelukt! Zeker als je jezelf voor een uitdagende afstand hebt ingeschreven is het supertof om de eindstreep te halen.

Tri Hlmrmeer
Medaille in de pocket!

Lekker buiten sporten

Een triatlon doe je eigenlijk nooit echt ongetraind. Ik train altijd veel minder dan ik zou moeten, omdat ik ook veel tennis. Maar desondanks is de triatlon voor mij een fijne stok achter de deur om veel buiten te sporten. Uit mijzelf ga ik namelijk niet zomaar hardlopen en ook voor fietsen kan ik mij niet altijd even goed motiveren. Balsporten vind ik veel leuker om te doen dan duursport, maar voor mijn conditie vind ik duursport weer beter.

Ook tijdens de triatlon zelf is het heerlijk om twee uurtjes lekker actief buiten te zijn. Tijdens de twee triatlons die ik deed was het lekker zonnig en dan kan ik er enorm van genieten om buiten te sporten.

Haarlemmermeerse Bos triathlon
Lekker buiten sporten voor en tijdens de triatlon!

Wat houdt jou nu nog tegen om mee te doen met een triatlon?

Bedankt dat je dit artikel wilde lezen! Hopelijk vond je het leuk!
Wil je nog meer (reis)inspiratie opdoen, meepraten over reisonderwerpen of op de hoogte blijven van mijn nieuwste artikelen? 
Volg dan DitisAnne.nl op Facebook!

Previous Post Next Post

You may also like

2 Comments

 • Reply sanne

  Ik heb 1 triatlon volbracht en dat was een zware! Ik heb helaas momenteel een knieblessure dus ben nog niet echt op dreef met hardlopen. Mocht het weer sneller herstellen kan ik er misschien nog eentje in september doen.

  8 juni 2019 at 11:51 am
  • Reply Anne

   Ah, met een blessure kun je beter voorzichtig doen inderdaad! Wel tof dat je een zware triatlon gehaald hebt, mooie prestatie!

   12 juni 2019 at 2:13 pm

  Leave a Reply

  CommentLuv badge