Goed, de titel boven dit artikel is natuurlijk mijn mening en geen feit! Sommigen vinden juist het hardlooponderdeel van de triatlon erg leuk. En weer anderen genieten vooral van het eerste triatlon-onderdeel: zwemmen. Maar ik vind het onderdeel fietsen het leukste. In dit artikelen meer over wielrennen, racefietsen en mijn fietservaring tijdens mijn eerste triatlon!
Tijdens de sprint-afstand van de triatlon zwem je 750 meter, fiets je 20 kilometer en loop je 5 kilometer hard. 20 kilometer fietsen is niet zo gek ver en ik vond het heel goed te doen. Sterker nog, ik vond het fietsen het leukste onderdeel van de triatlon. Zwemmen is ook leuk, maar erg vermoeiend en hardlopen is by far mijn zwakste onderdeel. Misschien kwam het omdat mijn zwemonderdeel beter ging dan verwacht en omdat ik op de fiets anderen inhaalde dat ik echt genoot van de wedstrijd!
Een racefiets of niet?
De meeste deelnemers aan een triatlon doen mee met een racefiets of zelfs een speciale tijdritfiets. Zelf heb ik al een paar jaar een wielrenfiets dus het was voor mij makkelijk om mee te doen. De fiets had ik immers al, evenals de bijbehorende spullen, zoals schoenen, helm en fietshandschoenen.
Wie geen racefiets heeft, maar toch aan een triatlon mee wil doen, heeft verschillende opties.
- Je kunt misschien een fiets lenen van een familielid of kennis. Regel dit wel op tijd zodat je voorafgaand aan de triatlon een aantal keer met de fiets kunt fietsen. Een racefiets is best wel even wennen!
- Bij veel triatlons kun je bij inschrijving een racefiets huren. Je betaalt dan een paar tientjes extra. Het nadeel lijkt me dus wel het bovenstaande: een racefiets is echt wennen dus het is niet ideaal als je er niet eerst een paar rondjes er mee kunt proefrijden.
- Je mag ook op een gewone fiets meedoen. Tijdens mijn triatlon zag ik ook iemand rijden op een sportieve stadsfiets. Doe je vooral mee omdat je de triatlon een leuke uitdaging vindt en geef je niet zoveel om een snelle tijd? Dan is het helemaal geen probleem om op een gewone fiets mee te doen. Wil je wel een goede tijd neerzetten, dan wordt het wel heel hard werken op een stadsfiets!
- Een racefiets aanschaffen! Voor een paar honderd euro heb je echt al hele mooie wielrenfietsen. Het is erg fijn om op je eigen racefiets voor de wedstrijd te trainen en met je eigen fiets mee te doen. En daarnaast is wielrennen ook een leuke sport om tijdens de zomermaanden te doen!
Een eigen racefiets kopen
Waar moet je op letten als je een eigen racefiets koopt? Ik ben geen echte materiaalkenner, maar er zijn wel een paar basisrichtlijnen die handig zijn.
Allereerst voor de dames onder ons: je kunt tegenwoordig een prachtige racefiets voor dames aanschaffen. Omdat meer en meer vrouwen gaan wielrennen, worden er ook steeds meer damesmodellen op de markt gebracht. Een damesracefiets is beter afgestemd op de vrouwelijke lichaamsbouw en dat komt het comfort alleen maar ten goede!
Daarnaast zou ik eerst bepalen hoeveel je er mee wilt fietsen. Ben je al erg enthousiast en wil je straks twee tot drie keer per week de weg op, dan kun je misschien beter een iets duurdere en geavanceerdere fiets kopen. Maar is het allemaal nog nieuw voor je en wordt wielrennen vooral een sport voor ‘er bij’, dan is een instapmodel prima. Natuurlijk is één en ander ook afhankelijk van je budget.
Toen ik mijn racefiets kocht, vond ik het gewicht wel belangrijk. Als je in heuvelachtig gebied fietst is elke kilo minder meeslepen immers meegenomen! Het gewicht heeft ook weer te maken met het materiaal; aluminium is wat zwaarder maar steviger dan carbon.
En ja, om eerlijk te zijn keek ik ook wel een beetje naar de kleur: het moet er natuurlijk ook wel mooi uitzien! 🙂
Wil je nog meer technische info over een fiets? Dan is deze uitgebreide informatiepagina over racefietsen erg handig!
Wat heb je nog meer nodig voor het wielrennen?
Vaak koop je een vrij kale racefiets en moet je nog de nodige extra spullen aanschaffen. Denk bijvoorbeeld aan een bidonhouder en een houdertje voor een fietspomp.
Omdat je met wielrennen toch wel hoge snelheden haalt, is het veilig om met een helm op te fietsen. Sterker nog, bij deelname aan de triatlon is een helm zelfs verplicht en wordt er ook nog gecheckt of hij wel goed op je hoofd zit.
Daarnaast moet je de keuze maken of je met klikpedalen wilt fietsen. Dat zijn schoenen die via een kliksysteem aan je pedalen vastklikken. Het klinkt eng (en in het begin is dat ook echt griezelig!), maar ook dit is voor je veiligheid. Je wilt immers niet van je pedaal afschieten als je even gaat staan voor een klimmetje! Ook kun je door de klikpedalen aan je pedalen ’trekken’ zodat je meer snelheid kunt maken op de fiets.
Tenslotte fiets ik ook altijd met fietshandschoenen aan. Ik heb daarmee meer grip, ik vind het een goede bescherming voor als ik toch een keertje onderuit ga, en er zit een soort zweetbandje in mijn handschoen verwerkt zodat je makkelijk het zweet van je gezicht veegt.
Ook is het handig om speciale fietskleding aan te schaffen; vooral een broek met zeem is erg prettig, evenals een fietsshirt met zakken achterop. Voor de triatlon gebruik ik een trisuit: een soort fietstenue met een dun zeem, waarmee je ook kunt zwemmen en hardlopen.
Met je racefiets de weg op!
Als je dan alle spullen bij elkaar hebt, kun je de weg op! Houd er bij het uitstippelen van je route vooral rekening mee dat je met je smalle racefietsbanden niet op elke ondergrond kunt fietsen. Ik probeer alleen op asfalt te fietsen want daar heb je de minste kans op lek rijden.
Het leukste is het om over rustige weggetjes of fietspaden te fietsen. Bedenk wel dat je racefiets vrij snel gaat en dat het op drukke fietspaden vervelend is als je steeds achter langzame recreatieve fietsers zit. Zeker op een zonnige dag in het weekend of op feestdagen is het heel druk met fietsers. Het is dan prettiger om op een gewone weg te fietsen dan op een druk fietspad.
Er is ook een heel verschil in omgeving. Ik houd niet van fietsen met wind, maar juist wel van hoogteverschil. Ik fiets dus het liefst op de Veluwe, waar je bijvoorbeeld het prachtige gebied rondom de Posbank hebt. Hier kun je prachtige rondes fietsen met behoorlijk wat hoogtemeters. Nu ik in het westen woon, ben ik helaas ‘veroordeeld’ tot het fietsen met tegenwind. Niet fijn maar je doet er niet zoveel aan. Wel probeer ik het altijd zo uit te rekenen dat ik op de heenweg tegenwind heb en terug wind mee. Niets is zo akelig dat je, als je al moe bent, het laatste stuk tegen de wind in moet worstelen.
Vind je het lastig om een geschikt fietsrondje te vinden? Vraag eens rond in je omgeving. Misschien fietst een bekende van jou ook wel en kan hij je helpen. Of sluit je een tijdje aan bij een wielrenclub, zodat je wat leuke fietsrondjes leert ontdekken.
Het hangt er ook af hoe ver je wil fietsen. Probeer ambitieuze, maar realistische doelen te stellen. Probeer in het begin rondjes van zeker 40 tot 50 kilometer te fietsen. Heb je wat meer tijd, dan kun je dit wat oprekken naar 70 tot 80 kilometer en misschien nog meer, natuurlijk afhankelijk van je conditie.
Blijf alert
Blijf altijd alert als je op de racefiets zit. Ik heb het al een paar keer gezegd, een racefiets gaat behoorlijk snel en je medeweggebruikers schatten jouw snelheid soms verkeerd in. Wij maakten het een keer mee dat we met 65 km/uur vanuit Hoenderloo terugjoegen naar Apeldoorn. We reden op een fietspad dat voorrang had, maar een automobilist zag ons weliswaar aankomen (dus we dachten dat hij zou stoppen) maar trok toch gewoon op. Het is gelukkig net goed gegaan maar het had ook heel anders kunnen aflopen. Zorg er altijd voor dat je even oogcontact hebt met een bestuurder en ga er niet klakkeloos van uit dat hij jou wel ziet.
Daarnaast is het ook goed om te realiseren dat wielrenners momenteel niet zo’n positief imago hebben. Ik heb zelf ook wel eens bij het inhalen van andere fietsers wat naar mijn hoofd geslingerd gekregen, terwijl ik altijd mijn best doe om mij aan de verkeersregels te houden en meestal zelfs even bedank als iemand voor mij aan de kant gaat. Veel weggebruikers staan al een beetje op scherp als het om wielrenners gaat dus wees je daarvan bewust. Natuurlijk is het leuk om met een hoge gemiddelde snelheid thuis te komen maar veiligheid en sociaal gedrag in het verkeer gaat boven alles!
Geniet van het fietsen!
Vergeet vooral niet te genieten van je fietstocht! Dankzij de hogere snelheid van een racefiets is het vaak mogelijk om een rondje door een afwisselend landschap te fietsen. Je kunt immers grotere afstanden afleggen dan op een gewone fiets. Als ik vanuit mijn woonplaats fiets, kan ik eerst langs een stuk ringvaart fietsen, daarna langs de fleurige bollenvelden om vervolgens via een prachtig duingebied weer naar huis te rijden. De afwisseling in omgeving vind ik steeds weer erg mooi en dat motiveert mij ook om langere afstanden te rijden op mijn racefiets.
Ook tijdens de triatlon was het fietsen echt genieten. Ik had weinig last van de overgang zwemmen-fietsen en na de heftige inspanning van het zwemmen was het fietsen juist heel prettig. Ook was het fietsen ideaal om even een voedingsgel naar binnen te werken.
Let er op dat je de laatste kilometer van het fietsonderdeel je versnelling wat lichter zet zodat je niet zo hard hoeft te trappen. Dat maakt de overgang naar het hardlopen weer wat makkelijker. En bovenal, blaas jezelf met het fietsen niet op zodat je geen energie meer hebt voor het hardlopen. Blijf ontspannen fietsen en geniet van al het spektakel om je heen!
Wil je dit artikel op Pinterest bewaren om later nog eens te lezen? Gebruik dan onderstaande afbeelding!
Sanne zegt
Ik complete 1 triatlon en op het fietsen ging ik echt kapot! Ik ben zelf meer een zwemmer. Als het lijf wil, ga ik het dit najaar weer proberen.
Anne zegt
Leuk! Welke wil je dan gaan doen?
Aniek zegt
Leuk, nog een fietsliefhebber! Ik heb ook triatlons geprobeerd, maar het zwemmen bleek niet zo mijn ding. (snel zwemmen, in ieder geval) Ik houd het nu vooral bij het fietsen dus 🙂
Anne zegt
Leuk dat je het ook gedaan hebt! Ik zwem ook niet supersnel (gewoon schoolslag), maar omdat je met zwemmen niet zoveel tijd wint of verliest, maak ik me over zwemmen niet zo druk. 🙂 Maar gewoon fietsen is ook leuk! In welke regio fiets jij?